Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Witam!
Czy ktoś może mi wytłumaczyć co mam rozumieć przez datę wymagalaności roszczenia - czy to jest data złożenia wniosku czy wypłaty świadczenia na konto?
od czego biegnie okres 3 lat?
Cat, ja bym powiedział podobnie, ale zmieniłbym słowo "pierwsza" na "ostatnia".
Data wymagalności roszczenia, to ostatnia data (dzień), w której roszczenie powinno być wypłacone.
Uważam, że skoro, było takie wtedy prawo, to bez żadnych sądów, czy upomnień ze strony funkcjonariuszy, wszystkim powinno się wypłacić wedle przysługującego prawa.
Odnośnie do osób, które chcą wystąpić o "gruszę" a złożyły wniosek o wypłatę po 19 marca - zdaniem prawnika Związku pozwy te nie będą miały szans powodzenia. Jeśli jednak ktoś chce powalczyć w Sądzie, bo czuje się dyskryminowany, chce powołać się na zasadę państwa prawa, zasadę sprawiedliwości społecznej, czyni to na swoją odpowiedzialność
Oby tak było CHCIAŁBYM. Napisz mi proszę na maila uzasadnienie prawne albo tutaj na forum.
Sorry, Panie Sławku zwracam honor prawnikowi związku. Ma rację. Nie doczytałem postu, a już paluch waliły w klawisze Pokiełbasiło mi się z terminem przedawnienia, który wg mnie należy liczyć od dnia wymagalności roszczenia tj. od dnia 1 lutego 2011 r. Jeszcze raz przepraszam
Każdy z nas popełnia błędy. Nie wnikam już w podaną przez Ciebie datę (1 lutego 2011 r.), natomiast ponowię pytanie;
czy nie sądzisz, że sprawę można "ugryźć" dwojako, od strony "roszczeń deliktowych"?
Oby tak było CHCIAŁBYM. Napisz mi proszę na maila uzasadnienie prawne albo tutaj na forum.