Anonymous napisał:
A niech Pan mi wytłumaczy po co broń dostała Inspekcja Transportu Drogowego. Kto badał celowość ???
Dokładnie. Broń dla ITD to idiotyzm i zmarnowane pieniądze podatnika. Nalezałoby odebrać im broń i zlikwidować ITD bo SC do kontroli wystarczy. Powstanie tej służby było czysto polityczne. Nie zdarzyło się żeby ktoś do nich strzelał podobnie jak do was. A nawet jakby ktoś strzelał to czy będziecie mieć broń czy nie to i tak będa strzelać. Nie ma żadnej gwarancji, że ochronicie życie w wręcz odwrotnie możecie jestracić. A jak i wy zacznicie strzelac to trupy murowane po jedenj czy drugiej stronie. Policja musi mieć broń bo zakres jej uprawnień jest zdecydowanie szerszy.
Wiesz co nie denerwuj mnie. Nie chcę Cię obrażać, ale poprostu jesteś GŁUPI i nie zabieraj głosu na tematy których nie znasz.
Pojeżdzij sobie samochodem, który ma tylko ręczny hamulec, jak będziesz miał szczęście to się nie zabijesz.
Gdybyś znał temat, o którym rozmawiamy, to wiedziałbyś, że przepisy uprawniające Służbę Celną do kontroli transportu drogowego, też nie grają. Rozporządzenie w sprawie kontroli w zakresie przewozu drogowego Dz.U. 19/2003, poz.153 w paragrafie 1 ust. 3 nakazuje funkcjonariuszom SC przeprowadzać tę kontrolę na zasadach kontroli ruchu drogowego, a rozporządzenie w sprawie kontroli ruchu drogowego Dz.U 14/2003, poz. 144 w paragrafie 12 ust 1 pozwala funkcjonariuszom organów celnych przeprowadzać kontrolę ruchu drogowego w strefie nadgranicznej oraz w stosunku do pojazdów przegraczających granicę państwową. Co prawda Ustawa o ruchu drogowym w art. 129 ust 4a i 4b (po zmianach) nie zawęża terenu działania, ale rozporządzenia nie zostało zmienione i teren działań SC ogranicza do strefy nadgranicznej.
Więc chyba raczej SC zlikwidują, bo ma niejasne uprawnienia, a nie ITD, która kontrolę w tym zakresie prowadzi na podstawie przepisów ustawy o transporcie drogowym.
I WŁAŚNIE O TYCH NIEJASNYCH UPRAWNIENIACH DYSKUTUJEMY, ale Pan przyczepiłeś się BRONI, której posiadanie przez GM wymieniłem jako jedno z narzędzi niezbędnych do zwalczania przestępczości.
Proszę cofnąć się wstecz do mojego pierwszego postu, chyba jest Pan inteligentny i łatwo go odnajdzie.