Emerytury !!!

Koledzy, dzisiaj byłem w nocy w pracy na jednym z przejść z Ukrainą! Z niecierpliwością wspólnie z koleżeństwem czekałem na sygnał, informację z zarządu ZZ o rozpoczęciu akcji protestacyjnej... niestety nic takiego nie wydarzyło się. Po nocnych konsultacjach z koleżeństwem ze związków, postanowiliśmy o niepodejmowaniu działań protestacyjnych. I śmiem twierdzić, że dopóty ktoś nie będzie figurował, nie poprowadzi i wrzeszczcie nie napiszę, że od godz. 00:00 dnia tego i tego decyzją wspólną ZZ granica rozpoczyna strajk włoski dopóty granica będzie normalnie funkcjonowała. Dlaczego?? Ponieważ na odprawach są głównie młodzi funkcjonariusze, którzy mają świadomość kto weźmie niestety odpowiedzialność za wyrywkowe "spowalnianie odpraw".... musi być jasny sygnał na piśmie i w swoim zakresie obejmować wszystkie przejścia. inaczej to po prostu nie wyjdzie. Dodatkowo zwracam się z prośbą do koleżeństwa z oddziałów wewnętrznych, urzędów i izb... Nie wysyłajcie smsów typu skrupulatne kontrole dziś w nocy akcja czas start itp bo dla nas pracujących na pierwszej linii jest to podpucha, która w efekcie przyniesie tylko negatywne konsekwencje dla tych kilku kilkunasty funkcjonariuszy będących na pierwszej linii, którzy odważą się przeciwstawić się swoim przełożonym ...

Popieram w całej rozciągłości oprócz tego sygnału na piśmie. Kto ma go podpisać? Przewodniczący? toż to prosta droga do zwolnienia dyscyplinarnego. Na takie coś nie liczmy. W 2008 nikt , żadnych pism nie wysyłał a strajk się udał. Wystarczy skoordynowana akcja przewodniczących związków poszczególnych oddziałów.
A teraz z innej beczki. Popatrzmy na oddział w Bielsku -Białej jaki ładny baner mają. Dlaczego poszczególne komórki takich nie posiadają( przynajmniej moja) by móc je rozwiesić wszędzie. To zadanie dla Centrali ZZ aby takie banery przygotować i wszystkim rozesłać. Poza tym powinny być flagi z logo ZZ Celnicy. Wybaczcie ale wywieszenie samych flag państwowych kojarzy się ludziom z jakimś świętem a nie protestem. To chyba nie jest ąz tak wielki koszt by takie banery i flagi przygotować. W końcu co miesiąc ponad 60000 spływa na konto ZZ( oczywiście nic nikomu nie wypominając). Z tego co widzę młodzi celnicy nie bardzo widzą sens w uczestniczeniu w proteście na granicy. Za cholerę nie mogą zrozumieć ,że i oni nie moga być pewni roboty w 2017r. Po raz wtóry piszę ,że potrzebny jest objazd granicy przez kogoś z ZZ najlepiej Pana Sławka , spotkania się z celnikami i wytłumaczenie im na jakiej bombie wszyscy siedzimy.

Co do pierwszej kwestii: Kolego jest oficjalny komunikat ZZ o wzmożonej i dokładnej kontroli !!!
Co do drugiej kwestii : Masz rację brak koordynacji !!!!!!!!! i to jest błąd !!!!!!!!:mad:

Koledzy, dzisiaj byłem w nocy w pracy na jednym z przejść z Ukrainą! Z niecierpliwością wspólnie z koleżeństwem czekałem na sygnał, informację z zarządu ZZ o rozpoczęciu akcji protestacyjnej... niestety nic takiego nie wydarzyło się. Po nocnych konsultacjach z koleżeństwem ze związków, postanowiliśmy o niepodejmowaniu działań protestacyjnych. I śmiem twierdzić, że dopóty ktoś nie będzie figurował, nie poprowadzi i wrzeszczcie nie napiszę, że od godz. 00:00 dnia tego i tego decyzją wspólną ZZ granica rozpoczyna strajk włoski dopóty granica będzie normalnie funkcjonowała. Dlaczego?? Ponieważ na odprawach są głównie młodzi funkcjonariusze, którzy mają świadomość kto weźmie niestety odpowiedzialność za wyrywkowe "spowalnianie odpraw".... musi być jasny sygnał na piśmie i w swoim zakresie obejmować wszystkie przejścia. inaczej to po prostu nie wyjdzie. Dodatkowo zwracam się z prośbą do koleżeństwa z oddziałów wewnętrznych, urzędów i izb... Nie wysyłajcie smsów typu skrupulatne kontrole dziś w nocy akcja czas start itp bo dla nas pracujących na pierwszej linii jest to podpucha, która w efekcie przyniesie tylko negatywne konsekwencje dla tych kilku kilkunasty funkcjonariuszy będących na pierwszej linii, którzy odważą się przeciwstawić się swoim przełożonym ...

Co on ma ci powiedzieć ? Jakie ma to dla niego znaczenie? To czy będzie dowodził 7 czy 14 tys. - jakie to ma znaczenie !!!!! Najważniejsze żeby generałem został !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Trzeba chodzić na spotkania partyjne , wiece poznawać ludzi... wspólne zdjęcia, kolacje itd. i ty też możesz być generałem ...

to że Minister nie wie czym my się zajmujemy to ja staram się zrozumieć, ale co zrobił z-ca aby to zmienić? NIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To fakt, że obywatelem Banasiem, głowy sobie zawracać nie powinniśmy!
Jestem jednak bardzo ciekaw, odniesienia do jego słów, bądź co bądź obywatela MUNDUROWEGO - vice SSC ...

Zostawmy temat Banasia! Wczoraj został podjęty temat Dnia Dziecka. Wiele osób chce ten czas poświęcić swoim pociechom. Jaka jest sytuacja? Świętujemy?

Gdy barany idą na rzeż,przeczuwając swój los beczą.Celnicy milczą.Nie obrażać baranów.A swoją drogą ,skoro SC ma być likwidowana,po co te wszystkie szkolenia ,kursy itp? Nie szkoda kasy? O czasie nie mówiąc?

Art. 27. Powołanie i odwołanie na stanowisko Szefa i Zastępcy Szefa Służby Cywilnej
Dz.U.2015.0.990 t.j. - Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej

3. Na stanowisko Szefa Służby Celnej może być powołana osoba, która spełnia następujące kryteria:
...
5) ma co najmniej czteroletnie doświadczenie w zakresie obejmującym zagadnienia celne lub podatkowe;
...
7) ma nieposzlakowaną opinię;
8) daje rękojmię należytego wykonywania zadań.

czy pan mar(y)jan spełnia te kryteria???? czytam i czytam jego biografie dostępne w necie i mi jakoś nie składa się

Maniek w dodatku nie ma stażu na kierowniczym stanowisku bo leniuchowanie w NIKu się Mańkowi nie liczy. Ale zawiadomienie do prokuratury o przekroczeniu uprawnień przy powoływaniu to na tego kto Mańka powołał.
O tej apolityczności to nawet nie ma co wspominać bo to dotyczy tylko personelu i świątecznych przebierańców.

Koledzy Burack Piekarz, komunikat owszem jest, ale czego on dotyczy ?? Sedno komunikatu skupia się na ruchu towarowym i uwierzcie mi, czytam ze zrozumieniem i doskonale rozumiem sytuację ponieważ w ostatnich dniach moi koledzy zostali zawieszeni na podstawie oskarżeń prokuratora. Koledzy, którzy byli "naparnikami" pracy, kierownikami, wzetami. Taką nagrodę dostali... komunikat w swoim przekazie nie różni się niczym od wcześniej wysyłanych naszych uwag i zażaleń na np niewłaściwie rozliczany czas pracy na granicy. Jaki jest oddzwięk??? wogóle niezauważalny.... I proszę nie zrozumcie mnie zle. W pełni popieram te wszystkie działania! dlatego wstąpiłem do Związku, ale nie oczekujcie, że granica, że my na granicy pracujący, w wiekszości ludzie ze stażem maksymalnie 10 letnim zablokujemy granicę biorąc pełną prawnę odpowiedzialność za te czyny. W 2008 roku owszem nie było takich pism, komunikatów bo i ludzi na granicy nie było...nie było kim cyfry robić. Związki zaś włączyły się dopiero kiedy pan Tusk helikopterem na Dorohusk przyleciał i zamiast mówić jednym głosem, kązdy krzyczał aby dla siebie... Dostrzegacie analogię?? i powtórzę po raz ostatni. Czytam Wasze posty i w większości widzę, ze wypowiadają sie głownie ludzie pracujący w wew oddziałach. Nawet jeśli pracowaliście na granicy to chyba dawno...w innych warunkach z innym kierownictwem. My na pasach jesteśmy gotowi, ale bez jasno określonego celu bez koordynacji działań we wszystkich przejściach, nikt nie będzie nadstawiał karku indywidualnie...

Koledzy Burack Piekarz, komunikat owszem jest, ale czego on dotyczy ?? Sedno komunikatu skupia się na ruchu towarowym i uwierzcie mi, czytam ze zrozumieniem i doskonale rozumiem sytuację ponieważ w ostatnich dniach moi koledzy zostali zawieszeni na podstawie oskarżeń prokuratora. Koledzy, którzy byli "naparnikami" pracy, kierownikami, wzetami. Taką nagrodę dostali... komunikat w swoim przekazie nie różni się niczym od wcześniej wysyłanych naszych uwag i zażaleń na np niewłaściwie rozliczany czas pracy na granicy. Jaki jest oddzwięk??? wogóle niezauważalny.... I proszę nie zrozumcie mnie zle. W pełni popieram te wszystkie działania! dlatego wstąpiłem do Związku, ale nie oczekujcie, że granica, że my na granicy pracujący, w wiekszości ludzie ze stażem maksymalnie 10 letnim zablokujemy granicę biorąc pełną prawnę odpowiedzialność za te czyny. W 2008 roku owszem nie było takich pism, komunikatów bo i ludzi na granicy nie było...nie było kim cyfry robić. Związki zaś włączyły się dopiero kiedy pan Tusk helikopterem na Dorohusk przyleciał i zamiast mówić jednym głosem, kązdy krzyczał aby dla siebie... Dostrzegacie analogię?? i powtórzę po raz ostatni. Czytam Wasze posty i w większości widzę, ze wypowiadają sie głownie ludzie pracujący w wew oddziałach. Nawet jeśli pracowaliście na granicy to chyba dawno...w innych warunkach z innym kierownictwem. My na pasach jesteśmy gotowi, ale bez jasno określonego celu bez koordynacji działań we wszystkich przejściach, nikt nie będzie nadstawiał karku indywidualnie...

Zgadzam się z Tobą... I jestem świadoma tego że musimy to zrobić na 3 .... 4ry... pracuje na granicy i tez mam świadomość tego co się dzieję - i nie tylko ja - ale też jak przedmowca wiem że nikt indywidualnie się nie stawi jeśli nie zrobią tego oddziału wew. izby... itp.

Ostatnia edycja:
Skoro wszyscy czekają na sygnał,a przywódcy zz obawia się konsekwencji to może werto zastanowić się nad udziałem w wydaniu tego dźwięku i zaproszeniu do współpracy działacza Solidarności Pana Piotra Dude, nawet na mediatora.

"KAŻDY Z WAS,
MŁODZI PRZYJACIELE ZNAJDUJE TEŻ W ŻYCIU JAKIEŚ SWOJE WESTERPLATTE,
JAKIŚ WYMIAR ZADAŃ, KTÓRE MUSI PODJĄĆ I WYPEŁNIĆ,
JAKIŚ PORZĄDEK PRAW I WARTOŚCI, KTÓRE TRZEBA UTRZYMAĆ I OBRONIĆ,
OBRONIĆ DLA SIEBIE I DLA INNYCH.
JAN PAWEŁ II
Niech słowa Św. Jana Pawła II będą naszym mottem przewodnim w naszych obecnych działaniach"
Czy trzeba czekać na jakiś dodatkowy sygnał drodzy Funkcjonariusze. W tym cytacie wszystko jest napisane i każdy powinien wiedzieć co ma robić..czy to młody czy stary, czy szeregowy czy funkcyjny.
Brakuje tylko tego o czym napisała "hanka12" , trzeba to zrobić na 3/4 ...czyli od jutra.

"KAŻDY Z WAS,
MŁODZI PRZYJACIELE ZNAJDUJE TEŻ W ŻYCIU JAKIEŚ SWOJE WESTERPLATTE,
JAKIŚ WYMIAR ZADAŃ, KTÓRE MUSI PODJĄĆ I WYPEŁNIĆ,
JAKIŚ PORZĄDEK PRAW I WARTOŚCI, KTÓRE TRZEBA UTRZYMAĆ I OBRONIĆ,
OBRONIĆ DLA SIEBIE I DLA INNYCH.
JAN PAWEŁ II
Niech słowa Św. Jana Pawła II będą naszym mottem przewodnim w naszych obecnych działaniach"
Czy trzeba czekać na jakiś dodatkowy sygnał drodzy Funkcjonariusze. W tym cytacie wszystko jest napisane i każdy powinien wiedzieć co ma robić..czy to młody czy stary, czy szeregowy czy funkcyjny.
Brakuje tylko tego o czym napisała "hanka12" , trzeba to zrobić na 3/4 ...czyli od jutra.

Jakie Westerplatte bo ja widzę Grunwald albo bitwę Warszawską,ani myślę o przegranej czy poddaniu .

Skoro wszyscy czekają na sygnał,a przywódcy zz obawia się konsekwencji to może werto zastanowić się nad udziałem w wydaniu tego dźwięku i zaproszeniu do współpracy działacza Solidarności Pana Piotra Dude, nawet na mediatora.

Sara chyba nie zauważyłaś,że Piotr Duda (sterowany przez opozycyjny PIS) darł ryja i groził publicznie posłom za czasów PO. Teraz go ani widu, ani słychu, pomimo że na Śląsku w górnictwie i przemyśle okołokopalnianym planowane są zwolnienia i pracę ma stracić parę tysięcy ludzi.

Więc to chyba nie najlepszy pomysł.

do bart_ol I dlatego wierzę, że UC wewnętrzne, OC wewnętrzne i Izby wewnątrz kraju zainicjują TO. Pewne sygnały już nadchodzą. Musimy dać przykład oddziałom granicznym. W końcu jest to nawet nieelegancko aby 13 tys. fc celnych czekało co zrobi dla nich i dla siebie garstka licząca ok. 3 tys. Część z nas jest na wolnym, część będzie, spotkamy się również 8 czerwca. Mogę co miesiąc jeździć do Warszawy jeśli jest tylko szansa na uratowanie cła. Pamiętajmy, że granica ma swoich zastępców (GRK, WZP i in.). Natomiast wewnątrz kraju jesteśmy póki co nie do zastąpienia. Wprawdzie w KAS-ie możemy już być zastępowalni przez skarbowców ale teraz to my rządzimy niepodzielnie. Do zmienników w GRK i WZP mam prośbę: nie przeszkadzajcie. Jeśli nie chcesz brać w TYM udziału stań i przyglądaj się. W ten sposób tylko raz nam przeszkadzasz. Jeśli pomagasz naszym destruktorom wówczas twoje działanie jest po dwakroć szkodliwa. Do wszystkich którzy są mamieni dalszą pracą w cle i przyszłymi emeryturami proponuję chwilę zastanowienia i odpowiedź na 4 pytania: czy masz 55 lat i więcej, czy od 1999 roku przez 15 lat pracowałeś w WZP bądź też na granicy, czy zwalczałeś przestępczość i masz to udokumentowane na papierze (przez 15 lat), czy dobrze znasz pełnomocnika, który będzie decydował o dalszym naszym życiu? Jeśli tak to gratulacje: wygrałeś prawie jak w lotto, możesz pójść na emeryturę - coś ok 45%. Ps. do kadry jeśli jesteście z nami to wystarczy abyście nie przeszkadzali

działania powinny być koordynowane na każdym szczeblu ZZ. Przecież Nasz związek ma przedstawicieli w każdym OC. Powinni oni na siebie wziąć trochę ciężaru od Sławka. Reszta już sama rozwinie się oddolnie

8 czerwca melduję się w Warszawie - spodobała mi się, taka miesięcznica :D - tak jak ktoś powiedział, wystarczy że każdy z nas, który był tam w maju, weźmie tylko jednego kolege/koleżanke ze sobą będzie nas ponad 4 tysiące. obstawimy i sejm i belweder i URM i nawet na aleje ujazdowskie pójdziemy

Ostatnia edycja:
Takie gatki jakie wygłasza Banas to można głosić przy wódzie podczas prywatnego spotkania pod warunkiem, ze nikt nie nagrywa. Prymityw tego człowieka poraża. Jak wyobraża sobie współpracę z funkcjonariuszami, których zmieszał z błotem.
Przecież każdy celnik widzi, że jest do zwolnienia.

Back
Do góry