Emerytury !!!

do anom.....

"To ja dodam jeszcze coś od siebie. Jestem pracownikiem cywilnym, wykonuję identyczną robotę jak mundur. Zakres zadań dokładnie taki sam!

Po pierwsze. Jestem za przeproszeniem dymany na kasie. Średnio 700-1000 zł brutto w stosunku do munduru! Po drugie. Nie mam dodatków za żadne stopnie. Po trzecie. Mam mniejszy wymiar urlopu. A nie 31-36 dni za to że przez ileś tam lat się przyłazi do roboty. Teraz jeszcze wcześniejsze emki. Sorry a dla mnie to już jest poniżej pały! Rozumiem WZP. Bo nie wyobrażam sobie starego dziada ganiającego po rynku za wódą i fajkami. To samo jest ze strażakami czy policjantami. Ci co siedzą za biureczkami (policja,straż,wojsko) proszę zapieprzać do 67 roku jak inni. A reszta niech się wali bo ja nie mam zamiaru zapierd.... na wasze wcześniejsze emki. W obecnym kształcie tego całego syfu pewnie nawet nie dożyje mojej emerytury.
Skoro tak, niech pracownicy skarbówek, samorządów zaczną domagać się wcześniejszych emek. Przecież oni też muszą przyłazić do roboty!"

..... tymi słowami pokazujesz, że nie masz pojecia o pracy w cle .... spójrz na ludzi, którzy tyrają bądź tyrali na granicy ..... gdzie wielokrotnie zagrożone było ich życie, gdyż zatrzymywali towary przemytnikom.... gdzie z różnych przyczyn wstrzymywany był im urlop, gdyż była taka potrzeba po stronie pracodawcy .... Dodatkowo praca w szczególnie skażonym powietrzu .... wszystko co z rur samochodów wydziela się pozostaje w płucach celników no i na koniec jeszcze należy powiedzieć o kolegach ze Straży Granicznej , którzy za sprawdzanie paszportów po 15 latach idą na emeryturę !!!! Argumentów jest zdecydowanie więcej !!!

Pan Jan Vincent Rostowski
Minister Finansów
sekretariat.bmi@mofnet.gov.pl

Szanowny Panie Ministrze.

W związku z przekazaniem do uzgodnień międzyresortowych projektu ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz niektórych innych ustaw zwracam się do Pana Ministra z prośbą o wystąpienie do Ministra Spraw Wewnętrznych z poprawkami do projektu ustawy, które zagwarantują objęcie funkcjonariuszy celnych nowym zaopatrzeniowym systemem emerytalnym służb mundurowych licząc od 1983r. wraz z uzasadnieniem i oceną skutków regulacji.
Jako funkcjonariusz celny nie rozumiem dlaczego jestem dyskryminowany w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, jestem bowiem zatrudniony tak samo jak wszyscy ww. funkcjonariusze w ramach stosunku administracyjno – prawnego, podlegam analogicznym a nawet ostrzejszym rygorom służby, dyspozycyjności, pełnej zależności od władzy służbowej, wymaganiom sprawności fizycznej, wymaganiom zdrowotnym, mam ograniczone te same a nawet większe prawa i swobody obywatelskie.
Decyzja taka znacznie usprawni funkcjonowanie służby odpowiedzialnej za ok. 1/3 budżetu. Jak wynika z analizy do propozycji tzw. emerytur celnych uprawnienia miałyby dotyczyć zaledwie około 600 osób rocznie, a minimalny ich koszt to mniej niż kwota uszczupleń z akcyzy na jakie nie został narażony skarb państwa w wyniku jednego zaledwie ujawnienia naszych funkcjonariuszy.
Całe społeczeństwo, a nawet Trybunał Konstytucyjny - vide sygn. K1/04 jest przekonany, że funkcjonariusze celni należą do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego. Od wniosku Pana Ministra zależy, czy będzie przestrzegana Konstytucja w zakresie równego traktowania podległych Panu funkcjonariuszy Służby Celnej w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych. Funkcjonariusze celni są jedyną służbą mundurową pozostającą poza systemem zaopatrzeniowym, przez brak podobnych uprawnień emerytalnych prawodawca wprowadza odstępstwo od zasady równości wyrażonej w Konstytucji RP. Wielokrotnie Premier obecnego Rządu deklarował zbliżenie uprawnień funkcjonariuszy celnych do funkcjonariuszy innych formacji mundurowych, w związku z trwającymi pracami nad reformą emerytur jest to właściwy moment do podjęcia inicjatywy.
Wnoszę względnie o alternatywne wystąpienie Pana Ministra z wnioskiem do Komitetu Stałego Rady Ministrów z projektem zmian ustawowych zawierających tzw. emerytury celne.

Do wiadomości:
Biuro Pełnomocnik Rządu ds. Równego Traktowania – bprt@kprm.gov.pl
Minister Spraw Wewnętrznych – minister@msw.gov.pl

Funkcjonariusz celny
Sławomir Siwy
48-303 Nysa
Ul. ..............
Nysa, dnia 15.01.2012r.

Burack nie napisałem, że nikomu się nie należą wcześniejsze emki. Na pewno tych osób jest zdecydowanie mniej niż powinno być. Proszę Cię, z jakiej kur... paki większość biurw z Urzędów i Izb ma mieć wcześniejsze emki, dodatkowe dni urlopu. Siedzą, pierdzą w przysłowiowe stołki, klepią decyzje, postanowienia (dokładnie tak samo jak kilkadziesiąt jak nie kilkaset tysięcy urzędasów w całym kraju!!!) albo rozpisują przetargi na płyn zimowy do spryskiwaczy.

W moim miejscu pracy nie znam nikogo kto miał do czynienia z pracą celnika. Są to typowe biurwy które o granicy, odprawach i całą resztą słyszeli tylko na "zetkacu".

Ostatnia edycja:
Zwracam się z wnioskiem o podjęcie współpracy wszystkich central i wspólne występowanie z inicjatywami działań w sprawach emerytur dla funkcjonariuszy celnych.

Pismo Federacji ZZSC o wspólne wysłanie pisma do Premiera zostało wprawdzie odrzucone przez Zrzeszenie, natomiast nasz Związek wysłał pismo do Premiera wcześniej, nie znając korespondencji Federacji, co jednak nie przekreśla możliwości wspólnych działań w ww. sprawie w przyszłości, o co niniejszym apeluję

Pozdrawiam[/I]
Sławomir Siwy
ZZ Celnicy PL

P.Sławku czy jest odzew na Twojego maila???
Czy P. Staniszewski coś odp.??????????

ciągle brak wniosku MF i woli politycznej Rządu

Jakie to Państwo, jaki Rząd, jaki Minister , że nie dba o Swoich Urzędników, którzy dbają o finanse Swojego kraju dając do budżetu 1/3 dochodu. Jest jedna z największych okazji przy zmianie Ustawy Służb Mundurowych w sprawie wieku i stażu uwzględnić Naszą SC jednym się dodaje innym można odjąć.A tak tylko zostaje długo pracuj szybko umieraj.Pozdrawiam.

P.Sławku czy jest odzew na Twojego maila???
Czy P. Staniszewski coś odp.??????????

Odzew był z kilku central już 13 stycznia. Pojawiła się nawet propozycja spotkania 20 bm, ale nie wiem, czy ten termin został ostatecznie zaakceptowany.
Mam nadzieję, że do tego spotkania dojdzie jak najszybciej, bez stawiania własnych warunków, gdyż jedynym celem są EMERYTURY.

Ostatnia edycja:
Odzew był z kilku central już 13 stycznia. Pojawiła się nawet propozycja spotkania 20 bm, ale nie wiem, czy ten termin został ostatecznie zaakceptowany.
To budująca wiadomość. Mam tylko nadzieję, że nie jest to inicjatywa Federacji w odpowiedzi na druzgocący dla niej komunikat NSZZ "S" z 14 stycznia....bo to siłą rzeczy byłoby co najmniej dziwne, jeśli nie powiedzieć podejrzane.
Czy wiadomo, kto zaproponował termin 20 bm?

... jedynym celem są emerytury ?

emerytury adekwatne do uprawnień służb mundurowych dla celników nie dzielą środowiska zawodowego.
pozostaje pytanie, kto ich chce naprawdę ?
działania z przeszłości części związków jako reprezentantów środowiska tego nie potwierdzają.
na stronie głównej wisi dość jednoznaczne stanowisko Solidarności.
nie jest miłe dla niektórych.
trudno jednak być ślepym na fakty.
Solidarność nie jest chyba osamotniona w swoim stanowisku.

.. i oto bezzwłocznie jest odpór, stręczenie poprzez forum Celnicy za spotkaniem, "bez stawiania własnych warunków".
więc "nie swoje" wolno stawiać !
ciepło, ciepło ......
uczciwy nie lęka się faktów.
przecież w ściemę, że z tymi "emkami celnymi" to oddolna inicjatywa wierzy chyba tylko tandem MF-Federacja.
współautorzy tego blefu.
pytanie nie czy ale w co grają ?
kolejny policzek dla środowiska, a świstaki w msw siedzą i zawijają sreberka ....

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ

Ostatnia edycja:
Sławku

- Czy forum ZZ.Celnicy.PL jest narzędziem komunikacji tylko członków związku? (kilka takich opinii zostało przedstawionych na forum)

- Czy uważasz, że wpisy na forum np "aguirre" sprzyjają porozumieniu?

- Czy wyraziłeś Swoje stanowisko ws zaproszenia na spotkanie (rozsłanego 13 stycznia -godz. poranne) na dzień 20 stycznia przez Federację?

PS Proste pytania, proste odpowiedzi, a będę wiedział, czy w ogóle warto się angażować, bo jeżeli nie będzie jedności wszystkich ZZ mówiących wspólnym głosem, zaangażowania funkcjonariuszy i przekazywania informacji za pomocą forum, to... nic to:(:(

PSII szczególne pozdrowienia dla Aguirre:)

Ostatnia edycja:
Panie Jabol

oczekujesz odpowiedzi Siwego na twoje prowokacje.
porozumienie z tobą raczej jest niemożliwe.
odnosiłem się do twoich wpisów wielokrotnie.
każdy umie czytać.
poskarż się obecnym kolegom ....
Sławek ma cię uwiarygodnić ?
wezwij na pomoc BJ.

pisać możesz do woli.
;)

Jest kilka osób na tym forum, którym nie zależy na porozumieniu ZZ i Ty aguirre do nich należysz, dlatego staram sie Twoje wypowiedzi omijać jak placki na łące:) (jaką prowokację,jakie uwiarygodnienie, gościu przestań zachowywać się jak przedstawiciele jednej "sprawiedliwej" partii. Może jeszcze zaproponujesz mi sposób komunikacji z przewodniczącym poprzez listy otwarte?:))

mam tylko nadzieję, że Sławek nie słucha takich doradców jak aguirre, bo będzie to oznaczać tylko jedno:(

pzdr

Ostatnia edycja:
Mądrości młodzieżo celna ! 32 lata w cle i nie uwsteczniam się w sensie myślenia . WIĘCEJ logiki i pozytywnego myślenia dla całego środowiska wieloetatowi zwiazkowcy.JAKO jednostaka może łatwiej się wybić ale to tylko przyjemna chwila nie przynosząca akceptacji środowiska. Na pasy na granicę , 30 stopni mrozu - trzeżwe myslenie.

Anonymous - bardzo mylisz się -twierdząc, iż wcześniejsze emerytury nie powinny dostać osoby pracujące w biurach ani tym samym dodatkowego urlopu. Ja i moje koleżanki i koledzy obecnie pracujący w biurach wcześniej pracowaliśmy w oddziałach granicznych na ówczesnej granicy zachodniej, potem w oddziałach wewnętrznych.
Zanim napiszesz coś niesprawdzonego to sprawdź - bo swoimi stwierdzeniami ranisz innych.

Edward czy w takim razie uważasz, że jak ktoś pracował 3-5 lat na odprawach to już z automatu należy mu się wcześniejsza emerytura?
Jak już napisałem - zdecydowana większość osób z którymi dane jest mi pracować, na granicy była tylko wtedy jak opuszczała nasz piękny kraj jadąc na wakacje.

Co więcej, czy pracownikom UKS'ów, US'ów (wydziały kontroli,poborcy skarbowi) i wiele, wiele innych nie powinna należeć się wcześniejsza emka? Zapierd.... po bazarach, melinach, szukają firm krzaków, mróz, śnieg, deszcz i jakoś nikt z tego powodu nie lamentuje.

Edward czy w takim razie uważasz, że jak ktoś pracował 3-5 lat na odprawach to już z automatu należy mu się wcześniejsza emerytura?
Jak już napisałem - zdecydowana większość osób z którymi dane jest mi pracować, na granicy była tylko wtedy jak opuszczała nasz piękny kraj jadąc na wakacje.

Co więcej, czy pracownikom UKS'ów, US'ów (wydziały kontroli,poborcy skarbowi) i wiele, wiele innych nie powinna należeć się wcześniejsza emka? Zapierd.... po bazarach, melinach, szukają firm krzaków, mróz, śnieg, deszcz i jakoś nikt z tego powodu nie lamentuje.

specyfika Służby Celnej jest taka, że jednego dnia pracujesz "w papierach" w UC albo IC a dnia następnego możesz zostać przeniesiony na pas do OC granicznego...nie ma recepty na zdefiniowanie pojęcia komu w cle należy się wcześniejsza "emka" a komu nie...według mnie nie ma żadnej różnicy pomiędzy tym kto pracował kilka lat na granicy a tym co na tej granicy pracował lat 20...poza tym weź pod uwagę, że określanie "w latach" czasu pracy który będzie zasługiwał na wczesniejszą emeryturę jest strzałem we własną stopę...bo jeżeli taki czas będzie określony (np. na lat 15) to gwarantuję Ci że nikt takiego czasu na pasie pracować nie będzie ...po 14 latach przeniosą go do OC wewnętrznego i po zawodach...wolę żeby razem ze mną niezasłużenie dostało taką "emkę" pięć osób niż ma jej nie dostać nikt

Jabol babol. Na kolana!

I nie tylko.

"(...) Co więcej, czy pracownikom UKS'ów, US'ów (wydziały kontroli,poborcy skarbowi) i wiele, wiele innych nie powinna należeć się wcześniejsza emka? Zapierd.... po bazarach, melinach, szukają firm krzaków, mróz, śnieg, deszcz i jakoś nikt z tego powodu nie lamentuje. (...)."

He, he .... . Co za dramatyzm!

Jacek oddaj medal!

Dopiero później na kolana przed Siwym!

Ostatnia edycja:
Czy aby napewno celnicy chcą wcześniejszych emerytur? Nie widać
CELNIKU ZDEKALROWAŁEŚ SIĘ JUŻ?
DZIAŁAJ!

Jabol babol. Na kolana!

a fe Ty zboczeńcu!:):):)

A tak na poważnie. Sławku. Nic na forum nie dzieje się bez Twojej wiedzy lub zgody (dot. klonów i pochlebców)
Myślisz, że Taka postawa coś da?
Jest jeszcze czas, ale tik tak tik tak...

Ostatnia edycja:
Back
Do góry