gruszki na wierzbie w Trybunale Konstytucyjnym

Vacatio legis

Może ktoś wrzucić pełny tekst projektowanej zmiany rozporządzenia? Bardzo istotnej dla funkcjonariuszy, którzy złożyli wnioski po zdaje się 19 marca 2010 r.?

Dziękuję.

Macie, co chcieliście. W zamian za cierpliwe wyczekiwanie?

jeszcze króciutko na marginesie.
"nasze elity" są wysoko opłacanymi specjalistami "od działania prawa wstecz":mad:.
ordynarnie chcą uniknąć ostatecznej kompromitacji przed sądami i przekuć porażkę w sukces zwłaszcza w oczach tych poddanych, którym nie starczyłoby nigdy odwagi aby wystąpić o swoje prawa.
również rozliczenia za łamanie prawa i brak kompetencji.
przelewik z dedykacją - "umysłowi dla tchórzy i frajerów".
ciąg dalszy misji i wizji.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

To wszystko co piszesz to prawda, gorzka prawda. Mimo wszystko uważam, że podkreślać należy sukces jakim jest niewątpliwie kapitulacja JK w sprawie gruszy oraz autorów tego zwycięstwa, które wciąż daje nadzieje...Brawo, czapki z głów

nie ma sporu, to jest zwycięstwo honoru i zasad.
pozostają pytania.
czy tchórzliwość autorów zamieszania i niemych beneficjentów zasługuje na zadośćuczynienie ?
czy to ma być element podmiotowości służby mundurowej ?
swoją drogą - jak ta poprawka ma być wdrożona, znowu ma zadziałać wstecz ?
jak widać więcej w tej sprawie pytań niż odpowiedzi.
myślę, że paradoksalnie związki powinny w zgodzie z zasadami stanowienia prawa zaopiniować tę regulację negatywnie.
czas rozliczyć odpowiedzialnych za bezprawie ubrane w mundur służby celnej.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

co Wy pieprzycie !
Z całym szacunkiem dla Pana Siwego i jego związku ONI NIC NIE WYWALCZYLI,
wywalczyli Ci szeregowi celnicy co poszli kiedyś do sądu i w ich sprawach sądy zadały pytanie prawne do TK,
w następnej kolejności pomogli Ci co poszli do sądu już po wyroku TK.
a teraz jak zwykle banda frajerów z ukłonem do pasa weźmie pieniążki, bo inni za nich powalczyli i będą i dumni i zadowoleni z siebie
Ja mam swój wyrok w sprawie gruszy i głęboko w poważaniu mam rozporządzenie i wolę kogokolwiek,
łaski mi nikt nie robi !
dziękuję tym co poszli do TK,
dziękuję tym co blokowali granicę i dzięki którym dostałem kiedyś podwyżkę,
bo to dzięki nim, zwykłym szeregowym i przeważnie młodym celnikom a nie związkom, politykom czy przełożonym zawdzięczamy wszystko co było na + w tej chorej służbie

a co to niby zmienia
uzasadnienie dotyczy tylko wypłaty z wniosków do 19.03
które masa dyrektorska wypłaciła
a co z tymi po 19.03
§2. (...) funkcjonariuszowi celnemu wypłaca się wyrównanie dopłaty w wysokości różnicy pomiędzy kwotą wypłaconą z tytułu dopłaty, a kwotą obliczoną zgodnie(...), chyba że roszczenie z tytułu prawa do wyrównania uległo przedawnieniu.

a co to niby zmienia
uzasadnienie dotyczy tylko wypłaty z wniosków do 19.03
które masa dyrektorska wypłaciła
a co z tymi po 19.03
§2. (...) funkcjonariuszowi celnemu wypłaca się wyrównanie dopłaty w wysokości różnicy pomiędzy kwotą wypłaconą z tytułu dopłaty, a kwotą obliczoną zgodnie(...), chyba że roszczenie z tytułu prawa do wyrównania uległo przedawnieniu.

chlodnym okiem

Jak głosi mądrość naszych przodków „Nie dzielcie skóry na niedźwiedziu”, czy też „musztarda po obiedzie”
Odnosząc się sceptycznie do newsa uważam, że w obecnym czasie ów akt prawny może wyłącznie posłużyć zalegalizowaniu wypłaty osobom, które wcześniej toczyły spór pisemny
z pracodawcą i tym samym, na mocy § 3 art.165 ustawy o S.C. przerwały bieg przedawnienia.
Tak więc bez zbędnej podniety, gdyż oficjalnie tożsame stanowisko wyrażał SSC w piśmie
o sygn. SC6/063/5/13/KNL/4 kierowanym do DIC-ów już 3 czerwca 2013 r.
Nie zapominajmy też o hierarchii aktów prawnych. O tym, że moc rozporządzenia ma się nijak do aktu prawnego wyższego rzędu.
Gdyby jednak te projektowane rozporządzenie jakimś sposobem (?) udałoby się zaimplementować do obrotu prawnego, to podzielając trafne refleksje dyskutantów postulowałbym, aby z kręgu potencjalnych beneficjentów kategorycznie wyłączało niemych tchórzy („pasażerów na gapę”). W szczególności, tych przedstawicieli kadry kierowniczej, osoby funkcyjne, które dotychczas (... także z cichym przyzwoleniem pewnych związków) usiłowały wszelkimi sposobami powstrzymać podwładnych w ich nierównej walce o słuszną sprawę.

baranku cała akcja z gruszą zaczęła się bo poszło dwóch czy trzech celników do Sądu w czasie kiedy ani Ty ani ja o tym myku w rozporządzeniu nie wiedzieliśmy (z różnych pewnie powodów) dwa SR zadały pytanie prawne do TK, związki podjęły akcję dopiero po wyroku TK - więc ...
trzeba trochę wiedzieć - więc ja dziękuję tym celnikom co w 2010 lub 2011 co poszli do Sądu a nie związkom.
Nie umniejszam działalności Pana Sławka i jego związku, ale stwierdzam fakt - grusza nie wypłynęła dzięki związkom.

Większość tępych celników do dzisiaj nie wie skąd ta różnica, dlaczego tylko 2010 a nie od początku świata.
Jak ktoś wyżej mądrze napisał o tym nowym rozporządzeniu,
gdyby to miało być tak proste rozwiązanie to po co na dzień dzisiejszy jest tyle apelacji DiC
ja wiem że z wiedzą (własną) i honorem u nich jest kiepsko ale zwyczajnie po co,
po co ten zapis o przedawnieniu w rozporządzeniu, przecież każdy kto napisał wezwanie.
wyroku TK dostał odpowiedź, że tak, ale sorry się już przedawniło.
dobrze, że MF nie może grzebać w kodeksie cywilnym i definicji np. świadczeń bezterminowych i terminach ich wymagalności,
itd. itp.
ale i tak większość celników zwyczajnie nie ma o niczym pojęcia, im zakazano myślenia,

w gruszy za 2010 rok nie chodzi o pieniądze, tylko o to, że po wyroku TK nikt nikomu łaski nie robił,
jak ktoś dostał odmowę po wyroku TK pod niego podlegał i mimo to nic nie zrobił, nic nie napisał to jest zwykłym tchórzem bez honoru przyczyniającym się do tego, że w służbie jest tak jak jest

i 100 000 Siwych nic nie zrobi z taką ciemną masą.

Napisałem długi post, ale go po chwili usunąłem, bo czytam ten projekt raz jeszcze i raz jeszcze i widzę wiele nieścisłości.

Np.
Mowa jest o liczbie f-szy wraz z członkami rodziny, których dotyczy projekt. To liczba 10452, czyli wychodzi że jest to raptem 3,5 tys. f-szy. Dobrze czytam?

Odsetki MF liczy tylko oczywiście od dnia wyroku TK.

F-sze, którzy złożyli wniosek po 19 marca w ogóle nie są brani pod uwagę.

Nie odgwizdywałbym zatem sukcesu. Zbyt często MF pokazało już, że do końca trzeba uważać, gdyż rzeczywiste intencje resortu mogą być inne niż to na pierwszy rzut oka pozornie wygląda.

Wg mnie należy kontynuować drogę sądową i składać kolejne pozwy. Jeżeli mają dobrą wolę, to DIC w każdej chwili może uznać roszczenie.

Ostatnia edycja:
1) Po orzeczeniu TK MF musiał poprawić wadliwy przepis. (a zapis o niewypłaceniu świadczeń przedawnionych tego nie czyni- skoro rozporządzanie było niezgodne z TK, no chyba, że MF liczy 3 lata od wyroku TK jako przedawnienie)
2) DIC-e nie mają kasy na wypłaty z własnego budżetu, a rozporządzenie powinno to załatwić.
3) Odsetki prawdopodobnie od wyroku TK, a poprawka rozp. ma umocnić pozycję pozwanych przed sądami w tej kwestii przy ewentualnych dalszych pozwach.

Ostatnia edycja:
Drogi forumowiczu niechcejuzbyccelnikiem, myślę że to nie koniec walki. Na pewno dzięki takim f-szom jak Ty MF ma niezłego stracha. Jeżeli liczba pozwów będzie rosła wygramy ostatecznie. ZZ Celnicy PL chętnie poprowadziłby pozew zbiorowy, ale nie ma takiej możliwości prawnej, stąd robimy wszystko aby liczba pozwów była jaknajwiększa, bo tylko tak możemy jako środowisko zawodowe wpłynąć na MF. Umożliwiamy bezpłatnie skorzystanie z usług adwokata, pomagamy f-szom w procesach, wydajemy Komunikaty podając tezy z wygranych spraw, aby f-sze mogli skorzystać w swoich procesach, bo niektórzy Sędziowie dają się niestety zwodzić argumentacji DIC.

Co do niekonstytucyjności par.10, już w procesie legislacyjnym oprotestowaliśmy to mimo, iż MF zataił przed nami ten paragraf + vide nasze Stanowisko http://celnicy.pl/content.php/1842-...sprawie-złej-woli-przy-rozpatrywaniu-wniosków
Zamierzaliśmy złożyć wniosek do TK, jednak świeżo po przyjęciu rozporządzenia rozmawiałem na spotkaniu z funkcjonariuszami o tym i dowiedziałem się, że jest już takie pytanie prawne Sądu skierowane do TK. Potem dowiedziałem się o innym pytaniu Sądu, stąd wypadało tylko czekać na rozstrzygnięcie. Takich f-szy było więcej, ale Sądy były tez takie, że nie dopatrywały się niezgodności z Konstytucją par.10 i wydawały wyroki niekorzystne. Tym f-szom pomagaliśmy wznowić postępowanie po wyroku TK. W międzyczasie apelowaliśmy o składanie wezwań do DIC celem wstrzymania biegu przedawnienia, dwukrotnie, gdy uzyskaliśmy info o wyroku, który mówi, że sprawa przedawnia się inaczej niż przedstawił to w wytycznych SSC Dyrektorom.

O ile MF zmieni swoje nastawienie wobec ogółu, to tylko dzięki funkcjonariuszom, którzy poszli do Sądu. Ten projekt w mojej ocenie niekoniecznie o tym mówi.
Dlatego dziekuję wszystkim f-szom, którzy działają realnie w tej sprawie.
Rola Związku ogranicza się do niesienia możliwie jaknajwiekszej pomocy tym f-szom, co mam nadzieję czynimy dobrze. Jeżeli mogę zrobić coś więcej to bardzo proszę o podpowiedzi

wreszcie się zapisałam do celnicy.pl,bo widze ze inne centrale związkowe nic nie robią,dostałam wyrównanie do gruszy,ale odwoływać się jako jedna z mojego urzędu nie będę,a dlaczego dlatego że się boję-i boją się wszyscy u mnie,ciagle słyszymy ze tyle ludzi do zwolnienia,tworzą CUDO,wirtualne oddziały i każdy myśli po co mam ryzykować?a tak może jakoś przeczekamy???takie jest teraz myślenie w warszawie

Sławku mas oczywiście rację. Ja w 2010 roku w ogóle się nie interesowałem tym świadczeniem, boooooo
do głowy mi nie przyszło, że mogę dostać mniej niż mi się należy,
wypłaty też sobie nie sprawdzam ani trzynastki a premie mnie nie dotyczą !

Dziwię się tylko, że po wyroku TK i po tej całej Kampanii Twojego związku dalej są celnicy co nic nie napisali,
co nie wiedza ile i dlaczego, baaaaaa są zdania, że im się należy od początku służby,
zobaczyli projekt rozporządzenia i już liczą kasę, a ten projekt to kolejny przykład jakiegoś debilizmu z którego nic nie wynika,
niech wprowadzą słowniczek i zdefiniują przedawnienie i od kiedy się liczy,

przecież każdy kto wysłał wezwanie po wyroku TK a potem poszedł do Sądu to jedyne co pełnomocnicy DiC-ów umieli powiedzieć, to
przedawnienie, przedawnienie, przedawnienie.

więc co to rozporządzenie zmienia (projekt) i kto pod nie podpada ???

Lekcja inwestowania

Albo miś na miarę naszych możliwości. Tak będą oceniać projekt zmiany rozporządzenia. Już niedługo.

[video=youtube;PgCcsXJAga0]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=PgCcsXJAga0[/video]

Niech jeszcze, oprócz obowiązku uwzględnienia przedawnienia, zapiszą w projekcie np. obowiązek brania pod uwagę przez organy celne regulacji Konstytucji. A co, jak się bawić, to na całego.

"(...) ty będziesz robił dziadowskie oszczędności (...) ten twój siurek z helikoptera może sobie fruwać za ćwierć ceny z twoją żoną ... (...)." :)

Ostatnia edycja:
baranku cała akcja z gruszą zaczęła się bo poszło dwóch czy trzech celników do Sądu w czasie kiedy ani Ty ani ja o tym myku w rozporządzeniu nie wiedzieliśmy (z różnych pewnie powodów) dwa SR zadały pytanie prawne do TK, związki podjęły akcję dopiero po wyroku TK - więc ...
trzeba trochę wiedzieć - więc ja dziękuję tym celnikom co w 2010 lub 2011 co poszli do Sądu a nie związkom.
Nie umniejszam działalności Pana Sławka i jego związku, ale stwierdzam fakt - grusza nie wypłynęła dzięki związkom.

Większość tępych celników do dzisiaj nie wie skąd ta różnica, dlaczego tylko 2010 a nie od początku świata.
Jak ktoś wyżej mądrze napisał o tym nowym rozporządzeniu,
gdyby to miało być tak proste rozwiązanie to po co na dzień dzisiejszy jest tyle apelacji DiC
ja wiem że z wiedzą (własną) i honorem u nich jest kiepsko ale zwyczajnie po co,
po co ten zapis o przedawnieniu w rozporządzeniu, przecież każdy kto napisał wezwanie.
wyroku TK dostał odpowiedź, że tak, ale sorry się już przedawniło.
dobrze, że MF nie może grzebać w kodeksie cywilnym i definicji np. świadczeń bezterminowych i terminach ich wymagalności,
itd. itp.
ale i tak większość celników zwyczajnie nie ma o niczym pojęcia, im zakazano myślenia,

w gruszy za 2010 rok nie chodzi o pieniądze, tylko o to, że po wyroku TK nikt nikomu łaski nie robił,
jak ktoś dostał odmowę po wyroku TK pod niego podlegał i mimo to nic nie zrobił, nic nie napisał to jest zwykłym tchórzem bez honoru przyczyniającym się do tego, że w służbie jest tak jak jest

i 100 000 Siwych nic nie zrobi z taką ciemną masą.

łatwo ci się obraża innych - mimo że nie dotyczy mnie osobiście
ci co nie poszli z pozwami to tchórze?
związek nic nie zrobił? a skąd wiesz że bez wsparcia związku w ogóle znaleźliby się odważni w 2010?
sam przyznajesz że podwyżki zawdzięczasz protestom innych
sam o pozwie myślałeś dopiero pod koniec 2013
prosiłeś innych o pomoc wcześniej wielokrotnie niepochlebnie wyrażając się o celnikach
trochę spokoju i powściągliwości
ludzie mają różne priorytety, problemy obawy
nie każdy ma ten komfort, że jak sam piszesz nie sprawdza kwoty wypłaty

30/11/2013 pisałeś:
Lukrecjo moja droga, jak bym pozew złożył, to bym się średnio interesował jakie stanowiska mają sądy, bo było by już pozamiatane.
Ja swój pozew wniosę na pewno, ale chcę go napisać jak najlepiej a nie psim swędem jak co poniektórzy. Na dzień dzisiejszy nie ma ciśnienia bo wezwanie wysłałem, odpowiedź otrzymałem, więc albo miałem przedawnione już pół roku temu albo mam jeszcze dwa i pół roku czasu na napisanie pozwu do sądu.
I to nie chodzi o strach przed DiC-em, o czekanie, że zrobią coś związki. Zwyczajnie ja swój pozew napiszę i złożę sam w swojej sprawie.
To co widziałem do tej pory (pozwy) nie zachwyciły mnie swoją treścią :-) - tyle.
I wbrew temu co piszą niektórzy z tą wymagalnością to nie jest tak wszystko jasne - szczególnie jak się ma trochę pojęcia o logice sędziów - więc zwyczajnie na razie czekam, żeby pozew napisać jak najlepiej,

bo po sądach się już trochę nachodziłem i średnio mnie jara takie spędzanie czasu !!!

bolo po pierwsze nikogo nie obrażam,
po drugie mówię prawdę,

o gruszy dowiedziałem się po raz pierwszy w okolicach daty ogłoszenia wyroku TK, napisałem wezwanie i dostałem odmowę, potem sam napisałem pozew bo wzór celników. pl nie za bardzo przypadł mi do gusty, pozew wniosłem w grudniu i ma już wyrok SR.

podwyżkę dostałem dzięki granicy i potrafię to przyznać,
ja pracuję daleko od granicy w referacie co mogę sobie zablokować .... no nie wiem drzwi wejściowe pantoflem,

to co pisze to jest prawda,
a że celnicy zwyczaj mają się za prawdę obrażać to też wiem :-)
więc zwolnij z tymi zarzutami,

mam rodzinę, kredyty, nie należę do żadnego układu i napisałem ten cholerny pozew,
bo uważałem, że trzeba

i nic mi nie wiadomo na temat tego, ze pytania prawne (jak wiesz co to jest) zapadły w postępowaniach wszczętych z inicjatywy jakiegoś związku,

wiesz coś na ten temat, to napisz cwaniaku !

jak już tak wklejasz cytaty, to zauważ datę mojego pytania
ja swoje pytanie o pozew i jego treść zadałem właśnie wtedy jak pisałem swój,
i nikt z kolegów i koleżanek celników nic mi nie podpowiedział, chociaż wtedy pozwów już było multum,

i jest też gdzieś na forum moja wypowiedź, że osobiście nie znam żadnego celnika co złożył taki pozew,
zwróciłem się o pomoc tutaj,

i co i dupa - tacy wszyscy honorowi - śmiech na sali.

Back
Do góry