Emerytury !!!

System emerytalny funkcjonariuszy celnych musi zostać zmieniony. Tylko pytanie, czy będziemy potrafili wpłynąć na te zmiany, na ich racjonalność? Pomimo próby spacyfikowania związków zawodowych ...

Tak jak obiecywałem, udało mi się dostać tabelki z ilością funkcjonariuszy w IC/UC/OC. Pikanterii dodaje fakt, że są to tabelki wysłane przed 12 lipca 2012, tj. spotkaniem w MF dotyczącym centralizacji/etatyzacji, rozesłane do funkcjonariuszy przez przedstawiciela ....... ZZ Celnicy PL, a materiały te zostały wysłane zostały do 5 (pięciu) ZZ przez Grzegorz Smogorzewskiego.
A tak się Pan Sławomir Siwy zapierał, że nic nie wie o takich tabelkach..... ciekawe.

Zgodnie z plikiem o nazwie "etatyzacja 2012 27 czerwca.ppt" obsada wynosi (dane na koniec 2011 roku):
- 4 910,13 - plan etatów 31.12.2011, 4 536,00 – planowana obsada etatowa OC
- 5 384,50 - plan etatów 31.12.2011, 4 611,00 - planowana obsada etatowa UC
- 5 434,38 - plan etatów 31.12.2011, 5 146,50 - planowana obsada etatowa IC

IC + UC = 10.818 (lub 9757-plan)
OC = 4.910 (lub 4.536-plan)

Do tego jest plik "Mapa_etatów_2011_wersja_25_czerwca_2012_dla_izb_celnych.xls", w którym jest podział dokładny na poszczególne jednostki organizacyjne IC/UC/OC (skąd można wyciągnąć dane odnośnie ilości funckjonariuszy w OC wewnętrznych, czyli typowo biurowych) oraz plik "Wzór_IC+UC+OC_25_czerwca__2012_dla_izb_celnych.xls" (z którego można wiąć dane odnośnie ilości funckjonariuszy WZP w IC). Poszukajcie sami, jeśli chcecie dokładne dane.

Powtarzając i dokonując uogólnienia, stan na koniec 2011r. - stosunek "biurw" (IC+UC) do "roboli" (OC) = 10.818 do 4.910 = 2,20 biurowego na 1 fizola. Chociaż, jakby policzyć dokładnie, to ten stosunek mógłby ulec zmianie do nawet 2,5 biurowego do 1 fizola.

2/3 urzędników i 1/3 walczących. Komentarze ? Prosze bardzo..........

System emerytalny funkcjonariuszy celnych musi zostać zmieniony. Tylko pytanie, czy będziemy potrafili wpłynąć na te zmiany, na ich racjonalność? Pomimo próby spacyfikowania związków zawodowych ...

Oczywiście, że powinien. Mnie osobiście zastanawia jeszcze jedna rzecz. W każdym normalnym, demokratycznym i suwerennym kraju służba zapewniająca niemalże 1/3 dochodów budżetowych byłaby przez władzę hołubiona i dopieszczana. Zawsze myślałem, że budowa silnego państwa polega na budowie zaplecza finansowego. Sam SSC wyliczał kiedyś, że jednoroczny koszt emerytur "celnych" wynosiłby ok 200 mln. Przy ok 90 miliardach dochodów jakie zapewniamy [jestem pewny, że objęcie FC zaopatrzeniowym systemem emerytalnym wpłynęłoby na ich zwiększenie] jest to kropelka w morzu. Dla przykładu kancelaria Pana Premiera miała budżet 170 mln w roku 2012. A jest to ewidentny koszt... Co więc takiego przyświeca władzy, że akurat tej jednej, najważniejszej służby, nie widzi w systemie zaopatrzeniowym? Czyżby właśnie fakt, że SC działa, w dużej mierze, w obszarze finansów publ.? Koszty emek dla FC byłby minimalne, więc to nie to...

Tak jak obiecywałem, udało mi się dostać tabelki z ilością funkcjonariuszy w IC/UC/OC. Pikanterii dodaje fakt, że są to tabelki wysłane przed 12 lipca 2012, tj. spotkaniem w MF dotyczącym centralizacji/etatyzacji, rozesłane do funkcjonariuszy przez przedstawiciela ....... ZZ Celnicy PL, a materiały te zostały wysłane zostały do 5 (pięciu) ZZ przez Grzegorz Smogorzewskiego.
A tak się Pan Sławomir Siwy zapierał, że nic nie wie o takich tabelkach..... ciekawe.

Zgodnie z plikiem o nazwie "etatyzacja 2012 27 czerwca.ppt" obsada wynosi (dane na koniec 2011 roku):
- 4 910,13 - plan etatów 31.12.2011, 4 536,00 – planowana obsada etatowa OC
- 5 384,50 - plan etatów 31.12.2011, 4 611,00 - planowana obsada etatowa UC
- 5 434,38 - plan etatów 31.12.2011, 5 146,50 - planowana obsada etatowa IC

IC + UC = 10.818 (lub 9757-plan)
OC = 4.910 (lub 4.536-plan)

Do tego jest plik "Mapa_etatów_2011_wersja_25_czerwca_2012_dla_izb_celnych.xls", w którym jest podział dokładny na poszczególne jednostki organizacyjne IC/UC/OC (skąd można wyciągnąć dane odnośnie ilości funckjonariuszy w OC wewnętrznych, czyli typowo biurowych) oraz plik "Wzór_IC+UC+OC_25_czerwca__2012_dla_izb_celnych.xls" (z którego można wiąć dane odnośnie ilości funckjonariuszy WZP w IC). Poszukajcie sami, jeśli chcecie dokładne dane.

Powtarzając i dokonując uogólnienia, stan na koniec 2011r. - stosunek "biurw" (IC+UC) do "roboli" (OC) = 10.818 do 4.910 = 2,20 biurowego na 1 fizola. Chociaż, jakby policzyć dokładnie, to ten stosunek mógłby ulec zmianie do nawet 2,5 biurowego do 1 fizola.

2/3 urzędników i 1/3 walczących. Komentarze ? Prosze bardzo..........

ciekawe - w/g ciebie oc wew,grupy kontrolne w dozorze w uc, operacyjni i wzp w ic to urzędnicy? niewalczący?

widać że poza oc g..wno widziałeś

ludki które na granicy są potulne, na rynku, w knajpie czy u siebie w chacie takie już nie są

życzę ci żebyś sprawdził to empirycznie, w dwusobowym składzie z funkcjonariuszką,

tak jak ja wielokrotnie, dłużej lub krócej miałem okazję robić na miedzy

co myślicie o zaproponowanych przeze mnie sposobach działania opisanych kilka postów wcześniej?

Bolo już wcześniej pisałem - pracownicy UKSów, USów - komórki kontrolne i egzekucyjne też winny mieć przywileje. Robota w terenie i też w cymbał można zarobić! Nie dyskryminujmy tej grupy pracowników!

podatek akcyzowy i sz.n,p. umocniły S.C.,tej M.F. nie wykorzystał

Bolo już wcześniej pisałem - pracownicy UKSów, USów - komórki kontrolne i egzekucyjne też winny mieć przywileje. Robota w terenie i też w cymbał można zarobić! Nie dyskryminujmy tej grupy pracowników![/Q

Ostatnia edycja:
Cywil a co ty tutaj zabierasz głos, emki mundurowi Ciebie nie dotyczą. więc zajmij się swoimi sprawami. Nie porównuję tutaj mojej pracy z Tobą tylko z kolegami z SG, bo pracuję obok nich. A Ty nie masz tu nic do gadania bo to nie jest Twoja sprawa. Wtrącasz się w nie swoje sprawy. Masz wyprany mózg , jesteś pełen zazdrości i nienawiści.

Odpowiedź godna mohera ojca dyrektora. Zazdrość, wow nawet nienawiść! Już Ci pisałem. Miętowego kubraka mam Ci zazdrościć? Nie wydaje mi się!

bolo1999

Pomysł z Sądami powszechnymi mi się podoba. Myślałem już o nim wcześniej ale w nieco innej wersji i niekoniecznie pozew zbiorowy.

Dobrze, że pojawiają się takie pomysły. Są bardzo potrzebne.

Na pewno przedyskutujemy te możliwości z prawnikami.

Można próbować dochodzić prawa w tej kwestii tylko przez Trybunał lub właśnie przez Sąd powszechny.
Np. ktoś kto nie ma ochrony przed zwolnieniem w okresie tuż przed emeryturą. W Kodeksie Pracy jest taka ochrona, inne służby mundurowe nie muszą mieć, bo mają wcześniejsze emerytury, a więc znów tylko celnicy są dyskryminowani.

Chodzi mi o to, żeby w razie takiego zwolnienia ze służby(w okresie ochronnym przed emeryturą)iść do Sądu i zaskarżyć tylko niezgodność z Konstytucją. Aby Sąd wystąpił z pytaniem do TK, czy ustawa o SC pomijając nas w zaopatrzeniowym systemie emerytalnym jako jedynej formacji mundurowej jest zgodna z Konstytucją, bo dochodzi do takiej jw. dyskryminacji i nierównego traktowania?

To tylko przykład.

Jeżeli TK nie zechce zająć się naszym wnioskiem, można próbować przez Sąd powszechny. Takie zagrożenie istnieje, ale trzeba bezwzględnie złożyć ten wniosek i przeprowadzić go przez całą procedurę przed TK - TO JEST GŁÓWNA DROGA, co ZZ Celnicy PL uczyni już niebawem. Wniosek mamy praktycznie gotowy. Podlega jeszcze ostatnim obróbkom.
Wiele osób pyta mnie, jak może w tym pomóc.

CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ, tak pomożesz najwięcej.

Ostatnia edycja:
http://lexis.pl/pages/document?id=1417449

"....Trybunał Konstytucyjny nie zakwestionował generalnej możliwości różnicowania sytuacji prawnej emerytów należących do wyodrębnionych systemów zabezpieczenia społecznego, ani też samego tworzenia takich systemów, co wynika ze względów aksjologicznych i pragmatycznych, stanowiąc element polityki państwa wobec zawodów i funkcji o szczególnym znaczeniu dla ochrony interesu publicznego...."

nasze emerytury oddalają się z prędkością światła :(

wg. mnie trzeba kwestionować swobody i wolności a nie tylko skupiać się na emeryturach

Sprawa Emek to nie tylko wcześniejsze odejście na zasłużony odpoczynek. To też zabezpieczenie środków do życia w przypadku zmian politycznych w Europie Wschodniej.

Już wyjaśniam :)

Patrząc na bieżące aspiracje Ukrainy i jej możliwą akcesję do UE sądzę, że realnym będzie jej wstąpienie do UE w ciągu maksymalnie najbliższych 15 lat . Potem jeszcze kilka lat na Schengen i mamy koniec granic na płd. wschodzie.
Już widzę te kolejne alokacje na północ do Obw. kalingradzkiego i na OC z Białorusią oraz masowe zwolnienia tych którzy odmówią.

Jeśli będziemy mieli wcześniejsze Emki to nas do alokacji już nie zmuszą, bo będzie można spokojnie odejść.

Podziel się swoimi doświadczeniami w tym temacie. Jeśli to nie problem proszę napisz coś więcej. Z góry dziękuję.

Sprawa Emek to nie tylko wcześniejsze odejście na zasłużony odpoczynek. To też zabezpieczenie środków do życia w przypadku zmian politycznych w Europie Wschodniej.

Już wyjaśniam :)

Patrząc na bieżące aspiracje Ukrainy i jej możliwą akcesję do UE sądzę, że realnym będzie jej wstąpienie do UE w ciągu maksymalnie najbliższych 15 lat . Potem jeszcze kilka lat na Schengen i mamy koniec granic na płd. wschodzie.
Już widzę te kolejne alokacje na północ do Obw. kalingradzkiego i na OC z Białorusią oraz masowe zwolnienia tych którzy odmówią.

Jeśli będziemy mieli wcześniejsze Emki to nas do alokacji już nie zmuszą, bo będzie można spokojnie odejść.

Jakie Schengen. Ukraina ma bardzo słabo chronioną granicę wschodnią, więc UE i cały zachód będzie się obwiał napływu już nie tylko taniej siły roboczej, ale co jest teraz bardzo w modzie TERRORYSTÓW, poza tym kierunek polityki zagranicznej Ukrainy nadal jest skierowany na Wschód i Rosja tak łatwo nie odda wpływów dla UE, takie jest moje zdanie. Ukraina w EU? Raczej spodziewałbym się rozpadu UE niż akcesję do UE

... poza tym kierunek polityki zagranicznej Ukrainy nadal jest skierowany na Wschód i Rosja tak łatwo nie odda wpływów dla UE, takie jest moje zdanie. Ukraina w EU? Raczej spodziewałbym się rozpadu UE niż akcesję do UE

Dokładnie to miałem napisać. A co do emek, to właśnie dlatego ich na pewno nie będzie, że dałyby nam zbyt dużo bezpieczeństwa, a obecna linia to ciągłe zastraszanie i wywieranie presji.

teraz nie czas na słuszne nawet dyskusje o otoczeniu.
inaczej by wyglądały z perspektywy fc mających emerytuę mundurową.
ukraina właśnie sprzedała niezależność za cenę gazu.
jakie są obecne standardy służby wiemy wszyscy.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !
Ps.
rozbici nie wygramy nic, trzeba postawić na najlepszych.

Jakie Schengen. Ukraina ma bardzo słabo chronioną granicę wschodnią, więc UE i cały zachód będzie się obwiał napływu już nie tylko taniej siły roboczej, ale co jest teraz bardzo w modzie TERRORYSTÓW, poza tym kierunek polityki zagranicznej Ukrainy nadal jest skierowany na Wschód i Rosja tak łatwo nie odda wpływów dla UE, takie jest moje zdanie. Ukraina w EU? Raczej spodziewałbym się rozpadu UE niż akcesję do UE

było już spotkanie w tym roku Prezydenta Ukrainy w sprawie chęci rozpoczęcia procedury przystąpienia do UE, Oczywiście poparł ta inicjatywę nasz Prezydent.

Skończyły się lata gdzie każdy musiał podlizywać się Rosji aby ta dała promocje na gaz. Rosji zależny głównie na Białorusi. Polska też się buntowała i to UE wymusiła obniżenie ceny gazu dla nas, więc nie jest to już istotny argument dla Ukrainy. Weź pod uwagę że jeszcze 20 lat temu nasz kraj był podobnie skorumpowany co obecnie Ukraina. To o co dzieje się po ich stronie granicy wynika z przyzwolenia od "Góry". Z dnia na dzień mogą to wyjałowić - wystarczy jak przyjeżdża np. komisja z Kijowa i obserwuje granice. Ruch graniczny ginie a wszyscy posiadają tylko i wyłącznie normę na obu kierunkach.

tak czy tak jeśli masz obecnie wiek w granicy 30 lat to do emerytury na granicy z Ukraina pracować nie będziesz, bo jej moim zdaniem za 15 lat nie będzie. Za pozostałych 37 lat tym bardziej.

§ 11. Funkcjonariusz celny nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn w czasie zatrudnienia w organach administracji celnej,

2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w organach administracji celnej.

Ustawa z dnia 19.12.2008 r. o emeryturach pomostowych- to trzeba skarżyć w pierwszej kolejności związki zawodowe

3. Prace o szczególnym charakterze to prace wymagające szczególnej odpowiedzialności oraz szczególnej sprawności psychofizycznej, których możliwość należytego wykonywania w sposób niezagrażający bezpieczeństwu publicznemu, w tym zdrowiu lub życiu innych osób, zmniejsza się przed osiągnięciem wieku emerytalnego na skutek pogorszenia sprawności psychofizycznej, związanego z procesem starzenia się; wykaz prac o szczególnym charakterze określa załącznik nr 2 do ustawy.

Wykaz prac o szczególnym charakterze

Lp. Rodzaj prac
1 Statki pływające

7 Prace funkcjonariuszy straży ochrony kolei. SOKI mają skubańce

9 Prace kierowców pojazdów uprzywilejowanych.

jest też coś takiego ciekawego

Art. 21. 1. Rekompensata przysługuje ubezpieczonemu, jeżeli ma okres pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach i rentach z FUS, wynoszący co najmniej 15 lat.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry