Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

" Prawda jest taka, że ta służba staje się coraz mniej potrzebna, na upartego w ciągu krótkiego czasu zadania sc może przejąć sg. Dostaną kilkaset etatów, trochę kasy ze zlikwidowanej sc i jeszcze będą zadowoleni. .

Aspirant, teraz to już przegiąłeś. Służba celna jest jak najbardziej potrzebna, bo kto będzie zajmował się tymi chociażby tymi cysternami paliwa, od którego trzeba pobrać podatek akcyzowy? Dzięki bazom informatycznym od tego paliwa to chociażby uks-y wiedzą cokolwiek nt. tego paliwa. Kto będzie wyceniał te poprzerabiane osobówki na "bankowozy" i "pomoc drogową"?
SG nie zna się na podatkach. Jeśli o to chodzi, to SG może Wam buty czyścić.

Aspirant, teraz to już przegiąłeś. Służba celna jest jak najbardziej potrzebna, bo kto będzie zajmował się tymi chociażby tymi cysternami paliwa, od którego trzeba pobrać podatek akcyzowy? Dzięki bazom informatycznym od tego paliwa to chociażby uks-y wiedzą cokolwiek nt. tego paliwa. Kto będzie wyceniał te poprzerabiane osobówki na "bankowozy" i "pomoc drogową"?
SG nie zna się na podatkach. Jeśli o to chodzi, to SG może Wam buty czyścić.

Co ty za głupoty piszesz kukicha, radzę ci przestań barć to co bierzesz bo całkiem chyba ci się rozum zlasuje. I nie pisz takich bzdur o kolegach z SG bo jak na razie to razem z nimi pracujemy ramię w ramię a nie ze skarbowcami.

Należy pamiętać o podstawach swojego działania. UKS jest niedościgniony w przepływie pieniędzy, zaś specjalnością SC jest towar, międzygraniczny przepływ towarów.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

W SC widać coraz większy rozłam na celnictwo w znaczeniu:
kontrola ruchu osobowego, co rzeczywiście jest zbliżone do SG;
kontrola obrotu towarowego i pobór cła, która właściwie przypomina ogromną firmę logistyczną
pobór i kontrola akcyzy i hazardu, jako organ podatkowy
zwalczanie przestępczości jak Policja
Różne mutacje w/w oraz (a jakże) bezpożyteczną, rozrośniętą biurokrację.
Odpowiednie komórki mają z sobą coraz mniej wspólnego i rozbieżne interesy.
Znów najazgoczą na mnie na forum za ten wpis - że ustawa, że art.1, itd !!!

Mam nadzieję, że do UCS trafią ludzie, którzy cały czas wykonywali czynności kontrolne, a nie najlepsi z IC i UC np. ogólnego.

Co ty za głupoty piszesz kukicha, radzę ci przestań barć to co bierzesz bo całkiem chyba ci się rozum zlasuje. I nie pisz takich bzdur o kolegach z SG bo jak na razie to razem z nimi pracujemy ramię w ramię a nie ze skarbowcami.

A w czym to się pomyliłam?
Nie wyceniacie wartości pojazdów do wyliczenia podatku akcyzowego, gdy ktoś je sprowadził na teren kraju, a przedtem poprzerabiał w celu rzekomej zmiany przeznaczenia aby uniknąć zapłaty akcyzy?
Nie wprowadzacie do baz danych różnych informacji związanych ze sprowadzeniem na teren kraju np. ON (jako towaru objętego akcyzą), tj. dostawcy, zarejestrowanego odbiorcy, numerów pojazdów, którymi paliwo wjechało na teren kraju, nazw przewoźników itp.?
Czy SG też to robi?

My celnicy czekamy na wyrok!KAS jest dla nas wyrokiem i nie ma się co oszukiwać i liczyć na jakiś cud.Panie Zieliński czy nadal jest Pan Wielkim przyjacielem Służby Celnej i funkcjonariuszy i zależy Panu na ich przyszłości w KAS?

Mam nadzieję, że do UCS trafią ludzie, którzy cały czas wykonywali czynności kontrolne, a nie najlepsi z IC i UC np. ogólnego.
Tego wam i sobie życzę. Ja z kolei mam nadzieję, że zgodnie z przyszłymi projektami będzie brane po uwagę zatrudnienie nie na dzień likwidacji urzędu, tylko na dzień sprzed reformy np. 31.12.2015 r. Taki zapis ustawowy wykluczyłby z wyścigu pod mundury osoby, które kontrolować nie umieją. Szczęśliwie zgodnie z ostatnimi zapowiedziami w UCS będą również pracowali cywile (w domyśle na stanowiskach pomocniczych), ale czy to się potwierdzi to nie wiem.

Ostatnia edycja:
Właściwe działanie

Jeden z polityków Kukiz‘15 apelował ostatnio, by wzdłuż polskiej granicy zbudować płot, żeby zablokować ew. nową drogę migrantom. Słusznie?
Przede wszystkim należy przywrócić do służby funkcjonariuszy Straży Granicznej, których zwalniała Platforma. Oni są przyjmowani do służby. To od tego trzeba zacząć. Braki kadrowe były wywoływane sztucznie przez poprzedni rząd. Nie wiem czy to wystarczy, ale to pierwszy krok i podstawowy warunek działań.

http://wpolityce.pl/polityka/285256...sie-wylacznie-interesami-nasz-wywiad?strona=2

czas najwyższy, aby pis wziął realną odpowiedzialność za państwo i deklarowaną dobrą zmianę bez przecinka. nie może być tak, że jednych pozbawia się prawa noszenia munduru, drugich zaś na siłę się umundurowuje. nie może być tak, że wyczyny dotychczasowych prominentów w latach 2009 - 2011 i dalszych pójdą w zapomnienie. nie może być tak, że de facto pis obejdzie wyrok tk w sprawie emerytur przez likwidację formacji pod płaszczykiem kasu.

panie prezesie, harcowników za pysk. inaczej na bardzo ważnym obszarze funkcjonowania państwa niezauważalnie zostanie pan z ręką nocniku.

uwazam, ze kazdy z doswiadczeniem celnik (nie mylic z ofcerem scjk) od razu jest w stanie dostarczyc +30% wplywow wiecej do budzetu nie tylko z kontroli ale z "nieprzestrzegania" wytycznych od nuc do dic (ssc jk wytycznych nie znam...)

uwazam, ze kazdy z doswiadczeniem celnik (nie mylic z ofcerem scjk) od razu jest w stanie dostarczyc +30% wplywow wiecej do budzetu nie tylko z kontroli ale z "nieprzestrzegania" wytycznych od nuc do dic (ssc jk wytycznych nie znam...)

A dodatkowe dochody będą bardzo potrzebne :
Policjanci są oburzeni 200 zł podwyżki, gdy agenci CBA mają dostać 2,9 tys..............
http://www.rp.pl/Sluzby-mundurowe/3...9-tys-zl-w-CBA-Policjanci-sie-burza.html#ap-1 Link

Czyli w budżecie nie ma pieniędzy ale...jak zwykle tylko dla SC. Wiecznie ta sama zdarta płyta.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Back
Do góry