Mając na uwadze uchwalenie przez Sejm RP w dniu 21.10.2016r. ustawy wprowadzającej Krajową Administrację Skarbową zwracam się z uprzejmą prośbą o wystąpienie do Sejmu RP o przyspieszenie prac nad wdrożeniem projektu obywatelskiego - druk nr 30 i zgodnie z ustaleniami na spotkaniu w Ministerstwie Finansów w dniu 27 września 2016r. z Panią Dyrektor Marią Wójtowicz i Panem Jerzym Chrobakiem Z-cą Szefa SC w obecności Pani Renaty Łućko Z-cy Dyrektora Departamentu Prawnego przygotowanie przepisu przejściowego do ustawy Przepisy wprowadzające ustawę o KAS, który zagwarantuje możliwość dosłużenia w statusie
funkcjonariusza Służby Celno - Skarbowej.
Podkomisja czeka na poprawki MF. Obrabia je Biuro Legislacyjne. Biuro miało w tym tygodniu spotkać się z MF w tej sprawie.
Wczoraj była RDS, ale jak mi przekazano tam żadnych konkretów. W ogóle uważam, że RDS jest niepotrzebnym etapem, który może opóźniać przyjęcie projektu obywatelskiego. Nie wiem dlaczego MF kieruje tam projekt obywatelski? Może właśnie w ww. celu, aby usprawiedliwić zwłokę.
Po południu może będę wiedział coś więcej to postaram się napisać.
Otrzymałem informację, że 15 lub najpóźniej 16 listopada odbędzie się Podkomisja.
Procedowanie projektu obywatelskiego w takim tempie jak projekt KAS pozwoli na przyjęcie ustawy w br. i opublikowanie w Dz.U.
I tego oczekujemy od rządzących jako środowisko.