To już było w TK i upadło. TK stwierdził, że nie są to prawa nabyte.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
polecam przeczytanie notatki z dnia 15.03.2013 ze spotkania (22.02.2013) SSC ze ZZ ; m.in. interesujące uzasadnienie pełnienia służby powyżej 65 roku życia (str.2)
http://solid.home.pl/pdf4/15032013.pdf
W O.C jest 28 f.celnych-4 ma prawo do przejścia na emeryturę -od dwóch lat,a następnych dwóch nabędzie je w tym roku i przyszłym. Zapowiedzieli,że będą pracować do...końca. Ilu jest f.celnych w S.C. z prawem przejścia na emkę???
mówisz o OC granicznym??
'cyt.Emek wśród celników nie będzie z jednego prostego powodu - zdecydowanie ponad połowa pracuje za biurkiem i jest im dobrze.."
Tak jest w rzeczywistości w O.C wewnętrznym ale i nie tylko.. W granicznych tez znam podobne proporcje, nie mówiąc już o Izbach/domach spokojnej....pracy... dla części f.celnych.
Dobre/wysoko płatne stanowisko, czytelnia prasy,wspólne kawki,herbatki,ciągłe intrygi,narzekania na te "ciężkie" czasy i wspominanie tych dobrych(dla wspominających oczywiscie) to właśnie rzeczywistość współczesnych pracujacych emerytów w S.C.
Nie kąsał bym tych czesto do cna skompromitowanych i skorumpowanych przeszłością f.celnych gdyby...nie patologiczny wręcz wpływ na podejście do służby młodszej części kadry.
Przykładow jest wiele ,ale negatywne zachowania w S.C. kiedyś miały swój początek właśnie od dawania m.in.takiego"przykładu".
Cwaniactwo pokoleniowe,wyrachowanie,intrygi i oczekiwanie na te"lepsze"czasy to motywacje nieskrywane przez jakiś tam procent emerytów w S.C.
Nie wiem,czy połowa,cwierć lub więcej celników tak "pracuje'. Potem się dziwią,że nawet jednej emerytury nie odebrał i..odszedł. Kto kazał pracować do...końca? Przyszedł czas wiec odpoczywaj emerycie a nie czekaj na nie wiem na co.
mówisz o OC granicznym??
'cyt.Emek wśród celników nie będzie z jednego prostego powodu - zdecydowanie ponad połowa pracuje za biurkiem i jest im dobrze.."
Tak jest w rzeczywistości w O.C wewnętrznym ale i nie tylko.. W granicznych tez znam podobne proporcje, nie mówiąc już o Izbach/domach spokojnej....pracy... dla części f.celnych.
Dobre/wysoko płatne stanowisko, czytelnia prasy,wspólne kawki,herbatki,ciągłe intrygi,narzekania na te "ciężkie" czasy i wspominanie tych dobrych(dla wspominających oczywiscie) to właśnie rzeczywistość współczesnych pracujacych emerytów w S.C.
Nie kąsał bym tych czesto do cna skompromitowanych i skorumpowanych przeszłością f.celnych gdyby...nie patologiczny wręcz wpływ na podejście do służby młodszej części kadry.
Przykładow jest wiele ,ale negatywne zachowania w S.C. kiedyś miały swój początek właśnie od dawania m.in.takiego"przykładu".
Cwaniactwo pokoleniowe,wyrachowanie,intrygi i oczekiwanie na te"lepsze"czasy to motywacje nieskrywane przez jakiś tam procent emerytów w S.C.
Nie wiem,czy połowa,cwierć lub więcej celników tak "pracuje'. Potem się dziwią,że nawet jednej emerytury nie odebrał i..odszedł. Kto kazał pracować do...końca? Przyszedł czas wiec odpoczywaj emerycie a nie czekaj na nie wiem na co.
Wedlug danych Mf w wieku zblizonym do emerytalnego jes okolo 3200/po 50/ celnych na 15000 z hakiem zatrudnionych,twierdzenie , ze to oni sa be i winni calemu złu jest mocno naciagane.Podobnie jak twierdzenie , ze mlodzi to wzory pracowitosci i osoby krysztalowe .Oprocz dawania przykladu jest tez cos takiego jak rozum i moralnosc.Nie twierdzisz chyba , ze do zlego przymuszani byli siła? Nie wiem jak w innych izbach,ale w naszej sa starzy celni z 3-5 latami stażu i pagonami w wiekszosci powyzej aspranta. Co do pozostałych refleksji-życze ci podobnych w wieku 50+
Nie napisałem,że wszyscy tak pracują, ale jakas część na pewno. Jestem za tym aby ci, ktorzy moga juz przejść na emeryturę dalej odpoczywali sobie już w domu.
Nauka zle przekazywana szkodzi.
Czasy się zmieniły ale przyzwyczajenia u wielu nie.
I nie twierdzie,że młodzi to wzory pracowitości.Bez dobrych wzorów i odpowiedniego szkolenia nigdy nimi nie bedą.
Refleksje w wieku 50 + (młodych lub starych jak kto woli) bywają rózne.