szeregowy z gra
Użytkownik
- Punkty reakcji
- 31
Jeżeli mam wypracowaną pełną emkę policyjną i dalej jestem w SC-S , to czy cas ponad 75% emki jest wliczany do emki zusu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
NieJeżeli mam wypracowaną pełną emkę policyjną i dalej jestem w SC-S , to czy cas ponad 75% emki jest wliczany do emki zusu.
Jedynie w wypadku emki policyjnej w innym państwie ...Jeżeli mam wypracowaną pełną emkę policyjną i dalej jestem w SC-S , to czy cas ponad 75% emki jest wliczany do emki zusu.
Jeżeli mam wypracowaną pełną emkę policyjną i dalej jestem w SC-S , to czy cas ponad 75% emki jest wliczany do emki zusu.
Składka ZUS jest odprowadzana nawet przy pełnej 75% emce mundurowej z art 15 (nie 15a) ale za te dodatkowe lata nie ma emerytury z zusjeśli nie jest odprowadzana składka na ZUS, to nie ma się co doliczać
DziękiSkoro będziesz starał(a) się o emkę z systemem powszechnego to raczej wniosek składał bym do zusu. Nawet jeżeli adresat będzie niewłaściwy (co jest mało prawdopodobne) to taki organ ma obowiązek odesłać do właściwego adresata.
Pamiętaj, że w Twoim przypadku chodzi nie tylko o lata z innej branży ale również o lata w SC sprzed 1999! One również zaliczane są póki co do zusu.
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych emerytów.
Witam. Podpowiedzcie proszę, bo nie mogę znaleźć, gdzieś była założona coś w rodzaju "sekcji dla emerytów"? Czy to działa?
Chciałem się dowiedzieć od emerytów czy ktoś prowadzi działalność gospodarczą i na jakich zasadach? Jak na rynku pracy traktowani są emeryci z art. 15a? Czy mogą zarejestrować się jako bezrobotni (co jest zasadniczym wymaganiem do otrzymania dotacji na rozpoczęcie działalności gosp.)? Kierownik mojego UP ma ten problem przeanalizować i się odezwać ale póki co chciałbym poznać Wasze doświadczenia. Podobnie z zusem, gdzieś na forum czytałem, że jakiś emeryt prowadząc DG "płaci" preferencyjny (tzw. mały) zus. Jeżeli to prawda, mogłoby to oznaczać, iż na rynku pracy jesteśmy (emeryci z 15a) traktowani jak "normalni" bezrobotni.
Jeśli ktoś ma doświadczenie lub wiedzę (ale nie domysły) w tym zakresie to poproszę o informacje. Mogą przydać się w rozmowie z Urzędem Pracy.
Dzięki. Miłej niedzieli.
... emeryt z art. 15a. traktowany jest na rynku pracy jako "normalny" pracownik, który musi "zarobić" na swoją emeryturę z ZUS ... - nie może bo ma prawa emerytalne. Ja uważam, że to dyskryminacja i ograniczenie w dostępie do rynku pracy dlatego poruszyłem ten temat.
Niestety chyba tego nie przeskoczymy .
Myśl tygodnia a może i roku!"... Po to jest urząd pracy i system aktywizacji zawodowej żeby ..... nie szukać pracy....."
Stan konta w OFE wynosi 0, gdyż środki zostały umorzone z okres za który ustalono emeryturę z systemu zaopatrzeniowego tzn. na wniosek ZUS przekazane na rachunek budżetu państwa. Co do emerytury kapitałowej, to przysługuje m. in. kobietom, które ukończyły 60 lat - żadnego z wymienionych warunków nie spełniam, o czym już chyba kiedyś pisałem.Czy wiesz jaki masz kapitał OFE? Na koncie? Jaka masz em kapitałową?
Ok, dzięki ja mam 60 tylko dlaczego po waloryzacji i ponownym przeliczeniu kapitału początkowego do ostatecznej decyzji skurczył się kapitał OFE i dostaję niższą kapitalową?Stan konta w OFE wynosi 0, gdyż środki zostały umorzone z okres za który ustalono emeryturę z systemu zaopatrzeniowego tzn. na wniosek ZUS przekazane na rachunek budżetu państwa. Co do emerytury kapitałowej, to przysługuje m. in. kobietom, które ukończyły 60 lat - żadnego z wymienionych warunków nie spełniam, o czym już chyba kiedyś pisałem.
Wysłane z mojego LM-X420 przy użyciu Tapatalka
Nie chcę być niemiły ale nie pisz już więcej tych głupot że jesteś dyskryminowany przez bezrobotnych jako mundurowy emeryt.Zakładając, że kandydujesz na jakieś stanowisko. Twoim konkurentem jest gość zarejestrowany jako bezrobotny, za zatrudnienie którego pracodawca dostanie 20 000 PLN dotacji z UP. Zgadnij kto dostanie tą posadę?
I co, nie dyskryminacja.
Przypuszczam, że wynikło to z aktualnej wartości jednostki rozrachunkowej. Z ostatniej informacji o środkach w OFE (na ok. tydzień przed umorzeniem środków) mój fundusz osiągnął przykładowe stopy zwrotu: za ostatnie 5 lat +16,747%; za ostatnie 3 lata -10,375%. Pandemia zrobiła swoje, co odbiło się na kondycji spółek notowanych na giełdzie.Ok, dzięki ja mam 60 tylko dlaczego po waloryzacji i ponownym przeliczeniu kapitału początkowego do ostatecznej decyzji skurczył się kapitał OFE i dostaję niższą kapitalową?