Emerytury !!!

Uważam, że nie ma sensu wprowadzać podziału. Emki powinny być dla wszystkich takie same czy granica czy też IC/UC. Z własnego podwórka powiem, że wiadomo że się mówi biuro to biuro tamto ..... standard. Warto jednak unieść się trochę ponad to i zawalczyć a naszą wspólną sprawę.

Komunikat Federacji, Zrzeszenia i ZZSNPiA w sprawie emerytur

http://celnicy.pl/content.php/1522-Komunikat-w-sprawie-emerytur

Te Wasze związki są gorsze, niż rozwydrzona banda dzieci w piaskownicy wyrywająca sobie zabawki.

Oświadczenie Celnicy PL : "ZZ Celnicy PL nie otrzymał zaproszenia na spotkanie."
Z komunikatu trzech ZZ str.2: "Końcowo informujemy, że zaproszenie na dzisiejsze spotkanie zostało skierowane do wszystkich Central Związkowych. Z zaproszenia nie skorzystali: Związek Zawodowy Celnicy PL"

Naprawdę sądzicie, że te cztery ZZ wywalczą Wam emerytury wcześniejsze ?
Najbardziej ubawiły mnie pkt.5-6 - złożymy projekt do ministra i do sejmu, i będziemy czekać, aż łaskawie może się nimi zajmą, a jak się nie zajmą, to złożymy wniosek do TK..... no to do zobaczenia za 2-3 lata ! ;-)

Aha, no i nie zapomnijcie : "Mając jednakże na uwadze wysokie koszty przeprowadzenia - być może ostatniej próby - uzyskania należnych nam praw emerytalnych, jak również upływający termin do wniesienia projektów ustaw, kierujemy prośbę o realne finansowe zabezpieczenie naszych wspólnych działań." - płacimy, płacimy!

Wy tak na poważnie z tymi emeryturami? juda napisał trafnie, reszta tych gadek i ,,argumentów'' to kosmos i zwyczajna demagogia, niestety.

Nie kolego emki nam się należą i ja w to głęboko wieżę, wieżę że to jest tylko kwestia czasu. Emki dostaniemy bo tak musi być. Bardzo dobrze ze Sławek wrócił do tego tematu. Zobaczymy co na ten temat powie TK. Banda Pluska nie będzie rządzić wiecznie kiedyś będą musieli oddać władzę, trochę więcej wiary koledzy.

Ha, ha, ha, ha, ha ....

http://celnicy.pl/content.php/1522-Komunikat-w-sprawie-emerytur

Te Wasze związki są gorsze, niż rozwydrzona banda dzieci w piaskownicy wyrywająca sobie zabawki.

Oświadczenie Celnicy PL : "ZZ Celnicy PL nie otrzymał zaproszenia na spotkanie."
Z komunikatu trzech ZZ str.2: "Końcowo informujemy, że zaproszenie na dzisiejsze spotkanie zostało skierowane do wszystkich Central Związkowych. Z zaproszenia nie skorzystali: Związek Zawodowy Celnicy PL"

Naprawdę sądzicie, że te cztery ZZ wywalczą Wam emerytury wcześniejsze ?
Najbardziej ubawiły mnie pkt.5-6 - złożymy projekt do ministra i do sejmu, i będziemy czekać, aż łaskawie może się nimi zajmą, a jak się nie zajmą, to złożymy wniosek do TK..... no to do zobaczenia za 2-3 lata ! ;-)

Aha, no i nie zapomnijcie : "Mając jednakże na uwadze wysokie koszty przeprowadzenia - być może ostatniej próby - uzyskania należnych nam praw emerytalnych, jak również upływający termin do wniesienia projektów ustaw, kierujemy prośbę o realne finansowe zabezpieczenie naszych wspólnych działań." - płacimy, płacimy!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

G ............ a nawet nie wie, że przed ogłoszeniem zbiórki publicznej należy uzyskać odpowiednie pozwolenie. Dopełnić formalności. Pod rygorem kary grzywny i przepadku zebranych środków http://prawo.rp.pl/artykul/394253.html . Najbardziej ubawił mnie plan inicjatywy emerytalnej do Ministra Finansów i Sejmu. Jedyna korzyść z tego taka, że po raz kolejny strzelili sobie ... mam nadzieję, że w wygolone główki ... Brawo ... idźcie dalej tą drogą ...

Wy tak na poważnie z tymi emeryturami? juda napisał trafnie, reszta tych gadek i ,,argumentów'' to kosmos i zwyczajna demagogia, niestety.

A JA TAK SOBIE MYŚLĘ, ŻE W TYM MOMENCIE WAŻNIEJSZA JEST WALKA O UTRZYMANIE MIEJSC PRACY - PRZECIEŻ ZA KILKA M-C OC WEWNĘTRZNE BĘDĄ ZLIKWIDOWANE, KADRY / FINANSE/LOGISTYKA SCENTRALIZOWANE. NOWE WARTOSCIOWANIE, REORGANIZACJA, BILETY NA WSCHÓD W JEDNĄ STRONĘ. CZY TO NIE JEST ZNOWU ODWRACANIE NASZEJ UWAGI. PRZECIEŻ Z EMERYTUR I TAK PEWNIE NIC NIE BĘDZIE!!! a PROGRAM "one window " WKRÓTCE ZOSTANIE WDROŻONY, ELEKTRONICZNE OGŁOSZENIA SKUTECZNIE ZREDUKUJĄ OBSADĘ KADROWĄ!

EMERYTURY
chyba już nie można mieć złudzeń. Kolesi-owskie związki (twierdzę, że niektóre tylko) będą dążyć do przeciągania w nieskończoność kwestii rozmów na temat naszych ewentualnych emerytur. Będą przeciągać dopóki, jak pisze poprzedniczka rozważna nie wdrożą np:
redukcji etatów,
koniecznych przeniesień.
Tylko rozważna zapomniała, że emerytury mają zapobiec pozostawieniu Funkcjonariusza bez środków do życia, a nie fali ucieczek Funkcjonariuszy na emeryturę. Redukcja etatów jest moim zdaniem nieunikniona a sprawa dalszego zatrudnienia, emerytur nadal nierozwiązana.

TRZEBA WIEDZIEĆ NA CZYM STOIMY PÓKI JESZCZE STOŁKI MAMY.

Rozważna weź trochę pomyśl, przeniesienia na wschód będą i to jest pewne jak amen w pacierzu, alternatywą dla przeniesienia będą zwolnienia i dla tego to jest takie ważne dla nas żebyśmy mieli emki. Będą emki nie będzie zwolnień i nie będzie przeniesień. To jest chyba proste.

Jeśli można - proponowałbym zapomnieć o animozjach, oderwać na chwilę łapy od klawiatur i dać im jakąś pożyteczną robotę. Niech np poszperają nieco w kieszeniach i sypną jakąś "dychę" a przy większym zainteresowaniu wystarczy i 5PLN na tą tacę. Nikt od tego nie zbiednieje a zauważcie, że ta propozycja finalnie (oby nie aż tak daleko i późno) ma i tak się oprzeć o TK - IMO żadna inna droga, poza radykalnymi posunięciami, których czas już chyba minął, nie pomoże nam bez orzeczenia TK. Jeśli pokaże się równie konkretnie wyrażona i cokolwiek rokująca kontrpropozycja to pewnie i jej dam się ponieść. Ale teraz jakieś kroki mają szansę na szybkie wykonanie zamiast ciągłych planów i planów na lepsze wersje. Dla takiej rzeszy "nierobów w sprawie" jest to okazja, żeby w końcu zaistnieć tanim kosztem w walce o swoje. Pardon! Bardziej o Wasze. Muszę się wytłumaczyć: jestem świadomym hipokrytą, emkę wziąłbym, chociaż uważam, że nie należą się żadnej (co do zasady) służbie. Niestety, na kompleksowe rozwiązania kwestii racjonalnego gospodarowania zasobami ludzkimi nie ma co liczyć... Co by nie było - jeśli zbieranie kasy ruszy - dołożę się, w imię solidarności przeciw olewaniu nas i jakiejś tam sprawiedliwości, choć stojącej na zepsutym gruncie (patrz: moja hipokryzja). Zapraszam i innych!

kolego z federacji, wolne żarty.
w tym komunikacie-prowokacji zwiędłych umysłowo central związkowych "jasne" jest jedynie wezwanie do zrzutki.
ten styl - dawać forsę, macie dwa tygodnie !!!!
mają tupet.
kogo oni chcą na te pisane na kolanie plewy skusić ?
dzisiaj porządny celnik jest ze Sławkiem Siwym, wniosek do TK jest gotowy.
pozostali torpedują tę inicjatywę, a dla "zachowania twarzy" wymyślili kolejną bajkę dla naiwnych.
koleżanki i koledzy, czas zadeklarować się do ZZ Celnicy PL.
to jest dzisiaj głos we własnej sprawie.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Zapomnijcie
Już robiłem zrzute na wniosek do Trybunału Sprawiedliwości dla federacji.

Gdzie te pieniądze?
Co z tym wnioskiem?
Jaki jest wyrok w tej sprawie?

Rzecz banalnie prosta do przeprowadzenia. Pod warunkiem zapisania się do ZZ Celnicy PL. Wyobrażacie sobie związek liczący np. 10 000 członków?

Z pewnością nie trzeba by tu było pisać o kurtyzanach i czynnościach ginekologiczno-poronnych ...

w temacie inicjatywy federacji - nie chcę upubliczniać szczegółów bo proszony byłem o dyskrecję
ale
nie wiem dlaczego inicjatywa legislacyjna MUSI poprzedzać wniosek do TK
TK nie ma kompetencji nie tylko do zmuszenia rządu (który obiecywał) ani tym bardziej sejmu do ustawowego objęcia nas emkami mundurowymi, nie ma też możliwości przymuszenia rządu czy sejmu do przychylenia sie do naszej inicjatywy legislacyjnej
owszem, może orzec niezgodność ustawy z konstytucją, ale po pierwsze to czy TK tak orzeknie nie jest pewnikiem, po drugie rząd mając większość sejmową może zastosować różne wybiegi prawne, żeby emek nam nie dać - nie będę tu opisywał tych możliwości żeby nie dać im argumentów ale w/g mnie mogą uciekać na różne sposoby
poza tym do TK można zwrócić się już teraz bez inicjatywy ustawodawczej - sorry ale nie uwierzę, że skoro do rządu nie trafiają nasze argumenty i nie chcą tego dać, to po naszej inicjatywie nagle nam je dadzą
tyle polemiki

Ostatnia edycja:
co do pomysłu działań
mam trzy

pierwszy to po prostu spór zbiorowy o niezrealizowanie zawartego porozumienia

drugi, to zbiorowy pozew sądowy w imieniu 13.000 funkcjonariuszy o 1 000.000 zł dla każdego ( tak – MILION ) z tytułu niezrealizowanej umowy społecznej związanej z objęciem nas systemem emerytalnym porównywalnym ze służbami mundurowymi ( obietnica z 1998 gdy mundurówki należały się po 15 latach czyli w wieku ok. 37 lat, a nam chcą dać emkę w wieku 67 lat - 30 lat x 12 mcy x średnio 2000 zł emki miesięcznie = 720.000 zł dla każdego + 280.000 nawiązki na cele społeczne). Myślę że bez problemu przy wsparciu związków uzyskalibyśmy zwolnienie z wpisu sądowego a koszt takiej sprawy zamknąłby się w 100 zł/ na osobę
wartość przedmiotu sporu - 13.000.000.000 powaliłaby tuska i rostowskiego
wada – długotrwałość wieloetapowego sporu sądowego i nadzieja rządu, że dzięki uporowi i przedłużaniu płacić będzie musiała inna ekipa

trzeci, do równoczesnej realizacji z drugim, to zmiana języka dialogu z rządem w sprawie emek
nie mówmy naszym językiem, że nam się należy ze względu na trudy, że to w interesie Ojczyzny itp.
mówmy ich językiem

dając nam emki zarobicie 1,5 miliarda złotych
tak - ZAROBICIE
za 1,5 mld ile będziecie mogli zrobić, jak powiększycie swoje szanse na ponowne wygranie wyborów?

jak?
po prostu - dając nam emki zgarniacie w gotówce 500 mln z OFE naszych składek i o 1 miliard kasujecie nasze konta indywidualne w ZUS - a więc de facto na ten miliard możecie się zadłużyć nie zwiększając wskaźnika zadłużenia
ile za te 1.500.000.000 możecie zrobić? ocieplić wizerunek, odmalować fasady, zrobić igrzyska, dać chleba, by w końcu znów wygrać wybory?

ktoś pragmatyczny powie - a koszty?
no tak , tylko że my kalkulujemy dobro Ojczyzny i jej finansów na 20, 50 lat
a oni tylko do kolejnych wyborów
załóżmy, że na emki w pierwszym roku odejdzie 30% celników - a to tylko 4000 osób, które jeśli brałyby emki przez cały rok wzięłyby może 2 000 - 2 500 netto na osobę, czyli 96 - 120 milionów

wziąć półtora miliarda wydając koło 100 milionów czy nie?

nowy wicepremier miałby jak znalazł dla swojego pryncypała 1,4 miliarda w prezencie prymicyjnym

oni nie martwią się o to co będzie potem - rzucą się na żer - tym bardziej jeśli będzie nad nimi wisiała groźba nośnej medialnie sądowej porażki o nasze wspomniane na początku 13 miliardów

oczywiście moje wyliczenia są mocno szacunkowe - przyjąłem że średnio każdy z 13 tys funkcjonariuszy ma 38,5 tys w OFE i ok. 77 tys w ZUS na indywidualnych kontach

ale niezależnie od szczegółów - im więcej z nas przysługiwałaby już mundurowa emka bo mamy już zaawansowany wiek - tym więcej mamy na indywidualnych kontach, im kto młodszy - ma mniej na kontach ale i dłuższy jest czas, zanim zacznie pobierać mundurową emkę

ich klocki - grajmy według ich zasad

co o tym myślicie?

Pozdrawiam

PS – mimo wszystko do inicjatywy federacji też się dorzucę – nie można zaniedbywać żadnych działań

Ostatnia edycja:
Malkontenci

Premier nam pokazał,
Zmiany dokonane,
Szefa pozostawił,
Co to ma gadane.

Co pogromy nowe,
W skrytości szykuje,
Cierpliwość celników,
Znowu przetestuje.

Co to jutro będzie,
Przecież ja niemłoda,
Pani Jadzia z kasy,
Moich lat nie szkoda?

Z akcyzy też słychać,
Cichutkie pytanie,
Co też z nami będzie,
Gdy e-cło nastanie?

Jak nic malkontenci,
Co to zapomnieli,
Gdzie ratunek czeka,
Do reszty zgłupieli.

Ostatnia edycja:
Rostowski awansował za porządek w resorcie finansów, w tym w SC, hazardzie, akcyzie, zarzutach w MF itp.

jeszcze jedno

pamiętajcie, że bez mundurowych emek większość z nas nie dopracuje do emki w 67 roku - nie przejdziemy testów fiz albo zdrowie nie pozwoli

w normalnych służbach jak masz 50 lat i nie zdasz testu fiz albo komisji lekarskiej, to idziesz na emkę, my pójdziemy na bruk zbierać puszki, aż osiągniemy 67 lat

jeszcze jedno

pamiętajcie, że bez mundurowych emek większość z nas nie dopracuje do emki w 67 roku - nie przejdziemy testów fiz

w normalnych służbach jak masz 50 lat i nie zdasz testu fiz albo komisji lekarskiej, to idziesz na emkę, my pójdziemy na bruk zbierać puszki, aż osiągniemy 67 lat

Projekt nowelizacji naszej ustawy zakłada, że przejdziemy pod komisję lekarską mswia, która oceni przydatność do służby - czy to oznacza, że obowiązujące rozp. dotyczące kryteriów zdrowotnych zacznie być restrykcyjnie przestrzegane ? Jeżeli tak, to może to być sposób na pozbycie się, nieprzydatnych, zużytych elementów...

Back
Do góry