Emerytury !!!

Jemu tego nie wytłumaczysz, nie zrozumie czym jest dyskryminacja...

młspec dyskryminowany to ja się mogę czuć! Czym się różnie od kolegi siedzącego biurko obok robiącego dokładnie to samo? Czym się różnie od "biurwy" w mundurze klepiącej decyzje, postanowienia i inne papierkowe duperele w akcyzie, elementach, przeznaczeniach, logistyce, finansach, rozliczeniach, egzekucji lub u informatyków itd? Już na dzień dobry jestem walony w du... na wynagrodzeniu, później na urlopie. Bo przecież tylko mundur ciężko zapierd... za biurkiem i należy mu się dodatkowe 5 dni urlopu po 10 czy 15 latach pracy.
Służba cywilna też ma akty mianowania, też ma ustawowe ograniczenia, też musi składać oświadczenia majątkowe i co? I gówno! Wszyscy wszystko mają głęboko w dupie. Komórki kontrolne i egzekucyjne w USach i UKSach też zapierd... po melinach, rynkach, czy zimno czy gorąco. W takim razie nie dyskryminujmy ich! Im też się należy wcześniejsza emka!

I już kur... widzę jak przenoszą biurwy z wydziałów o których wyżej wspomniałem na granicę. Dział sci-fi piętro niżej.

młspec dyskryminowany to ja się mogę czuć! Czym się różnie od kolegi siedzącego biurko obok robiącego dokładnie to samo? Czym się różnie od "biurwy" w mundurze klepiącej decyzje, postanowienia i inne papierkowe duperele w akcyzie, elementach, przeznaczeniach, logistyce, finansach, rozliczeniach, egzekucji lub u informatyków itd? Już na dzień dobry jestem walony w du... na wynagrodzeniu, później na urlopie. Bo przecież tylko mundur ciężko zapierd... za biurkiem i należy mu się dodatkowe 5 dni urlopu po 10 czy 15 latach pracy.
Służba cywilna też ma akty mianowania, też ma ustawowe ograniczenia, też musi składać oświadczenia majątkowe i co? I gówno! Wszyscy wszystko mają głęboko w dupie. Komórki kontrolne i egzekucyjne w USach i UKSach też zapierd... po melinach, rynkach, czy zimno czy gorąco. W takim razie nie dyskryminujmy ich! Im też się należy wcześniejsza emka!

I już kur... widzę jak przenoszą biurwy z wydziałów o których wyżej wspomniałem na granicę. Dział sci-fi piętro niżej.

Brawo. Wreszcie rzeczowa i mądra wypowiedź :)

Dobrze, że dzięki naszej inicjatywie odżył temat emerytur.
ZZ Celnicy PL niezależnie od szamanów, o których ściemie pisze rybka złoży wniosek do TK. Czy to będzie samodzielnie czy też w porozumieniu z innymi ZZ, złożymy.
Dlaczego ściema.
Jak ruszał protest w maju 2012 roku, to właśnie Federacja, ale i Zrzeszenie zamiast być na granicy, zaczęły mówić za Posłem Neumannem o wcześniejszych emeryturach specjalnych na wzór tej emerytury celnej.
Minęło 9 miesięcy i nic, ani słowa. Obiecane przez Posła Neumanna i nie tylko emerytury wcześniejsze dla celników nie są ujęte ani w budżecie na 2013 rok ani nie są ujmowane w projekcie na 2014 rok i nigdy nie będą.
Jak znam życie, nasza inicjatywa spowoduje, że owa ściema znów wypłynie.

Post RYBKI już to potwierdza.

Chciałbym, aby to było realne, ale niestety nie jest, co tysiące razy wyjaśniano już na tym forum i co potwierdza także ostatni okres od maja 2012
Dlatego złożymy wniosek do TK, bo jesteśmy JEDYNĄ służbą mundurową pozostającą poza zaopatrzeniowym systemem emerytalnym.

Doraj i Cywil macie mózgi wyprane przez propagandę rodem z TVN, gazety wyborczej lub RMF. Jesteście przesączeni jadem nienawiści. Wg was należy wszystkim wszystko zabierać, kolejarzom trzeba zabrać ulgi bo wy ich nie macie, mundurowym chcecie zabrać dodatkowe urlopy i 100% płatne chorobowego bo wy tego nie macie, trzynastki, dodatki do wypoczynku dodatku za stopień. I co jeszcze można zabrać ludziom w tym kraju? Co wam przeszkadza że walczymy o to co nam się prawnie należy. Co Ty Cywil i Ty Doraj stracicie na naszych emkach. A od biurwy w mundurze właśnie tym się różnicie że nie jesteście w mundurze i nigdy nie będziecie. Posłuchajcie co powiedział wasz idol w Kuźnicy http://celnicy.pl/content.php/1102-Donald-Tusk-po-spotkaniu-z-celnikami

Mario z Twojego postu wynika że to raczej ty masz wyprany mózg. Co przeszkadza? Już Ci pisałem. Robiąc w tej samej instytucji wykonując toczka w toczkę te same zadania jestem robiony w bambuko na każdym kroku. Czy to na zarobkach czy na urlopie czy na chorobowym. Cywilni mają jak u pana boga za piecem a wy biedactwa ciągle musicie się użerać i walczyć z system. Czy teraz dotarło? A z mundurem pojechałeś. Teraz zamknę się w sobie bo nie będę popierdzielał w zielonym kubraku i miętowej koszuli.

Panie Sławku jeszcze jest ITD, służba od zakładania blokady na koła i ganiania babci z pietruszką czyli straż miejska i leśnicy.

Btw, mi nie trzeba nic zabierać bo nic nie mam. Żadnych przywilejów. Fajnie, nie? Skoro wykonuję tę samą robotę co mundur to oczekuję RÓWNEGO traktowania. Tyle tu piszecie o równości, dyskryminacji i inne wzniosłe i patetyczne hasła a jak ja napiszę że czuje się dyskryminowany to dowiaduję się że w dupie mi się poprzewracało i mam wyprany mózg. Poezja!

Ostatnia edycja:
Mario z Twojego postu wynika że to raczej ty masz wyprany mózg. Co przeszkadza? Już Ci pisałem. Robiąc w tej samej instytucji wykonując toczka w toczkę te same zadania jestem robiony w bambuko na każdym kroku. Czy to na zarobkach czy na urlopie czy na chorobowym. Cywilni mają jak u pana boga za piecem a wy biedactwa ciągle musicie się użerać i walczyć z system. Czy teraz dotarło? A z mundurem pojechałeś. Teraz zamknę się w sobie bo nie będę popierdzielał w zielonym kubraku i miętowej koszuli.

Panie Sławku jeszcze jest ITD i leśnicy.

Btw, mi nie trzeba nic zabierać bo nic nie mam. Żadnych przywilejów. Fajnie, nie? Skoro wykonuję tę samą robotę co mundur to oczekuję RÓWNEGO traktowania. Tyle tu piszecie o równości, dyskryminacji i inne wzniosłe i patetyczne hasła a jak ja napiszę że czuje się dyskryminowany to dowiaduję się że w dupie mi się poprzewracało i mam wyprany mózg. Poezja!

No cóż, znów kolega mnie ubiegł i napisał rzeczowo. W pełni popieram.

Co wam przeszkadza że walczymy o to co nam się prawnie należy. Co Ty Cywil i Ty Doraj stracicie na naszych emkach. http://celnicy.pl/content.php/1102-Donald-Tusk-po-spotkaniu-z-celnikami

Wam się nalezy, bo Wy tak uważacie - więc to jest prawda objawiona, tak ?

Rozdawajmy e-mki mundurowe. Komu jeszcze ? A UKS w czym jest gorszy od Was ? Nawet wydziały realizacyjne mają - dać im emki wcześniejsze. ITD - czemu nie, mają mundur, noszą broń, kontrolują auta nocami. Emki wcześniejsze. Straż Leśna - łaziłeś kiedyś po lesie w zimę ? Wiesz jaki miód. OD kłusownika można dostać kolbą w łeb - emka wcześniejsza. Komu jeszcze ?
A reszta społeczeństwa niech tyra, bo Wam się należy. Powodzenia. I jescze l4 też się prawnie nalezy 100 %, aby sobie wakacje przedłużyć. A co. Należy się prawnie.

Wściekły bełkot .... klakierów Pierwszego Piłkarza Kraju

Aktywna walka z bezrobociem, zwłaszcza skierowana na osoby wchodzące na rynek pracy, powinna polegać na wysłaniu jak najwięcej osób na emerytury. Ale jak widzę, niektórzy pewnie do dziewięćdziesiątki chcieli by zasiadać i piastować. Stąd też taki krzyk pod hasłem troski o dobro wspólne. Straż Leśna, społeczeństwo niech tyra, l-4, wakacje - czy to są argumenty?

Służba Celna jest JEDYNĄ formacją mundurową pozostającą poza zaopatrzeniowym systemem emerytalnym.
ITD, Straż Leśna itp. nie zaliczają się do formacji mundurowych i działa tam Kodeks Pracy.
O tym, że SC to formacja mundurowa świadczy orzecznictwo TK.
Orzecznictwo TK świadczy takze o tym, że słuzby mundurowe powinny być traktowane w sposób jednakowy.

Nic nie poradzimy na to, że listonosze, Straż Leśna, Straż Miejska czy ITD nie zaliczają sie do tzw. słuzb mundurowych.

Istnieje alternatywa, tj. przejście na Kodeks Pracy.

Co sądzicie Doraj i cywil o tym, żeby Policja, Straż Pożarna i inne służby mundurowe przeszły na Kodeks Pracy? Znieść rozkaz itp. sprawy przypisane stricto do służb mundurowych.
Chcielibyście żyć w takim Kraju? Czulibyście się w nim bezpiecznie?

A może ktoś by podał według struktury organizacyjnej ilu w Służbie Celnej jest "roboli" (OC Graniczne, WZP, Dozór), a ile "biurw" (IC, UC) ?
Z takimi liczbami ciężko będzie się spierać i na pewno przy pierwszej dyskusji w sejmie takie pytanie padnie.

edit : do Doraja niżej - dobra puenta, dlatego proszę o podanie w/w danych.

Ostatnia edycja:
Co sądzicie Doraj i cywil o tym, żeby Policja, Straż Pożarna i inne służby mundurowe przeszły na Kodeks Pracy? Znieść rozkaz itp. sprawy przypisane stricto do służb mundurowych.
Chcielibyście żyć w takim Kraju? Czulibyście się w nim bezpiecznie?

A co sądzi Pan o tym, że 2/3 a może 3/4 celników winna przestać być mundurowymi i być przeniesiona jako zwykli urzędnicy, tacy jacy są w urzedach skarbowych i UKS-ach. Niech pozostała cześć (mniejszość jednak) stanie się rzeczywistą formacją mundurową (parapolicyjna nawet, jak ma to miejsce w Niemczech), która może (powinna) mieć policyjne emerytury. Ale zrobiono inaczej. Ubrano wszystkich na siłę w mundur, salutowanie i inne gadżety (tak gadżety, bo dla Pana Irka z orzecznictwa to są wyłącznie gadżety), robiąc prawie wojskowego z Pani Joli w kasie a teraz wszyscy mają mieć wcześniejsze e-mki bo są mundurowi. Trzeba było krzyczeć za prawdziwa reformą SC, która jednak musiała oznaczac dla części celników redukcje i przeniesienia do cywili a nie teraz płakać. Wtedy takiego krzyku nie było, bo wszyscy chciali być mundurowymi z nadziejami na przywileje.

Panowie Cywil i Doraj to się ze mną nie porównujcie, bo nie robicie tego samego toczka w toczkę co ja. Na moim oddziale nie ma żadnej cywilbandy. Zazdrość was zżera bo nie macie kasy za stopnie, dodatkowego urlopu i dobrze wam tak, widocznie się nie nadajecie. Nie jesteście w stanie zrozumieć różnicy pomiędzy stosunkiem pracy a stosunkiem służbowym bo macie tak wyprane mózgi , że rzeczy oczywiste są dla was zbyt trudne do zrozumienia. Przepraszam Sławek że tak piszę ale jak czytam wypociny tych dwóch panów to mi ręce opadają.

no i wiadomo, kto jest winny. chcieliście, to macie. przecież można było inaczej chcieć. jeszcze pani Jola z kasy i pan Irek z akcyzy ... mundurówek im się zachciewa, g....wa ich mać. gadżety i możliwość salutowania nie wystarczają. a jak jeszcze ośmielicie się podskakiwać, to zastąpią Was celnicy ze wschodu. na mocy właśnie pichconej ustawy.

Panowie Cywil i Doraj to się ze mną nie porównujcie, bo nie robicie tego samego toczka w toczkę co ja. Na moim oddziale nie ma żadnej cywilbandy. Zazdrość was zżera bo nie macie kasy za stopnie, dodatkowego urlopu i dobrze wam tak, widocznie się nie nadajecie. Nie jesteście w stanie zrozumieć różnicy pomiędzy stosunkiem pracy a stosunkiem służbowym bo macie tak wyprane mózgi , że rzeczy oczywiste są dla was zbyt trudne do zrozumienia. Przepraszam Sławek że tak piszę ale jak czytam wypociny tych dwóch panów to mi ręce opadają.

Mnie zazdrość nie zżera. To Pana zżera, że policjant i strażak a także pogranicznik ma, a Pan nie i z tego powodu tupie Pan mocno nóżkami, ja też, ja też.....
Jak Pan odnosi się do stron podbnie jak do mnie tylko dlatego, że mam odmienny pogląd (wyprane mógi, etc.) to utwierdzam się tylko w przekonaniu, że spora część celników nie jest godna munduru, o emerturach mundurowych nie wspominając. Proszę zatem tupać dalej.

Zresztą o czym ta gadka, przecież rzecz wiadoma, ża żadnego systemu mundurowego w SC nie będzie.

Ja już kończę te dyskusję bo i tak widzę że Pan Mario nie czyta tego co piszę. Słońce, po mianowaniu to ja mam z góry na dzień dobry 1tyś brutto od Donalda, +2,5 stówy (brutto) za każdy stopień urzędniczy (inna sprawa że 3 st. to szczyt możliwości w urzędach) i dodatkowy urlop też jest! Więc mnie nie ma co zazdrość zżerać. Inna sprawa że załapać się na mianowanie obecnie jest dosyć ciężko i sam z własnej kasy muszę zainwestować 2-4 tyś.
Oczywiście że się z Tobą nie porównuje bo to nie ma sensu ale porównuje się z AKCYZĄ, PRZEZNACZENIAMI CELNYMI, KARNO SKARBOWYM, ELEMENTAMI, ROZLICZENIAMI, FINANSAMI, EGZEKUCJĄ, INFORMATYKAMI, LOGISTYKĄ I KADRAMI !!!!!! I na zakończenie w tym temacie takiego ch... należą się tym wszystkim tam pracującym wcześniejsze emki! A jest ich od zaje... i ciut ciut - typowych biurw!

PS. Już widzę jak Kryśka z kasy dostaje "glejt" na pas. Równie dobrze można wziąć Pana Zdziśka z technicznego i będzie miał podobne rozeznanie w tej robocie.

Ostatnia edycja:
Dobrze, że dzięki naszej inicjatywie odżył temat emerytur.
ZZ Celnicy PL niezależnie od szamanów, o których ściemie pisze rybka złoży wniosek do TK. Czy to będzie samodzielnie czy też w porozumieniu z innymi ZZ, złożymy.
Dlaczego ściema.
Jak ruszał protest w maju 2012 roku, to właśnie Federacja, ale i Zrzeszenie zamiast być na granicy, zaczęły mówić za Posłem Neumannem o wcześniejszych emeryturach specjalnych na wzór tej emerytury celnej.
Minęło 9 miesięcy i nic, ani słowa. Obiecane przez Posła Neumanna i nie tylko emerytury wcześniejsze dla celników nie są ujęte ani w budżecie na 2013 rok ani nie są ujmowane w projekcie na 2014 rok i nigdy nie będą.
Jak znam życie, nasza inicjatywa spowoduje, że owa ściema znów wypłynie.

Post RYBKI już to potwierdza.

Chciałbym, aby to było realne, ale niestety nie jest, co tysiące razy wyjaśniano już na tym forum i co potwierdza także ostatni okres od maja 2012
Dlatego złożymy wniosek do TK, bo jesteśmy JEDYNĄ służbą mundurową pozostającą poza zaopatrzeniowym systemem emerytalnym.

ja też chcę "dołożyć swój grosz" i SIĘ ZADEKLAROWAŁEM.
czy jeśli będzie nas dużo to czy nie można zlecić sprawy poważnym kancelariom i złożyć profesjonalny ów wniosek z rzeczowymi argumentami i podstawami prawnymi do TK? jest nas tyle tysięcy funkcjonariuszy więc składki miesięczne by szły w dziesiątki tysięcy złotych)

Ostatnia edycja:
Dokładnie to ma na celu nasza inicjatywa.
Dzięki za zdeklarowanie się. Dołożyłeś cegiełkę do sprawy.
Mamy zamiar złożyć wniosek do TK w sposób możliwie najbardziej profesjonalny. Do tej pory ZZ w SC czegoś takiego nie przeprowadziły.

Panie Sławomirze, mogę zadać pytanie, o stwierdzenie czego będzie konkretnie ten wniosek ? Jest już przeciez jedno orzeczenie TK, które nasz rząd ma, mniej więcej po łokieć, w dupie i nic sobie z tego nie robi.
Ponawiam też prośbę o ilości osób biurowych i "kontrolnych" - macie przeciez takie ładne tabelki z etatyzacji i centralizacji w excelu, niestety nie są dla mnie dostępne, bo sam bym policzył :)

Celnicy, dawajcie do ZZ Celnicy PL

Jasnym jest, że inicjatywa wali centralnie w zakłamanych kolesi obecnie trzymających władzę. Którzy jeszcze trzymają z grupą, która kontroluje newralgiczny nerw państwa, czego mieliśmy przykład przy przemianie spirytusu w płyn do spryskiwaczy w Medyce. Stąd też oddelegowanie na stałe sołdatów od pr, którzy szarpią tu za nogawki.

Celnicy, dawajcie do ZZ Celnicy PL. Może to kolejny początek? Może co z tego dobrego wyjdzie?

[video=youtube;HFU0ZeflOhY]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=HFU0ZeflOhY[/video]

Ostatnia edycja:
gorzej, jak dziś do godziny 11 jestem "czarny" a od 11:15 "biurwa" (15 minut na śniadanie)... ciekawe jak sobie wtedy ci wszysyc "głodni krwi urzędniczej" poradzą z dzieleniem na tych co "godni emki" i tych "nie godnych"... kretyńskie pomysły

Back
Do góry