Od wielu pokoleń polski mundur wiązał się z honorem i patriotyzmem. Za dążenia do polskości, za mundur setki tysięcy Polaków płaciło ogromną cenę w postaci cierpień, więzienia, zesłań, a często cenę najwyższą - cenę swojego życia(...............) Pamiętajcie, iż jednymi z pierwszych ofiar agresji niemieckiej w 1939 roku byli celnicy pełniący służbę na granicy w mundurach, a nie po cywilnemu !!!!
Ludzie, ale nie udawajmy wariatów. Każdy z nas przyszedł do celnictwa bo na zewnątrz bezrobocie a tu pewna pensja, dodoatkowy urlop po 10 latach i jakieś premie 2x w roku. Nikt normalny chyba nie przyszedł po to aby być rozstrzelany jako pierwszy gdy pójdzie agresja ze wschodu ?
Nie uogólniaj, że KAŻDY... Może rzeczywiście teraz jest to lepsza praca w porównaniu ze śmieciówkami, ale ja przyjmowałam się kiedy jeszcze bezrobocia nie było, chciałam być celnikiem w mundurze, a o uprawnieniach emerytalnych dla kobiet 55 lat nawet nie myślałam, bo w wieku 23 lat to się ma wrażenie, że tacy starcy już nie żyją
I może rzeczywiście na wtedy mi się mundur po prostu podobał, a teraz czuję pewną dumę, że go uczciwie noszę na grzbiecie prawie 28 lat. Co nie zmienia faktu, że chciałam go nosić, pracować co za tym idzie w światek i piątek. Ludzie zasiadali do wieczerzy wigilijnej a ja wstawałam od swojej i wędrowałam na nockę. I nie widziałam w tym niczego złego.