Emerytury !!!

informacja publiczna do Mf

występujmy z wnioskiem o indywidualne informacje publiczne do MF.
jaka będzie szacowana wysokość emerytury w planowanym dla osoby pytającej wieku emerytalnym.
w zależności od wysługi lat, stopnia, stażu pracy, możliwego awansu zawodowego itd.
przy założeniu, że rząd gwarantuje swoje obietnice.
w uzasadnieniu do wniosku mamy prawo wskazać na potrzebę uzyskania danych celem wyboru dalszej ścieżki zawodowej / np. zmiany zawodu /.
do EURO MF i DIC-ów mamy z głowy.
jeśli odmówią przez kilka lat sądy administracyjne będą musiały rozpatrywać skargi.

musi zrobić się głośno.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ,
NIE BĄDŹ OPORTUNISTĄ
ZADBAJ O SIEBIE

ps. propozycja pytania jest ramowa, jeśli jest inna to ok.
skoro minister finansów nie łyknął pisma, może będzie musiał łyknąć wnioski ::confused:

Odpowiadam.
Z całym szacunkiem, ale pojedynczy funkcjonariusz, a nawet w całej kupie niewiele może (nie mam tu ma myśli rozwiązań „siłowych” oczywiście).
Podstawa to dojście do odpowiedniej osoby, czy osób, które mają faktyczny wpływ na ustawodawstwo, a raczej na to co komu dać, czy zabrać? Jest takich kilka osób. Niestety nie raz już z ich ust zostało wiele rzeczy nam obiecanych...
Ale może, te jakże merytoryczne argumenty, go (ich) przekonają. I jakby co..to zawsze byłyby piar, że zaoszczędzili na nas, a nie, że nam coś się daje bo krzyczymy.

Mała poprawka

ZZ Celnicy PL liczy nie 623 członków, tylko 700, a w zasadzie już ponad 700 bo potwierdzają się liczne info o kolejnych przystąpieniach do Związku!!! I oby tak dalej bo moim zdaniem to jeden ze sposbów na skuteczność w sprawie emerytur i wszystkich pozostałych.

CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ PO WŁAŚCIWEJ STRONIE!!!!

Jaka piękna porażka

1885.gif

Słupki na łeb lecą,
Premiera sondaże,
Czy partia go kocha,
Wnet to się okaże?

Judy pocałunek,
Rywal aranżuje,
Donalda premiera,
Na zawsze banuje?

W tej partyjce gości,
Co się ustawili,
Widzenie nieprawdy,
Ludziom zaszczepili?

Wszyscy to już wiedzą,
Tylko wciąż udają,
Że Ci ustawieni,
Nas nie w ......... mają?

Exspose premiera
Tym się podpierają,
Po czym inne gify,
Szybko wymyślają?

Aby nam pokazać,
Figę z makiem przecie,
Oto cała prawda,
O peopasztecie?

co możemy zrobić?

jeśli nasi politycy udają głuchych i mają sklerozę, to może o naszej sytuacji powiadomić władze unijne? Lub też w świetle zbliżających się mistrzostw EURO2012 zasiać ziarno niepokoju w UEFA, być może Premier prędzej posłucha Platiniego niż nas?

...
... być może Premier prędzej posłucha Platiniego niż nas?

Rżnięcie w gałę jest wystarczająco popularne (nota bene dla wskazanego również), by móc nazwać powyższy pomysł inaczej niż

GENIALNY !!!

Widzę, że zostałem uprzedzony, ale muszę to napisać.
Otóż byłem dziś na imieninach u Dziadka Kazimierza. Dziadek, jak sam siebie określa, jest "dobrej, przedwojennej produkcji". Jasności umysłu mógłby pozazdrościć niejeden rządzący... Tenże Dziadek, jak to ma w zwyczaju, wypytał mnie co ciekawego w pracy. Opowiedziałem mu, zahaczając też o sprawę naszych emerytur. Moją opowieść skwitował krótko, cyt.: ale to, żeście nie pisali do nikogo od EURO 2012 i nie postraszyli trudnościami na granicy, to jesteście pierdoły" Koniec cytatu.

Mam wrażenie, że Dziadek po raz kolejny ma rację.

Różne są komentarze na temat tego co może przynieść spotkanie 8 marca. Jedni, że nic, inni widzą światełko w tulnelu. Ja i ludzie w moim otoczeniu, uważamy, że to spotkanie wyjaśni lub przynajmniej uchyli rąbka tajemnicy czy rządzący mają wolę polityczną do wpisania celników do ustawy czy szykuje się wielka ściema. Jeśli nas oszukują, to wszyscy są zgodni, że należy zadziałać RADYKALNIE. Oficjalny strajk nie wchodzi w rachubę, więc niech KAŻDY zrobi coś na co go stać, to na co ma odwagę i możliwość. L4, osobisty protest po włosku, dezinformacja, głuche telefony, zarzucenie różnych komórek prośbami o opinię itp. Aż do celu, czyli paraliżu SC. Manifestacja z innymi mundurowymi, którzy też pewnie zaczną wyrażać swoje niezadowolenie. I właśnie z nimi POWIADOMIĆ PLATINIEGO, ŻE W CZASIE EURO 2012 służby mundurowe w Polsce mogą zepsuć imprezę. Pewnie głowa chłopu pęknie no bo jak się w niej pomieści, że w XXI wieku, w cywilozowanej europie, może być państwo, które nie szanuje służb od funkcjonowania których to państwo zależy. To może szantaż władzy, może to nie jest do końca w porządku, ale jeśli rządzący pokazali nam, że tylko tędy droga, a kłamstwo jest zwyczajową formą dyskusji społecznej - to jesteśmy usprawiedliwieni. Ba nie mamy wyjścia. Nie lękajmy się, dosyć pakowania nam badziewia!!!

Rządzący "grają" na przetrzymanie, udają że nie ma balonu, który coraz bardziej nabrzmiewa. Pozostawiają nam - coraz bardziej sfrustrowanym f-szom już niewielkie pole manewru- nie pozostawiając właściwie wyboru. Jak tak dalej pójdzie to zafundują sobie Euro 2012 lecz... w wydaniu specjalnym "2008". Ciągłe odwlekanie, straszenie, wywieranie presji ma swój początek... ale i koniec. Przychodzi moment, że na ludziach przestaje to robić wrażenie- tak jak w 2008. Powyżej padały pomysły o poinformowaniu organizatorów Euro 2012, ale może również i władze PZPN?:cool:

Quo vadis celniku?

Dorżnięcie watachy,
Kto to zapowiada,
Żyjcie jak najkrócej,
Czy to nie żenada?

Konsultacje społeczne,
Demokracji finał,
Exspose premiera,
Polska Anodina?

Demokracja na niby,
Kto na niej korzysta,
A może to zwykła,
Lobbysty asysta?

Dokąd my zmierzamy,
Quo vadis celniku,
Where are you going,
Czy z ręką w nocniku?

A co powiecie na strajk włoski w euro 2012 ,to chyba jedyna broń na dzień dzisiejszy,i ogłoszenie wszystkim o gotowości włoskiej polskich celników?

chyba by się posrali ze strachu
robisz w euro 2012 na granicy szybko to robisz pod siebie

Ostatnia edycja:
Wygląda to wszystko jakby znowu chcieli nas oszukać. Proponuję napisać jeszcze jeden list tylko tym razem do Premiera o podobnej treści jak do ministra tylko z tym jeszcze, że można w nim umieścić chronologię wydarzeń i obietnic kolejnych rządów aż do obecnego podpisany przez wszystkich funkcjonariuszy. Być może zostaniemy postawieni pod murem i wtedy nie mamy innego wyjścia jak rozpocząć akcję protestacyjną. Może zacznijmy od wejścia w spór zbiorowy z pracodawcą, następne kroki to oflagowanie i założenie opasek związkowych lub biało-czerwonych, aż do protestu głodowego w ostateczności. Można by poprosić kolegów z innych związków mundurowych o poparcie. Poza tym branie udziału we wszystkich formach protestu jakie ogłosi Federacja Związków Zawodowych Służb Mundurowych obojętnie czego by to nie dotyczyło. Jeszcze mam jeden pomysł na formę protestu, przystępujemy normalnie do swoich obowiązków służbowych ale w cywilkach, jak nie jesteśmy służbą mundurową.

A jak znam życie i rzycie, to w efekcie końcowym wychędożą nas w rzyć. I to bez mydła. W końcu mają w tym wieloletnią wprawę...

A jak znam życie i rzycie, to w efekcie końcowym wychędożą nas w rzyć. I to bez mydła. W końcu mają w tym wieloletnią wprawę...

Niby masz rację. Tylko, że ten efekt jest wtórny !!!
Któż bowiem z nas chciał wychędożyć ich ?!

utrwalona, wieloletnia postawa służebna może niestety temu sprzyjać.
my tu nie o tym.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

cytat "Optymizmem napawa deklaracja współpracy i dialogu Szefa S.C. ze Związkiem, jako liczącym się i ważnym parterem społecznym." Nie wiem na ile prawdziwe są deklaracje ssc, ale jeszcze niedawno coś takiego nie było praktycznie możliwe - Związek liczący się partner społeczny. Może to niewiele, lecz to dzięki zaangażowaniu f-szy m.in. przez złożenie deklaracji. Do przemyślenia dla biernych, niezdecydowanych i niedowiarków. Chyba jednak możemy coś zrobić, możemy mieć jakiś wpływ na naszą przyszłość. Nieraz padało określenie - w jedności siła. Chyba coś w tym jest.:rolleyes:

"W jedności siła" - oto cała prawda na ten temat!Szeregowi i funkcyjni funkcjonariusze - pomóżcie nam zadać kłam tym, którzy szkodzą naszej wspólnej sprawie emerytur i innych najważniejszych kwestii każdego fc.DEKLARUJCIE SIĘ!

Świetnie powiedziane i gratuluję autorowi właściwego momentu na powiedzenie tych słów...Poniżej przedstawiam tekst piosenki EastWest Rockers.
Polecam też samą pioseneczkę...nie mój klimat - ale jednak bardzo przemawiające słowa:

http://www.tekstowo.pl/piosenka,eastwest_rockers,w_jednosci_sila.html

[ref]
W jedności siła, w jedności moc, upada babilon
W swoich dłoniach trzymasz mój los
W jedności siła, w jedności moc, każda ulica i miasto
Dziś jednoczy się każdy dom (ziom)

[Grizzlee zwrotka]
Łap ich! I nie pozwalaj im uciekać
Choćby płacz ich dotarł do głębi twego serca
To są chwasty i nie pozwalaj im wyrosnąć
Na żyznej glebie, która masz
Nie, nie są braćmi choć na początku możesz myśleć
Człowiek nie taki zły, nie to nie fikcja, to nie serial
Nie to nie jest film, grają rolę tam na górze
O wszystkie skarby które masz

[bridge]
Krew spływa rzekami, ludzkość idzie w dół
I tylko czasami przestajesz czuć ten ból
Nie ma już granic, nie ma dobrych ról, (hej, ej)
Nie ma już granic, nie ma dobrych ról, o nie

[ref]

[Grizzlee zwrotka]
Czy nie łatwiej byłoby tylko w jedności żyć
Razem starać się o byt, teraz tylko konflikt zbrojny
Teraz tylko wojny, polityka cały ten shit
Wysyłam to, wołam do ciebie, stań przed sobą szczerze
Nie mów mi, że nie dasz rady, nie
Odliczam dni do wyzwolenia, spod ręki ludzi cienia
Wszystko dla wspólnej sprawy

[bridge]
Nie ma już granic, nie ma dobrych ról, (hej, ej)
Nie ma już granic, nie ma dobrych ról, o nie

[ref]

[Grizzlee zwrotka]
Dlaczego nie jest tak, że razem cały świat
Ramię w ramię, siostra i brat
Pozbywamy się zła, nikt nie zdoła zatrzymać nas..

dlaczego celnik powinen mieć EM

.... Czy zastanawialiście się dlaczego mamy mieć EM ??? :confused:
Np. może dlatego. że znam celników którzy pół życia spędzili na granicy narażając swoje życie kontrolując na pasie i dalej charują, a ich 37 letni koledzy ze SG po kilkunastu latach służby cieszą się życiem na emeryturze !!! Uwzględniając jeszcze , że przez te kilkanaście lat jedynie sprawdzali tylko paszporty ....... !!!
:mad: .....

JP II Generation

ponad rok temu 24.02.2011 napisałem:
" Akcja - Zadeklaruj się !
... i podnieś głowę.

i poprawiłem ...
" Akcja to niewłaściwe słowo.
po prostu
ZADEKLARUJ SIĘ.
o Ciebie chodzi !
o prawo do głosu w sprawie kondycji Twojego zawodowego życia.
do emerytury większości daleko, a tym którzy nie zrezygnowali "dowództwo" próbuje założyć kaganiec.
w czyim interesie. publicznym ? kto im dał prawo do decydowania za Ciebie ?
czynniki polityczne ?
w każdym z nas jest fragment S. Siwego i za to jesteśmy w większości wdzięczni.
niszczą kolejną cząstkę każdego z nas.
podnieś głowę.

ponad rok temu 24.02.2011 napisałem:
" Akcja - Zadeklaruj się !
... i podnieś głowę.

i poprawiłem ...
" Akcja to niewłaściwe słowo.
po prostu
ZADEKLARUJ SIĘ.
o Ciebie chodzi !
o prawo do głosu w sprawie kondycji Twojego zawodowego życia.
do emerytury większości daleko, a tym którzy nie zrezygnowali "dowództwo" próbuje założyć kaganiec.
w czyim interesie. publicznym ? kto im dał prawo do decydowania za Ciebie ?
czynniki polityczne ?
w każdym z nas jest fragment S. Siwego i za to jesteśmy w większości wdzięczni.
niszczą kolejną cząstkę każdego z nas.
podnieś głowę.
aquirre, no i chwała Ci, że tak napisałeś, bowiem od tamtej pory liczebność zz Celnicy.Pl wzrosła.
Na koniec roku 2010 stan osobowy związków wyglądał tak:
Zrzeszenie Związków Zawodowych Służby Celnej RP - ogólna liczba członków 1737 osób
ˇ Federacja Związków Zawodowych Służby Celnej -ogólna liczba członków 1180 osób
ˇ Związek Zawodowy Celnicy PL -ogólna liczba członków 563 osoby
ˇ Związek Zawodowy Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy- ogólna liczba członków 524 osoby
Natomiast na koniec 2011 roku wyglądało to tak:
ˇ Zrzeszenie Związków Zawodowych Służby Celnej RP- ogólna liczba członków 1559 osób
ˇ Federacja Związków Zawodowych Służby Celnej- ogólna liczba członków 1079 osób
ˇ Związek Zawodowy Celnicy PL- ogólna liczba członków 623 osoby (a w chwili obecnej jest już ponad 700 osób)
ˇ Związek Zawodowy Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy - ogólna liczba członków 423 osoby.
Pozdrawiam wszystkich i
CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ

Back
Do góry