Emerytury !!!

celnicy, czas odczytać przesłanie Pana Cogito

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę
a kornik napisze twój uładzony życiorys
i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie

Nie był jeszcze NIGDY merytorycznie rozpatrywany wniosek w tej sprawie przez TK.
Jeżeli będzie wyrok TK, że jest to niezgodne z Konstytucją, to że Funkcjonariusze Celni nie są objęci zaopatrzeniowym systemem emerytalnym, to TK da czas Rządowi na wdrożenie tego.
Rząd musi wykonać wyrok TK. Jak wspomniałem dotąd takiego wyroku nie ma. Jest jedynie wyrok, gdzie TK przy okazji rozpatrywania innego zagadnienia stwierdza, że SC zalicza się do służb mundurowych. Ten wyrok ani słowem nie odnosi się do tej kwestii dot. emerytur.

Nie mam żadnych tabelek, może ktoś załączy, tylko po co?

Ostatnia edycja:
Jak to jest, że nowe emerytury niektórych pełniących służbę nie dotyczą a innym pełniącym służbę można przdłużyć służbę o kilka/lilkanaście lat z dnia na dzień. Gdzie ta demokratyczna równość!

No właśnie jak to jest, przyjmując się do służby miałem przejść na emkę w 60-tym roku życia, taka była umowa między mną i rządem RP. Jakim prawem zostało mi dołożonych 7 lat? Czy to nie nadaje się do TK? Mamy teraz sejm który ma ludzi w dupie i prezydenta który nic nie robi. Jest super.

No właśnie jak to jest, przyjmując się do służby miałem przejść na emkę w 60-tym roku życia, taka była umowa między mną i rządem RP. Jakim prawem zostało mi dołożonych 7 lat? Czy to nie nadaje się do TK? Mamy teraz sejm który ma ludzi w dupie i prezydenta który nic nie robi. Jest super.

Smutna prawda. Rząd rżnie nas wszystkich równo (no prawie równo). Umowa między mną a rządem była taka, że będę pracował do 65 roku życią. Rząd ukradł mi 2 lata. Mojej żonie już 7. W sumie ukradli nam 9 lat. To jak niejeden wyrok za morderstwo nieumyślne.

Emerytury !!!!!! Dach nad Narodowym!!!!!

Jego Wysokość Józef Donald Bąk Senior właśnie ogłosił, że będzie jeździł po kraju i zadawał pytanie, jak wydać pieniądze przeznaczone w budżecie UE dla Polski. Tym samym daje sygnał, że realnie myśli o premierowaniu w następnych latach i dekadach.

Niezależnie od tego, trzeba chyba zastanowić się, w jaki sposób zostaną wydane te miliardy?

Prawda zawsze się obroni. Panie Sławku,wszyscy są za Panem i co by się nie działo,jest Pan przewodniczącym ZZ Celnicy .pl. i tak zostanie. Dużo dobrej energii życzę,proszę się nie poddawać. Judaszy i tak szlak trafi.

podział na wcześniejsze emki dla granicy i biura to paranoja i droga donikąd.
Ciekawy jestem co będziecie mówić gdy po 30 latach pracy na granicy na krótko przed zasłużona wcześniejszą emerytura , na skutek szeroko rozumianego programu +50 zostaniecie przesunięci z granicy na OC wewnętrzne - wtedy na skutek jednej decyzji praca o 12 lat dłużej czyli do 67 roku =)

mimo że służę na granicy to jestem też tego samego zdania że albo wszyscy albo nikt.
Ewentualnie trzeba dać deklaracje, kto chcę pozostać służbą celną a kto służbą cywilną biurową (z Kodeksem Pracy).
Wcześniejsza emerytura na granicy i np jakiś WZP w kraju, dozór
czy
praca do 67 jak w każdym cywilnym urzędzie a w zamian to co jest obecnie czyli szybsze awanse, nocki i Święta w domu oraz szeroko rozumiane nagrody kwartalne co roku

Przy takim rozwiązaniu to ja abstrahując zapewniam was że będąc mł. ekspertem w urzędzie z pracą do 67 roku bym się bez zastanowienia zamienił na 55 lat w stanowiskach specjalistycznych w jakimś OC granicznym

jakoś w policji, SG itd. nie ma podziałów.
My walczymy o 55 lat, nie jest to wygórowany wiek a adekwatny do tego jak każdy na granicy będzie w tym wieku sprawny =)

Ostatnia edycja:
cywil; Oczywiście że się z Tobą nie porównuje bo to nie ma sensu ale porównuje się z [B napisał:
AKCYZĄ, PRZEZNACZENIAMI CELNYMI, KARNO SKARBOWYM, ELEMENTAMI, ROZLICZENIAMI, FINANSAMI, EGZEKUCJĄ, INFORMATYKAMI, LOGISTYKĄ I KADRAMI !!!!!![/B] I na zakończenie w tym temacie takiego ch... należą się tym wszystkim tam pracującym wcześniejsze emki! A jest ich od zaje... i ciut ciut - typowych biurw!

Tak cywil tutaj może masz i rację że działy o których wspomniałeś w IC I UC powinny zostać ucywilnione.

albo wszyscy albo nikt

albo kodeks pracy albo służba

nie dajmy się skłócić i podzielić

żadna służba swoich ludzi nie dzieliła

tylko nowozatrudnianym w mało mundurowych działach proponować zatrudnienie na kp - w wojsku i policji też są etaty cywilne, ale nikt nie ucywilniał nikogo ze służby

z tego co mówił mi znajomy Policjant to w działach typowo biurowych siedzą cywile. Tam nie ma księgowej w mundurze itp A u nas......

wypalony daj sobie siana z tymi wstawkami i zastanów się co piszesz. Tak u nas też są cywile w biurach. Możesz pisać, że słyszałeś "że w cle są cywile w biurach" bo to jest prawda. Ale jeżeli jesteś w Służbie Celnej, masz mundur, faszerują cię kodeksem mundurowym, musztrą i ograniczeniami wynikającymi z naszej ustawy to powinni wziąć pod uwagę, że coś za coś.
Pozdrawiam wszystkich myślących i to nie inaczej ;)

Ale głupoty koledzy opowiadacie, że aż w uszach ściska. Tym wszystkim, którzy chcą dzielić celników na granicą, wzp i innych proponuję przejść do SG i takie knoty o podziale służby na lepszych i gorszych tam sprzedawać. Zapewniam was, że i Policji i w SG patrzyliby na was jak na idiotów. Tam wszyscy są razem.... a wam wydaje się, że jesteście jak "komando foki" - a badania okresowe wszyscy już przeszli? Panowie a co będzie jak wam np. Ukraina wejdzie do UE (i nie mówcie, że to niemożliwe) wtedy gdzie będzie wasza granica i wcześniejsza granica? Czasami warto posłuchać kolegów, którym już kiedyś zabrano ich granicę np. z RFN i nie bardzo mieli wpływ na to gdzie zostali skierowani do służby..... Zastanówcie się jakie farmazony pociskacie, bo inne służby zaczynają się z was zaciągać od śmiechu.....

szanowni przedmówcy mają rację.
nie ma sensu dyskusja z szumem informacyjnym.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Back
Do góry