Ja również uważam że nie powinniśmy skarżyć decyzji zer, tylko skarb państwa (skarb państa reprezentuje DIAS), uważam że należy oprzeć się na ustawie o SC i art który mówił o tym że pracę w administracji zalicza się nam do emerytury jako okres równorzędny ze służbą ,
i taki stan prawny trwał przez okres 15.09.1999 aż do 2017 r. w międzyczasie TK uznał iż wykotłowaliśmy zadania policyjne i przyznano nam emerytury. (uzasadnienie z TK)
Art 94. Dz.U. 1999 Nr 72 poz. 802 USTAWA z dnia 24 lipca 1999 r. o Służbie Celnej
1. W wypadku gdy przepisy prawa uz toależniają stopień lub stanowisko służbowe, a także prawo do świadczenia lub jego wymiar od okresu pełnienia służby, pracownicy, którzy stali się funkcjonariuszami celnymi, zachowują ciągłość służby, z zaliczeniem dotychczasowe go okresu pracy.
2.
Dotychczasowe okresy zatrudnienia w administracji celnej traktowane są jako pełnienie służby w
rozumieniu przepisów niniejszej ustawy.
3. Uprawnienia przewidziane niniejszą ustawą funkcjonariusze celni nabywają z chwilą mianowania na stanowisko funkcjonariusza celnego w Służbie Celnej.
W tym miejscu wspomniałbym o tzw. prawach nabytych i o zasadzie że prawo nie może działać wstecz
Następnie przywołał bym:
Art. 171. ust 2 - Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowej Administracji Skarbowej.
2
. Do okresu służby w Służbie Celno-Skarbowej oraz pracy w jednostkach KAS, od którego zależą uprawnienia i świadczenia należne funkcjonariuszowi oraz pracownikowi, wlicza się okres:
1)
służby w Służbie Celnej;
2) pracy w:
a) jednostkach organizacyjnych Służby Celnej,
b) izbach skarbowych i urzędach skarbowych,
c) urzędach kontroli skarbowej,
d) Centrum Edukacji Zawodowej Resortu Finansów,
e) w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych, ministra właściwego do spraw budżetu i ministra właściwego do spraw instytucji finansowych,
f) administracji celnej.
W tym miejscu podniósł bym kwestię dyskryminacji (straż marszałkowska i ewentualnie uks) i łamania konstytucji, łamania zasady że prawo nie działa wstecz, na dowód czego przedstawił bym zakresy obowiązków z administracji celnej żądając zaliczenia lat pracy z administracji celnej jako równorzędne ze służbą w rozumieniu ustawy o służbie celnej w kontekście praw nabytych. hmm...... chyba że moje przemyślenia są błędne hmm..
PS.
Ja mam taki zamiar, w ten sposób się sadzić ale jeszcze czekam na rozwiazania z art 15 a