Emerytury !!!

Jeżeli nie masz jeszcze decyzji z ZER to na konto wpłynęła ci zaliczka (z tego co pamiętam 40% ostatniego uposażenia - niech ktoś poprawi jeśli się mylę). Emerytura może mieć całkiem inna wysokość. Najlepiej zadzwoń na infolinię ZER i tam na pewno wszystkiego się od miłych pań dowiesz (np. kwotę brutto emerytury).
Zakładanie z góry, że będziesz się odwoływać moim zdaniem jest pochopne. Z doświadczenia wiem, że mało kiedy się mylą... Mówię o ZER.
Pozdrawiam świeżo upieczoną emerytkę!
Ja pierwszą emkę dostałem po trzech miesiącach z wyrównaniem za trzy miesiące. Może dzisiaj jest inaczej, bo był to rok 2020. Nie dostawałem żadnych 40%.

Oświeć mnie proszę, dlaczego rok 1984 jest graniczny, jak to rozumieć że, lata wcześniejsze nie są uznawane za służbę w szczególnym charakterze?
Pozdrawiam
Chyba chodzi, że najpóźniejsza data to 1984 (99-84 =15). U Ciebie jest chyba 78-79, więc spokojnie mieścisz się.

@Zuziacoll @czwschód
Serdecznie Wam dziękuję za podpowiedzi. Zaraz odszukam ten wyrok z 2021 r. Ostatnie strony na Emerytury są faktycznie bardzo pomocne, zapoznałam się z nimi już wcześniej szczegółowo. Mam nadzieję, że jednak nie będę musiała się odwoływać. Wasze podpowiedzi są jak miód na duszę, bardzo mnie uspokoiły. Człowiek nie jest sam J. Dziękuję. Na infolinii ZER niestety miłe panie nie chciały udzielić mi informacji o wysokości brutto. Uzyskałam jedynie numer decyzji. Możliwe, że jest to zaliczka, te 40%, o której wspomniał też @faja. Czekam więc cierpliwie na decyzję, już na spokojnie, bo też na infolinii ZUS (wcześniej też już o to tam pytałam) powiedziano mi dzisiaj, że nawet gdybym się odwoływała, to cytuję: „raczej nie powinno to stanowić przeszkody” w przyznaniu mi również emerytury z ZUS, ponieważ w ZER już jestem emerytką. A kolejność (najpierw ZER, później ZUS) jest arcyważna dla tych, którym przysługują 2 emki. Ta inf. to tak dla pozostałych/przyszłych emerytów, choć zapewne wszyscy o tym wiedzą. Serdecznie pozdrawiam.

Wniosek złożyłem wraz z podaniem o zwolnienie ze służby. Zwolnienie nastąpiło po 3 miesiącach od złożenia podania. Czyli zależy kiedy z kadr wyślą, wtedy płynie 60 dni?

Back
Do góry