gruszki na wierzbie w Trybunale Konstytucyjnym

Artykuł 18 3c

§ 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości.

§ 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, obejmuje wszystkie składniki wynagrodzenia, bez względu na ich nazwę i charakter, a także inne świadczenia związane z pracą, przyznawane pracownikom w formie pieniężnej lub w innej formie niż pieniężna.

§ 3. Pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem zawodowym, a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku.

tele echo - udowodnij, że wartościowanie wiąże się z dyskryminacją - inaczej uznam cię za płatnego pachołka pisiorka

cegłą dzisiaj na budowie oberwałeś?
bo jeśli nie, to jesteś geniuszem!
w drugim przypadku: gdybyś jeszcze wskazał sąd, który obiektywnie ten dowód rozpatrzy.

napisał teleecho:
nic Tobie do mojego nakręcania.
udowodnij, że mój ostatni post nie ma nic wspólnego z prawdą.
inaczej uznam Cię za najętego parobka medialnego.

i sam, sprowokowany, w moim imieniu sobie odpowiedział:
cegłą dzisiaj na budowie oberwałeś?
bo jeśli nie, to jesteś geniuszem!
w drugim przypadku: gdybyś jeszcze wskazał sąd, który obiektywnie ten dowód rozpatrzy.

:) i tyle w dialogu

Dyskryminacja w sprawie wypłat świadczenia urlopowego za 2010 r.?

Konstytucja RP w art. 32 nakazuje władzom publicznym równe traktowanie obywateli. Zgodnie z jej art. 37 każdy znajdujący się pod władzą Rzeczypospolitej jest uprawniony do skorzystania z tego uprawnienia. Także regulacja art. 18 3a Kodeksu pracy z zakazu dyskryminacji (czyli nierównego traktowania), czyni naczelną zasadę prawa pracy.

Równe traktowanie w zatrudnieniu oznacza niedyskryminowanie w jakikolwiek sposób, bezpośrednio lub pośrednio.

"(...) Dyskryminowanie bezpośrednie istnieje wtedy, gdy pracownik z jednej lub z kilku przyczyn określonych wyżej był, jest lub mógłby być traktowany w porównywalnej sytuacji mniej korzystnie niż inni pracownicy.

Dyskryminowanie pośrednie istnieje wtedy, gdy na skutek pozornie neutralnego postanowienia, zastosowanego kryterium lub podjętego działania występują dysproporcje w zakresie warunków zatrudnienia na niekorzyść wszystkich lub znacznej liczby pracowników należących do grupy wyróżnionej ze względu na jedną lub kilka przyczyn określonych wyżej, jeżeli dysproporcje te nie mogą być uzasadnione innymi obiektywnymi powodami. (...)." http://www.mobbing-dyskryminacja.pl/dyskryminacja.html

W przypadku wypłat świadczenia urlopowego za 2010 r. wytworzyła się sytuacja w pełni spełniająca przesłanki do stwierdzenia o powszechnym mobbingu w formacji. Przecież 1 stycznia 2010 r. wszyscy spełniający wymagania funkcjonariusze celni nabyli uprawnienie do świadczenia urlopowego w określonej wysokości. Po bezprawnym zatrzymaniu wypłat świadczenia przez Ministra Finansów i następnie jego uchyleniu przez Trybunał Konstytucyjny, przez organy Służby Celnej jest stosowana praktyka różnicująca funkcjonariuszy w dostępie do tego świadczenia. Jednym wypłaca się je w prawidłowej wysokości, zgodnej ze stanem prawnym na dzień nabycia uprawnienia do niego. Innym funkcjonariuszom, znajdującym się w identycznym stanie prawnym, wypłaca się je w zmniejszonej wysokości, wynikającej z nowego rozporządzenia.

Tak, jakby w formacji prawo działało wstecz. Tak, jakby w formacji przestała działać zasada ochrony praw nabytych. Tak, jakby w formacji niczym nie ograniczona uznaniowość wykluczała z obrotu prawnego przepisy zakazujące dyskryminowania funkcjonariuszy?

Tylko po co w takim razie decyzją podsekretarza stanu szumnie wprowadza się procedury i struktury antymobbingowe i antydyskryminacyjne?

PS.

A już art. 18 3c Kodeksu pracy to już sama poezja:

Artykuł 18 3c

§ 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub za pracę o jednakowej wartości.

§ 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, obejmuje wszystkie składniki wynagrodzenia, bez względu na ich nazwę i charakter, a także inne świadczenia związane z pracą, przyznawane pracownikom w formie pieniężnej lub w innej formie niż pieniężna.

§ 3. Pracami o jednakowej wartości są prace, których wykonywanie wymaga od pracowników porównywalnych kwalifikacji zawodowych, potwierdzonych dokumentami przewidzianymi w odrębnych przepisach lub praktyką i doświadczeniem zawodowym, a także porównywalnej odpowiedzialności i wysiłku.

http://poradnik.interwencjaprawna.pl/artykuly_pl_pa.htm

Kiedy odniesiecie się do treści niniejszego postu?

Ostatnia edycja:
Z dniem 01.01.2010r. nabyli prawo do świadczenia-kasy w wyższej kwocie wg. starego rozporządzenia, a wypłacili w kwocie niższej. To co z tym prawem, czyżby znowu zadziałało wstecz? Może jest to jakaś forma dyskryminacji (grupowej) lub mobbingu? W tej sytuacji zastanawiam się czy, w kontekście orzeczenia Trybunału, dic-owie nie podlegają pod "paragraf'".
Zgodnie z art. 282.1.1 Kodeksu pracy kto, wbrew obowiązkowi, nie wypłaca w ustalonym terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi rodziny pracownika, wysokość tego wynagrodzenia lub świadczenia bezpodstawnie obniża albo dokonuje bezpodstawnych potrąceń, podlega karze grzywny od 1000 zł do 30 000 zł.
Chyba że prokurator stwierdzi znikomą szkodliwość czynu.

wypłacono juz komuś odsetki ? bo zaczyna sie robic konkretny pieniądz
dla czterech osób to siedem paczek na rąsię

Ostatnia edycja:
W Łodzi już za kilkanaście dni wszystko będzie jasne.
Funkcjonariusze wygrali proces w sądzie pracy i dostana zaległe wypłaty urlopowe z należnymi odsetkami.
Funkcjonariusze rodem z UKS-ów w Skierniewicach i Piotrkowie Trybunalskim wygrali jednorazową kwotę w wysokości jednej pensji na zagospodarowanie. Oczywiście z zaległymi odsetkami. łódź i Sieradz czekają na wyroki. .
Wg. moich wyliczeń wypłaty z tytułu zaległych odsetek, dla wszystkich, będą wyższe o ok. 50% od kwoty podstawowej. To cena "falandyzacji" prawa.

falandyzacja prawa to był , pikuś" w porównaniu do 5 letniego k(a)- picowania prawa.

zobaczymy jaką wykładnię przyjmą sądy w kwestii terminu wymagalności świadczenia a tym samym co do odsetek

W Łodzi już za kilkanaście dni wszystko będzie jasne.
...
Funkcjonariusze rodem z UKS-ów w Skierniewicach i Piotrkowie Trybunalskim wygrali jednorazową kwotę w wysokości jednej pensji na zagospodarowanie. Oczywiście z zaległymi odsetkami. łódź i Sieradz czekają na wyroki. .
Wg. moich wyliczeń wypłaty z tytułu zaległych odsetek, dla wszystkich, będą wyższe o ok. 50% od kwoty podstawowej. To cena "falandyzacji" prawa.
można sie załamać intencja przepisu o zagospodarowaniu jest jasna zmieniasz robote zmieniasz życie
walkę z własnymi pracownikami maja dice opanowaną do perfekcji

od kiedy służbowy zakaz stosowania rozumu?

czasami zastanawiam się nad przyczynami czy źródłem tego zła, no bo jak inaczej to nazwać?

kolejny raz, jasny i nie wymagający interpretacji i wykładni przepis, jest stosowany w sposób urągający zdrowemu rozsądkowi i jego literze. przez nieuprawnionych są wydawane jakieś kuriozalne prejudykaty, z wielką gorliwością wcielane następnie w życie.

przy tym kolejny raz i jeszcze kolejny raz armia umundurowanych "prawfnikuw" udaje, że tego nie widzi. z cwaniackim zacięciem do tego. przecież to nie ja i jeszcze mam to na piśmie.

o co chodzi w tym wszystkim, że się ośmielę tak wprost zapytać? czy może został wydany zakaz używania rozumu i kto jest jego adresatem w formacji?

ps.

organy celne przestrzegają wyroków sądowych. takie opinie zaczynają być głoszone w odpowiedzi na pytania i zarzuty, prosto w bezwstydne prominentne pyski.

Ostatnia edycja:
Moja historia nie jest prosta, ale po kolei.
W styczniu 2010 złożyłem wniosek o dopłatę do wypoczynku. W kwietniu dostałem kasę wg nowego rozporządzenia. Napisałem i złożyłem pozew, którego wzór został zamieszczony na tym forum. Przegrałem w I instancji. Nasłuchałem się strasznych rzeczy od sędziny na ogłoszeniu wyroku. Pisemne uzasadnienie było zgoła odmienne od tego na sali sądowej. Złożyłem apelację, która została odrzucona. Po wyroku TK złożyłem skargę o wznowienie postępowania (zachowałem termin 3-miesięczny). Pod koniec października tego roku udało się szczęśliwie dobrnąć do końca. Wygrałem. Z odsetkami od dnia opublikowania ustawy budżetowej, tj. 05.02.2010 r. Warto walczyć. Ja od samego początku wierzyłem w zwycięstwo, choć po kolejnych porażkach pięści same mi się zaciskały. Jak otrzymam pisemne uzasadnienie wyroku chętnie się nim podzielę. Bez danych na priv. Niech posłuży i pomoże. Nie na darmo walczyłem przez ponad 3 lata. Pozdrawiam.

kolego, czy mógłbyś podać kwotę zasądzonych odsetek (na jedną osobę) z tytułu bezprawnego (przecież mamy wyrok w tej sprawie) zaboru przez organy celne należnego jak psu buda świadczenia urlopowego za 2010 r.?

Szkoda wielkich rozmiarów

Powiedzmy, że pozostała do wypłacenia funkcjonariuszowi kwota 300 zł.

Roczne odsetki to kwota powiedzmy 35 zł na funkcjonariusza.

Przez trzy lata nazbierało się 100 zł odsetek na funkcjonariusza.

W skali całej formacji, licząc tylko uprawnionych funkcjonariuszy, uzyskamy co najmniej kwotę JEDNEGO MILIONA PIĘCIUSET TYSIĘCY ZŁOTYCH, samych odsetek do wypłacenia.

Wiadomo też, że tą kwotę odsetek z wielkim prawdopodobieństwem, można pomnożyć przez liczbę dwa.

To za to zostaje się generałem? To za to przytula się dwa awansiki w stopniu za jednym podejściem?

Czy może to jakiś retoryczny paradoks, podobny do ozdobienia dawnej milicji przymiotem obywatelskiej?

Ostatnia edycja:
Zapewne na trzy osoby, tj. Ciebie (funkcjonariusza), Twoją żonę i jedno dziecko. Czyli mój szacunek może stanowić podstawę do wstępnego obliczenia szkody, a następnie ustalenia odpowiedzialnych osób zobowiązanych jej naprawienia.

Osobiście zupa mnie nie interesuje, pomimo wielkiego doświadczenia w usługach kateringowych. Nawet szczawiowa z generalską wkładką, nawet dwa razy w tygodniu.

Piszcie proszę do mnie na maila sygnatury tych spraw gdzie są odsetki zasądzone od 2010r., gdyż obserwuję że w innych miejscach Sądy orzekają od dnia pozwu, czy od dnia wyroku TK(różnie). Będę starał się zebrać te korzystne orzeczenia co do odsetek i przedstawić tym funkcjonariuszom, którzy mają sprawy w toku. Pamiętajmy, że pozwani czyli DIC przedstawiają Sądom argumentację co do odsetek powołując się na te wyroki niekorzystne dla Nas. Sądy powinny mieć podane także kilka sygnatur, które oznaczają wyroki gdzie odsetki były od 2010r.

A co z celnikami którzy w ogóle nie dostali wyrównania za wczasy z uwagi na późne złożenie wniosków? Czy ktoś coś wie na ten temat?

Back
Do góry