kozzi29
Aktywny użytkownik
- Punkty reakcji
- 168
kozzi29
tu trzeba będzie porozmawiać z dobrym prawnikiem który zna się na stosunkach służbowych w służbach mundurowych, kiedy i w jakich przypadkach można zwolnić ze służby i jakie są tego konsekwencje. Ten debilny kas będzie w prostej linii kontynuacją Służby Celnej której jesteśmy mianowanymi funkcjonariuszami, moim zdaniem teraz jest lepsza nasza sytuacja ponieważ w poprzedniej ustawie o SC nie było mowy o dożywotnim nadaniu stopnia a teraz jest, za chwilę zostaniemy dołączeni do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego. Są jasno określone przypadki kiedy można zwolnić funkcjonariusza lub zabrać mu stopień. Jeśli żyjemy w państwie prawa a jeszcze ciągle mam taką nadzieję, to nie będzie takie proste kogokolwiek z nas zwolnić.
Stopnie dają nam gwarancje służby oraz emki poza tym zobacz kto je nadaje a kto daje stanowiska, stopnie są dużo bardziej ważniejsze niż stanowiska.
Pisząc, że jesteśmy w gorszej sytuacji, miałem na myśli sytuację prawną. Wydaje mi się, że obecny Rząd jest dużo bardziej otwarty na dialog niż jakikolwiek poprzedni i raczej wątpię żeby zależało mu na zwolnieniach i generowaniu bezrobocia. Ideą KAS jest uszczelnienie systemu podatkowego, między innymi poprzez odpowiednią motywację i podniesienie zarobków, po co więc mieliby zabierać stopnie. Myślę też, że nie bez powodu stopnie w KAS są identyczne jak w SC.