Nasunęło mi się parę myśli:
- "Zaznaczył jednak, że nie ma na myśli wszystkich, lecz większość pracowników i funkcjonariuszy zatrudnionych i pełniących dziś służbę w ramach Służby Celnej. Wyjątkiem z całą pewnością będą osoby, które przejdą na przysługującą im emeryturę oraz współpracownicy i funkcjonariusze komunistycznej służby bezpieczeństwa â podkreślił."
Zatem czemu w ustawie nie jest to wprost powiedziane "... Każdy funkcjonariusz FC otrzyma ofertę pracy lub służby z wyłączeniem osób którym przysługuje uprawnienie emerytalne lub byli pracownikami lub współpracownikami PRL-owskiego aparatu bezpieczeństwa" ???
oczywiście brakuje mi tu jeszcze zabezpieczenia warunków materialnych dla pozostających w pracy/służbie ale jak widzę nikt o to się nie martwi a ja osobiście mam jakieś czarne myśli na ten temat.
- Projekt obywatelski
Od wielu miesięcy jest znane z przecieków, nie oficjalnych ogłoszeń i prasowych przedstawień mniej lub bardziej dokładne stanowisko lub raczej poglądy MF na temat projektu obywatelskiego. Nie jest ono przychylne, uogólniając zasłaniając się uczciwością i sprawiedliwością społeczną.
Rzekł bym, że na bazie właśnie tej uczciwości i sprawiedliwości społecznej zostało wydane orzeczenie TK. A wiele opinii prawnych wyjasnia te orzeczenie na korzyść projektu.
Chciał bym też zauważyć iż, było duże poparcie PIS przed wyborami jak i ciągle po wyborach, aż do okolic 28.01.2016. Wspierające nasze darzenia, wspierające projekt obywatelski a także hasła wsłuchiwania się w głos suzerena oraz wspierania inicjatyw społecznych (bądź co bądź 200 000 ludzi to nie jest nikt - to około 4% wyborców, wyborców tej partii). Ja też uważam że wynik na końcu tej drogi może być inny od oczekiwanego, albowiem o jej zakończeniu decydują posłowie. Natomiast dziwi mnie że po tylu i takich deklaracjach, Poparcie dla projektu zostało cofnięte a działania kompletnie sparaliżowane.
Dziwi mnie to właśnie dla tego że przy wyznaczaniu sobie standardów uczciwości przez rządzących , postępują tak nie uczciwie, nie honorowo a rzekł bym nawet że tchórzliwie.
Bo czym tłumaczyć nie pozwalanie, utrudnianie procedowania projektu?
Podkomisje otrzymały by stanowisko rządu, stworzyły by rekomendację dla parlamentu, parlament by wyraził swoją wolę w głosowaniu i wszystko odbyło by się uczciwie i honorowo.
AAA To co się przeciwstawia tchórzliwości?
Nic, w tym działaniu nie ma bohaterstwa ale jak się okazało jest przestrzeń na tchórzliwość (choć mnie to zadziwia i zastanawiam się jakim sposobem).
Oczywiście być może nie jest to tchórzliwość ale zwykła podłość. Trudno powiedzieć.