Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
O Chryste co za geniusz,A czytać umiesz?
Zapytaj Sławka jeszcze o liczbę posłów w naszym parlamencie lub jaka jest nagroda jubileuszowa po 30 latach.
Samo Twoje pytanie świadczy o tym, że jesteś mocno niezorientowany, ale litości, pytanie o rzeczy które są wprost zapisane w ustawie jest szczytem lenistwa.
Składek z OFE nie tracisz na pewno. Po osiągnięciu wieku emerytalnego będziesz miał wypłacaną emeryturę z ZUS z kapitału początkowego, składek z 9 miesięcy roku 1999 (do 15 września), z OFE i że składek, które teraz odprowadzasz (piszesz, że pracujesz na umowę o pracę). Nie jestem pewna na 100%, ale subkonto w ZUS to jest również II filar i powinien być wypłacony. Jeśli tutaj się nikt nie wypowie, to trzeba zapytać w ZUS-ie.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Składek z OFE nie tracisz na pewno. Po osiągnięciu wieku emerytalnego będziesz miał wypłacaną emeryturę z ZUS z kapitału początkowego, składek z 9 miesięcy roku 1999 (do 15 września), z OFE i że składek, które teraz odprowadzasz (piszesz, że pracujesz na umowę o pracę). Nie jestem pewna na 100%, ale subkonto w ZUS to jest również II filar i powinien być wypłacony. Jeśli tutaj się nikt nie wypowie, to trzeba zapytać w ZUS-ie.
Wita wszystkich serdecznieEmerytura mundurowa "zjada" składki zusowskie, za okres, za który jest przyznana. Do skonsumowania po osiągnięciu 60/65 lat pozostaje kapitał początkowy (ustalony na 01.01.99) składki od 01.01.99 do 15.09.99, OFE i (nie jestem pewna na 100%) subkonto. Oraz, jeśli ktoś pracuje na emce mundurowej, bieżące składki.
Niestety nie zadałam sobie trudu, żeby szukać podstaw prawnych. Odpowiedź pojawiała się już wcześniej na forum i czytałam artykuł na ten temat.Wita wszystkich serdecznie
Bardzo e proszę o informację z jakiego przepisu wynika fakt, że przy otrzymaniu emerytury z ZER MSWIA za okres od 15 09.1999 środki z subkonta czyli OFE nie będą umorzone ? lecz zostaną doliczone do podstawy emerytury otrzymanej z ZUS za okres do 15.09.1999r.
Pisałam do ZUS niestety odpowiedzieli wymijająco, że jeśli środki z OFE nie zostaną umorzone w chwili otrzymania emerytury z ZER MSWIA to zostaną doliczone do kapitału początkowego czyli podstawy emerytury z ZUS. ?
Dziękuje za pomoc.
pozdrawiaWita wszystkich serdecznie
Bardzo e proszę o informację z jakiego przepisu wynika fakt, że przy otrzymaniu emerytury z ZER MSWIA za okres od 15 09.1999 środki z subkonta czyli OFE nie będą umorzone ? lecz zostaną doliczone do podstawy emerytury otrzymanej z ZUS za okres do 15.09.1999r.
Pisałam do ZUS niestety odpowiedzieli wymijająco, że jeśli środki z OFE nie zostaną umorzone w chwili otrzymania emerytury z ZER MSWIA to zostaną doliczone do kapitału początkowego czyli podstawy emerytury z ZUS. ?
Dziękuje za pomoc.
Bardzo dziękuje i pozdrawiampozdrawia
Ja składałem jak byłem już na emce i jestem po komisji.Jak w komórce kadrowej będę składała wniosek o emeryturę do zer to wtedy składam też wniosek o komisję lekarską ,czy dopiero po przejściu na emke?
Jest albo 0% albo 15%. Niema nic pomiędzy.Na dziwne pytanie taka sobie odpowiedź!
Czy będzie?Witam
Dzisiaj na posiedzeniu sejmu odbędzie się debata ws. drugiej waloryzacji emerytur w tym roku:
Rozstrzygnięcie przez Sejm wniosku o uzupełnienie porządku dziennego o punkt: Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych
oczywiście, że jest pomiędzy jeśli ktoś ma emki 70% to dodatku nie dostanie 15% tylko 10% itd.Jest albo 0% albo 15%. Niema nic pomiędzy.
max dodatek 15%, max emka z dodatkiem 80 %A ile jest max procent?
złodzieje okradają państwo, a budżetówka poniesie ofiarę nic się nie zmieniło...