Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

popatrzyłem na szybko ...
...
Dodatkowo w wejście emek z projektu obywatelskiego przed KAS już chyba nikt nie wierzy i całe środowisko "na dole" już się niestety pogodziło że na 99,9% to ustawa KAS będzie naszą ustawą emerytalną.

Popatrz teraz na spokojnie na historię Sławka ...
... i na szybko walnij sobie "baranka", może wtedy otrzeźwiejesz!

Generalnie i osobiście, to nic do Ciebie nie mam, ale z takimi smutami, to zaiwaniaj do ministerstwa.
Jest jeszcze trochę tych "na dole" z innymi poglądami niż prezentujesz.

"Na władze nie poradze ...".
Nie życzę jednak sobie, by na siłę próbował mnie dołować jeszcze ktoś,
u kogo powinienem liczyć na wsparcie ...

Angel81 jeżeli już straciłeś nadzieję i uważasz, że wszystko jest pozamiatane, to przynajmniej nie podcinaj skrzydeł innym. U nas "na dole" inne nastroje. Jak mnie denerwuje to biadolenie...

Angel81 jeżeli już straciłeś nadzieję i uważasz, że wszystko jest pozamiatane, to przynajmniej nie podcinaj skrzydeł innym. U nas "na dole" inne nastroje. Jak mnie denerwuje to biadolenie...

>>Lilka<<
Całuję rączki mądre dziewcze! :-*

Lepiej, prościej i dokładniej, nie dało się tego ująć ...

Marian Banaś, wiceminister finansów:
- Jest to spóźniona reforma, i to o całe osiem lat. Projekt był gotowy już w 2007 roku. Niestety jego realizacja została porzucona przez poprzedni rząd, a przecież inne państwa, jak np. Wielka Brytania, Czechy, Węgry, Belgia - mają podobne zmiany za sobą.

Ja mam taką prośbę czy jest ktoś w stanie sprawdzić czy w/w państwach została istotnie zlikwidowana Służba Celna i połączona z urzędami skarbowymi i czy są inne państwa które tego nie zrobiły wiem, że np w Niemczech i Francji istnieje osobno Służba Celna i nikt tam nie chce jej likwidować.

- Rozproszenie struktur - to główny powód. W ogólnym zarysie można powiedzieć, że w Polsce działają trzy służby, które zajmują się sprawami podatkowo-celnymi. Są to: administracja podatkowa

Administracja podatkowa nie zajmuje się sprawami celnymi od spraw celnych jest jest Służba Celna która działa na podstawie Ustawy o SC i w Rozdziale 1, art. 1, pkt 1 jest napisane.
Ustawa reguluje zadania i organizację Służby Celnej - jednolitej umundurowanej
formacji, utworzonej w celu zapewnienia ochrony i bezpieczeństwa obszaru celnego
Wspólnoty Europejskiej, w tym zgodności z prawem przywozu towarów
na ten obszar oraz wywozu towarów z tego obszaru, a także wykonywania obowiązków
określonych w przepisach odrębnych.

- Ma to być skonsolidowana służba działająca w jednej strukturze. Bierzemy pod uwagę specyfikę wykonywanych zadań przez służbę celną i urzędy kontroli skarbowej. Takie zadania jak obsługa granicy, lotnisk, czy też ściganie oszustów podatkowych przejmie nowa jednostka - urząd celno-skarbowy.

Z jakiego to powodu ochronę granicy ma przejąć urząd celno-skarbowy a nie istniejąca Służba Celna która jest do tego powołana dopisek skarbowy jest tu co najmniej zbędny i niezasadny.

- Należy powiedzieć, że mamy w służbie celnej 14 500 funkcjonariuszy, w urzędzie skarbowym (dokładnie: Urząd Kontroli Skarbowej) prawie 4 500 inspektorów. Planujemy stworzyć mocny pion, który będzie delegowany do wymagających kontroli, poważnych przestępstw. Liczę, że będzie on miał ok 6 tys. funkcjonariuszy z uprawnieniami, które dzisiaj mają pracownicy służby celnej.

Na siłę poddanie procesowi ucywilnienia może nawet 13 tyś. funkcjonariuszy Służby Celnej, który przełoży się na 13 tyś. pozwów w sądach o zabranie praw nabytych tzn. pozbawienie stosunku pracy zwanym mianowaniem wbrew prawu a jednocześnie na siłę ubranie w mundur ukaesowców którzy nigdy nie byli mundurową służbą. (Poza tym nie jesteśmy pracownikami tylko funkcjonariuszami Służby Celnej).

- Zostaną wydzieleni i przeniesieni. Dotyczy to np. funkcjonariuszy działających na granicach, z grupy mobilnej, a oprócz tego dołączą do zespołu inspektorzy kontroli skarbowej. Ściągniemy ok. 6-7 tys. osób. Pozostali pracownicy zajmujący się bieżącą obsługą podatników będą mieli status urzędników cywilnych.

Tego za bardzo nie ogarniam.

- Efekty będą ewidentne. Obecna sytuacja rozproszenia między poszczególne struktury różnych informacji o podatnikach utrudnia nam sprawne działanie i efektywne interwencje. W sytuacji, kiedy dojdzie do połączenia i stworzenia jednej bazy danych, to się zmieni - będziemy mieli informację znacznie szybciej. Ich zbierani dzisiaj trwa zdecydowanie za długo. Wymiana informacji pomiędzy urzędami to istotny problem.

Można sobie łączyć kierowce autobusu z maszynistą pociągu tylko jaki będzie to miało sens, można też łączyć piekarza z grabarzem. Jakie będą efekty łączenia celnika z urzędnikiem skarbowym, wg mnie nie będzie żadnych efektów, chyba tylko bałagan jaki powstanie w tym badziewiu. Dalej niech idą w uproszczenia zaufany importer, zaufany eksporter, sami sobie robią wywóz, sami przywóz, sami otwierają karnet TIR sami plombują, wypisują, bez naszej kontroli dalej niech tworzą nowe systemy informatyczne, analizę ryzyka a potem cud, fajki zamieniają się w cegły itd.
A wat wewnątrz unijny, jaki Służba Celna ma wpływ na jego egzekwowanie? To chyba należałoby stworzyć jeden urząd skarbowy na całą unie a nie likwidować Służbę Celną. Czym się różni w przepisach celnych dzisiejszy przewóz towarów z Krakowa do Białegostoku od przewozu z Krakowa do Madrytu? To może trzeba położyć nacisk na zmianę przepisów unijnych lub przynajmniej współpracę polskiego urzędu skarbowego z innymi urzędami w unii. Zamiast likwidować Polską Służbę Celną.
Ja jednak głęboko wierzę, że projekt kas nigdy nie wejdzie a Polska Służba Celna nie przestanie istnieć tak samo jak wierzy w to przeważająca ilość funkcjonariuszy Służby Celnej z powodów dla mnie oczywistych.

Ostatnia edycja:
Na Węgrzech i w Czechach SC jest osobną służbą, mimo że w przypadku Węgier służby zostały skonsolidowane na poziomie ministerialnym... Nie wiem natomiast jak jest w przypadku Belgii, ale wystarczy wejść strony rządowe Belgii i wszystko się wyjaśni.
Faktem jest, że eksperyment taki przeprowadziła Wielka Brytania, ale oni co do zasady lubią się wyróżniać....
Ciekawym przykładem jest natomiast USA, gdzie SC została wiele lat temu połączona z SG... Dlaczego zatem takiego modelu nie wybrać?

Ostatnia edycja:
TVP program Warto rozmawiać 19.04.2016 Szacuje się, że budżet państwa traci corocznie kwotę 80 do 120 mld złotych z tytułu wyłudzeń podatku VAT. Jednym z najprężniej rozwijających się segmentów wyłudzeń jest import ropy. Czy Państwo jest wobec tych przestępstw bezsilne, czy można coś z tym zrobić? Kto czerpie z tego miliardowe zyski? Jak z tym procederem poradziły sobie inne kraje?
Na te m.in. pytania spróbują odpowiedzieć: Wiesław Jasiński – wiceminister finansów, Bogdan Święczkowski – prokurator krajowy, Leszek Wieciech – dyrektor generalny POPiHN, Marcin Święcicki – PO. W programie również świadectwo przedsiębiorców i rolników spod Iławy i Nowego Miasta Lubawskiego…
http://vod.tvp.pl/24646868/19042016#

pisem to dzierżyński powinien rządzić

Marian Banaś, wiceminister finansów:
- Jest to spóźniona reforma, i to o całe osiem lat. Projekt był gotowy już w 2007 roku. Niestety jego realizacja została porzucona przez poprzedni rząd, a przecież inne państwa, jak np. Wielka Brytania, Czechy, Węgry, Belgia - mają podobne zmiany za sobą.

Ja mam taką prośbę czy jest ktoś w stanie sprawdzić czy w/w państwach została istotnie zlikwidowana Służba Celna i połączona z urzędami skarbowymi i czy są inne państwa które tego nie zrobiły wiem, że np w Niemczech i Francji istnieje osobno Służba Celna i nikt tam nie chce jej likwidować.

- Rozproszenie struktur - to główny powód. W ogólnym zarysie można powiedzieć, że w Polsce działają trzy służby, które zajmują się sprawami podatkowo-celnymi. Są to: administracja podatkowa

Administracja podatkowa nie zajmuje się sprawami celnymi od spraw celnych jest jest Służba Celna która działa na podstawie Ustawy o SC i w Rozdziale 1, art. 1, pkt 1 jest napisane.
Ustawa reguluje zadania i organizację Służby Celnej - jednolitej umundurowanej
formacji, utworzonej w celu zapewnienia ochrony i bezpieczeństwa obszaru celnego
Wspólnoty Europejskiej, w tym zgodności z prawem przywozu towarów
na ten obszar oraz wywozu towarów z tego obszaru, a także wykonywania obowiązków
określonych w przepisach odrębnych.

- Ma to być skonsolidowana służba działająca w jednej strukturze. Bierzemy pod uwagę specyfikę wykonywanych zadań przez służbę celną i urzędy kontroli skarbowej. Takie zadania jak obsługa granicy, lotnisk, czy też ściganie oszustów podatkowych przejmie nowa jednostka - urząd celno-skarbowy.

Z jakiego to powodu ochronę granicy ma przejąć urząd celno-skarbowy a nie istniejąca Służba Celna która jest do tego powołana dopisek skarbowy jest tu co najmniej zbędny i niezasadny.

- Należy powiedzieć, że mamy w służbie celnej 14 500 funkcjonariuszy, w urzędzie skarbowym (dokładnie: Urząd Kontroli Skarbowej) prawie 4 500 inspektorów. Planujemy stworzyć mocny pion, który będzie delegowany do wymagających kontroli, poważnych przestępstw. Liczę, że będzie on miał ok 6 tys. funkcjonariuszy z uprawnieniami, które dzisiaj mają pracownicy służby celnej.

Na siłę poddanie procesowi ucywilnienia może nawet 13 tyś. funkcjonariuszy Służby Celnej, który przełoży się na 13 tyś. pozwów w sądach o zabranie praw nabytych tzn. pozbawienie stosunku pracy zwanym mianowaniem wbrew prawu a jednocześnie na siłę ubranie w mundur ukaesowców którzy nigdy nie byli mundurową służbą. (Poza tym nie jesteśmy pracownikami tylko funkcjonariuszami Służby Celnej).

- Zostaną wydzieleni i przeniesieni. Dotyczy to np. funkcjonariuszy działających na granicach, z grupy mobilnej, a oprócz tego dołączą do zespołu inspektorzy kontroli skarbowej. Ściągniemy ok. 6-7 tys. osób. Pozostali pracownicy zajmujący się bieżącą obsługą podatników będą mieli status urzędników cywilnych.

Tego za bardzo nie ogarniam.

- Efekty będą ewidentne. Obecna sytuacja rozproszenia między poszczególne struktury różnych informacji o podatnikach utrudnia nam sprawne działanie i efektywne interwencje. W sytuacji, kiedy dojdzie do połączenia i stworzenia jednej bazy danych, to się zmieni - będziemy mieli informację znacznie szybciej. Ich zbierani dzisiaj trwa zdecydowanie za długo. Wymiana informacji pomiędzy urzędami to istotny problem.

Można sobie łączyć kierowce autobusu z maszynistą pociągu tylko jaki będzie to miało sens, można też łączyć piekarza z grabarzem. Jakie będą efekty łączenia celnika z urzędnikiem skarbowym, wg mnie nie będzie żadnych efektów, chyba tylko bałagan jaki powstanie w tym badziewiu. Dalej niech idą w uproszczenia zaufany importer, zaufany eksporter, sami sobie robią wywóz, sami przywóz, sami otwierają karnet TIR sami plombują, wypisują, bez naszej kontroli dalej niech tworzą nowe systemy informatyczne, analizę ryzyka a potem cud, fajki zamieniają się w cegły itd.
A wat wewnątrz unijny, jaki Służba Celna ma wpływ na jego egzekwowanie? To chyba należałoby stworzyć jeden urząd skarbowy na całą unie a nie likwidować Służbę Celną. Czym się różni w przepisach celnych dzisiejszy przewóz towarów z Krakowa do Białegostoku od przewozu z Krakowa do Madrytu? To może trzeba położyć nacisk na zmianę przepisów unijnych lub przynajmniej współpracę polskiego urzędu skarbowego z innymi urzędami w unii. Zamiast likwidować Polską Służbę Celną.
Ja jednak głęboko wierzę, że projekt kas nigdy nie wejdzie a Polska Służba Celna nie przestanie istnieć tak samo jak wierzy w to przeważająca ilość funkcjonariuszy Służby Celnej z powodów dla mnie oczywistych.

banaś, daj spokój z tą demagogią. akcyza leży, vat leży, cit leży, wywiad skarbowy napasiony wszelkimi uprawnieniami bał się ruszyć dupę, a ty tu bełkoczesz o kasie jako recepcie na tego raka organizacyjno - decyzyjnego.

niedopełnienie obowiązków za to nieróbstwo powinni ci przyklepać. tak jak tej całej pokapicowej magicznej ekipie, na której się oparłeś.

banaś, daj spokój z tą demagogią. akcyza leży, vat leży, cit leży, wywiad skarbowy napasiony wszelkimi uprawnieniami bał się ruszyć dupę, a ty tu bełkoczesz o kasie jako recepcie na tego raka organizacyjno - decyzyjnego.

niedopełnienie obowiązków za to nieróbstwo powinni ci przyklepać. tak jak tej całej pokapicowej magicznej ekipie, na której się oparłeś.

Hmmm ...
Tak sobie myślę, iż na tejże podstawie, np. Pan Kukiz mógłby poważnie pomyśleć o złożeniu "podejrzenia ..." w prokuraturze :cool:
Czyż on sam także, nie wypowiadał jakichś obietnic ?!
:confused:
A może ktoś je pamięta?

.... "raczej nie będzie zwolnień... raczej nie powinno zwolnień ... nie przewidujemy zwolnień" ... a jak będzie to się niebawem okaże !!!!!!!!!!

ministrze finansów, pierwszy milion już ukradziono

Hmmm ...
Tak sobie myślę, iż na tejże podstawie, np. Pan Kukiz mógłby poważnie pomyśleć o złożeniu "podejrzenia ..." w prokuraturze :cool:
Czyż on sam także, nie wypowiadał jakichś obietnic ?!
:confused:
A może ktoś je pamięta?

zdaje się były to demokracja, bezpieczeństwo i bogactwo, opodatkowanie wreszcie zagranicznych koncernów i niskie, proste podatki dla Polaków.

mija prawie rok i w emefie mamy budowniczych w rodzaju balcerowicza. czyli najpierw zburzyć i zaorać. dopiero później obiecują budować. czyli taką nową wersję pierwszego miliona, który trzeba ukraść.

liberałowie w ząbek czesani. albo inaczej niewierni, których nie da się nawrócić.

Odpowiedź Szefa SłużbY Celnej do Prezesa Prawa i Sprawiedliwości

Witam... przecież to brzmi jak mantra... Już nie da się tego czytać... Jedna odpowiedź dla wszystkich... W dodatku oderwana od rzeczywistości! Tak się zastanawiam, czy adresaci takich pism czytają je ze zrozumieniem? Mam nadzieję,że to konkretne pismo adresat przeczyta ze zrozumieniem... i przejrzy na oczy... pzdr Dobranoc:cool::cool:

Ministerstwo Finansów planuje szereg działań zwiększających skuteczność w ściąganiu podatków, w tym powrót do pomysłu rejestru dłużników podatkowy – wynika z projektu Wieloletniego Planu Finansowego Państwa na lata 2016-2019 r.
(...)5. Utworzenie Krajowej Administracji Skarbowej (KAS). Cele to zdecydowane ograniczenie skali oszustw podatkowych, zwiększenie skuteczności poboru należności podatkowych i celnych; zwiększenie poziomu dobrowolności wypełniania obowiązków podatkowych; zapewnienie obsługi klienta na wysokim poziomie; obniżenie kosztów funkcjonowania administracji skarbowej w relacji do poziomu uzyskiwanych dochodów budżetowych. Zakłada się, że całkowite korzyści wynikające z wdrożenia KAS w roku 2018 oraz w roku 2019 wyniosą minimalnie 2,51 mld zł. Wariant maksymalny to 3,42 mld zł. (..)
http://www.rp.pl/Budzet-i-Podatki/3...ma-przyniesc-22-33-mld-zl-do-2019-r.html#ap-1

Urzędy skarbowe ścigają oszustów podatkowych na rynku biopaliw
Producenci biopaliw dokonują fikcyjnych zakupów – twierdzą kontrolerzy skarbowi. Ale rejestry prowadzone przez urzędy celników mówią coś innego.
Oszuści podatkowi działający na rynku oleju rzepakowego pozostają nieuchwytni, podczas gdy urzędy kontroli skarbowej ścigają legalnie działające firmy. Często są nimi producenci estrów metylowych, używanych do produkcji biopaliw.
http://www.rp.pl/Postepowanie-podat...ustow-podatkowych-na-rynku-biopaliw.html#ap-1

Back
Do góry