Emerytury !!!

Młodzi zyskują i dobrze, a starzy wydy...ni bez zdejmowania spodni....58 wiosen na grzbiecie....30 lat wysługi....w służbie od 1995...

Podsumujmy:

• Funkcjonariusz, aby otrzymać emeryturę musi udowodnić 15 lat służby w tym 5 lat policyjnych. O ile wstąpił do formacji przed 2013 rokiem.
• Funkcjonariusze, którzy zaczęli służbę po 1 stycznia 2013 roku będą mogli przejść na emeryturę dopiero po 25 latach służby w tym 5 lat policyjnych

W obu przypadkach wiek nie gra roli, ważny jest staż.

Mnożniki:
2.1% to jest od 15.09.1999 do lipca 2000 od 07.2000 - 2,6% wzrastała za każdy dodatkowy rok służby z ostatniego wynagrodzenia.

Ździebko pomieszałeś (ale - niestety - nie tylko Ty).

To i ja dodam swoje! Moim zdaniem:

- ci, po 31.12.2012 r. (lub od 01.01.2013 r.) "policyjnymi" nie zawracają sobie głowy!

- ci "wcześniejsi", w niektórych wypadkach również!

Celnikom - służącym łącznie w dowolnych służbach mundurowych 15 lat ORAZ
posiadającym

* 5 lat w formacjach mundurowych innych niż Służba Celna
(Straż Graniczna, Policja, Straż Pożarna czy także ... Służba Celno-Skarbowa) LUB

* 5 lat łącznie w innych służbach - wraz z zaliczonymi do "policyjnych" w Służbie
Celnej;

także przysługuje Emerytura Mundurowa - 40% średniej z ich uposażenia w wybranych
10-ciu kolejnych, pełnych latach służby + 2,6% za każdy, pełny rok służby ponad 15 lat ...
łącznie z latami służby w innych niż Służba Celna formacjach przed rokiem 2000.

CAT, skąd wziąłeś interpretację

(Straż Graniczna, Policja, Straż Pożarna czy także ... Służba Celno-Skarbowa) LUB

* 5 lat łącznie w innych służbach - wraz z zaliczonymi do "policyjnych" w Służbie

Celnej;

Trudno to wyczytać z ustawy, czy posiadasz jakieś opinie prawne na ten temat?
Czy jest to tylko życzenie?

Młodzi zyskują i dobrze, a starzy wydy...ni bez zdejmowania spodni....58 wiosen na grzbiecie....30 lat wysługi....w służbie od 1995...
Co ty pierdzielisz za głupoty. Młody nie dość że ma 10 lat więcej niż stary, to gorzej naliczane procenty.

Młody ma 60 % po 25, gdzie stary będzie już miał 66%. Tak na prawdę dla młodych zniesienie 55 nie wiele to zmienia. Licząc że średni wiek przyjścia do służby to dziś ponad 25 lat, to i tak większość będzie pracować do 55 lat żeby wypracować godna emeryturę. Kluczem dla młodych bylo zrównanie sposoby naliczania emki z tymi przed 99 r.

Ździebko pomieszałeś (ale - niestety - nie tylko Ty).

To i ja dodam swoje! Moim zdaniem:

- ci, po 31.12.2012 r. (lub od 01.01.2013 r.) "policyjnymi" nie zawracają sobie głowy!

- ci "wcześniejsi", w niektórych wypadkach również!

Celnikom - służącym łącznie w dowolnych służbach mundurowych 15 lat ORAZ
posiadającym

Celnej;

także przysługuje Emerytura Mundurowa - 40% średniej z ich uposażenia w wybranych
10-ciu kolejnych, pełnych latach służby + 2,6% za każdy, pełny rok służby ponad 15 lat ...
łącznie z latami służby w innych niż Służba Celna formacjach przed rokiem 2000.
Średnia arytmetyczna z 10 lat w stosunku do przeciętnego w tych latach uposażnienia w procentach razy przeciętna ostatnia opublikowana.

CAT, skąd wziąłeś interpretację
...

Napisałem: "Moim zdaniem" !

Ten zwrot oznacza tylko, że JA w SWOJEJ sprawie mam zamiar TAK DZIAŁAĆ, by to ZREALIZOWAĆ !!
Ponieważ często działam inaczej niż większość, a przynosi to dla mnie wymierne korzyści, uznaję za
właściwe - powiadamiać o tym.

Dość już przekonywałem, tłumaczyłem, dowodziłem ... i dość się nasłuchałem!
Teraz tylko informuję - czy to także źle ?!

dawno nie pisałem ... i jedyne co w tej nowelizacji mogę odnotować na nasze konta to te "łaskawie dodane" 2,1 - 2,6 %.
cała ta nowelizacja nic dla nas ważnego nie wnosi bo w dalszym ciągu stawia nas w charakterze ubogich krewnych służb mundurowych.
zdecydowano, że mamy siedzieć cicho, wyrzucono ze służby naszego lidera i mamy cieszyć się z tego co jest ....
wygląda na to, że jeśli nie odbudujemy się jako środowisko mentalnie - taki stan naszych zawodowych spraw pozostanie.
najbardziej wyrafinowane dywagacje na forum niczego nie zmienią, z prostego powodu.....liczy się tylko praktyczne działanie ... a Sławek z Celnikami PL reprezentując nas wszystkich "w realu" został sam ......
pozostaje tylko powtórzyć po raz kolejny

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Napisałem: "Moim zdaniem" !

Ten zwrot oznacza tylko, że JA w SWOJEJ sprawie mam zamiar TAK DZIAŁAĆ, by to ZREALIZOWAĆ !!
Ponieważ często działam inaczej niż większość, a przynosi to dla mnie wymierne korzyści, uznaję za
właściwe - powiadamiać o tym.

Dość już przekonywałem, tłumaczyłem, dowodziłem ... i dość się nasłuchałem!
Teraz tylko informuję - czy to także źle ?!
OK., ale każde zdanie powinno być poparte argumentami.
Na dzisiaj przepis brzmi:
"2. W przypadku funkcjonariuszy Służby Celnej lub funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej dodatkowo wymagane
jest ukończenie 55 lat życia i posiadanie stażu służby co najmniej 5 lat: ..........." (kryterium wieku zaraz zniknie, ale 5 lat "policyjnych" nie).
Jakie to może mieć konsekwencje MOIM ZDANIEM:
Przykład: Strażak Pożarny ze stażem 15 lat wpada na pomysł i przenosi się do SCS. Odchodzac ze Straży mógłby już iść na emeryturę, ale wybierając służbe u nas ryzykuje, że będzie musiał odsłużyć 5 lat w SCS, bo odchodziłby na emeryturę jako funkcjonariusz SCS i dotyczyłby go dodatkowy warunek, bo czy w Straży wykonywał "czynności policyjne". Nie jest pewne czy nawet służba w Policji zaliczona byłaby do naszych "zadań Policyjnych". Tak jest skonstruowany ten bubel prawny. Takich przypadków nikt chyba nie przewidział.
W drugą stronę: celnik który nie miał ani jednego dnia zadań policyjnych (przedKAS) przenosi sie do Policji i jeśli tylko ma staż min 15 lat następnego dnia może odejść na emeryturę i to z ostatniej pensji (którą otrzyma z góry bo tak płacone jest w MSWiA) a nie ze średniej liczonej z 10 lat, bo odchodziłby jako Policjant i nie miałby dodatkowych warunków.

Skąd moje przypuszczenie, że służba w innych formacjach nie liczy się do zadań policyjnych?
Po pierwsze MOIM ZDANIEM wynika to ze spieprzonych przepisów.
Po drugie na przykładzie kolegi który odchodząc na emeryturę musiał sie gimnastykować z udowadnianiem zadań policyjnych pomimo tego, że przed cłem był ok 10 lat żołnierzem zawodowym.

To jest MOJE ZDANIE, chociaż chciałbym żebyś TY miał racje.
Pozdrawiam

Znam przypadek funka bez propozycji, który zaczynał w 1989 w milicji (staż ok. 1 roku) Potem przeniósł się do Służby Celnej i teraz pobiera 75%. Wcześniejsze 2 czy 3 lata też mu zaliczyli.

Wysłane z mojego BLN-L21 przy użyciu Tapatalka

...
Skąd moje przypuszczenie, że służba w innych formacjach nie liczy się do zadań policyjnych?
...

I właśnie to "spieprzenie przepisów", dla mnie jest generatorem takiego, a nie innego (mojego) zdania.

"2. W przypadku funkcjonariuszy Służby Celnej lub funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej dodatkowo wymagane
jest ukończenie 55 lat życia i posiadanie stażu służby co najmniej 5 lat: ..........." (kryterium wieku zaraz zniknie, ale 5 lat "policyjnych" nie).
Przykład: Strażak Pożarny ze stażem 15 lat wpada na pomysł i przenosi się do SCS. Odchodzac ze Straży mógłby już iść na emeryturę, ale wybierając służbe u nas ryzykuje, że będzie musiał odsłużyć 5 lat w SCS, bo odchodziłby na emeryturę jako funkcjonariusz SCS i dotyczyłby go dodatkowy warunek, bo czy w Straży wykonywał "czynności policyjne". Nie jest pewne czy nawet służba w Policji zaliczona byłaby do naszych "zadań Policyjnych". Tak jest skonstruowany ten bubel prawny. Takich przypadków nikt chyba nie przewidział.
W drugą stronę: celnik który nie miał ani jednego dnia zadań policyjnych (przedKAS) przenosi sie do Policji i jeśli tylko ma staż min 15 lat następnego dnia może odejść na emeryturę i to z ostatniej pensji (którą otrzyma z góry bo tak płacone jest w MSWiA) a nie ze średniej liczonej z 10 lat, bo odchodziłby jako Policjant i nie miałby dodatkowych warunków.

Po drugie na przykładzie kolegi który odchodząc na emeryturę musiał sie gimnastykować z udowadnianiem zadań policyjnych pomimo tego, że przed cłem był ok 10 lat żołnierzem zawodowym.

Pozdrawiam
PJS już o tym kiedyś pisałem

Pozdrawiam
Odchodził by jako strażak bo 15 pełne w SP wystarczy
W twojej konfiguracji,w SC i myk do Policji jest wątpliwość czy ZER wymagałby pięć lat jako policyjnych czy nie-dobry temat dla sądów i prawników,ostatnia pensja nie jest taka korzystna dla wielu jak sie komu wydaje,zadania policyjne dla obecnych znikną w 2022 czy 23 roku dla byłych jest to problem rzeczywiście.Może znajdzie sie taki który miał taki przypadek i go opiszę.

Ostatnia edycja:
No cóż znów ilość osób którzy kilkadziesiąt lat przepracowali na granicy przekręci się do grobu z bólu , że im brakło parę miesięcy do emerytury mundurowej , ale cóż jak już umrą nie będą mieli nic do powiedzenia ! Niemniej jednak to sukces większości :-(
Obrzydliwe !

5 lat "policyjnych" zostanie co najmniej utrzymywane przez kolejne 5 lat do czasu uzupełnienia rozwalonych zasobów kadrowych w scs gdzie proces naboru przeciąga się do 1 roku. Sytuacja kadrowa znana pracującym na granicy po losowaniu stanowisk . 40 w cle i patrzę na zadowolenie jednych krytykę drugich , różne interpretacje i kombinacje ale bynajmniej ja jestem świadomy , że decyzja o emeryturze i wyborze opcji jest decyzją ostateczną i nie odwracalną. A wielu już zmieniło zdanie po wejściu ustawy emerytalnej , wcześniej twierdząc, że wejdzie ustawa spełniam warunki i odchodzę a
teraz tłumacząc ,że była to decyzja chwili. Życzę wytrwałości i świadomych decyzji.

Back
Do góry