Emerytury !!!

Dzieki Horacy. Decyzja podjęta, pozostała kwestia optymalizacji podatków😁. Pytanie uzupełniajace: czy ktoś dostał wypłatę z ZER przed upływem dwóch miesięcy od złożenia wniosku?
Wniosek do ZER 28.IX.2022. Decyzja od ZER 28.X.2022. Przelew z ZER z wyrównaniem za kilka dni IX, za X i za XI - 02.XI.2022

oczywiście, że jest pomiędzy jeśli ktoś ma emki 70% to dodatku nie dostanie 15% tylko 10% itd.
chodziło mi o komisję lekarską. Tam jest tylko 0 lub 15%. O tym ile będziesz miał dodatku do emki decyduje ZER po uwzględnieniu procentu twojej emki, jednak nie więcej niż 80%. Ale przy orzekaniu jest tak jak wskazałem powyżej.

To może lepiej wsadźmy sobie korek w cztery litery? Oczywiście, że lepiej żeby nie było inflacji, a byla by jeszcze większa gdyby waloryzacja wynosiła ponad inflację!
I co z tego że ci dadzą teraz 20 procent jak za trzy miesiące ceny skoczą 30-40 procent,ja takie coś przerabiałem na początku lat 90 i co przyszedł Balcerowicz zamroził pensję kredyty były na 60 procent.

Przepraszam, od jakich? Bo też spadam w lutym. Aha, a czy służbę wojskową muszę jakoś zgłosić
do EM, czy ZE obligatoryjnie doda ją do wysługi?
Pozdro.
Ile w danej chwili jest odejść, czy na EM idziesz z grupa inwalidzką czy bez, kiedy Twoje dokumenty Izba wyśle do ZER itd.
Temat służby wojskowej - nie wiem.

Dzięki za odpowiedzi. Podbijam pytanie o zasadniczą służbę wojskową. Sami sobie rozkminią czy potrzebny kwit z WKU?

Rozmawiałem podczas pikiety z funkcjonariuszami innych służb.
Wygląda na to, że art.38 zwiększył tylko odejścia ze służb. U nas też. Funkcjonariusze tracą zaufanie do Państwa i stanowionego przez nie prawa. Rząd strzelił sobie w kolano.
Stąd propozycje o stażowym rosnącym od 15 roku służby aż do 56 % w MSWiA i obowiązujące już świadczenia motywacyjne.
Razem ok. 4 tys. zł mies więcej niż u nas.
MF wciąż milczy.

Wygląda na to, że art.38 zwiększył tylko odejścia ze służb. U nas też. Funkcjonariusze tracą zaufanie do Państwa i stanowionego przez nie prawa. Rząd strzelił sobie w kolano.
Stąd propozycje o stażowym rosnącym od 15 roku służby aż do 56 % w MSWiA i obowiązujące już świadczenia motywacyjne.
MF wciąż milczy.
Generalnie, milczenie MF wskazuje na gremium opracowujące (akceptujące) takie rozwiązanie, trudno uwierzyć w brak wiedzy w MF o "propozycjach zmian" ...:unsure:

Generalnie, milczenie MF wskazuje na gremium opracowujące (akceptujące) takie rozwiązanie, trudno uwierzyć w brak wiedzy w MF o "propozycjach zmian" ...:unsure:
Masz racje MF gra w ch... z Nami funkami.zwodzi kłamie i oszukuje.A na koniec znowu nic nie wyjdie i funki poglegli pod MSWiA dostana 500 wiecej niz My.Ale coz taki los bezdomnych funkow podleglych pod MF

:D Trzeba się ruszyć, ale na EM. Nie wierzę już DIASom, NUCom, szefom KAS, ani żadnym związkowcom. Dość..! Kwity na EM złożone, oby do lutego i bye. Z roku na rok jest coraz gorzej, i żadne bicie piany tego nie zmieniło. C O R A Z G O R Z E J !!! Postulaty, śmieszne odchodzenie od kompa, milczące protesty, konsultacje, weryfikacje itp pierdy. Trzeba zabierać rzeczy z szafki, dostać swoją emkę i spadać. EM + wynagrodzenie dodatkowe (inna robota) da mi więcej niż obecne mam. I po hooj mi ten cyrk? Bez napinki i słuchania-czytania tego bicia piany. DOŚĆ! Niech zostają przyjaciele króliczka, liczący na cud, młodzi (niech pracują 25 lat) i 60+. Mając nawet 50 na karku można jeszcze popracować gdzieś indziej. Proste - nie podoba mi się ta robota - to zmieniam. Nikt Wam nie każe pracować w cle do śmierci. Kto ma komfort otrzymania EM, jak ja, (nawet po 15 latach) może odejść, tak? To po co to..? Wszystko ma swój czas..!
Pozdrawiam.
Jakbym słuchał siebie sprzed roku :-) ja już tak mam, gratuluje dojrzenia do tej decyzji !

MF wciąż milczy.
A co ma powiedzieć? Przecież nie da 4 koła cywilom a Ty nie bedziesz walczył o te dodatkowe pieniądze tylko dla mundurowych tylko dla tych na grzbiecie tez. Dlatego tez odszedłem, miałem dość cywilnego garba.

MF wciąż milczy.
Z moich rozmów z funkami z innych formacji wyszło tak samo. Przez brak zaufania i przez zniechęcanie do odejścia zamiast zachęcania do pozostania stracili więcej funkcjonariuszy niz odbyłoby sie to w normalnych warunkach bez art.38. Jedno tez jest pewne…ogromna większość z nich nie cofnie sie w podjętej decyzji 👍

Back
Do góry