Emerytury !!!

Sławek, pytanie jest proste czy MF, SSC czy posłowie PO i innych partii to debile i liczyć nie umieją ? Chyba nie !!!
Doskonale znane im są koszty objęcia nas emkami, tylko po co to mają robić, żeby narazić się opinii publicznej, emerytom, itd.
Tylko powtórka ze stycznia 2008 r. jest jedyną szansą dla nas.
Obecnie grają na zwłokę i odciągają nas od prawdziwych problemów tj. wartościowanie, utrata kasy. PRZEGRYWAMY WSZYSTKO .
Podobno część z funkcjonariuszy celnych ma mieć zawieszone urlopy na czas Euro 2012, heh ciekawe co jeszcze nas czeka.

Tak się składa ,że mam kontakt z osobami, które pracują z szefem jednego związków które ostatnio zaprosiły Sławka do rozmów. Piszę o Panach Staniszewskim, Ślęzaku i Krysiaku. Wiecie szanowni forumowicze co szeregowi funkcjonariusze należący do jednego z tych związków mówią ? Nie wiecie ? To Wam napiszę. Oni są przekonani ,ze nasze mundurowe emerytury są już blisko i prawie zaklepane... taki mają przekaz od swoich szefów. Dlaczego ? Bo Władza kazała szefom swoich związków uspokajać nastroje i mówić ,że wszystko będzie ok. Byle do euro a potem wpadnie "kosiarka" i wytnie co trzeba.
Patrząc na to co się dzieje jestem wielkim pesymistą ale uważam ,ze trzeba walczyć. Bez kupionych związków nastawionych na utrzymaniu obecnego stanu, czerpiących wątpliwe korzyści z obecnego stanu i podporządkowanych SSC. Jak już kiedyś wspomniałem nie należę do nijakich związków ale zaczynam się zastanawiać nad tym aby na starość nie wstąpić do celników.pl. Dlaczego ? bo w "kupie" mości forumowicze jest siła. Ok. 800 członków to dużo ale 2000 to jeszcze więcej , może niezdecydowani powinni się zdecydować ? Jak ja ją podejmę to Was poinformuję, mimo że pewnie nikogo to nie obchodzi. Pozdrawiam.

Jasne, najłatwiej powiedzieć w zakresie cudu i nic nie robić. Właśnie taka postawa większości powoduje, że jesteśmy lekceważeni.

a co szanowna karolinka zrobiła napisała emaila?podpisała pismo?niech dotrze do ciebie ze w dupie to mają i to jest problem, mało tego jeszcze nas w h robią,poprawka o słuzbie celnej wykreślona,MF nas olał, co nie trzeba cudu?

w związkach zawodowych np.policji jest więcej członków niz celników razem wziętych i co?
łykną rządowy projekt i a ni mru mru , bo obecnych to nie dotyczy a reszta niech sie wali

proponuję mniej biadolić i ...

DEKLAROWAĆ SIĘ

przyjdzie odpowiedni czas i wszyscy będą potrzebni.

Jak już kiedyś wspomniałem nie należę do nijakich związków ale zaczynam się zastanawiać nad tym aby na starość nie wstąpić do celników.pl. Dlaczego ? bo w "kupie" mości forumowicze jest siła. Ok. 800 członków to dużo ale 2000 to jeszcze więcej , może niezdecydowani powinni się zdecydować ? Jak ja ją podejmę to Was poinformuję, mimo że pewnie nikogo to nie obchodzi. Pozdrawiam.

mnie na przykład to obchodzi Rachmistrzu :D gdyż jestem w identycznej sytuacji...

Wiemy, że góra przy podejmowaniu decyzji obserwuje nasze nastroje, czyta fora. Celowo stara się nas zniechęcić do działania, abyśmy popadli w marazm i zwątpienie. Zadeklarujmy się. Z większą siłą będą zmuszeni się liczyć. Liczą na niezdecydowanie i naszą obojętność m.in.przez dezinformację i zastraszanie. tutaj chodzi o przyszłość nas wszystkich. Nie stójmy obok działajmy. Czasu jest coraz mniej. Pamiętamy, że 2008 roku była szansa na osiągnięcie celu - lecz zostaliśmy sprzedani. Nie zmarnujmy naszego doświadczenia. Jak nie uda się teraz to zostaniemy "zaorani":confused:

Dążymy do równego traktowania i zwiększenia skuteczności SC, co przełoży się na większe wpływy do budżetu. Zwłaszcza, gdy ceną ma być likwidacja komórek zwalczania przestępczości i dozoru z powodu wieku funkcjonariuszy.
Zrównanie praw funkcjonariuszy SC z funkcjonariuszami innych służb oddala ww. zagrożenie i spowoduje wzrost wpływów do budżetu.

Zastanówmy się, co powinni zrobić wszyscy funkcjonariusze, skoro wiadomo, że Minister Finansów i Posłowie Koalicji mogą być pozbawieni tej wiedzy.
Naprawdę nikt nie przeprowadził rachunku zysków i strat i na razie mamy decyzję na zasadzie nie bo nie, a jest to decyzja szkodliwa dla Polski, szkodliwa dla budżetu, szkodliwa dla obywateli Polski.

Kości zostały rzucone,
Może to slogan fałszywy,
Wygodny dla władzy każdej,
Co kocha wszelkie obrywy?

Dawane sobie z niewiedzy,
Dawane dla niepoznaki,
Nawet mistrzostwa piłkarskie,
Wydoją te nasze cwaniaki?

A my na przekór zanućmy,
Mistrz Młynarski odkrył to znany,
Że jeszcze nie umieramy,
Że razem w zielone zagramy?

Tak się składa ,że mam kontakt z osobami, które pracują z szefem jednego związków które ostatnio zaprosiły Sławka do rozmów. Piszę o Panach Staniszewskim, Ślęzaku i Krysiaku. Wiecie szanowni forumowicze co szeregowi funkcjonariusze należący do jednego z tych związków mówią ? Nie wiecie ? To Wam napiszę. Oni są przekonani ,ze nasze mundurowe emerytury są już blisko i prawie zaklepane... taki mają przekaz od swoich szefów. Dlaczego ? Bo Władza kazała szefom swoich związków uspokajać nastroje i mówić ,że wszystko będzie ok. Byle do euro a potem wpadnie "kosiarka" i wytnie co trzeba.
Patrząc na to co się dzieje jestem wielkim pesymistą ale uważam ,ze trzeba walczyć. Bez kupionych związków nastawionych na utrzymaniu obecnego stanu, czerpiących wątpliwe korzyści z obecnego stanu i podporządkowanych SSC. Jak już kiedyś wspomniałem nie należę do nijakich związków ale zaczynam się zastanawiać nad tym aby na starość nie wstąpić do celników.pl. Dlaczego ? bo w "kupie" mości forumowicze jest siła. Ok. 800 członków to dużo ale 2000 to jeszcze więcej , może niezdecydowani powinni się zdecydować ? Jak ja ją podejmę to Was poinformuję, mimo że pewnie nikogo to nie obchodzi. Pozdrawiam.

Moze wiec warto się zastanowić czy nie uświadamiać kolegów jak ich robią w bambuko? Zamiast dziwnych polemik,dyskusji o wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem ? Jeszcze jest czas!

a od strony ... pleców ?!

Bardzo proszę o ewentualną reakcję, dopiero po trzecim przeczytaniu zapytania -Co by się stało, gdyby MSW było ZAINTERESOWANE naszymi emeryturami ?!

Liczebność związków, odp. dla "eresowiec"

WŁAŚNIE WPADŁ MI W OKO

Komunikat dotyczący liczebności organizacji związków zawodowych działających w Służbie Celnej 2012.03.01 12:04

KOMUNIKAT

W związku z art. 25š ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (Dz. U. z 2001 r. Nr 79, poz. 854, z późn. zm.) informuję, że w Służbie Celnej, wg stanu na dzień 31 grudnia 2011 r., liczebność organizacji związków zawodowych kształtuje się następująco:

• Zrzeszenie Związków Zawodowych Służby Celnej RP
ogólna liczba członków 1559 osób
· Federacja Związków Zawodowych Służby Celnej
ogólna liczba członków 1079 osób
  • Związek Zawodowy Celnicy PL
ogólna liczba członków 623 osoby
  • Związek Zawodowy Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy
ogólna liczba członków 423 osoby
  • Inne zakładowe organizacje związkowe
ogólna liczba członków 305 osób
· NSZZ Solidarność
ogólna liczba członków 127 osób

Ogólny poziom zatrudnienia w Służbie Celnej na koniec 2011 r. wynosił 15565 osób.

Szef Służby Celnej
Jacek Kapica

Warszawa, dnia 28 lutego 2012 r.

Sumując jest 4116 osób na koniec roku 2011 co stanowi 26,44% liczebności całej SC. DLATEGO ZAPRASZAJMY NASZYCH KOLEGÓW DO ZZ CELNICY PL!!!

Sławek ale nie napisałeś w jakim przedziale czasowym koszt wyniesie 200 mln zł. Dzisiaj poświęciłem trochę czasu i wyliczyłem na podstawie ZUS RUMA ile zostało wpłaconych pieniędzy z moich zarobków na II filar. Wyszło mi około 34 tyś w przedziale czasowym od roku 1999 do 2011 włącznie (takie posiadam dane). Myślę że zarobki mam na poziomie przeciętnym. Szacunkowo licząc i przyjmując że około 10 tyś funkcjonariuszy przystąpiło do II filaru przy czym każdy wpłacił 30 tyś. to otrzymujemy kwotę 300 mln. Tyle powinno wpłynąć w chwili objęcia funkcjonariuszy celnych systemem emek mundurowych do budżetu państwa z II filaru. Ponadto od chwili objęcia nas systemem emek mundurowych w budżecie państwa pozostają środki które były by wpłacone na II filar. Proste i logiczne. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś wyprostuje. To w takim razie o co w tym wszystkim chodzi?

Ostatnia edycja:
Sławku, nie wiem czy to dobry pomysł - być może naiwny-ale może przeprowadzić w miarę dokładną analizę kosztów objęcia nas systemem emerytalnym i opublikować to w prasie ogólnopolskiej w formie komunikatu. Wiadomo, że metody działania góry to wyciszanie, przewlekanie w czasie, zamiatanie pod dywan. Zdaję sobie sprawę,że upublicznienie niekoniecznie zwiększy poparcie społeczne dla naszej sprawy, a przecież na tym też nam zależy. Ale może warto spróbować. Niejednokrotnie sami przekonaliśmy się, że ludzie często mają błędne mniemanie o naszej służbie wskutek celowej dezinformacji. Jest nas coraz więcej. Może podrzućmy kilka pomysłów Sławkowi. W wielkości siła.:rolleyes:

A wiOdnosząc się do oczekiwań środowiska celniczego premier Tusk podkreślił, iż w zakresie głównych służb mundurowych tj. Policji, Straży Granicznej, Straży Pożarnej i Służby Celnej w najbliższym czasie winny zostać określone wspólne zasady, gdzie uprawnienia i możliwości finansowe będą zbliżone.

Szef rządu podziękował funkcjonariuszom celnym za ciężką służbę. „Wszędzie słyszę tylko komplementy pod adresem polskich służb na granicy Europy i Polski. Robicie kawał świetnej roboty” – podkreślił.
Na zakończenie wizyty premier wpisał się do księgi pamiątkowej Oddziału Celnego Drogowego w Kuźnicy. Wpisał następujące słowa: „Dzięki za Waszą służbę. Od rozmowy z Wami, twardej i uczciwej zacząłem moje urzędowanie, a dziś pod koniec kadencji mogę stwierdzić – Polska jest dumna ze swoich celników!”
ęc Panie Premierze jest okazja do realizacji obietnic!

ja proponuję akcję protestacyją, najpierw tylko informacyjną taką ostrzegawczą jak to nie pomoże to protest taki jak ostatnio i napewno będą sie z nami liczyli i dadzą nam wczesniejsze emerytury. sami na granice nie przyjdą na Euro a iwprowadzany mały ruch graniczny z obwodem to też duże wyzwanie

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi propozycji działań.
Ponawiam pytanie, do dyskusji:
Co powinien zrobić każdy funkcjonariusz, aby do świadomości koalicji, społeczeństwa i wszystkich opcji doszło, że zrównanie praw f.c. z funkcjonariuszami innych służb jest korzystne dla Polski.

Co powinien zrobić każdy funkcjonariusz, aby do świadomości koalicji, społeczeństwa i wszystkich opcji doszło, że zrównanie praw f.c. z funkcjonariuszami innych służb jest korzystne dla Polski.

Dla mnie odpowiedź jest prosta. Każdy z nas powinien czym prędzej wysłać deklarację przystąpienia do ZZ Celnicy PL, natomiast Prezydium ZG ZZ już wie, co ma robić po 8-mym marca. Dla mnie jest jasne, że najpierw oflagowanie, potem wyraźny sygnał, że EURO 2012 nie jest tak świetnie zabezpieczone, zwłaszcza ruch osobowy przez granicę zewnętrzną UE.

Uważam, że droga polubownego załatwienia zrównania praw, została już wyczerpana.

...Ponawiam pytanie, do dyskusji:
Co powinien zrobić każdy funkcjonariusz ...

Czy wielu z nas byłoby gotowych przejść do innej służby, a właściwie "pod inne ministerstwo" (z posiadanymi umiejętnościami, upoważnieniami, doświadczeniem)? Ilu z nas zna swoją wartość i nie boi się do tego przyznać ???
Przy odpowiednio dużym zainteresowaniu "grupowym przejściem", prawdziwi fachowcy nie mieliby się czego obawiać, a z "rączkami w nocniku" pozostaliby pseudo-oficery i osoby z brązowym językiem.
By się porobiło ...

Back
Do góry