Ja zrobiłam podobnie, do ZER złożyłam 27.02.2023 r. ( data zwolnienia 26.02.2023 r), a do ZUS dzień później po złożeniu do ZER czyli w dniu 28.02.2023 r. Dodam, że wiek do emerytury w ZUS osiągnęłam w 2021 r.
Pani w ZUS lokalnym (dla pełności informacji dodam, że nie oni wystawiają decyzję tylko ZUS w innym mieście) u której składałam wniosek i Pani na infolinii, do której wcześniej w dniu dzisiejszym również dzwoniłam, zapewniały mnie, że w przypadku zaznaczenia we wniosku ZUS, że złożono wniosek do ZER, ZUS przeprowadzi postępowanie i zwróci się do ZER o dane zanim wyda decyzję. Dla uzupełnienia informacji wraz ze wnioskiem złożyłam pismo, w którym zwróciłam się z prośbą o wystawienie decyzji dopiero po otrzymaniu decyzji z ZER i że okres służby do emerytury ZER liczony jest od 15.09.1999 r. do daty zwolnienia ze służby, czyli do 26.02.2023 r.
Co do druku ERO otrzymałam rozbieżne informacje. Pani z infolinii ZUS powiedziała mi, że w związku z tym, druk ERO obowiązuje od 1 marca 2020 r. a wiek emerytalny w ZUS nabyłam w 2021 r. od tego czasu daty ukończenia wieku 60 lat policzą mi emeryturę ( bo to jest data nabycia uprawnień do świadczenia emerytalnego w ZUS) i nie ma znaczenia, że ze służby zostałam zwolniona ponad rok później w lutym 2023 r. i ZER wystawił już decyzję.
Natomiast Pani w ZUS lokalnym powiedziała, że to nie jest prawdą, bo data nabycia uprawnień to nie data ukończenia wieku ZUS tylko data zwolnienia ze służby.
Gdyby ktoś już składał wniosek do ZER i ZUS ( w latach poprzednich ) w ww. przypadkach? Jeżeli tak proszę o informacje.