Emerytury !!!

Mario,
absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Całkowicie spacyfikowali, a niby jak , ja jakoś tego nie czuję. Nie szukajmy usprawiedliwień, nie oczekujmy, że Sławek czy ktokolwiek inny w pojedynkę załatwi nam cokolwiek.
Pracuję w tej instytucji długo i stwierdzam, że nigdy, podkreślam z żalem, ze niestety nigdy, żadna władza nie rozmawiała z nami bez akcji protestacyjnej. Może czas wyciągnąć wnioski, póki trwają konsultacje międzyresortowe.

digital41 i góral9999 pewnie, że macie prawo wyrażać swoje zdanie, ale gdy trwa we wszystkich izbach zbieranie podpisów, a inni już są po wysłaniu pism czy maili, to wybaczcie ale, nie na miejscu są wasze rozważania czy coś warto. Akcja ruszyła, ludzie się zaangażowali. Czas na tego typu wywody był wcześniej.
góral9999 Twoja propozycja
" Powiem Wam co trzeba zrobić:
- wybrać nowego jednego przedstawiciela, który będzie negocjował w naszym imieniu (pisząc naszym mam na myśli całą Służbę Celną, a nie jakiś mały związek zawodowy)" bardzo mi się podoba, tylko podpowiedz, jak to zrealizować.
Pozdrawiam
CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ

powiem wam co trzeba zrobić:
- wybrać nowego jednego przedstawiciela, który będzie negocjował w naszym imieniu (pisząc naszym mam na myśli całą służbę celną, a nie jakiś mały związek zawodowy)
- powiadomić rządzących o zakończeniu dialogu z nimi
- powiadomienie mediów oraz społeczeństwa o obietnicach rządu i rozmowach toczących się od 1999, poinformować o obietnicach pana premiera (przytoczyć stosowne dokumenty),
-poinformować media i społeczeństwo, a nawet uefa o dacie rozpoczęcia strajku włoskiego i możliwych problemach na euro 2012 i wszystkich przeprosić za utrudnienia .
- powiadomić media i społeczeństwo czym się zajmujemy , ile zbieramy pieniędzy dla państwa, jak nas jest mało (tylko 14 tys. Funkcjonariuszy), wymogi jak policja i inne
- kolejny krok to przystąpienie do protestu i do skutku (na początek jakieś oddawanie krwi potem szczegółowe kontrole , chorobowe. Mamy tyle możliwości i wszystko zgodnie z prawem, a z pisaniem dajmy sobie już spokój.

szacun!!!!!!!!!!!!!!!! Nic dodać nic ująć - i ten wpis powinien zamknac wątek!!!

"uświadomić" posłów PO i PSL

Trzeba zyskać poparcie w naszej sprawie polityków obozu rządzącego (PO i PSL) bo to oni mają większość w Sejmie i miażdżąca większość w Senacie. Politycy mogą realnie naciskać na MF.
Jeżeli kwestia emerytur dla celników "przejdzie" przez Komisję Finansów Publicznych to właśnie głosy w/w będą decydowały czy otrzymamy to świadczenie, a nie zdanie posłów opozycji (najdobitniej obrazuje to ostatnia próba odwołania przez opozycję Ministra Zdrowia) ;)
Polecam wypowiedz Józefa Zycha (PSL) z 18.01.2012r. z końca emisji programu "Minęła dwudziesta" : www.tvp.pl/publicystyka/polityka/minela-dwudziesta/wideo/18012012/6080748

Parodia czy fałsz?

Posłowie PO po stronie FC w/s emek? To jakiś głupi żart. Nawet dziecko wie, że posłowie PO (zresztą PSL podobnie) nic tu nie pomogą z powodu żelaznej dyscypliny, a ich szefowie zrobią wiele by nie dać emerytur celnikom. Gdyby było inaczej, to MF dawno złożyłby wniosek o objęcie FC zaopatrzeniowym systemem emerytalnym dla mundurowych. Największym dowodem na potwierdzenie tej tezy jest zaproponowanie emek celnych na 5 mni. przed upublicznieniem projektu ustawy o emkach wg nowych zasad u mundurowych. Dla odwrócenia uwagi. Sciema, wpust i obraza naszej inetligencji. Tylko dziecko lub staruszek z demencją mogą kupić to wysublimowane kłamstwo. No i jak zwykle, władza może liczyć na pomoc w propagandzie tej fikcji przez wiadomo kogo.

opozycja czy koalicja. Kto ma nas poprzeć?

Prawdą jest, że koalicja nas zwodzi, ale uczciwie trzeba przyznać, że nie pierwsza. PIS i SLD kiedy byli przy władzy też nic nam nie pomogli (PIS nas prawie sKASował). W tym przypadku popieram zdanie BlackJacka, że poparcia trzeba szukać u posłów koalicji. Trzeba ich przekonać do naszej sprawy, bo choćbyśmy znaleźli poparcie całej opozycji to bez głosów koalicji nie osiągniemy nic. Inna sprawa, że jeśli jacyś posłowie opozycji poprą nasze EMKI to będzie to pachniało obłudą, bo nie uczynili nic będąc przecież kiedyś przy władzy.

Do pjs

Chciałbym się mylić, ale uważam Kolego, nie ma szans by posłowie koalicji nas poparli. Nawet jeśli w pojedyńczych wystąpieniach będą wyrażać taką deklarację. Zaważy dyscyplina. Ludowcy są partią wiecznie uzależnioną od swoich koalicjantów. Bez nich odchodzą w niebyt. Dlatego bez względu na to co myślą i jakie mają poglądy zrobią i będą głosować jak PO im poleci. A PO ani myśli przyznawć celnikom emerytur.

kol. Sławek był wczoraj na spotkaniu w W-wa m.in. ze Zrzeszeniem ZZSC RP, ponieważ komunikat z tego spotkania jest dość lakoniczny to może przybliżyłby nam dyskusję jaka tam się toczyła nad działaniami ZZ w kierunku emerytur mundurowych. Nie poruszam tego bez kozery bo przed w/w spotkaniem, Zrzeszenie ZZSC RP (bez pozostałych ZZ) spotkało się w MF z SSC gdzie dość szeroko był poruszany ten temat.

niepokój w centrali ?

BJ, komunikat ze spotkania jest jasny i zrozumiały.
lepiej podziel się na forum cynkami ze spotkania ZZSC RP z SSC.
czyżby uskarżali się na fe..., brak emerytur ?

czy ty nie byłeś proszony na spotkanie zz ?
wielka szkoda i błąd.
dzisiaj tłumacz byłby zbędny.
zdałbyś osobiście relację z samych nagich faktów.

właśnie nie mam żadnych cynków, dlatego myślałem, że Zrzeszenie ZZSC RP podzieli się z pozostałymi ZZ informacjami z tego spotkania. W przedstawionym komunikacie nie ma ani słowa jakie konkretne działania będą podjęte w kontekście w/w spotkania z SSC.
Ale dajmy Sławkowi możliwość wypowiedzenia się (będziemy mieli wtedy informacje z pierwszej ręki) wszak temat uprawnień emerytalnych jest nam wszystkim b.bliski.

jesteś żałosny

przyszły ponaglenia z centrali od imiennika ?
czy raczej szukasz zaczepki.
kręcisz, drążysz .... prowokujesz i nic.
gościu, Siwy nie twój poziom, i tak nie zrozumiesz.
poprzekręcasz, zmanipulujesz i chyba tylko o to chodzi.
taaaaaak.

CELNICY NOC IDZIE.
CZAS SIĘ ZADEKLAROWAĆ.

No właśnie BlacjJack

Jestem tolerancyjny, ale ty gościu, chyba nie do końca jesteś szczery. Zadałem Ci kiedyś pytanie, skąd twój zachwyt nad emeryturami celnymi i nawet nie wysiliłeś się na odpowiedź. Kiepski jestem w gierki, a coś mi tu trąci...........spryciuszek? Fan władzy? No bo na zgubioną sierotkę nie wyglądasz.

Oczywiście, jestem straszny, a nocami wypijam krew z podatników :p
Tak dla przypomnienia to zasadniczym motywem tych dyskusji miały być emerytury.
Na razie nikt nie potrafi mi odpowiedzieć na zasadnicze pytanie: co się stanie z moimi pieniędzmi zgromadzonymi w ZUS w momencie gdy zostaniemy dopisani do emerytur mundurowych. Czy przechodząc do systemu emerytalnego MSW mój kapitał początkowy "przejdzie" na skarb państwa? Wszyscy pięknie piszą, że chcą wyjść z ZUS do MSW, a ja się pytam tylko na jakich zasadach?
Czy jestem kiepski w te gierki (jakie gierki?) jestem dociekliwy. Tu idzie o świadczenia emerytalne w przyszłości czyli o kase, dlatego uważam, że już na wstępie ewentualnej "transformacji" należy rozwiać jak najwięcej wątpliwości.
W komunikacie Federacji ZZSM wyraźnie jest napisane, że popierają nasze dążenia do wejścia SC w NOWY system emerytalny służb mundurowych-nie na starych zasadach-czyli że świadczenia te byłyby osiągalne dla przyjętych do służby od 2013r. To ja się pytam co z osobami które służą przed tą datą?

Słuchaj kolego BlackJacu nie siej tu fermentu i zamieszania. Pieniądze zgromadzone przez nas w ZUS-ie i w tak zwanym drugim filarze przechodzą do skarbu państwa, to chyba oczywiste. A poza tym jakie to ma dla ciebie znaczenie gdzie będą te pieniądze gromadzone w ZUS-ie, skoro na emce i tak będziesz otrzymywał jakiś procent swojego wynagrodzenia wyliczany wg klucza. Federacja ZZSM popiera nas w dążeniu do wejścia w nowy system emerytalny i chwała im za to, ale to nie znaczy że będzie to dotyczyło tylko ludzi przyjętych po roku 2012, ludzie przyjęci przed tym rokiem też będą objęci nowymi zasadami tak samo zresztą jak funkcjonariusze policji którzy zdecydują się na nowy system emek. Miedzy nami a nimi będzie tylko ta różnica że my nie będziemy mieli tego wyboru. Wszystko w tym temacie. To jest chyba jasne i proste.

jest mały problem jeśli ktoś ma długi staż poza sc - jak np ja 20 lat - do nowych emek tego pewnie nie wliczą bo nic na ten temat nie wiadomo - czyli mi potencjalne 2 lat liczy się dopiero od kilku lat, a tamte 20 to było za friko - w efekcie gdy osiagnę staż 25 lat w SC będę miał 62 lata, 25 lat w sc i 20 lat gdzie indziej - no to mnie uszczęśliwią, gdy młodzi którzy przyszli ze mną odpękają 25 lat w sc w wieku 50 lat i pójdą na z takiego samego stopnia i stanowiska jak ja na TAKĄ SAMĄ emkę jak ja - tyle że ja dostanę ją po 45 latach pracy
MIODZIO
a gdzie zapisy jak np w policji - w 15-letnim wymaganym do emki policyjnej stażu 20% czyli 3 lata mogą być z poprzednich miejsc pracy - czyli 3 lata z cywila + 12 w policji jako minimum + liczone niższym wskaźnikiem pozostałe lata z cywila

u nas analogicznie - jeśli 25 lat stażu i wiek 55 lat to w tych 25 latach 5 może być z cywila ale będzie liczone jak służba - czyli jak ktoś będzie miał do tego wiek 55 lat to na emkę - a za lata w cywilu powyżej 5 liczyć niższym wskaźnikiem

ANALOGICZNIE a nie ALOGICZNIE

do black....

.... uwzględniając stan Budżetu oraz perspektywy emerytur w ZUS wraz z wydłużonym okresem składkowym najniższa emerytura mundurowa byłaby i tak zdecydowanie wyższa !!!
Jednak do EM droga DALEKA I NIEPEWNA więc nie ma co się trapić na wyrost !!!:cool:

ZZ służb mundurowych popierają włączenie f.c. do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego po nowemu ale licząc staż służby 25 lat od 1983 roku.
Można wybrać sobie system tzn. albo zostaję w ZUS albo wchodzę do zaopatrzeniowego systemu.

jest mały problem jeśli ktoś ma długi staż poza sc - jak np ja 20 lat - do nowych emek tego pewnie nie wliczą bo nic na ten temat nie wiadomo - czyli mi potencjalne 2 lat liczy się dopiero od kilku lat, a tamte 20 to było za friko - w efekcie gdy osiagnę staż 25 lat w SC będę miał 62 lata, 25 lat w sc i 20 lat gdzie indziej - no to mnie uszczęśliwią, gdy młodzi którzy przyszli ze mną odpękają 25 lat w sc w wieku 50 lat i pójdą na z takiego samego stopnia i stanowiska jak ja na TAKĄ SAMĄ emkę jak ja - tyle że ja dostanę ją po 45 latach pracy
MIODZIO
a gdzie zapisy jak np w policji - w 15-letnim wymaganym do emki policyjnej stażu 20% czyli 3 lata mogą być z poprzednich miejsc pracy - czyli 3 lata z cywila + 12 w policji jako minimum + liczone niższym wskaźnikiem pozostałe lata z cywila

u nas analogicznie - jeśli 25 lat stażu i wiek 55 lat to w tych 25 latach 5 może być z cywila ale będzie liczone jak służba - czyli jak ktoś będzie miał do tego wiek 55 lat to na emkę - a za lata w cywilu powyżej 5 liczyć niższym wskaźnikiem

ANALOGICZNIE a nie ALOGICZNIE

no chyba Pan sobie jaja robi, jesli miałby byc liczony staż pracy w UKS, skarbówce PK-erze i jeszcze gorzelni..jako podstawa do emerytury mundurowej.....

Back
Do góry