Emerytury !!!

ja zaczynałem w celnictwie według stanu- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7.02.1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze- skarzył bym to nie w TK ale w sądach powszechnych,mamy dużo czasu i nic do stracenia, jeśli ktoś nagle zmienia umowę o pracę na niekorzyść pracownika trzeba to skarżyć nie o zasadność tylko o odszkodowanie,no bo tak, nie zmusimy obecnej hujni do napisania ustawy i przegłosowania w sejmie ,ale połączone sztaby mogą wystąpić w sporze zbiorowym (większa siła niż jeden mały robaczek) o odszkodowanie,emerytury mundurowe w obecnym układzie politycznym to mrzonki,skarżyć w Polsce i w Brukseli
Sam zginę w tłumie ale spór zbiorowy ma szansę minimum na odszkodowanie.
Dlaczego odszkodowanie-nie zmusimy nikogo do dopisania lub napisania nas do pomostówek czy mundurówek,WYSTĘPUJE W OBECNEJ POMOSTÓWCE POJĘCIE REKOMPENSATY.

Ostatnia edycja:
po analizie pomostówek najnowszych to rzeczywiście potraktowali nas i nie tylko jak smiecia,wszystkie służby jakie były od 1983 zostawili w tych pomostówkach a SC usunęli,w tym powalonym kraju najlepiej być albo złodziejem albo nierobem,

Ostatnia edycja:
polecam przeczytanie notatki z dnia 15.03.2013 ze spotkania (22.02.2013) SSC ze ZZ ; m.in. interesujące uzasadnienie pełnienia służby powyżej 65 roku życia (str.2):cool:

http://solid.home.pl/pdf4/15032013.pdf

To naprawdę godne polecenia! Mozna sie dowiedziec z tej notatki ,ze:
1.SSC ignoruje ZZ Celnicy i nie zprasza ich na takie spotkania
2 Wyznaczono winnych za brak podwyzek i awansow - to sa pracownicy ktorzy osiagneli wiek emerytalny i pracuja/swoja droga Zrzeszenie i Federacja prowadza ciekawe rozmowy z SSC ,proszac go o rozwiazanie tego problemu/
3.Podwyzki o150pln tylko w tym roku ,w okolicy maja -bo nie ubywa tylu celnych co zaplanowano
4.Bezie mozna miec komorke w pracy,lecz gdy ktos bedzie chciałdzwonic-musi podac numer i powiadomic przelozoneg/!/
5Izby celne w Rzepinie,Krakowie,Szczecinie i Warszawie maja pewnosc istnienia-zleca sie im zadania centralne,co do reszty nie wiadomo6.
5Chorobowe i płatnosc za jego trwanie -tak pokrecone jak ruski korkociag
6.Zrzeszenie i Federacja to niestety zwiazki ktore wyznaja zasade- o to prosimy co nam daja,dołaczajac do zwiazków lokajskich
7Kreca nami jak wiatrakiem,prawo jest dostosowywane do pomysłow ,a nie pomysły do prawa
8Tewmu wszystkiemu jestesmy winni MY ,poprzez biernosc.Media takich nazywaja lemingami ,kiedys owcami prowadzonymi na rzez
9Ida złe czasy dla starszych celnych -komisje przed nami

tyle wyczytalem .Ciekawej lektury ,bo miła nie bedzie.

Czasy złe. Patrz przykład w Łodzi. Ktoś miał nowotwór i zanim umarł to go zwolniono ze służby bo za długo był na zwolnieniu. Pytania ???

kpiny i kłamstwa:
1. obietnice premiera
2. afery z Grzegorzem S. który stracił stanowisko KDPC i ........... został Radcą ministra
3. jednak powyzki z lat 2014-2015 nam uciekają....
4. telefony ograniczają....
5 niby po 65 roku też można pracować.....

jeśli będzie tak dalej to.......
chyba tylko ciemniak jest w stanie uwierzyć że dopracuje w Służbie Celnej do Emerytury
póki nie mam 35 lat na karku to trzeba chyba zmienić formację.. i to jak najszybciej
teoretycznie skoro oczekują od Nas odejść to powinni się zgodzić na przeniesienie... pytanie tylko co z jednostkami w których nie ma nadwyżki etatowej...

Drogi fix. Trafne spostrzeżenia oprócz jednego. Z SSC mozna sie spotkać w każdej chwili, wystarczy napisać. Zadajmy sobie jednak pytanie po co? Żeby też zostać lokajem? Tak już robiliśmy i uznaliśmy że szkoda składek członkowskich na delegacje do W-wy. Takie spotkania nic nie wnoszą. SSC i tak zrobi po swojemu. Lepiej jest zająć stanowisko na piśmie i podziałać w paru innych instytucjach poza MF, także na parę innych sposobów.

Ps. Dla mnie największą satysfakcją jest, żę zmiany w systemie ZUS to efekt działń ZZ Celnicy PL, podobnie sprawa zapowiadanej ulgi(choć to i tak nie do przyjęcia) z tel. komórkowymi i wiele innych.
Nie jest dla mnie ważne, że na takich spotkaniach próbuje się przypisać to innym.

CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!

Nie jest tak jak powiedział na spotkaniu SSC, że ludzie którzy mogą przejść na emkę ale dalej pracują mają powyżej 65-ciu lat. Czy SSC zapomniał że w chwili obecnej funkcjonariusze S.C. przechodzą na emki w wieku 60-ciu lat? A swoja drogą jestem ciekawy ilu takich ludzi jeszcze jest, gdzie są i na jakich stanowiskach pracują? Znam tylko jednego kolegę który mógł na emkę iść w tamtym roku ale idzie dopiero w tym, jest to związane z nagrodą jubileuszową. Wszyscy inni którzy mogą iść na emkę to idą. Bo mają już dość i są wykończeni. Poza tym jednym przypadkiem nie znam osoby która miałaby powyżej 60-ciu lat i jeszcze pracowała, a pracuję na dużym oddziale. Poza tym z tego co powiedział SSC jasno wynika że będą alokacje na ścianę wschodnią.

W O.C jest 28 f.celnych-4 ma prawo do przejścia na emeryturę -od dwóch lat,a następnych dwóch nabędzie je w tym roku i przyszłym. Zapowiedzieli,że będą pracować do...końca. Ilu jest f.celnych w S.C. z prawem przejścia na emkę???

W O.C jest 28 f.celnych-4 ma prawo do przejścia na emeryturę -od dwóch lat,a następnych dwóch nabędzie je w tym roku i przyszłym. Zapowiedzieli,że będą pracować do...końca. Ilu jest f.celnych w S.C. z prawem przejścia na emkę???

mówisz o OC granicznym??
bo to chyba normalne że osoba siedząca w Urzędzie, spędzająca nocki i Święta w domu, dostająca ciągle awansy i nagrody za nie wiadomo co będzie dalej chciała pracować....

Emek wśród celników nie będzie z jednego prostego powodu - zdecydowanie ponad połowa pracuje za biurkiem i jest im dobrze, jedyne rozwiązanie jest proste - zmniejszyć ilość służby celnej a zwiększyć służby cywilnej. kto chce dalej w biurze niech siedzi do 67 a kto na granicy + inne przypadki to niech krócej. Już widzę tych ekspertów idących na własną prośbę z urzędów na granicę.

Mamy kilka związków zawodowych które nie mogą dojść do porozumienia , wzajemnie sobie utrudniając"... za czasów rządów PO, premiera Tuska, naszego MFa i SSC nie mamy co liczyć na emerytury... jedyna nadzieja to zmiana rządu lub korzystne dla nas orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego.

Ostatnia edycja:
cały system płac w celnictwie,stopni służbowych, to jedna wielka patologia, w ustawie o jest napisane o odszkodowaniach,czy nasze związki badały tę sprawę?
Jeśli ktoś posiada jakąś wartość i zostaje mu zabrana siłą jest to kradzierz ,jesli ktoś to popiera w różnej formie jest równierz przestępcą,
teraz szykują się zapierdzielić kase z ofe,

Ostatnia edycja:
mówisz o OC granicznym??

'cyt.Emek wśród celników nie będzie z jednego prostego powodu - zdecydowanie ponad połowa pracuje za biurkiem i jest im dobrze.."
Tak jest w rzeczywistości w O.C wewnętrznym ale i nie tylko.. W granicznych tez znam podobne proporcje, nie mówiąc już o Izbach/domach spokojnej....pracy... dla części f.celnych.
Dobre/wysoko płatne stanowisko, czytelnia prasy,wspólne kawki,herbatki,ciągłe intrygi,narzekania na te "ciężkie" czasy i wspominanie tych dobrych(dla wspominających oczywiscie) to właśnie rzeczywistość współczesnych pracujacych emerytów w S.C.
Nie kąsał bym tych czesto do cna skompromitowanych i skorumpowanych przeszłością f.celnych gdyby...nie patologiczny wręcz wpływ na podejście do służby młodszej części kadry.
Przykładow jest wiele ,ale negatywne zachowania w S.C. kiedyś miały swój początek właśnie od dawania m.in.takiego"przykładu".
Cwaniactwo pokoleniowe,wyrachowanie,intrygi i oczekiwanie na te"lepsze"czasy to motywacje nieskrywane przez jakiś tam procent emerytów w S.C.
Nie wiem,czy połowa,cwierć lub więcej celników tak "pracuje'. Potem się dziwią,że nawet jednej emerytury nie odebrał i..odszedł. Kto kazał pracować do...końca? Przyszedł czas wiec odpoczywaj emerycie a nie czekaj na nie wiem na co.

Ostatnia edycja:
mówisz o OC granicznym??

'cyt.Emek wśród celników nie będzie z jednego prostego powodu - zdecydowanie ponad połowa pracuje za biurkiem i jest im dobrze.."
Tak jest w rzeczywistości w O.C wewnętrznym ale i nie tylko.. W granicznych tez znam podobne proporcje, nie mówiąc już o Izbach/domach spokojnej....pracy... dla części f.celnych.
Dobre/wysoko płatne stanowisko, czytelnia prasy,wspólne kawki,herbatki,ciągłe intrygi,narzekania na te "ciężkie" czasy i wspominanie tych dobrych(dla wspominających oczywiscie) to właśnie rzeczywistość współczesnych pracujacych emerytów w S.C.
Nie kąsał bym tych czesto do cna skompromitowanych i skorumpowanych przeszłością f.celnych gdyby...nie patologiczny wręcz wpływ na podejście do służby młodszej części kadry.
Przykładow jest wiele ,ale negatywne zachowania w S.C. kiedyś miały swój początek właśnie od dawania m.in.takiego"przykładu".
Cwaniactwo pokoleniowe,wyrachowanie,intrygi i oczekiwanie na te"lepsze"czasy to motywacje nieskrywane przez jakiś tam procent emerytów w S.C.
Nie wiem,czy połowa,cwierć lub więcej celników tak "pracuje'. Potem się dziwią,że nawet jednej emerytury nie odebrał i..odszedł. Kto kazał pracować do...końca? Przyszedł czas wiec odpoczywaj emerycie a nie czekaj na nie wiem na co.

Wedlug danych Mf w wieku zblizonym do emerytalnego jes okolo 3200/po 50/ celnych na 15000 z hakiem zatrudnionych,twierdzenie , ze to oni sa be i winni calemu złu jest mocno naciagane.Podobnie jak twierdzenie , ze mlodzi to wzory pracowitosci i osoby krysztalowe .Oprocz dawania przykladu jest tez cos takiego jak rozum i moralnosc.Nie twierdzisz chyba , ze do zlego przymuszani byli siła? Nie wiem jak w innych izbach,ale w naszej sa starzy celni z 3-5 latami stażu i pagonami w wiekszosci powyzej aspranta. Co do pozostałych refleksji-życze ci podobnych w wieku 50+

Nie napisałem,że wszyscy tak pracują, ale jakas część na pewno. Jestem za tym aby ci, ktorzy moga juz przejść na emeryturę dalej odpoczywali sobie już w domu.
Nauka zle przekazywana szkodzi.
Czasy się zmieniły ale przyzwyczajenia u wielu nie.
I nie twierdzie,że młodzi to wzory pracowitości.Bez dobrych wzorów i odpowiedniego szkolenia nigdy nimi nie bedą.
Refleksje w wieku 50 + (młodych lub starych jak kto woli) bywają rózne.

Nie napisałem,że wszyscy tak pracują, ale jakas część na pewno. Jestem za tym aby ci, ktorzy moga juz przejść na emeryturę dalej odpoczywali sobie już w domu.
Nauka zle przekazywana szkodzi.
Czasy się zmieniły ale przyzwyczajenia u wielu nie.
I nie twierdzie,że młodzi to wzory pracowitości.Bez dobrych wzorów i odpowiedniego szkolenia nigdy nimi nie bedą.
Refleksje w wieku 50 + (młodych lub starych jak kto woli) bywają rózne.

jedno jest pewne. MF zakładało odejścia na emki tych funkcjonariuszy z IZb wewnętrznych dla których są nadwyżki etatowe. Rocznie miało naturalnie fluktuować (odchodzić z różnych względów) :) ok 450 osób. Skoro jest im tak dobrze na stołkach to znajda inne sposoby na zmniejszenie kadry - np wyśrubowania badanie lekarskich i przeniesienie ich pod komisje lekarskie MSWiA, lub decyzje od przeniesieniach i alokacjach przez co część sama zrezygnuje lub przejdzie na emki. proste.

Prada jest taka że jeśli był protest Służby Celnej w spawie Emek to każdy patrzył tylko na Granicę. Biuro po 1 bało się przeciwstawić a po drugie jest im i tak dobrze bo pracują jak w każdym innym urzędzie:Pracy, Gminy, Miasta itd. ale o wyższych zarobkach. Tyle

Nie wiem,czy połowa,cwierć lub więcej celników tak "pracuje'. Potem się dziwią,że nawet jednej emerytury nie odebrał i..odszedł. Kto kazał pracować do...końca? Przyszedł czas wiec odpoczywaj emerycie a nie czekaj na nie wiem na co.[/QUOTE]

jeżeli nie wiadomo o co chodzi ?... to chodzi o kasę !. Młodzież ma "grzać tłuczki i spuszczać się ponad siły"... zaś starzy mają odpoczywać w ciepełku -przy kawce , cieście z budyniem i "miłej atmosferze" plotek, intryg i "podpier....nia" kolegów do szefostwa!?.
starzy nie idą na emki ... bo kto mając 4-5 tys. pensji ? (za miłą pracę- bo nie robią nic)...pójdzie na zasłużony odpoczynek za 1,8-2,5 pln emerytury lub nie daj Panie Boże rentę chorobową z zus-u - 1 tys. z groszami za 30 lat pracy ( w tym 25 lat w cle ) !?.
paradoksem jest to, że szefostwo nie zwraca na to zjawisko uwagi ?... a dlaczego ?!. Dlatego, że ludzie tzw. "sami swoi" - z towarzystwa wzajemnej adoracji- są nie do ruszenia i sami nie pozwolą się ruszyć.....
przecież nie można wymagać przestrzegania standardów od ludzi o mentalności....magazyniera, pracownika stacji paliw z byłego pgr-u czy niedoszłego belfra, niespełnionego mgr wuef-u !?. Szkoda tych młodych wykształconych , po kilku fakultetach- którzy mają jeszcze zapał i chęć do pracy w tym pięknym zawodzie ... lecz są blokowani skutecznie przez stare układy .

popieram powyższy post w 100%.
służba celna skała się z pracowitego i poświęcającego się plebsu na granicy którzy pracują za 2-3tys na granicy
oraz
aspirantów i komisarzy w izbach i urzędach którzy pracują za 3,5-4

ci ostatni nie przejdą na emki bo po co.... w takich warunkach biurowych to i ja mogę pracować do +60.
Póki służba celna związana jest z taką obsada biurową której nie zależy na emkach to ich nie będzie. Bo każdy tylko patrzy na GRANICĘ i to w nich pokłada nadzieje.
Tak jak mówiłem poprzednio. Skoro nie ma u nas jedności to. jedynym sposobem na emki jest albo zmiana rządów albo korzystne dla nas orzeczenie TK które jest chyba ostatnią nadzieją.

P.S .Sławku. Kiedy można spodziewać się jakiś działań w sprawie wniosku do TK??

Ostatnia edycja:
!. Młodzież ma "grzać tłuczki i spuszczać się ponad siły"... zaś starzy mają odpoczywać w ciepełku -przy kawce , cieście z budyniem i "miłej atmosferze" plotek, intryg i "podpier....nia" kolegów do szefostwa!?.
.....
wzajemnej adoracji- są nie do ruszenia i sami nie pozwolą się ruszyć.....
przecież nie można wymagać przestrzegania standardów od ludzi o mentalności....magazyniera, pracownika stacji paliw z byłego pgr-u czy niedoszłego belfra, niespełnionego mgr wuef-u !?. Szkoda tych młodych wykształconych , po kilku fakultetach- którzy mają jeszcze zapał i chęć do pracy w tym pięknym zawodzie ... lecz są blokowani skutecznie przez stare układy .[/QUOTE]

Widzę, że nie jestem odosobniony w poglądach nt.
Nie tak dawno jeden z kierowników powiedział mi mniej więcej tak...,że nie rozumie takiego podejscia tj.aby ci którzy zostali zawartościowani powyżej mł.eksp.celnego i mieli możliwosć przejścia na emeryturę musieli na nią przejsć, bo nowych przyjęć nie ma, a ci wszyscy specjaliści i starsi spece jak zaczna awansowac-cyt"to kto będzie pracował". Człowiek ten sam wdrapał się na stanowisko poprzez szybką scieżkę( nie zieloną) i nie jest stary( brakuje mu do 50+), lecz obawia się o to,że zabraknie zwykłych roboli.
Nie chcę poróżniać ale wydaje mi się ,że wielu obawia się o swoje stanowisko i lepiej trzymać na uwięzi tj. w stanowiskach specjalistycznych tych,kótrzy mogliby im zagrozić. Patologia mentalnościowa w polskim cle nie dotyczy wcale osób po 50-tce..Takie myślenie dowodzi,że tak nie jest.

Back
Do góry