Emerytury !!!

ze strony senatu:
Ustawa o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz niektórych innych ustaw
W dyskusji zgłoszono wnioski o charakterze legislacyjnym – ustawa została odesłana do komisji

Od 2001 0,71, 0,74, 0,72, 0,73, 0,76, 0,78, 0,79, 0,95 w 2008 i 0,98 w 2009 i 1,03 w 2010. Potem w 2011 spadek do 0,75, 0,74 i 0,76 w 2013r. Potem 2014 i 2015 mam zero, bo mnie zwolnili za JK.
Ps. Nie ma wyjścia, trzeba walczyć sądownie o powrót do służby :)
Coś jest nie tak ,jesli możesz podaj kwoty roczne od 2001, byłeś specjalistą z tego co pamiętam i w 2010 coś jest nie tak.

KAS nie podaje Ci z 10 lat tylko od dnia mianowania do dnia np. ucywilnienia czy też zwolnienia ze służby. To ty sam sobie wybierasz z tego czasookresu 10 najkorzystniejszych lat.
Już brałem pod uwagę nowelizację. Niestety, Senat dostał zatwardzenia. KAS podaje Ci pełne lata z wiadomych względów. Po wejściu nowelizacji (nie wiadomo kiedy i czy z poprawkami dla nas korzystnymi) będą brane pod uwagę lata 2000 i kolejne. KAS (mam na myśli dziewczyny, które tym się zajmują) podają Ci lata i sugerują, które lata są najbardziej korzystne dla Ciebie. Z rozmów z obecnymi emerytami wiem, że dziewczyny zawsze mają rację.

Drugorzędną sprawą jest to, czy obliczenia są poprawne. Mam nadzieję, że tak. :)

Jutro jest Senat i miejmy nadzieję, że to nic poważnego i jutro ustawa zostanie przyjęta. Jutro też postaram się skontaktować z Senatorami i dopytać o co chodzi. Jestem jeszcze na urlopie, więc nie ma mnie w Senacie i nie wiem w czym rzecz.

Coś jest nie tak ,jesli możesz podaj kwoty roczne od 2001, byłeś specjalistą z tego co pamiętam i w 2010 coś jest nie tak.
U nas w IAS Opole jest jedna osoba, która tym się zajmuje w finansach i była na urlopie, więc nie mogłem skonsultować. W kadrach uzyskałem pomoc, ale opieraliśmy się tylko na tych kwotach co dostałem z finansów. Na szybko liczyłem na kalkulatorze w kadrach, bo tak to jest jak swoje sprawy zostawia się na ostatnią chwilę. Moja wina, bo nie miałem pojęcia, że w IAS Opole w finansach bez tej jednej Koleżanki sprawy celników leżą i nikt nie potrafi nic pomóc. Liczyłem, że na miejscu sobie wszystko ustalę z pomocą finansów. Powinienem wcześniej spytać. Chociaż przyznam, że to dziwne i tak być nie powinno, że teraz przez dwa tygodnie nie można nic sprawdzić, bo jedyna Koleżanka, która tym się zajmuje jest na urlopie. Zostawiła Koleżanka kwoty więc podaję z nagrodą roczną:
2001 - 25270,70
2002 - 26383,83
2003 - 27675,31
2004 - 28741,28
2005 - 31131,27
2006 - 32573,67
2007 - 32884,58
2008 - 40227,85
2009 - 42612,41
2010 - 44697,38
2011 - 45047,47
2012 - 45397,56
2013 - 46721,98
2014- 934,23
2015 - 0,00

Roku 2000 nie dało się ustalić, więc wybrałem lata 2004-2013.

Ps. Będę wdzięczny za weryfikację, bo jak wspomniałem liczyłem na kalkulatorze na miejscu i nie miałem aż tak dużo czasu, bo miałem tę audycję w Radio Opole.

Od 2001 0,71, 0,74, 0,72, 0,73, 0,76, 0,78, 0,79, 0,95 w 2008 i 0,98 w 2009 i 1,03 w 2010. Potem w 2011 spadek do 0,75, 0,74 i 0,76 w 2013r. Potem 2014 i 2015 mam zero, bo mnie zwolnili za JK.
Ps. Nie ma wyjścia, trzeba walczyć sądownie o powrót do służby :)

Sławek...to ile wyjdzie u Ciebie?
Istnieje coś takiego jak minimalna?
Myślisz że nadal jest szansa powrotu do służby? Ten temat mocno zastyg..

Jutro jest Senat i miejmy nadzieję, że to nic poważnego i jutro ustawa zostanie przyjęta. Jutro też postaram się skontaktować z Senatorami i dopytać o co chodzi. Jestem jeszcze na urlopie, więc nie ma mnie w Senacie i nie wiem w czym rzecz.
Ze stenogramu:
Wicemarszałek Maria Koc:
Bardzo dziękuję.
Ponieważ zostały zgłoszone wnioski o charakterze legislacyjnym, proszę Komisję Praw Człowieka, Praworządności i Petycji oraz Komisję Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej o ustosunkowanie się do przedstawionych wniosków i przygotowanie wspólnego sprawozdania.
Informuję, że głosowanie w sprawie rozpatrywanej ustawy zostanie przeprowadzone pod koniec posiedzenia Senatu.

No patrzcie, patrzcie - jacy to legislacyjnie "uważni"!
Ale ustawy "KAS'ujące", to były legislacyjnie poprawne ?!

Pierwszy raz cytuję siebie, ale muszę dodać:
... może to być źle, ale mam przeczucie, że może to być bardzo dobrze ...

Ze stenogramu:
Wicemarszałek Maria Koc:
Bardzo dziękuję.
Ponieważ zostały zgłoszone wnioski o charakterze legislacyjnym, proszę Komisję Praw Człowieka, Praworządności i Petycji oraz Komisję Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej o ustosunkowanie się do przedstawionych wniosków i przygotowanie wspólnego sprawozdania.
Informuję, że głosowanie w sprawie rozpatrywanej ustawy zostanie przeprowadzone pod koniec posiedzenia Senatu.

Zgłoszone poprawki legislacyjne nas nie dotyczą,

U nas w IAS Opole jest jedna osoba, która tym się zajmuje w finansach i była na urlopie, więc nie mogłem skonsultować. W kadrach uzyskałem pomoc, ale opieraliśmy się tylko na tych kwotach co dostałem z finansów. Na szybko liczyłem na kalkulatorze w kadrach, bo tak to jest jak swoje sprawy zostawia się na ostatnią chwilę. Moja wina, bo nie miałem pojęcia, że w IAS Opole w finansach bez tej jednej Koleżanki sprawy celników leżą i nikt nie potrafi nic pomóc. Liczyłem, że na miejscu sobie wszystko ustalę z pomocą finansów. Powinienem wcześniej spytać. Chociaż przyznam, że to dziwne i tak być nie powinno, że teraz przez dwa tygodnie nie można nic sprawdzić, bo jedyna Koleżanka, która tym się zajmuje jest na urlopie. Zostawiła Koleżanka kwoty więc podaję z nagrodą roczną:
2001 - 25270,70
2002 - 26383,83
2003 - 27675,31
2004 - 28741,28
2005 - 31131,27
2006 - 32573,67
2007 - 32884,58
2008 - 40227,85
2009 - 42612,41
2010 - 44697,38
2011 - 45047,47
2012 - 45397,56
2013 - 46721,98
2014- 934,23
2015 - 0,00

Roku 2000 nie dało się ustalić, więc wybrałem lata 2004-2013.

Ps. Będę wdzięczny za weryfikację, bo jak wspomniałem liczyłem na kalkulatorze na miejscu i nie miałem aż tak dużo czasu, bo miałem tę audycję w Radio Opole.
Wojsko było? bez wojska twoja ewentualna emerytura z podanych danych wychodzi mi 1590 złotych na rękę.

Digital411. Dziękuję za pomoc. Tak to jest, że nie ma się nawet czasu na swoje sprawy. A w wojsku nie byłem, więc wychodzi niecałe 1600zł na rękę. Jest moc :) po 20 latach służby. Ale jeszcze wrócę do służby, to emerytura będzie rosnąć, bo z taką emką to bida. Nie mam kapitału początkowego z ZUS. Przepada mi dwa lata pracy w ZZ w okresie zwolnienia 2013 -2015. Ale dzięki Wam stoję twardo na nogach i mam energię do dalszej walki. Dziękuję wszystkim, którzy nas wspierają i Pozdrawiam.

Ps. Senat powinien dzisiaj przyjąć ustawę bez poprawek. Obserwujcie obrady i piszcie, bo ja mam jeszcze urlop.

Digital411. Dziękuję za pomoc. Tak to jest, że nie ma się nawet czasu na swoje sprawy. A w wojsku nie byłem, więc wychodzi niecałe 1600zł na rękę. Jest moc :) po 20 latach służby. Ale jeszcze wrócę do służby, to emerytura będzie rosnąć, bo z taką emką to bida. Nie mam kapitału początkowego z ZUS. Przepada mi dwa lata pracy w ZZ w okresie zwolnienia 2013 -2015. Ale dzięki Wam stoję twardo na nogach i mam energię do dalszej walki. Dziękuję wszystkim, którzy nas wspierają i Pozdrawiam.

Ps. Senat powinien dzisiaj przyjąć ustawę bez poprawek. Obserwujcie obrady i piszcie, bo ja mam jeszcze urlop.

Obie Komisje Senackie (połączone) przyjęły projekt bez poprawek (zgłoszone poprawki nie zostały przyjęte). mniejszość zapowiedziała znowu zgłoszenie poprawek.

Miłego wypoczynku :cool:

Oczywiście plus minus stówa,rzeczywiście powrót do służby byłby dla ciebie bardzo korzystny,np w 2020 twoja ewentualna emerytura to już jakieś 2100,
i pamietaj weż tą obecną emeryturę bo jak cię przyjmą z powrotem i posłużysz min.12 miesięcy będą ci na twój wniosek ustalać nową podstawę emerytury,emeryt spokojnie może być przyjęty z powrotem do służby.

Obie Komisje Senackie (połączone) przyjęły projekt bez poprawek (zgłoszone poprawki nie zostały przyjęte). mniejszość zapowiedziała znowu zgłoszenie poprawek.

Miłego wypoczynku :cool:
Senat już skończył prace nad ustawą? Czy jeszcze nie? Niestety nie mam jak tego śledzić

Czy tylko mnie się tak wydaje, czy jednak tematyka - szczególnie Artykułów - zbliża się coraz bardziej
do spraw "ogólno-politycznych" ??
No własnie cat a na temat 15a nie ma nawet małej wzmianki. Chyba ważniejsze dla nas jest co dzieje się z 15a, bo nas wszystkich to dotyczy, dużo bardziej niż inne tematy które się dublują po ileś razy.

Jak jest z tym przyjęciem do służby emeryta. Bo myślałem , że jak się złoży wniosek to nie ma powrotu. A wielu wygaszonych spełnia warunki ale czekają na rozstrzygnięcie bo mają sprawy w sądach . Napisz digital411 konkretnie z czego to wynika , że emeryt może być z powrotem przyjęty do służby.

Jak jest z tym przyjęciem do służby emeryta. Bo myślałem , że jak się złoży wniosek to nie ma powrotu. A wielu wygaszonych spełnia warunki ale czekają na rozstrzygnięcie bo mają sprawy w sądach . Napisz digital411 konkretnie z czego to wynika , że emeryt może być z powrotem przyjęty do służby.
Art33a pkt1 art 33b ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym np. poczytaj.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry