Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

- Zostaną wydzieleni i przeniesieni. Dotyczy to np. funkcjonariuszy działających na granicach, z grupy mobilnej, a oprócz tego dołączą do zespołu inspektorzy kontroli skarbowej. Ściągniemy ok. 6-7 tys. osób.

On naprawdę chce wrzucić wszystkich do jednego wora, zamieszać i myśli, że mu to zadziała xD

Szanowni
Moje kolejne "durne pytanie";
- A może czasem warto zobaczyć coś od "du*y strony" ?!

Jeżeli min./szef/likwidator łże NAM (będącym "w temacie") i to "w żywe oczy", to poprzez im poczytniejsze dzienniki z "krainy mchu i paproci",
tym mniej prawdopodobny "bajer" przejdzie "bez mydła" ...

A może się mylę i ...
... i to ta pierwsza, a nie trzecia, "Góralska Prawda" brzmi w ustach "niepokalanego" ?!

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/926248,jeden-podatek-zamiast-pit-zus-i-skladek-do-nfz.html
Jeden podatek zamiast PIT, ZUS i składek do NFZ. Idealnie progresywny

Czy wie ktoś coś na ten temat? Wprowadzenie tej koncepcji oznaczałoby, że część ZUSu odpowiedzialna za pobór składek musiałaby wejść w skład KAS.

EDIT: To był news sprzed miesiąca, ale dzisiaj w Pulsie Biznesu znów pojawił się artykuł na ten temat, więc chyba coś jest na rzeczy. Pytam o to dlatego, bo nie da się połączyć poboru PIT i składek ZUS bez połączenia odpowiednich komórek w US i ZUS. Jeśli KAS powstałoby z dniem 01.01.2017 r., tylko po to, żeby po pół roku zostać całkowicie zreorganizowany poprzez połączenie z ZUS, to ja nie widzę sensu powstawania KAS.

Ostatnia edycja:
banaś, a sio z cła

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/926248,jeden-podatek-zamiast-pit-zus-i-skladek-do-nfz.html
Jeden podatek zamiast PIT, ZUS i składek do NFZ. Idealnie progresywny

Czy wie ktoś coś na ten temat? Wprowadzenie tej koncepcji oznaczałoby, że część ZUSu odpowiedzialna za pobór składek musiałaby wejść w skład KAS.

EDIT: To był news sprzed miesiąca, ale dzisiaj w Pulsie Biznesu znów pojawił się artykuł na ten temat, więc chyba coś jest na rzeczy. Pytam o to dlatego, bo nie da się połączyć poboru PIT i składek ZUS bez połączenia odpowiednich komórek w US i ZUS. Jeśli KAS powstałoby z dniem 01.01.2017 r., tylko po to, żeby po pół roku zostać całkowicie zreorganizowany poprzez połączenie z ZUS, to ja nie widzę sensu powstawania KAS.

to wszystko tematy zastępcze. wrzucane dla odwrócenia uwagi. taka wersja soft wojny hybrydowej. wydanej własnym obywatelem. zamiast zmieniać i upraszczać przepisy, łączą albo dzielą struktury organizacyjne. idiotyzm w czystej postaci.

polityka-satyra-rysunek.jpg

https://www.google.pl/search?q=rysu...sAQIGw&biw=1680&bih=921#imgrc=toW7P_a9RJe-kM:

Ostatnia edycja:
- Należy powiedzieć, że mamy w służbie celnej 14 500 funkcjonariuszy, w urzędzie skarbowym (dokładnie: Urząd Kontroli Skarbowej) prawie 4 500 inspektorów. Planujemy stworzyć mocny pion, który będzie delegowany do wymagających kontroli, poważnych przestępstw. Liczę, że będzie on miał ok 6 tys. funkcjonariuszy z uprawnieniami, które dzisiaj mają pracownicy służby celnej.
Zostaną ściągnięci z obecnie funkcjonujących struktur?
- Zostaną wydzieleni i przeniesieni. Dotyczy to np. funkcjonariuszy działających na granicach, z grupy mobilnej, a oprócz tego dołączą do zespołu inspektorzy kontroli skarbowej. Ściągniemy ok. 6-7 tys. osób. Pozostali pracownicy zajmujący się bieżącą obsługą podatników będą mieli status urzędników cywilnych.

To są słowa wiceministra finansów z dnia dzisiejszego. link:http://m.interia.pl/biznes/news,2317940

Ten Banaś i jego teorie to jest jedna wielka tragedia, jesli dobrze zrozumiałem to w tym jego kasie ma być 6 tyś funkcjonariuszy a w dniu dzisiejszym w Służbie Celnej pełni służbę 14,5 tyś. funkcjonariuszy a tych całych inspektorów ukaesowców jest 4.5 tyś. to razem jest 19 tyś. to pytam co sie stanie z 13 tyś. funkcjonariuszy? No i kto zostanie wydzielony, przeniesiony i gdzie? Ręce opadają, czy wreszcie ktoś położy kres i powie stop dla Banasia, czy dalej będziemy brnąć w tą głupotę? No i może ktoś mi powie jaki związek ma np. OC graniczny u urzędem skarbowym?

Ten Banaś i jego teorie to jest jedna wielka tragedia, jesli dobrze zrozumiałem to w tym jego kasie ma być 6 tyś funkcjonariuszy a w dniu dzisiejszym w Służbie Celnej pełni służbę 14,5 tyś. funkcjonariuszy a tych całych inspektorów ukaesowców jest 4.5 tyś. to razem jest 19 tyś. to pytam co sie stanie z 13 tyś. funkcjonariuszy? No i kto zostanie wydzielony, przeniesiony i gdzie? Ręce opadają, czy wreszcie ktoś położy kres i powie stop dla Banasia, czy dalej będziemy brnąć w tą głupotę? No i może ktoś mi powie jaki związek ma np. OC graniczny u urzędem skarbowym?

Banaś mówi o strukturze wewnętrznej ok 6 tys.zwalczania przestępczości do tego doliczyć trzeba granicę lotniska porty ,ile tam jest 4-5 tysięcy? celników

Z całym szacunkiem CAT za dotychczasowe wypowiedzi, ale tym razem muszę Ci odpowiedzieć, że z tyłu to jest tylko "WIELKA CZARNA DZIURA" która nas powoli zasysa :-)

Szanowni
Moje kolejne "durne pytanie";
- A może czasem warto zobaczyć coś od "du*y strony" ?!

Jeżeli min./szef/likwidator łże NAM (będącym "w temacie") i to "w żywe oczy", to poprzez im poczytniejsze dzienniki z "krainy mchu i paproci",
tym mniej prawdopodobny "bajer" przejdzie "bez mydła" ...

A może się mylę i ...
... i to ta pierwsza, a nie trzecia, "Góralska Prawda" brzmi w ustach "niepokalanego" ?!

Z całym szacunkiem CAT za dotychczasowe wypowiedzi, ale tym razem muszę Ci odpowiedzieć, że z tyłu to jest tylko "WIELKA CZARNA DZIURA" która nas powoli zasysa :-)

Szanowny >>Burack'u<<
- Po pierwsze, to napisałem "Moje kolejne durne pytanie".
- Po drugie, pisałem o patrzeniu "od du*y strony", a nie o patrzeniu, gdzie jest "WIELKA CZARNA DZIURA".
- Po trzecie, jednak doskonale zaprezentowałeś w innym temacie postawę, którą owym wpisem miałem na celu wywołać ...

ku pokrzepieniu serc: jeżeli przyjąć wypowiedź Prezesa, że obecny rząd to tylko eksperyment to na jesień zwłaszcza kiedy się dostarczy mu rzeczywiste wyniki finansowe to nasz szefuncio znowu ze swoimi segregatorami będzie mógł się przenieść do archiwum, czego osobiście i Wam życzę :-)

... bo jeszcze nic nie jest dla Nas stracone !!!

Banaś mówi o strukturze wewnętrznej ok 6 tys.zwalczania przestępczości do tego doliczyć trzeba granicę lotniska porty ,ile tam jest 4-5 tysięcy? celników
Z tego mogą wynikać dwie rzeczy:
1. nie wszyscy inspektorzy kontroli skarbowej przejdą do UCS, przejdzie ich np. połowa czyli 2-2,5tyś i reszta, to znaczy 3,5- 4 tyś przejdzie z Urzędów Celnych i Izb Celnych (WZP, granica w tym lotniska i porty). Ale nawet takie liczenie nie gwarantuje wszystkim funkcjonariuszom z WZP, OC granicznych, lotnisk i portów służby w UCS.
2. Do UCS przejdą wszyscy inspektorzy z UKS oraz 1,5 do 2,5 celników głównie z WZP. Pozostali będą pracownikami również na granicy, lotniskach i portach będzie cześć funkcjonariuszy i cześć pracowników.
Jest jeszcze trzecia możliwość, taka że pan minister nie wie co mówi.

Z tego mogą wynikać dwie rzeczy:
1. nie wszyscy inspektorzy kontroli skarbowej przejdą do UCS, przejdzie ich np. połowa czyli 2-2,5tyś i reszta, to znaczy 3,5- 4 tyś przejdzie z Urzędów Celnych i Izb Celnych (WZP, granica w tym lotniska i porty). Ale nawet takie liczenie nie gwarantuje wszystkim funkcjonariuszom z WZP, OC granicznych, lotnisk i portów służby w UCS.
2. Do UCS przejdą wszyscy inspektorzy z UKS oraz 1,5 do 2,5 celników głównie z WZP. Pozostali będą pracownikami również na granicy, lotniskach i portach będzie cześć funkcjonariuszy i cześć pracowników.
Jest jeszcze trzecia możliwość, taka że pan minister nie wie co mówi.

Sens jego wypowiedzi rozumiem jako dobieranie ludzi do służby wewnętrznej,pracownicy na granicach? mało prawdopodobne,
Ale wiemy wszyscy emerytury ustawią wszystko bo jak wejdą od razu to wasze liczenia nie mają sensu,
a jest to dość prawdopodobne że przed KASEM będzie to ostateczne rozwiązanie wszystkich problemów i nastanie cisza.

Z tej wypowiedzi nic nie wynika, oprócz tego, że MF nie ma bladego pojęcia o służbach mu podległych... Wszelkie wyliczenia nie mają żadnego sensu, bo wypowiedź SSC nie trzyma się kupy... Wystarczy zadać proste pytanie co autor miał na myśli mówiąc o wyodrębnieniu pionu jarno-skarbowego - cokolwiek to znaczy..

http://www.fakt.pl/finanse/krajowa-administracja-skarbowa-nowa-skarbowka-od-pis,artykuly,626792.html

Komentarze najlepsze :
"
No photo
~Babel : Dyrdymały. Wytypowany do kontroli obwiniony. Kontrola podatkowa bez limitu czasowego. Dosypanie grosza dla najmniej zarabiających, a pozostawienie najbardziej doświadczonych 10 rok bez jakiejkolwiek podwyżki, bardzo booooooodźcowe. Rdzeniem KAS celnicy, a reszta ich kundle. Konsolidacji US i IS spowodowała dysproporcje obsługi instytucji do zespołu merytorycznego jak 4 do 1. Czyli nie ma ludzi do podatków, a sa do ryzyka, analiz, logistyki, kadr, płac, konroli wewnętrznej, audytu, tajne itd.. Dysproporcje płacowe IKS, funkcjonariuszy SC, mianowanych s.c. i pozostałych, nie licząc bandy kierowników, naczelników, koordynatorów i dyrektorów - K O S M O S>

Polecam poczytać, tylko nie artykuł, a komentarze właśnie.

POczytaliśmy może o tą patologię chodzi Pisowi a wy się martwicie
~olek do ~Zor: do ~zor. Pracuję w skarbówce od 38 lat, nie ma już fachowców, są tylko dzieci ,,królika", całe hordy, bezczelne, wszystkowiedzące, bezkarne, teraz się albo przemalowują, albo chowają w działach, które nie będą ruszane. Czekają, na zmiany jakie wywalczą za pomocą Brukseli i Nowoczesnych KGB-owców. Ostatni rewidenci i fachowcy wymierają na emeryturach. A podwyżki ani premii nie widziałem od 8 lat i więcej. Trzeba zlikwidować p. dochodowy, wprowadzić liniowy, albo niech potrąca pracodawca i zwolnić połowę tej hołoty, co pląta się po korytarzach i udaje, że pracuje i zlikwidować parę zbędnych działów, samodzielnych stanowisk będących w istocie synekurami znajomych, programów komputerowych od niczego i sprawozdań zabierających czas, a i tak sprawozdania są robione ręcznie i nie zatrudniać i nie finansować dopiero studiujących dzieci kolesi przyjętych na przechowanie, bo pełno jest bezrobotnych absolwentów, etc..etc.

http://wiadomosci.wp.pl/gid,1827762...zy-ministrami-rzadu-Beaty-Szydlo,galeria.html

http://wiadomosci.wp.pl/gid,1827762...zy-ministrami-rzadu-Beaty-Szydlo,galeria.html

Może warto by było poinformować Pana Ziobro jak minister Szałamacha chce walczyć z przestępczością poprzez likwidację jednej ze służb. Ponadto nie jest tajemnicą, że minister Ziobro wiele razy mówił o zaufaniu obywatela do instytucji państwowych zatem można wspomnieć, iż pomysł siłowego ucywilniania funkcjonariuszy z jednoczesnym umundurowaniem cywili godzi w zaufanie do państwa zarówno funkcjonariuszy (wszystkich służb) jak i obywateli.
Pan Minister Macierewicz w MON-ie to bardzo dobrze zrozumiał i odszedł od patologii kontraktów do 14 lat, a nasz "kochany" MF chce pójść dokładnie w drugim kierunku i z aktów mianowania zrobić śmieciówkę.

Czy ja dobrze rozumuję? Te 6 tysięcy funkcjonariuszy w nowej służbie będzie robić to, co teraz robi SC i UKS razem wzięte + nowe zadania, np. związane z czynnościami operacyjno-rozpoznawczymi? Tysiąc osób to będzie sprawozdania robić i systemy uzupełniać na potrzeby MF. Jaki wspólny mianownik ma inspektor UKS i funkcjonariusz WZP?

Ostatnia edycja:
Czy ja dobrze rozumuję? Te 6 tysięcy funkcjonariuszy w nowej służbie będzie robić to, co teraz robi SC i UKS razem wzięte + nowe zadania, np. związane z czynnościami operacyjno-rozpoznawczymi? Autor KAS jest wyjątkowym optymistą, tysiąc osób to będzie sprawozdania robić i systemy uzupełniać na potrzeby MF. Jaki wspólny mianownik ma inspektor UKS i funkcjonariusz WZP? Przy tej planowanej ilości funkcjonariuszy można zakładać, że połowa obecnych urzędów celnych idzie do likwidacji. Prosty rachunek.

popatrzyłem na szybko stany etatowe w jednostkach granicznych + lotniska+ porty+ WZP = 5700 osób. A gdzie UKS 2500tys? Jak zrobić z tego wspomniane 5-6tys f-szy ?!

Widać że nie tylko inne referaty muszą się martwić ale i sama granica z WZP włącznie.

Dodatkowo w wejście emek z projektu obywatelskiego przed KAS już chyba nikt nie wierzy i całe środowisko "na dole" już się niestety pogodziło że na 99,9% to ustawa KAS będzie naszą ustawą emerytalną.

popatrzyłem na szybko stany etatowe w jednostkach granicznych + lotniska+ porty+ WZP = 5700 osób. A gdzie UKS 2500tys? Jak zrobić z tego wspomniane 5-6tys f-szy ?!

Widać że nie tylko inne referaty muszą się martwić ale i sama granica z WZP włącznie.

Dodatkowo w wejście emek z projektu obywatelskiego przed KAS już chyba nikt nie wierzy i całe środowisko "na dole" już się niestety pogodziło że na 99,9% to ustawa KAS będzie naszą ustawą emerytalną.

Bądź łaskaw wypowiadać się w swoim imieniu a nie środowiska.

marhaba co ty bredzisz ludzie pracujący kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt lat wszyscy nie wyobrażają sobie, że emerytur nie będzie.
Co ty bredzisz pytam jeszcze raz? To chyba 00,1 % pogodziło się z tym, że można nie wykonać orzeczenia TK, o który sam PIS walczył.

Back
Do góry