Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Obawiam się że, jako równorzędny ze służbą a nie służba, okres ten nie będzie liczony do zadań policyjnych.Czyli zadania policyjne też będą liczone od września 1999r ?
Czekalem na ustawe wlasnie ze wzgledu na te 10 miesiecy,,bo wiek juz mam. Zdaje sobie sprawe,zenie wszyscy beda zadowoleni. Gdybym mogl doliczyc te 6 lat + sluzba wojskowa ,to praktycznie mam pelna emke. Dotyzcy to wiekszosci z nas.
Prawie w 100% się zgadzam w wypowiedzią tylko, czy zapis "...i dobrze,..." bo to w starych po wielokroć uderza.Młodzi zyskują i dobrze, a starzy wydy...ni bez zdejmowania spodni....58 wiosen na grzbiecie....30 lat wysługi....w służbie od 1995...
Podsumujmy:
• Funkcjonariusz, aby otrzymać emeryturę musi udowodnić 15 lat służby w tym 5 lat policyjnych. O ile wstąpił do formacji przed 2013 rokiem.
• Funkcjonariusze, którzy zaczęli służbę po 1 stycznia 2013 roku będą mogli przejść na emeryturę dopiero po 25 latach służby w tym 5 lat policyjnych
W obu przypadkach wiek nie gra roli, ważny jest staż.
Mnożniki:
2.1% to jest od 15.09.1999 do lipca 2000 od 07.2000 - 2,6% wzrastała za każdy dodatkowy rok służby z ostatniego wynagrodzenia.
Obawiam się że, jako równorzędny ze służbą a nie służba, okres ten nie będzie liczony do zadań policyjnych.
Co ty pierdzielisz za głupoty. Młody nie dość że ma 10 lat więcej niż stary, to gorzej naliczane procenty.Młodzi zyskują i dobrze, a starzy wydy...ni bez zdejmowania spodni....58 wiosen na grzbiecie....30 lat wysługi....w służbie od 1995...
Średnia arytmetyczna z 10 lat w stosunku do przeciętnego w tych latach uposażnienia w procentach razy przeciętna ostatnia opublikowana.
Ździebko pomieszałeś (ale - niestety - nie tylko Ty).
To i ja dodam swoje! Moim zdaniem:
- ci, po 31.12.2012 r. (lub od 01.01.2013 r.) "policyjnymi" nie zawracają sobie głowy!
- ci "wcześniejsi", w niektórych wypadkach również!
Celnikom - służącym łącznie w dowolnych służbach mundurowych 15 lat ORAZ
posiadającym
* 5 lat w formacjach mundurowych innych niż Służba Celna
(Straż Graniczna, Policja, Straż Pożarna czy także ... Służba Celno-Skarbowa) LUB
* 5 lat łącznie w innych służbach - wraz z zaliczonymi do "policyjnych" w Służbie
Celnej;
także przysługuje Emerytura Mundurowa - 40% średniej z ich uposażenia w wybranych
10-ciu kolejnych, pełnych latach służby + 2,6% za każdy, pełny rok służby ponad 15 lat ...
łącznie z latami służby w innych niż Służba Celna formacjach przed rokiem 2000.
CAT, skąd wziąłeś interpretację
...
OK., ale każde zdanie powinno być poparte argumentami.Napisałem: "Moim zdaniem" !
Ten zwrot oznacza tylko, że JA w SWOJEJ sprawie mam zamiar TAK DZIAŁAĆ, by to ZREALIZOWAĆ !!
Ponieważ często działam inaczej niż większość, a przynosi to dla mnie wymierne korzyści, uznaję za
właściwe - powiadamiać o tym.
Dość już przekonywałem, tłumaczyłem, dowodziłem ... i dość się nasłuchałem!
Teraz tylko informuję - czy to także źle ?!
...
Skąd moje przypuszczenie, że służba w innych formacjach nie liczy się do zadań policyjnych?
Po pierwsze MOIM ZDANIEM wynika to ze spieprzonych przepisów.
...
PJS już o tym kiedyś pisałemOK., ale każde zdanie powinno być poparte argumentami.
Na dzisiaj przepis brzmi:
"2. W przypadku funkcjonariuszy Służby Celnej lub funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej dodatkowo wymagane
jest ukończenie 55 lat życia i posiadanie stażu służby co najmniej 5 lat: ..........." (kryterium wieku zaraz zniknie, ale 5 lat "policyjnych" nie).
Jakie to może mieć konsekwencje MOIM ZDANIEM:
Przykład: Strażak Pożarny ze stażem 15 lat wpada na pomysł i przenosi się do SCS. Odchodzac ze Straży mógłby już iść na emeryturę, ale wybierając służbe u nas ryzykuje, że będzie musiał odsłużyć 5 lat w SCS, bo odchodziłby na emeryturę jako funkcjonariusz SCS i dotyczyłby go dodatkowy warunek, bo czy w Straży wykonywał "czynności policyjne". Nie jest pewne czy nawet służba w Policji zaliczona byłaby do naszych "zadań Policyjnych". Tak jest skonstruowany ten bubel prawny. Takich przypadków nikt chyba nie przewidział.
W drugą stronę: celnik który nie miał ani jednego dnia zadań policyjnych (przedKAS) przenosi sie do Policji i jeśli tylko ma staż min 15 lat następnego dnia może odejść na emeryturę i to z ostatniej pensji (którą otrzyma z góry bo tak płacone jest w MSWiA) a nie ze średniej liczonej z 10 lat, bo odchodziłby jako Policjant i nie miałby dodatkowych warunków.
Skąd moje przypuszczenie, że służba w innych formacjach nie liczy się do zadań policyjnych?
Po drugie na przykładzie kolegi który odchodząc na emeryturę musiał sie gimnastykować z udowadnianiem zadań policyjnych pomimo tego, że przed cłem był ok 10 lat żołnierzem zawodowym.
To jest MOJE ZDANIE, chociaż chciałbym żebyś TY miał racje.
Pozdrawiam
Odchodził by jako strażak bo 15 pełne w SP wystarczyOK., ale każde zdanie powinno być poparte argumentami.
Na dzisiaj przepis brzmi:
"2. W przypadku funkcjonariuszy Służby Celnej lub funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej dodatkowo wymagane
jest ukończenie 55 lat życia i posiadanie stażu służby co najmniej 5 lat: ..........." (kryterium wieku zaraz zniknie, ale 5 lat "policyjnych" nie).
Jakie to może mieć konsekwencje MOIM ZDANIEM:
Przykład: Strażak Pożarny ze stażem 15 lat wpada na pomysł i przenosi się do SCS. Odchodzac ze Straży mógłby już iść na emeryturę, ale wybierając służbe u nas ryzykuje, że będzie musiał odsłużyć 5 lat w SCS, bo odchodziłby na emeryturę jako funkcjonariusz SCS i dotyczyłby go dodatkowy warunek, bo czy w Straży wykonywał "czynności policyjne". Nie jest pewne czy nawet służba w Policji zaliczona byłaby do naszych "zadań Policyjnych". Tak jest skonstruowany ten bubel prawny. Takich przypadków nikt chyba nie przewidział.
W drugą stronę: celnik który nie miał ani jednego dnia zadań policyjnych (przedKAS) przenosi sie do Policji i jeśli tylko ma staż min 15 lat następnego dnia może odejść na emeryturę i to z ostatniej pensji (którą otrzyma z góry bo tak płacone jest w MSWiA) a nie ze średniej liczonej z 10 lat, bo odchodziłby jako Policjant i nie miałby dodatkowych warunków.
Po drugie na przykładzie kolegi który odchodząc na emeryturę musiał sie gimnastykować z udowadnianiem zadań policyjnych pomimo tego, że przed cłem był ok 10 lat żołnierzem zawodowym.
To jest MOJE ZDANIE, chociaż chciałbym żebyś TY miał racje.
Pozdrawiam