Emerytury !!!

porównuje się z AKCYZĄ, PRZEZNACZENIAMI CELNYMI, KARNO SKARBOWYM, ELEMENTAMI, ROZLICZENIAMI, FINANSAMI, EGZEKUCJĄ, INFORMATYKAMI, LOGISTYKĄ I KADRAMI !!!!!! I na zakończenie w tym temacie takiego ch... należą się tym wszystkim tam pracującym wcześniejsze emki! A jest ich od zaje... i ciut ciut - typowych biurw!

PS. Już widzę jak Kryśka z kasy dostaje "glejt" na pas. Równie dobrze można wziąć Pana Zdziśka z technicznego i będzie miał podobne rozeznanie w tej robocie.

brawo...co za wnikliwa analiza... a nie pomyślałeś o tym że ktoś kto pracuje w akcyzie, dochodzeniowym, e-k czy w kadrach - wczesniej mógł pracować na oddziale albo np w WZP ?...więc z powodzeniem Twoja Kryśka z kasy może się lepiej sprawdzić na pasie niż Ty...to po pierwsze...a po drugie - pomyśl że któregoś pięknego dnai dostajesz magiczny papierek podpisany przez DIC-a : " z dniem tym i tym przenoszę pana iksińskiego z odziału celnego do UC do referatu akcyzy i gier...i co wtedy ? nadal będziesz taki rezolutny, że biurwom emka mundurowa się nie należy ?

I właśnie dlatego NIKT z celników nie dostanie emerytury mundurowej. Daliście sobie założyć chomąto, to teraz trzeba orać do ....... końca.
2/3 albo i 3/4 wszystkich i tak za biurkiem siedzi. Czekajcie, jeszcze trochę i dostanę te tabelki z założeń etatyzacji/centralizacji, to ładnie podliczę osoby. Tylko na razie nie wiem, jak dużą flaszkę mnie to będzie kosztowało , ale nic to... przywiezie się :)

jest nas ponad 16 tys. a przez 3 lata wg. założeń na skutek naturalnych odejść ma być 2 tys mniej. Służba celna idzie w stronę różnego rodzaju elektronicznych rozwiązań -e-cło, e-podatki, deklaracje itd. więc funkcjonariusza są zbędni. Chyba jedyne odziały co nie są na plusie z etatami to te graniczne. Mamy 16 izb z czego ponad połowa ma spore nadwyżki etatowe........ paradoksalnie emerytury będą dotyczyć coraz mniejszej ilości osób a do 2020 roku będzie nas już poniżej 10 tys funkcjonariuszy czynnie zatrudnionych

W takiej policji planowane limity odejść sa porównywalne z przyjęciami czyli ok 5000 osób rocznie, a u Nas? planowane są jedynie redukcje etatów - po Euro 2012 to oczywiste

Ostatnia edycja:
Sprawa Emek jest prosta. Powinniśmy mieć takie same prawa jak inne służby, gdzie nikt nie rozbija f-szy na biurowych i innych. Dobrze ktoś zauważył, że każdy może zostać przeniesiony z biura na pas i odwrotnie. Rozgraniczenie sprawiłoby, że takie przenosiny byłyby normą tuż przed uzyskaniem wymaganego do Emki stażu.

Najuczciwsze rozwiązanie (również w innych służbach) byłoby takie, żeby stworzyć katalog stanowisk na których przysługuje wcześniejsza emerytura, ale zrobić to trochę inaczej niż obecnie w innych służbach.
Przykładowo za każdy przepracowany na pasie czy w WZP (czy innej komórce kontrolnej) obniżać wiek emerytalny np o 6 miesięcy . Wyszłoby prawie tak jak obecne "mundurówki" (po 25 latach na pasie wiek emerytalny dla mężczyzny wynosiłby 54,5 roku. Jeśli ktoś przez cały okres służby pracował na stanowisku czysto biurowym, służyłby do 67 lat

Na mój rozum

Jedynym uprawnionym i racjonalnym rozwiązaniem jest opcja zerowa, czyli objęcie systemem wszystkich funkcjonariuszy. Z tej racji, że obostrzenia ustawowe, dotyczą wszystkich funkcjonariuszy bez wyjątku. Z drugiej strony dlatego, że pozwoli to na zastrzyk młodej krwi, zmniejszy bezrobocie wśród absolwentów różnego rodzaju szkół i uczelni, a także zracjonalizuje obsadę formacji do pożądanego poziomu, wynikającego głównie z jej rozwoju informatycznego.

Więc nie bijcie piany co do podziału na uprawnionych czy nie godnych emerytur mundurowych. Taka dyskusja, jak i przyjmowane szczegółowe rozwiązania, mogą moim zdaniem dotyczyć wyłącznie funkcjonariuszy przyjmowanych do służby. Tyle w tej kwestii.

Teraz coś przyjemniejszego. Przykład na to, co można zrobić z Rudym Rydzem:

[video=youtube;mJQ-85jFR40]http://www.youtube.com/watch?v=mJQ-85jFR40&feature=player_detailpage[/video]

Jedynym uprawnionym i racjonalnym rozwiązaniem jest opcja zerowa [...] - taaaa, ale nie taka, jak piszesz wyżej TeleEcho. Opcja zerowa to będzie, ale taka, że aż się zdziwicie :)

obecna władza nie chce słyszeć o służbie celnej z emeryturami mundurowymi,pisał to Tusk ,mówił to pierdulec rządowy chyba Graś się wabi,jak dla mnie jest to władza nieprzyzwoita,gdyby choć mieli krzte dobrej woli wobec celnictwa zostawiliby to do 60,za 20 lat SC to będzie jeden wielki dom starców.

Panie zjem ci kota, pomyliłem się. Jesteś Pan głupi ... jak dwa lewe buty. Pana twórczość na łamach Celników jest dowodem na prawdziwość tezy poety Jarosława Marka Rymkiewicza o dwóch narodach ...

Może utworzymy stypendium edukacyjno - resocjalizacyjne dla tego Pana. I dla jemu podobnych piewców obecnej demokracji.

[video=youtube;_qL1ckBHMuA]http://www.youtube.com/watch?v=_qL1ckBHMuA&feature=player_detailpage[/video]

Ostatnia edycja:
@Sławku
wiem że w takich sprawach nie można się spieszyć itd, bo cały wniosek musi być przygotowany solidnie... ale kiedy można się spodziewać takiego wniosku złożonego w TK? z tego co się orientuję już przed Euro były takie pomysły więc już trochę czasu minęło.

nie chodzi mi o dzień czy miesiąc. Usatysfakcjonuje mnie odpowiedz ogólna np. na wiosnę, jesień lub jeśli to konieczne to w następnym roku.

Ostatnia edycja:
w tej chwili wydaje się, że priorytetem jest obrona Sławka, najlepiej przez jakiś uznany autorytet prawniczy, co może się wiązać z kosztami. ale z pewnością Celnicy PL mamy świadomość, że musimy wyznaczyć standard w tej sprawie. poniżej którego szaman najzwyczajniej będzie się bał zejść, pod groźbą publicznego kopa w dupsko.

Proszę (chyba w imieniu większości) aby zablokować konto Panu(i) o nicku zjemcikota . Osoba ta całkowicie "odleciała" w swojej nienawiści w stosunku do ludzi pracujących w cle. Twórczość na forum określiłbym jako skrajną i chyba zbyt mocno obniżającą poziom jakiejkolwiek rzeczowej dyskusji. Jako przykład przedstawiam odp. zjemcikota z dn.13.02.2013 godz.11.10 o treści:... Opcja zerowa to będzie, ale taka, że aż się zdziwicie. ... . Moim skromnym zdaniem stanowi skrajny przypadek nie zasługujący na dofinansowanie z ZUS rocznego pobytu w zakładzie zamkniętym. Idąc dalej proszę o wykasowanie wszystkich odpowiedzi tej osoby. Kompletnie nic nie wnoszą.

No i gdzie ta nienawiść w słowach "Opcja zerowa to będzie, ale taka, że aż się zdziwicie. ..." ? Historia zna przypadki opcji zerowej dla funkcjonariuszy służb. Może to być najkorzystniejsza wersja dla ekipy rządzącej.
Załóżmy - składany jest wniosek o stwierdzenie, że Służba Celna nie jest traktowana równo wobec prawa, w porównaniu do innych służb mundurowych, tj. powinna mieć emerytury mundurowe w związku z nałożonymi na SC obowiązkami funkcjonariuszy.
Trybunał Konstytucyjny potwierdza, że faktycznie występuje tutaj nierówne traktowanie w porównaniu do innych służb i nakazuje ... co ? Nadanie uprawnień do wcześniejszych emerytur , czy też usunięcie nałożonych obowiązków ? Na dwoje babka wróżyła...
Zarówno jedna, jak i druga opcja, eliminuje nierówne traktowanie.
No ale ja prawnikiem nie jestem, więc może się mylę ?
Nienawiść, Panie Graniczny, to jest największa wśród Was, w Służbie Celnej. Gdzie granica bluzga na biurowych, cywile na funkjonariuszy, a związki zawodowe nie potrafią się porozumieć i ważniejsze jest to, jak zaszkodzić drugiemu ZZ, a nie pomóc funkcjonariuszom.

I właśnie dlatego NIKT z celników nie dostanie emerytury mundurowej. Daliście sobie założyć chomąto, to teraz trzeba orać do ....... końca.
2/3 albo i 3/4 wszystkich i tak za biurkiem siedzi. Czekajcie, jeszcze trochę i dostanę te tabelki z założeń etatyzacji/centralizacji, to ładnie podliczę osoby. Tylko na razie nie wiem, jak dużą flaszkę mnie to będzie kosztowało , ale nic to... przywiezie się :)
czekamy na tabelki

Ostatnia edycja:
Zjem ci kota, w jakim świecie Ty żyjesz!? Donald ze swoją ferajną to już przeszłość ... aha, jeszcze pewnie Twoim zdaniem największym szkodnikiem wśród związków celniczych są Celnicy Pl ...

[video=youtube;EZ1Nz9PAarU]http://www.youtube.com/watch?v=EZ1Nz9PAarU&feature=player_detailpage[/video]

Ostatnia edycja:
Ok jestem za wcześniejszymi emkami dla celnych. Ale pod warunkiem obowiązkowych testów sprawnościowych (a niech wam będzie co 2 lata) Kto nie przejdzie won ze służby. Zobaczymy co to za elitarna formacja.

wyobrażam sobie profesjonalistę z wieloletnim stażem pracy w cle i skarbówce, na wózku inwalidzkim.
czy nie powinien liczyć się umysł i przydatność, a nie kryterium sprawności fizycznej forsowanej przez MF ?
po co to akademicka dyskusja.
niech rzeczywistość weryfikuje najlepszych.
z prawem do emerytury.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

...
czy nie powinien liczyć się umysł i przydatność, a nie kryterium sprawności fizycznej forsowanej przez MF ?
...

czyli uważasz, że kryterium sprawności fizycznej nie powinno być filarem przydatności w niektórych komórkach? (oprócz umysłu oczywiście).
Przecież nie podejrzewam Ciebie, że pisząc o przydatności myślałeś o układach, kumoterstwie i zapleczu... patriotycznym:).

Ostatnia edycja:
precz z racjonalnym myśleniem

może emerytury w obecnym układzie personalno-politycznym, a ściślej wnioski do TK, to szalony pomysł. może. a może potrzebny jest jeszcze bardziej szalony pomysł czy cel? np. przywrócenie normalności i transparentnych zasad? nie tylko w cle, ale w życiu politycznym? np. Tuska poddanie się do dymisji w środę?

podziały na bardziej sprawnych fizycznie lub mniej oraz na biuro i tych w terenie nie ma sensu.

Zobaczenie na inne służby mundurowe. W każdych formacjach są ludzie którzy pewnie przez cały okres służby przesiedzieli za biurkiem i co? czym się oni różnią od zwykłych urzędników:
mają 8 godzinny dzień pracy
bez nocek świąt

różnica tylko taka że chodzą w mundurkach.
nasza formacją liczy kilkanaście tysięcy funkcjonariuszy więc w porównaniu z innymi służbami jest nas dużo mniej. Natomiast znaczenie mamy istotne. oprócz ochrony kraju przed różnymi tam podróbkami, przemytem, oszustwami gospodarczymi itd.. to w tamtym roku przez Służbę celną przeszło 1/3 budżetu czyli ok 90 mld zł (naliczona akcyza, VAT, cło, podatek od gier, mandaty itd) ze wszystkich dochodów kraju czyli wynoszących ogółem 270 mld zł. Można śmiało powiedzieć że oprócz ochrony rynku to generujemy 1/3 budżetu.

Chyba każdy z was wie ile obowiązuje nas ustaw jeśli chodzi o same ograniczenia pozataryfowe (broń, zabytki, własność intelektualna, środki ochrony roślin, farmaceutyki itd itd......). Wiedza której nie docenia góra.....

Coś wjeżdża do kraju na czarno i traci państwo VAT itd...
Coś wyjeżdża z kraju - podbijamy TAX Free i napędzamy export który w tamtym roku uratował naszą gospodarkę przez recesją.

A teraz podsumowując Ciekawy jestem ile by kosztował skarb Państwa jeden dzień strajku celników?
Licząc średnią:
generujemy rocznie 90 mld /365dni to w ciągu dnia daje 246 mln zł ( w postaci towaru dopuszczonego do obrotu, deklaracji akcyzowej, i innych danin)

sądzę że M. Finansów doskonale zdaje sobie z tego sprawę i umie liczyć.

Gdyby wszystkie związki zawodowe działały razem to już w tamtym roku bym się cieszył z wcześniejszej emki.

a n arazie nie dorównujemy organizacją takim formacjom jak nauczyciele, pielęgniarki czy górnicy ;/

Ostatnia edycja:
Back
Do góry