Dokładnie...
Może ktoś obcykany przybliży mniej zorientowanym różnice dla nas, w perspektywie emki mundurowej i drugiej z zus
Lynx - nie ma sensu żeby 10 000 ludków grzebało samodzielnie w ustawach i rozporządzeniach
Jeśli nie potrafisz pomóc, wyjaśnić różnic - ok
Ale twoja uwaga jest bez sensu
Ja nie uważam siebie za najmądrzejszego we wszystkim
W materii ubezpieczeń, wyboru ike lub zus, oczywiście w naszej sytuacji, wolę zaufać obcykanym w przepisach ubezpieczeniowych
Nie wiem, jakie konsekwencje dla emki mundurowej czy zusowskiej niesie wybór każdej z tych opcji
Pamiętać też należy o tym, że po przejściu na emkę mundurową, z kont i subkont ubezpieczeniowych zostaną odliczone składki odprowadzone za okres uwzględniony przy naliczaniu emki mundurowej - chodzi o lata 1999 - 2017, gdzie płaciliśmy składki, ale zostaną one za lata służby umorzone
Także ponawiam prośbę i proszę o wyjaśnienie konsekwencji wyboru opcji zus lub ike przez zorientowaną w temacie osobę
Na chwilę obecną (sić!) wybór zadeklarowania środków z drugiego filaru nie ma żadnego wpływu (skutków) dla naszej emerytury mundurowej.
Co wybrać? IKE czy ZUS?
Więc tak:
1. Trzeba zapoznać się ze stanem swojego konta w ZUS, skorzystać z kalkulatora i określić hipotetyczną emeryturę.
2. Wejść na swoje OFE, sprawdzić stan konta, ustalić stan konta.
3. W przypadku wyboru IKE kwotę (stan konta w OFE) trzeba pomniejszyć o 15%, wrzucić w kalkulator emerytalny IKE i określić hipotetyczną emeryturę. Trzeba mieć na uwadze, że pieniądze zgromadzone na IKE są
NASZE, można wskazać uposażonego, skorzystać z emerytury lub je wybrać na zasadach przewidzianych dla IKE.
4. W przypadku wyboru ZUS, cała kwota z OFE zwiększa nasz zgromadzony kapitał, czyli zwiększa podstawę wymiaru emerytury z ZUS. Więc wrzucamy w kalkulator ZUS, określamy hipotetyczną emeryturę. Kwota z OFE zasili subkonto, z którego
NIGDY nie będziemy mogli wybrać pieniędzy.
5. Porównujemy emeryturę wynikającą z IKE i ZUS (w związku z kwotą uzyskaną z likwidacji OFE), wybieramy tą, która nam bardziej odpowiada, z uwzględnieniem powyższego, tj. co jest nasze, a co nigdy nie będzie nasze.
6. Proszę, nie dokuczajmy sobie na własne życzenie. Na dzień dzisiejszy zasady likwidacji OFE są dla nas korzystne.
Ja w obecnym stanie prawnym na pewno wybiorę IKE.