Emerytury !!!

To co opisałem wyżej to był moment na przywitanie z Ministrem, kiedy widział, że aż tylu funkcjonariuszy celnych przyjechało(było kilkanaście osób). Witając się z każdym mówił to co wyżej, przynajmniej do mnie i paru innych funkcjonariuszy.

Potem jednak mnie zmroziło, kiedy usłyszałem, już do całej sali, że właściwie to Minister jest zaskoczony obecnością celników, w ogóle nie spodziewał się, że będziemy obecni na spotkaniu i właściwie to nie ma nam nic do powiedzenia, gdyż nie brał w ogóle nas pod uwagę - coś w tym stylu.

Minister wyraźnie dał do zrozumienia, że chce zamknąć nasz temat.

Wówczas poinformowaliśmy, że w takim razie strona celna przeprasza, ale powinna własciwie wyjść i zakomunikować mediom, że wobec braku dialogu i de facto konsultacji społecznych, może dojść do protestu w perspektywie EURO 2012.

Minister zreflektował się i dopuścił dyskusję na temat SC i zobowiązał się, że przedstawi problem Ministrowi Finansów.
Żadna z tego pociecha, bo jak poinformowano po spotkaniu projekt został wysłany dzisiaj do KPRM.
Czyli gospodarz projektu nie odnosząc się merytorycznie do zgłoszonych uwag, z rozbrajającą szczerością komunikuje, że nic o nas nie wie i wysyła projekt do KPRM, obiecując jedynie, że przedstawi problem Min. Finansów.
Stanowisko Ministra Finansów jest nam wszystkim znane.

Mamy do czynienia z niewiarygodnym kłamstwem władzy!

Porozumienie 1998, stanowisko ze stycznia 2008, wyrok TK, obietnica Premiera w Kuźnicy...........
Jeśli się nie odważmy się na działania w odpowiedzi na kłamstwa polityków to możemy być pewni, że za niedługo nie będzie naszej formacji. Czy nie widziecie, że do tego to zmierza? Emerytury mają wymiar nie tylko czysto emerytalny. Jeśli szybko nie uszczuplimy poprzez emerytury naszych szergów - dojdzie do ucywilnienia (kłania się ustawa o SC) części finkcjonariuszy, a nawet do zwolnień. Centralizacja, etatyzacja, likwidacja itd. wszystko pod hasłem reorganizacji. Będziemy na to czekać z założonymi rękami? Spójrzcie jak mści się grzech zaniechania. Wtedy w styczniu 2008 mieliśmy przetrzymać protestem panów z rządu jeszcze o parę dni.. Ze strachu przed reakcją Unii zgodziliby się na emerytury. Dlatego do dzieła, a miernoty oficerskie, które w młodości unikały wojska, a teraz prężą piersi na defiladach niech nie przeszkadzają!!!! Nie dajcie się także zniechęcać do działań przez sprostytuowanych dzialaczy zz.

Kurtyna Opadła ... "Dobry trener słyszy, kiedy koń do niego mówi, przyjaciel słyszy nawet jego szept".

Już po przedstawieniu, które trwało ponad 10 lat,ponad 15 000 widzów doczekało się zakończenia spektaklu pt." EMERYTURY" .Czas na refleksje i działanie, jesli to nie wystarczy to szykujmy się do owocnej pełnej sukcesów kariery do smierci.

czyli to jednak czas by uderzyć w werble i dać sygnał ... trębaczowi. Nie ma wątpliwości ... kawaleria rusza:mad:

Ludzie trzeba się ruszyć i głośno to powiedzieć STRAJK, STRAJK i jeszcze raz STRAJK. Nie mamy innego wyjścia. Przeciw zakłamaniu, obłudzie i poniżaniu innego człowieka. Panowie związkowcy bierzcie się do roboty.

6 kadencja, 46 posiedzenie, 1 dzień (14-07-2009)
7 punkt porządku dziennego:
Sprawozdanie Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych oraz Komisji Finansów Publicznych o rządowym projekcie ustawy o Służbie Celnej (druki nr 1492 i 2095).

Poseł Leszek Cieślik:
Pani Marszałek! Wysoka Izbo! Panie Ministrze! Tak jak w tej sali, tak i w podkomisji sprawa uprawnień operacyjno-rozpoznawczych i uprawnień emerytalnych zdeterminowała prace nad ustawą o Służbie Celnej. W trakcie prac podkomisji zgłoszono kilkadziesiąt poprawek. W większości wynikały one właśnie z postulatów strony społecznej i zostały uwzględnione. Także poprawki zgłoszone przez klub Platformy Obywatelskiej mają swoje podłoże w konsultacjach ze stroną związkową.
Chcę powiedzieć w ten sposób: posłowie z podkomisji podejmowali próby wprowadzenia do ustawy uprawnień operacyjno-rozpoznawczych. Zasięgano w tej materii opinii specjalistów, ale także Kolegium do Spraw Służb Specjalnych. Opinia kolegium była negatywna. Jednym z członków kolegium jest przewodniczący Komisji do Spraw Służb Specjalnych. Myślę, że można opisać te uprawnienia stosownie do zadań, ewentualnie rozstrzygając o takich uprawnieniach dla wszystkich służb. Można uwzględnić te czynności, które mogą przysłużyć się lepszej skuteczności działania Służby Celnej.

Kwestia uprawnień emerytalnych. Ta sprawa była rozpatrywana przez podkomisję. Została nawet wypracowana pewna propozycja, jednakże nie była na tyle przygotowana, aby mogła skutecznie funkcjonować. Zasięgaliśmy także opinii Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, jednak na dzisiaj nie było takiej możliwości, nie był on przygotowany do wprowadzenia takiego systemu, który zadowalałby służby celne. To wymaga czasu, dlatego myślę, że w tej materii należy to rozpatrywać kompleksowo. Sprawa takich uprawnień - na pewno należnych tej służbie - powinna być ewentualnie rozstrzygnięta przy wypracowywaniu modelu dla wszystkich służb mundurowych. Oczywiście komisja przeanalizuje poprawki, które zostały zgłoszone, i zostaną one odpowiednio zaopiniowane. Dziękuję za uwagę. (Oklaski)

Polscy celnicy wobec braku możliwości działania oraz środków i braku porozumienia z polskim rządem, szanownie proszą Komisję Europejską o obsadzenie wschodniej granicy Unii Europejskiej funkcjonariuszami NIEMIECKIEJ SŁUŻBY CELNEJ

Dobrze, że mam całe cztery dni urlopu na żądanie, poza tym źle się ostatnio czuję muszę się chyba udać do lekarza specjalisty. Pozostał protest!:(

Semper fidelis

Bossie wszystkich bossów,
Z uśmiechem Giocondy,
Zjadasz swą ofiarę,
W stylu anakondy?

Najpierw przypodobać,
Omamić łaskawie,
Później zaś uderzyć,
Czy to nie bezprawie?

Albo eutanazja,
Medycznym terminem,
Nazwę rzecz po prostu,
Fidelis ad finem?

Szanuj swą elitę,
O tym zapomniałeś,
Jak zwykłą przystawkę,
Ją potraktowałeś?

Zatem to przypomnę,
Dziś pełnia księżyca,
Dla Was wszystkich w Sejmie,
Wyborów matryca?

Bo nie zapomnimy,
My i nasze dzieci,
Ręki się nie kąsa,
Czas zemsty nadleci?

Żeby rzecz zakończyć,
Ogłaszam żałobę,
Tak zwanym cwaniakom,
Celnicy back cover.

Ostatnia edycja:
wnioski i plany

wniosek jest jeden.
pełną odpowiedzialność za brak emerytur w tym momencie ponosi SSC.
wsparcie środowiska otrzymał, pokazał jednak bierność i słabość.
po raz kolejny dał dowód braku utożsamiania się ze służbą celną.
pan minister działa w interesie wąskiej grupy interesów.
to za mało !
czy nie czas podziękować mu za całość nieudanej modernizacji ?

plany trzeba spokojnie doprecyzować.
do ich realizacji potrzebna jest duża siła środowiska i reakcja w odpowiednim czasie.

z długotrwałym strajkiem włoskim jeszcze nikt nie wygrał.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Porozumienie 1998, stanowisko ze stycznia 2008, wyrok TK, obietnica Premiera w Kuźnicy...........

i wszystko jasne

skoro nie jesteśmy potrzebni jako służba......

Nie ma na co czekać. Czas na spektakularne i medialne działania. Blokada przejść granicznych i strajk włoski to najlepsze rozwiązanie. Tyle czasu nam rządzący oczy mydlili i zwodzili, że każdego cierpliwość by się skończyła. Nie widzą nas, dziwią się, że istniejemy i trzeba o nas zadbać to niech zobaczą ile my do budżetu dochodów przynosimy. Dosyć poniżenia!

Jak dobrze, że mamy to EURO2012, jeżeli wykażemy pełną determinacje, to mamy szansę na zwycięstwo. Przyznam się szczerze, że miałem odrobinę nadziei, ze tym razem potraktują nas jak ludzi.

Uważam ,że należy podjąć działania już teraz nie czekając na czerwiec.W postaci strajku włoskiego.

Back
Do góry