Emerytury !!!

z tego by wynikało, że najlepiej złożyc wniosek o komisję jeszcze pracując. I uzasadnić, że stan zdrowia wskazuje na niemożność pelnienia słuzby. To powinno przyspieszyć Komisję. Z drugiej strony może utrudnić wcelowanie w planowany termin odejścia gdyż jesli Komisja orzeknie niezdolność do słuzby jestesmy zwalniani natychmiast, z datą orzeczenia.
Ludzie, po co sobie komplikować? Wniosek o komisję składacie wraz z wnioskiem o emkę! Komisja może być i za rok- jeśli dostaniecie 15 % to i tak wam wyrównają od dnia złożenia wniosku, jeśli nie dostaniecie to emka będzie taka jak dotychczas. Jeśli złożycie wcześniej to i tak wcześniej nie dostaniecie 15 % niż od czasu przejścia na emkę (jest to dodatek do emki a nie uposażenia) a możecie narazić się na wcześniejsze zwolnienie tak jak kolega pisze!

Ludzie, po co sobie komplikować? Wniosek o komisję składacie wraz z wnioskiem o emkę! Komisja może być i za rok- jeśli dostaniecie 15 % to i tak wam wyrównają od dnia złożenia wniosku, jeśli nie dostaniecie to emka będzie taka jak dotychczas. Jeśli złożycie wcześniej to i tak wcześniej nie dostaniecie 15 % niż od czasu przejścia na emkę (jest to dodatek do emki a nie uposażenia) a możecie narazić się na wcześniejsze zwolnienie tak jak kolega pisze!
Z tym "od dnia złożenia wniosku" nie był bym taki pewien - ja i wielu moich znajomych miało od dnia wydania orzeczenia, także ten... Komisja może sobie orzec, co tylko chce.

Z tym "od dnia złożenia wniosku" nie był bym taki pewien - ja i wielu moich znajomych miało od dnia wydania orzeczenia, także ten... Komisja może sobie orzec, co tylko chce.
A to ciekawe. Zawsze mi się wydawało, że dzień złożenia wniosku jest wiążący dla organu. Przecież nie jest winą funkcjonariusza, że rozstrzygnięcie tak długo trwa. Ja nie mam doświadczenia w tej kwestii (komisji), nie korzystałem. Także jeżeli się pomyliłem w poście powyżej to proszę o sprostowanie.

ja składałem wniosek o komisje lekarską będąc już na emeryturze /można to zrobić do 1,5 roku od momentu przejścia na emeryture/, wniosek o komisje kierujemy do ZER. 15% dodatek został mi policzony od momentu wpłynięcia do komisji skierowania z ZER, a nie mojego do ZER.

ja składałem wniosek o komisje lekarską będąc już na emeryturze /można to zrobić do 1,5 roku od momentu przejścia na emeryture/, wniosek o komisje kierujemy do ZER. 15% dodatek został mi policzony od momentu wpłynięcia do komisji skierowania z ZER, a nie mojego do ZER.
O widzisz, czyli jeszcze inaczej niż u kolegi powyżej. Ale miałoby to sens - w końcu to komisja jest w tym wypadku "organem" od wydania decyzji (orzeczenia) więc dodatek liczony od dnia złożenia wniosku do organu.

Nie do końca może orzec co chce, musi się kierować przepisami regulującymi jej działalność, w omawianym przypadku treścią art. 10 ust. 5 ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. o komisjach lekarskich podległych MSWiA (tekst jednolity w Dz. U. z 2020 roku, poz. 398).

Nie do końca może orzec co chce, musi się kierować przepisami regulującymi jej działalność, w omawianym przypadku treścią art. 10 ust. 5 ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. o komisjach lekarskich podległych MSWiA (tekst jednolity w Dz. U. z 2020 roku, poz. 398).
Dokładnie to wynika z treści tego artykułu - może sobie orzec co tylko chce 😉

Z jakich przepisów wynika ten termin?

Witam koleżeństwo

Komisję miałem 14 lipcu 2022 r.
W mojej decyzji z ZER jest napisane cyt.:

Po rozpatrzeniu wniosku z dnia 19.04.2021 r. od 01.04.2021 r. tj, od miesiąca, w którym został zgłoszony wniosek, ustalam wysokość emerytury...

W nawiązaniu do powyższego, wyjasniam, iż komisję lekarską MSWiA miałem 14 lipca 2022 r.
Orzeczenie komisji również 14 lipca 2022 r.
Decyzja ZER o przyznaniu trwalego inwalidztwa, III grupa inwalidztwa, związanego ze służbą z dnia 8 sierpnia 2022 r.

Z jakich przepisów wynika ten termin?
w orzeczeniu lekarskim jest napisane, że orzeczenie wydano na podstawie ustawy o komisjach lek. podległych mswia z dnia 28-11-2014 /Dz.U.2020.398 z dnia 2020-03-11/, prawde powiedziawszy nie doszukiwałem się.

podejrzewam , że to tak jak z emką, jest liczona od momemtu złożenia wniosku. tak tutaj wniosek wplywa do komisji i od tego dnia komisja orzeka

Ostatnia edycja:
Cześć,
Jestem byłym już celnikiem - nie przyjąłem propozycji przy łączeniu SC z KAS. Okres mojej służby to 11 września 2000 do 31 sierpnia 2017 roku.
Czytam jednak czasem to forum, jednak sentyment pozostał :)
Przed wystąpieniem o przyznanie emerytury mundurowej powstrzymywał mnie brak 5 lat wykonywania tzw. zadań policyjnych (miałem 4 takie lata). Właśnie dowiedziałem się, że zmieniły się przepisy i mogę wystąpić o emkę na podstawie art. 15a ustawy zaopatrzeniowej.

Mam prośbę o ocenę doświadczonych kolegów mojego wyliczenia wysokości potencjalnej emerytury:
5808,90 PLN - przeciętne uposażenie w dniu mojego zwolnienia ze służby
0,87 - mój wskaźnik podstawy wymiaru (z kalkulatora)
0,4513 - mój wskaźnik wymiaru emerytury
0,75 - obniżenie podstawy emerytury (jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę)

5808,90 * 0,87 * 0,4513 * 0,75 = 1710,56 PLN - moja emerytura brutto

Oczywiście tracę składki ZUS z I filaru (konto podstawowe i subkonto) za okres służby.
Czy stracę też składki zgromadzone w OFE w tym okresie?

Pozdrawiam serdecznie

Cześć,
Jestem byłym już celnikiem - nie przyjąłem propozycji przy łączeniu SC z KAS. Okres mojej służby to 11 września 2000 do 31 sierpnia 2017 roku.
Przed wystąpieniem o przyznanie emerytury mundurowej powstrzymywał mnie brak 5 lat wykonywania tzw. zadań policyjnych (miałem 4 takie lata). Właśnie dowiedziałem się, że zmieniły się przepisy i mogę wystąpić o emkę na podstawie art. 15a ustawy zaopatrzeniowej.

Mam prośbę o ocenę doświadczonych kolegów mojego wyliczenia wysokości potencjalnej emerytury:
0,75 - obniżenie podstawy emerytury (jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę)

Oczywiście tracę składki ZUS z I filaru (konto podstawowe i subkonto) za okres służby.

Pozdrawiam serdecznie
Składek z OFE nie tracisz na pewno. Po osiągnięciu wieku emerytalnego będziesz miał wypłacaną emeryturę z ZUS z kapitału początkowego, składek z 9 miesięcy roku 1999 (do 15 września), z OFE i że składek, które teraz odprowadzasz (piszesz, że pracujesz na umowę o pracę). Nie jestem pewna na 100%, ale subkonto w ZUS to jest również II filar i powinien być wypłacony. Jeśli tutaj się nikt nie wypowie, to trzeba zapytać w ZUS-ie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Cześć,

Pozdrawiam serdecznie
@BART1975 dolicz do tego waloryzację za lata 2018, 2019, 2020, 2021 oraz 2022 to będzie o wiele więcej - pozdrawiam już od kilku lat emeryt.

@BART1975 dolicz do tego waloryzację za lata 2018, 2019, 2020, 2021 oraz 2022 to będzie o wiele więcej - pozdrawiam już od kilku lat emeryt.
O tym nie pomyślałem 😉
Wielkie dzięki i spokojnej emerytury!

Chociaż widzę, że o waloryzację za lata 2018-2022 przyjdzie walczyć w sądzie - cóż poświęcę się :)

Ostatnia edycja:
O tym nie pomyślałem
Wielkie dzięki i spokojnej emerytury!

Chociaż widzę, że o waloryzację za lata 2018-2022 przyjdzie walczyć w sądzie - cóż poświęcę się :)
Bart nie musisz walczyć w sądzie. Ostatnia zmiana przepisów i to uregulowała. Musisz tylko dopytać w ZER, czy naliczą Ci ją automatycznie, czy będziesz musiał złożyć dodatkowy wniosek, po otrzymaniu decyzji emerytalnej.

Bart nie musisz walczyć w sądzie. Ostatnia zmiana przepisów i to uregulowała. Musisz tylko dopytać w ZER, czy naliczą Ci ją automatycznie, czy będziesz musiał złożyć dodatkowy wniosek, po otrzymaniu decyzji emerytalnej.

Wielkie dzięki!
Serdecznie pozdrawiam

Witam koleżeństwo

Sprawę o odprawę mam w Sądzie Pracy 8.11.2022 r. i nie wiem czy kadry dobrze wyliczyły moje wynagrodzenie za czas urlopu, po ucywilnieniu w 2017 r.
W związku z powyższym, chciałbym Was zapytać czy równoważnik pieniężny za brak lokalu mieszkalnego wypłacany funkcjonariuszowi przeniesionemu do pełnienia służby w innej miejscowości, jest wliczany do wynagrodzenia za czas urlopu?

Dotyczy odprawy, która jest liczona jak wynagrodzenie za urlop.

Z góry dziękuję za odpowiedź i informację.

Na ile prawdopodobne jest to, że mnożniki u nas będą jednak od 01.01? a nie 01.03? Mowa w kontekście protestu funkcjonariuszy Policji.

Back
Do góry