Emerytury !!!

Chyba mylnie postrzegamy dyskryminację. Jest ona dla nas tylko dla zapisów ktore są niekorzystne dla wszystkich funkow sc czy scs.Gdy poszczególne zapisy odmiennie potraktowane niż w innych służbach są dla części naszych funków korzystne to je chcemy zachować i mówimy o rozsądku. Wszystkie zasady powinny być jednakowe dla wszystkich slużb nawet jak komuś z nas lepiej opłaca sie liczenie z 10 ostatnich lat. Inaczej tworzymy logikę wybiórczą i sami popieramy dyskryminacje.

Co to znaczy ma dopilnować? Człowieka można "zajeździć" na śmierć i to jest ok? Pomyśl o Sławku, którego podziwiam za upór i determinację Czy to od niego zależy? Po prostu cymbały muszą wreszcie zrozumieć, że nie można stanowić prawa innego aniżeli ustanowili dla reszty służb mundurowych.

Co to znaczy ma dopilnować? Człowieka można "zajeździć" na śmierć i to jest ok? Pomyśl o Sławku, którego podziwiam za upór i determinację Czy to od niego zależy? Po prostu cymbały muszą wreszcie zrozumieć, że nie można stanowić prawa innego aniżeli ustanowili dla reszty służb mundurowych.

Koleżanko Gosiak to, że wpłacasz na Związek nie oznacza, że masz prawo do eskalacji żądań. Ja także jestem w przededniu emerytury i także mam z pewnymi rzeczami problem. Rozpocząłem służbę w 1991 a przed służbą pracowałem 10 lat . I co na to odpowiesz?

Dokładnie, nie wszystko, co wielu uważa za dyskryminację, nią jest dla wielu innych. Dla mnie osobiście np. korzystniej jest z ostatniego uposażenia liczenie emki, ale wszyscy np. z korpusu specjalistów co już poszli na emeryturę twierdzą, że korzystniej jest z 10 lat. I trzeba to uszanować i logicznie podejść do sprawy. Tak samo jest z kwestią dwóch emerytur. Wielu nie chce słyszeć o jednej emce. Wielu chce jednej z zaliczeniem wcześniejszych lat. Dlatego rozsądna wydaje się propozycja wyboru, czyli na wniosek fsza, taka opcja lub taka. Nawoływanie tylko do zniesienia "dyskryminacji" może skrzywdzić wielu. Trzeba rozsądnie podejść do tematu.

Wszelkie odmienne uregulowania w ustawie dla funków scs są dyskryminacją...

Nawet jeśli w indywidualnych przypadkach są korzystniejsze dla części funków

Zasady winny być jednakowe dla wszystkich funków w różnych służbach

Chyba mylnie postrzegamy dyskryminację. Jest ona dla nas tylko dla zapisów ktore są niekorzystne dla wszystkich funkow sc czy scs.Gdy poszczególne zapisy odmiennie potraktowane niż w innych służbach są dla części naszych funków korzystne to je chcemy zachować i mówimy o rozsądku. Wszystkie zasady powinny być jednakowe dla wszystkich slużb nawet jak komuś z nas lepiej opłaca sie liczenie z 10 ostatnich lat. Inaczej tworzymy logikę wybiórczą i sami popieramy dyskryminacje.

Dokładnie

Ma być tak samo

Inaczej to moralność kalego...

Nie trywializowałbym tak bolo1999.
Mamy obowiązujące dzisiaj prawo, które w pewnych aspektach, dla tysięcy celnych, głównie z korpusu specjalistów, jest korzystne.
Nie rozumiem dlaczego przy zmianie tegoż prawa, nie wprowadzić możliwości wyboru? Przypomnę, że dla wielu są to prawa nabyte. To bardzo poważana dyskusja, także w kontekście tego, że ZZ, nie może działać na szkodę tysięcy ludzi. Wyjście jest tylko jedno zatem - prawo wyboru, na wniosek fsza. Proste i myślę spokojnie do rozwiązania.

Mamy obowiązujące dzisiaj prawo, które w pewnych aspektach, dla tysięcy celnych, głównie z korpusu specjalistów, jest korzystne.
Nie rozumiem dlaczego przy zmianie tegoż prawa, nie wprowadzić możliwości wyboru? Przypomnę, że dla wielu są to prawa nabyte. To bardzo poważana dyskusja, także w kontekście tego, że ZZ, nie może działać na szkodę tysięcy ludzi. Wyjście jest tylko jedno zatem - prawo wyboru, na wniosek fsza. Proste i myślę spokojnie do rozwiązania.
To co osiągnęliśmy jeszcze niedawno było NIE DO WYOBRAŻENIA !!!! Chociaż słusznie Nam przysługiwało. Dzięki Sławek i dzięki innym związkowcom nie wymienionym ale działającym w Celnicy.pl. Teraz niech Państwo przywróci Was do Służby gdyż płacicie srogą cenę za niepokorność. Pozdrawiam.

Żeby nie było już żadnych wątpliwości pragnę wyraźnie napisać, że najważniejsze teraz jest, aby uwzględnić funkcjonariuszy SCS, gdy będzie po wyborach nowelizowany art.15a.
Także zniesienie wszystkich innych nierówności, w tym naliczanie z ostatniego uposażenia, bo wielu tak woli.
Oczywiście w tym to niepoważne 5 lat.
Istotne jednak jest, by honorować prawa nabyte i dać dodatkowy przepis, być może także zechcą tego funkcjonariusze innych służb, o możliwości wyboru w sytuacji, gdy funkcjonariusz uzna, że dotychczasowe przepisy są dla niego korzystniejsze, tzn. dwie emerytury lub naliczenie z 10 wybranych lat.
Tak bym to widział. Musimy mieć na uwadze tych wszystkich, myślę nawet tysiące, Naszych funkcjonariuszy, którzy wolą dwie emki, jak również naliczanie z 10 lat.
To moje rozważania, które piszę na podstawie wielu głosów jakie w tej sprawie do mnie docierają(np. w sprawie 10 lat już była nawet dyskusja na forum i były różne głosy środowiska - nie patrzyłem, które przeważały). Nie wiem jak oceni to środowisko, a to jest dla mnie najważniejsze i do tego się dostosujemy finalnie. Mamy czas na dyskusję.

Dyskusję na temat 10 lat już wstępnie przeprowadziliśmy tutaj:
Ps. Myślę, że powinniśmy zaufać tym co już są na emce i mają to dobrze przetestowane. Oni optują za 10 latami, tzn. wszyscy, z którymi rozmawiałem. Skoro zatem jednak wielu uważa, że powinna to być ostatnia pensja(SM też ma bodajże 10 lat), to powinno to być z prawem wyboru. Tak samo inne kwestie, które wielu uważa za korzystniejsze. Każdy inaczej to ocenia, w zależności od swojej sytuacji.

Ostatnia edycja:

No NIE Sławku! Nie można przypisywać słowom Kolegi @bolo1999 żadnej "trywialności", a tym bardziej -
- powołując się dalej na instytucję "praw nabytych"!
Czyż Twoim "prawem nabytym" nie jest choćby ochrona zatrudnienia poprzez MIANOWANIE - opisana
ściśle określonymi warunkami jej utraty, łącznie z brakiem możliwości rozszerzenia tych warunków ?!
Czyż Twoim "prawem nabytym" nie jest - zawarte wszak w ustawach - PRAWO zaliczenia lat służby
przed rokiem 1999 ?!
Czyż Twoim "prawem nabytym" nie jest OCHRONA działaczy związkowych przed zwolnieniem - i nie ma
tu absolutnie żadnego znaczenia wybieg, nazywany "brakiem propozycji", gdyż jak same KAS'owskie
ustawy stwierdzają - to JEST niewątpliwie ZWOLNIENIE ZE SŁUŻBY ?!

To, że dla "władzy", faktycznie - pojęcie "PRAW NABYTYCH" stało się "TRYWIALNE", nie upoważnia nikogo

(także Ciebie) do zapominania bądź lekceważenia stanów prawnych, ich dowolnej interpretacji albo też
"chwilowego zawieszenia" (patrz - "powrót zasad" w ustawie o KAS) PRZEPISAMI PRZEJŚCIOWYMI - co

właśnie tym sposobem - wykonano wobec nas ...

Argument za zniesieniem 5 lat "policyjnych"
Mój kolega 10 lat był żołnierzem zawodowym. odszedł z MON i został celnikiem. w cle przepracował ponad 20 lat, niestety nie ma 5 tzw lat policyjnych i nie może odejść na emeryturę mundurową.
Czy to jest normalne/konstytucyjne, że kolejność instytucji w których pełniło się służbę ma znaczenie? Gdyby był celnikiem przez 20 lat i na koniec choć jeden dzień żołnierzem zawodowym (polijantem, strażakiem itp) to mógłby a tak został na lodzie.

Inny argument
Chcemy pozyskać funkcjonariusza innej służby który ma 14 lat służby. za rok mógłby odejść na emeryturę. Decydując się na przejście do nas zamyka sobie tą droge na 5 lat, bo odchodząc jako f-sz SC-S musi mieć 5 lat w SCS (zadań policyjnych z SC nie ma z oczywistych względów).

Inny argument
Chcemy pozyskać funkcjonariusza innej służby który ma 14 lat służby. za rok mógłby odejść na emeryturę. Decydując się na przejście do nas zamyka sobie tą droge na 5 lat, bo odchodząc jako f-sz SC-S musi mieć 5 lat w SCS (zadań policyjnych z SC nie ma z oczywistych względów).
Straż marszałkowska bez lat policyjnych ma zaliczone wcześniejsze lata, a byli od otwierania drzwi :) czyli dla Państwa i rządu oni są ważniejsi niż my !!!!, z nimi się liczą, a nas mają w d.... !!

Argument za zniesieniem 5 lat "policyjnych"
Mój kolega 10 lat był żołnierzem zawodowym. odszedł z MON i został celnikiem. w cle przepracował ponad 20 lat, niestety nie ma 5 tzw lat policyjnych i nie może odejść na emeryturę mundurową.
Czy to jest normalne/konstytucyjne, że kolejność instytucji w których pełniło się służbę ma znaczenie? Gdyby był celnikiem przez 20 lat i na koniec choć jeden dzień żołnierzem zawodowym (polijantem, strażakiem itp) to mógłby a tak został na lodzie.
To jest dopiero masakra!!!!!

Inny argument

PODSTAWOWE pytanie:
- czy kolega-żołnierz składał wniosek o EM ??
Jeśli tak, to otrzymał odmowę z podanymi jej podstawami prawnymi - proszę, przedstaw je!
Jeśli nie, to oznacza, że pleciesz bzdury na podstawie przypuszczeń!
WTÓRNE pytanie:
- gdzie w ustawie wynika, że jako FSC-S nie otrzyma EM, bo w odwrotnym przypadku (14 lat SC + 1 woja) otrzyma?

Wytłumacz mi
  • jak według tej logiki będzie potraktowany kolega, który był w wojsku 20 lat i na dwa lata przeszedł do SC?
  • czy nie otrzyma EM, a jeśli tak, to ile lat służby, zaliczą mu do EM?

PODSTAWOWE pytanie:
- czy kolega-żołnierz składał wniosek o EM ??
Jeśli tak, to otrzymał odmowę z podanymi jej podstawami prawnymi - proszę, przedstaw je!
Jeśli nie, to oznacza, że pleciesz bzdury na podstawie przypuszczeń!
WTÓRNE pytanie:
- gdzie w ustawie wynika, że jako FSC-S nie otrzyma EM, bo w odwrotnym przypadku (14 lat SC + 1 woja) otrzyma?

Wytłumacz mi

• jak według tej logiki będzie potraktowany kolega, który był w wojsku 20 lat i na dwa lata przeszedł do SC?
  • czy nie otrzyma EM, a jeśli tak, to ile lat służby, zaliczą mu do EM?
ul. Mysia 5 ???

Back
Do góry