Emerytury !!!

To, że banaś ustalił które komórki powinny być cywilne nie przeszkodziło by nie zostały cywilnymi, w dużej mierze zależało to od ówczesnych włodarzy w izbach celnych i dlatego mamy co mamy, w jednych izbach postępowanie celne jest w mundurach w innych nie a osoby które odpowiadały w izbie i urzędach za to orzecznictwo mają mundury (kazus Katowic).

...
Czy służbę wojskową którą zaliczają do stażu służby należy zaliczyć również do 5 lat zadań policyjnych ...

a jakie "czynności policyjne" wykonywałeś odbywając zasadniczą służbę wojskową ?

Czy w wypadku 14 letniej służby w dowolnej formacji;
  • służbę wojskową którą zaliczają do stażu służby należy zaliczyć również do stażu w Straży Pożarnej;
  • służbę wojskową którą zaliczają do stażu służby należy zaliczyć również do stażu w Policji;
  • służbę wojskową którą zaliczają do stażu służby należy zaliczyć również do stażu w Straży Granicznej ... ?!

Oczywiście @daff, że odpowiedź na pytanie @Basic'a nie jest prosta, ale tym bardziej nie może być tak
jednoznacznie potraktowana - w końcu CZAS w wojsku, jest CZASEM służby POZA zastrzeżeniem dla
Służby Celnej !!

Zawodowa służba wojskowa ora służba kadydacka w policji,psp czy sg jest traktowana jako służba i wlicza się do okresu służby, np. 2 lata zawodowa służba wojskowa lub kandydacka w policji + 13 lat w sc daje 15 lat uprawniające do odejścia na emeryturę pod warunkiem że w trakcie 13 letniej służby w sc został spełniony warunek 5 lat tzw. zadań policyjnych.
Służba zasadnicza wojskowa nie jest traktowana jako służba i nie liczy się do tych wymaganych 15 lat tylko jako równorzędna , podwyższa podstawę o 2.6 % za każdy rok

Sorki. Ale nie każdy.
Ucywilnieni już piszą u nas wnioski a ja jestem już na emce. BANAŚ nie chciał mnie w mundurze to buli frycowe, może kiedyś ktoś go za to rozliczy.
Piotrek szczerze się cieszę, że dostałeś emkę i mam nadzieję, że teraz wszyscy ucywilnieni wystąpią o emkę i ją dostaną. Będą mieli i emkę i wypłatę. Jeśli jest taka możliwość to trzeba z niej korzystać. Dla mnie to sytuacja świadczy tylko o bezmyślności tych co robili ten kas i bezsensowności tej firmy. Niech teraz płacą, za upokorzenia, za zniszczenie Służby Celnej i za stworzenie tego bubla kas.

Zawodowa służba wojskowa ora służba kadydacka w policji,psp czy sg jest traktowana jako służba i wlicza się do okresu służby, np. 2 lata zawodowa służba wojskowa lub kandydacka w policji + 13 lat w sc daje 15 lat uprawniające do odejścia na emeryturę pod warunkiem że w trakcie 13 letniej służby w sc został spełniony warunek 5 lat tzw. zadań policyjnych.
Służba zasadnicza wojskowa nie jest traktowana jako służba i nie liczy się do tych wymaganych 15 lat tylko jako równorzędna , podwyższa podstawę o 2.6 % za każdy rok
Czy wiadomo może od kiedy powinien być liczony staż w sc by był spełniony warunek 5 lat tzw. policyjnych? Mam na myśli 2 daty:
- od 1.07.2000 r. gdzie większość z nas otrzymała akty mianowania - i tak się liczy staż oraz lata tzw. "policyjne" przed nowelizacją ustawy emerytalnej,
czy może od 15.09.1999 r. po zmianach w ustawie emerytalnej?

Czy wiadomo może od kiedy powinien być liczony staż w sc by był spełniony warunek 5 lat tzw. policyjnych? Mam na myśli 2 daty:
- od 1.07.2000 r. gdzie większość z nas otrzymała akty mianowania - i tak się liczy staż oraz lata tzw. "policyjne" przed nowelizacją ustawy emerytalnej,
Od 15.09. Tak stanowi zmiana i takie były intencje ustawodawcy... i dobrze byłoby gdybyśmy na forum nie dostarczali paliwa dla badaczy pisma świętego. Już wystarczy to że w różnych izbach różnie zostawili mundury i odmiennie interpretują zadania

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Moim skromnym zdaniem powinno być od wejścia ustawy o S C tj od 15.09.1999r. i kropka.

Witam!
Wydaje mi się, jak czytam projekt 3604, to art.26 mówi, iż ustawa wchodzi w życie 14 dni od dnia ogłoszenia. Owszem z mocą od 1,07.2019 r. Lecz do tego czasu czyli po upływie 2 tygodni od dnia ogłoszenia w Dz.U. raczej nie przyjmą wniosku??? Niech ktoś mnie poprawi jeżeli źle myślę.
Pozdrawiam
A właśnie, że masz rację - coś tu info jest nie tak - jeśli ustawa mówi o obowiązywaniu od 1 lipca tzn., że może jest sposób na spłatę emki właśnie od 1 lipca. Wie ktoś coś może ???

Czy macie jakieś doświadczenia z komisjami lekarskimi? Jak wygląda procedura? Składam wniosek o emke i razem wniosek o skierowanie na komisję lekarską? Czy można spróbować wniosek na komisję przed złożeniem wniosku na emkę? Czy to będzie potem wiążące? Jakie choroby "testowaliście"? (wiadomo o co chodzi... )

Czy macie jakieś doświadczenia z komisjami lekarskimi? Jak wygląda procedura? Składam wniosek o emke i razem wniosek o skierowanie na komisję lekarską? Czy można spróbować wniosek na komisję przed złożeniem wniosku na emkę? Czy to będzie potem wiążące? Jakie choroby "testowaliście"? (wiadomo o co chodzi... )

Nie komplikuj tego sobie. Skorzystaj z publikowanego wzoru składanego u DIAS'a, zaznaczając właściwie
obydwie "opcje" - rentę oraz emeryturę. Do wzorów są wyjaśnienia.

Na komisję trzeba stanąć będą w służbie, bo jak już będziesz na emce to już inna procedura na pogorszenie stanu zdrowia związane z chorobami zawodowymi powstałymi w służbie . Druga wersja o wiele trudniejsza do zrealizowania bo musisz udowodnić , że w ciągu miesiąca, dwóch ... pogorszył się stan zdrowia . Polecam pierwszą wersję stanąć na komisję będąc w służbie bo wtedy wszystkie choroby można przedstawić przed komisją i może jakaś będzie związana ze służbą i da dodatek do emki .

Witam!
Chciałem edytować wczorajszego posta, bo wkradł się błąd w treści. Chodziło mi o to, że dopóki nie upłynie 14 dni od dnia publikacji w Dz.U, to oficjalnie ustawa nie jest w obiegu prawnym. To, że z mocą od 1.07 oznacza według mnie, że naliczanie będzie od tego dnia, ale też wg mnie wniosek będzie przyjęty dopiero po upływie terminu j.w
P.S Wybacz Standby2@ale nie rozumiem ataku z Twojej strony, wymieniamy się tutaj spostrzeżeniami, myślę inaczej niż Piotrp@, ale to nie powód do ataku, a z resztą...

Witam!
Chciałem edytować wczorajszego posta, bo wkradł się błąd w treści. Chodziło mi o to, że dopóki nie upłynie 14 dni od dnia publikacji w Dz.U, to oficjalnie ustawa nie jest w obiegu prawnym. To, że z mocą od 1.07 oznacza według mnie, że naliczanie będzie od tego dnia, ale też wg mnie wniosek będzie przyjęty dopiero po upływie terminu j.w
P.S Wybacz Standby2@ale nie rozumiem ataku z Twojej strony, wymieniamy się tutaj spostrzeżeniami, myślę inaczej niż Piotrp@, ale to nie powód do ataku, a z resztą...

Naliczanie 25 lat będzie od 1 lipca 2019 r.???? 😯

Naliczanie stażu do emerytur dla funków celnych lub celno-skyarbiwych, którzy podjęli służbę przed 1.01.2013 jest od 15.09.1999 (minimum 15 lat służby), zaś funków, którzy podjęli służbę począwszy od 1.01.2013 (minimum 25 lat służby). Nowelizacja ustawy czyli zniesienie wieku 55 lat jako jednego z warunków uprawniających do nabycia praw emerytalnych (w naszej SCS bez względu na datę przyjęcia do służby) wejdzie w życie 14 dni po publikacji, z mocą wsteczną od 1.07.2019 r. Moc wsteczna według mnie to nic innego jak moment od którego wyliczą emeryturę pomimo, że wniosek złożymy później. Tak to rozumiem, być może jestem w błędzie.
Pozdr.

No cóż znów ilość osób którzy kilkadziesiąt lat przepracowali na granicy przekręci się do grobu z bólu , że im brakło parę miesięcy do emerytury mundurowej , ale cóż jak już umrą nie będą mieli nic do powiedzenia ! Niemniej jednak to sukces większości :-(
Obrzydliwe !
zastanawiałem się , czy ktoś podejmie ten temat ... :-( no cóż odpowiedź jest prozaiczna a wnioski porażające .... żyjemy chwilą więc interesują nas jedynie przeliczniki i co da się ugrać na dzisiaj .... co jeszcze ? lęk przed śmiercią i prawdą może paraliżować zdrowe myślenie ! pozdrowienia dla wszystkich szczęśliwych :)

zastanawiałem się , czy ktoś podejmie ten temat ... :-( no cóż odpowiedź jest prozaiczna a wnioski porażające .... żyjemy chwilą więc interesują nas jedynie przeliczniki i co da się ugrać na dzisiaj .... co jeszcze ? lęk przed śmiercią i prawdą może paraliżować zdrowe myślenie ! pozdrowienia dla wszystkich szczęśliwych :)
Wiadomo że ustawa zawiera dla naszej formacji zapisy niekorzystne porównując z zapisami dla innych służb. Nie ma mowy o ujednoliceniu systemu w tym zaktesie a o kroku w kierunku ujednolicenia. O resztę trzeba będzie powalczyć. Jednak nie każmy wielu ludziom smagać się batem i płakać skoro odpadł im warunek 55 lat a dłużej nie dadzą rady pełnić służby. Pozwólmy cieszyć sie nawet nielicznym. Walczmy a nie zazdrośćmy.

Back
Do góry