Emerytury !!!

A czytać umiesz?
Zapytaj Sławka jeszcze o liczbę posłów w naszym parlamencie lub jaka jest nagroda jubileuszowa po 30 latach.
Samo Twoje pytanie świadczy o tym, że jesteś mocno niezorientowany, ale litości, pytanie o rzeczy które są wprost zapisane w ustawie jest szczytem lenistwa.
O Chryste co za geniusz,
dla Twojej wiadomości, mój wpis został przeniesiony z innego tematu, w którym @slawomir.siwy mówi o 60 roku życia i 25 latach służby, co mi się trochę nie zgadza, stąd moje pytanie, bo nie wiem czy myli się przewodniczący ZZ czy może jednak ustawa...
W tym wpisie nie byłem nigdy, więc wybacz, że nie jestem na bieżąco z 925 stronami Waszych lamentów i narzekań.
Zadałem proste pytanie dla takich doświadczonych "Asów" jak Ty i oczekiwałem prostej odpowiedzi, jednak niestety przerosło to np. Ciebie, bo zamiast pomóc młodszemu koledze to chciałeś pokazać swoją wyższość, ale pokazałeś tylko brak klasy i potwierdziłeś, że ta służba zjednoczona niestety nie jest....Nie pozdrawiam.

Składek z OFE nie tracisz na pewno. Po osiągnięciu wieku emerytalnego będziesz miał wypłacaną emeryturę z ZUS z kapitału początkowego, składek z 9 miesięcy roku 1999 (do 15 września), z OFE i że składek, które teraz odprowadzasz (piszesz, że pracujesz na umowę o pracę). Nie jestem pewna na 100%, ale subkonto w ZUS to jest również II filar i powinien być wypłacony. Jeśli tutaj się nikt nie wypowie, to trzeba zapytać w ZUS-ie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Składek z OFE nie tracisz na pewno. Po osiągnięciu wieku emerytalnego będziesz miał wypłacaną emeryturę z ZUS z kapitału początkowego, składek z 9 miesięcy roku 1999 (do 15 września), z OFE i że składek, które teraz odprowadzasz (piszesz, że pracujesz na umowę o pracę). Nie jestem pewna na 100%, ale subkonto w ZUS to jest również II filar i powinien być wypłacony. Jeśli tutaj się nikt nie wypowie, to trzeba zapytać w ZUS-ie.

Emerytura mundurowa "zjada" składki zusowskie, za okres, za który jest przyznana. Do skonsumowania po osiągnięciu 60/65 lat pozostaje kapitał początkowy (ustalony na 01.01.99) składki od 01.01.99 do 15.09.99, OFE i (nie jestem pewna na 100%) subkonto. Oraz, jeśli ktoś pracuje na emce mundurowej, bieżące składki.

Wita wszystkich serdecznie
Bardzo e proszę o informację z jakiego przepisu wynika fakt, że przy otrzymaniu emerytury z ZER MSWIA za okres od 15 09.1999 środki z subkonta czyli OFE nie będą umorzone ? lecz zostaną doliczone do podstawy emerytury otrzymanej z ZUS za okres do 15.09.1999r.
Pisałam do ZUS niestety odpowiedzieli wymijająco, że jeśli środki z OFE nie zostaną umorzone w chwili otrzymania emerytury z ZER MSWIA to zostaną doliczone do kapitału początkowego czyli podstawy emerytury z ZUS. ?
Dziękuje za pomoc.

Bardzo e proszę o informację z jakiego przepisu wynika fakt, że przy otrzymaniu emerytury z ZER MSWIA za okres od 15 09.1999 środki z subkonta czyli OFE nie będą umorzone ? lecz zostaną doliczone do podstawy emerytury otrzymanej z ZUS za okres do 15.09.1999r.
Pisałam do ZUS niestety odpowiedzieli wymijająco, że jeśli środki z OFE nie zostaną umorzone w chwili otrzymania emerytury z ZER MSWIA to zostaną doliczone do kapitału początkowego czyli podstawy emerytury z ZUS. ?
Dziękuje za pomoc.
Niestety nie zadałam sobie trudu, żeby szukać podstaw prawnych. Odpowiedź pojawiała się już wcześniej na forum i czytałam artykuł na ten temat.
Ja to rozumiem tak, że OFE nam nie przepada.
Niestety nikt z moich znajomych emerytów nie ma jeszcze wieku zusowskiego ( a należał do OFE) , żeby dowiedzieć się jak wygląda praktyka.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za pomoc.
pozdrawia

Attachments

Witam
Dzisiaj na posiedzeniu sejmu odbędzie się debata ws. drugiej waloryzacji emerytur w tym roku:

Rozstrzygnięcie
przez Sejm wniosku o uzupełnienie porządku dziennego o punkt: Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

Witam
Dzisiaj na posiedzeniu sejmu odbędzie się debata ws. drugiej waloryzacji emerytur w tym roku:

Rozstrzygnięcie
przez Sejm wniosku o uzupełnienie porządku dziennego o punkt: Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych
Czy będzie?
Już jest 14 emerytura.
Druga waloryzacja to pomysł opozycji.
Rządzący i ZUS twierdzą że 14 emerytura to lepsze rozwiązanie.
Czy jeśli druga waloryzacja 2022 zostanie uchwalona to będzie miała wpływ na wysokość tej marcowej 2023?

Nie wiem czy wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jeżeli podwyżki będą od marca to podstawa emerytury będzie się zmieniać od marca, zatem wszyscy na tym stracą, niezależnie od tego czy ktoś pójdzie na emeryturę w lutym 2023 r. czy też w lutym w kolejnych latach.

Poza tym postawa emerytur f-szy odchodzących w 2023 r. będzie wynosić 6996 zł, a więc będzie taka sama jak w 2022 r., w związku z tym f-sze którzy odeszli w 2022 r. na tym zyskali, ponieważ ich postawa w 2023 r. będzie większa o 7 % waloryzacji z 2022 r. ( 6996 +7% ).
Jak to ma się do zapewnień, że jak będziesz pracować dłużej to będziesz miał większą emeryturę???
Odpowiedź nasuwa się sama!!!

Nijak, tak robią nas od lat obawiam się że to dopiero początek obiecanych pozytywnych zmian i podwyżek a po wyborach no cóż to będzie dopiero... jak ktoś policzy uczciwie w jakim stanie jest faktycznie budżet. Zyskałeś na wysłudze więc jesteś do tyłu 4,2%

Tak wygląda w wykonaniu MF tworzenie systemu zachęcającego do dłuższej służby. Jest zagrożenie, że jeśli teraz przejdzie zmiana kwoty bazowej od marca, to może tak już zostać na zawsze.
System w którym dłuższa służba skutkuje niższą emeryturą jest chory.
Zamiast podziękowania za poświęcone lata, na pożegnanie plują nam w twarz.
Młodzi też to widzą i mogą się zastanowić czy warto zostać w tym kasowskim potworku. Schemat dokopania na dowidzenia się utrwala.

Back
Do góry