wypłata dzisiejsza minus poprzednia daje mi jakąś różnicę i ta stanowi 13,8%. Chyba, że coś kn
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
wypłata dzisiejsza minus poprzednia daje mi jakąś różnicę i ta stanowi 13,8%. Chyba, że coś kn
14,8Waloryzacja to 13,8%
Porównaj kwoty brutto.wypłata dzisiejsza minus poprzednia daje mi jakąś różnicę i ta stanowi 13,8%. Chyba, że coś knocę.
U mnie też wyszło z przeliczenia 13,8wypłata dzisiejsza minus poprzednia daje mi jakąś różnicę i ta stanowi 13,8%. Chyba, że coś knocę.
Pamiętajcie, iż od 1 marca 2023 r. zwiększyła się kwota zmniejszająca emeryturę tj. o 794,35 zł – emerytura, renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.
W 2022 r. kwota zmniejszająca emeryturę wynosiła 691,94 zł.
Różnica o 102,41.
Witam. Brutto się zgadza tylko netto nie... coś muszą więcej zabierać.Nie Rozumię tego . Podwyższają , żeby okradać ! Oszuści w natarciu .
Jestem już na emeryturze i chcę złożyć wniosek o komisję lekarską. Jakią formę powinien mieć ten wniosek i jakie dokumenty trzeba dołączyć? Czy ktoś może opisać sytuację?ja składałem wniosek o komisje lekarską będąc już na emeryturze /można to zrobić do 1,5 roku od momentu przejścia na emeryture/, wniosek o komisje kierujemy do ZER. 15% dodatek został mi policzony od momentu wpłynięcia do komisji skierowania z ZER, a nie mojego do ZER.
Dzieje się tak ponieważ kwota wolna od podatku zostaje na tym samym poziomie, a więc pobiera się relatywnie większy podatek.Witam. Brutto się zgadza tylko netto nie... coś muszą więcej zabierać.
Powinieneś zacząć od informacji z ZER. zadzwońJestem już na emeryturze i chcę złożyć wniosek o komisję lekarską. Jakią formę powinien mieć ten wniosek i jakie dokumenty trzeba dołączyć? Czy ktoś może opisać sytuację?
To wynika z wyliczania kwoty netto z brutto. Nie jest to operacja tylko procentowa, bo trzeba uwzględnić odliczenie kwoty wolnej która jest wartością stałą a nie procentową.Witam. Brutto się zgadza tylko netto nie... coś muszą więcej zabierać.
Oczywiście, ale to przecież normalne. Otrzymujesz większe uposażenie brutto, wiec i składka ulegnie zwiększeniu. 14,8% więcej wz z waloryzacja podwyższa kwotę poszczególnych składek pobieranych od emerytów. To normalne. Fajnie byłoby liczyć podwyżkę od netto, a koszty zostawić na poziomie sprzed waloryzacji.Witam. Brutto się zgadza tylko netto nie... coś muszą więcej zabierać.
Panie Sławomirze.@IRA Wiemy co zapowiadał Kapica po wyroku TK. Na szczęście odszedł.
Odpuść, wystarczy już tej polityki.
Dalsze posty będę kasował.
Panie Sławomirze.
Proszę wybaczyć polityczne wtręty. Niestety to nie my celnicy wchodzimy do polityki, to polityka weszła z buciorami w nasze celnicze życie. Moja wypowiedź miała na celu przypomnienie tzw. procesu ucywilnienia i losu tych funkcjonariuszy - niestety coraz częściej przez wszystkich zapominanych. A niestety ta reforma, właśnie im wyrządziła największą krzywdę, co odbiło się na ich życiu, a nawet na ich zdrowiu. Niestety nic nie słychać, ażeby ktoś próbował to naprawić (na marginesie to był jeden z powodów mojego wystąpienia z NSZZ S). Mam nadzieję, że Pan nie zapomni o tych wykluczonych funkcjonariuszach - obecnie cywilach nie z własnej winy.
Z poważaniem IRA
P.S.
Pamiętam Pana zaangażowanie w sprawy celników (w 2016r. stałem blisko autobusu, z którego Pan przemawiał przed Pałacem Prezydenckim), stąd też moja wizyta na stronie Celnicy PL (fakt, że opuściłem szeregi NSZZ S, przyczynił się do braku zainteresowania jakimikolwiek zw. zawodowymi). Zważywszy, że jestem po trosze Pana dłużnikiem (z pewnych względów), proszę o informację, czy chociaż jednorazowo mogę jeszcze "PRZYBIĆ PIĄTKĘ", czy też coś się zmieniło.
Temat bardzo ciekawy jednym pomniejszania innym nie. Nawet główny ZUS. nie wie* pismo które krąży po naszych forach, chociaż podpisane imienne nie zobowiązuje. Sąd nie trzyma terminu.Każą czekać. Może ktoś cośMam pytanie-w jaki sposób jest naliczana druga emerytura z ZUS? Chodzi mi o pieniądze z OFE (jestem emerytem mundurowym od 2019 roku).
Pani z ZUS nie wiedziała czy kapitał zebrany w OFE również ulega pomniejszeniu, tak jak składki zgromadzone na koncie ZUS