Emerytury !!!

To ciekawe RICOH co piszesz, bo na pierwszym i jednocześnie jedynym spotkaniu w tej sprawie MF zgodził się ze mną, że trzeba zmienić par.8 i 9 tegoż rozp.

Mam dla Ciebie i wszystkich f-szy dobrą radę. Nie warto ufać MF. SSC przecież wprowadził Nas już w błąd nie raz, najjaskrawiej w sprawie emerytur - przecież na piśmie jest, że emki będą da wszystkich. Teraz na piśmie jest emka dla wybranych grup, ale jak wspomniałem, prawnie jest to nie do przeprowadzenia z zaliczeniem wstecz i w ogóle z takim podziałem, dlatego w procesie legislacyjnym zostanie zmienione na datę początkową - od dnia wejścia w życie wyroku.

To ciekawe RICOH co piszesz, bo na pierwszym i jednocześnie jedynym spotkaniu w tej sprawie MF zgodził się ze mną, że trzeba zmienić par.8 i 9 tegoż rozp.

Mam dla Ciebie i wszystkich f-szy dobrą radę. Nie warto ufać MF. SSC przecież wprowadził Nas już w błąd nie raz, najjaskrawiej w sprawie emerytur - przecież na piśmie jest, że emki będą da wszystkich. Teraz na piśmie jest emka dla wybranych grup, ale jak wspomniałem, prawnie jest to nie do przeprowadzenia z zaliczeniem wstecz i w ogóle z takim podziałem, dlatego w procesie legislacyjnym zostanie zmienione na datę początkową - od dnia wejścia w życie wyroku.

Sławku
druga część Twojej wypowiedzi odnośnie procedur postępowania z MF nagle zniknęła z forum.
Dlaczego już jej nie ma ?.
Naprawdę ludzie się niecierpliwią.
pozdrawiam.

Najgorzej to wdać się w spory prawne, do tej pory toczą sie przed SA jakieś resztówki z wartościowania. Wczoraj w sygnałach dnia Szydło cos wspominała o przśpieszeniu reformy służb fiskalnych. Może być tak, ze kas pojawi sie jako kulawy projekt poselski, przegłosuja w dzień, na drugi Duda podpisze, a potem bedą kas przez lata prostować, a SC nie będzie. Trzba zrobić miesięcznice, aż do skutku, teraz pod parlamentem, BO PRZECIEŻ OBIECALI, dopóki jest zapał i kasa na autokary może protest się podwoić.

Mam pytanie do SSC Mariana Banasia czy w związku z komunikatem na Corintii funkcjonariusze pominięci w systemie emerytur mundurowych jako nie wykonujących czynności w art. 2 ust. 1 art.1-6 mają zapszestać wykonywania tych czynności?

Mam pytanie do SSC Mariana Banasia czy w związku z komunikatem na Corintii funkcjonariusze pominięci w systemie emerytur mundurowych jako nie wykonujących czynności w art. 2 ust. 1 art.1-6 mają zapszestać wykonywania tych czynności?

Nox-jest mi do Ciebie blisko czytajac Twoje wypowiedzi a odpowiadajac na pytanie.... u nas od wczoraj... mamy problemy z ujawnianiem hehe

Sławek czy planowane są jakieś rozmowy ZZ z MF? Jeśli tak to kiedy? Czy też stanowisko MF jest ostateczne? Na co w tej chwili mamy czekać? Na wejście KAS? Czekamy na instrukcje. Jeśli nie tutaj to info na maile prywatne. Czekamy z niecierpliwością...

Sławku, mam pytanie z samej swojej natury trudne. Czy nasz związek (bo jestem członkiem ZZ CELNICY.PL) prowadzi jakieś rozmowy z innymi związkami? Czy inne związki w ogóle są zainteresowane jakimś wspólnym stanowiskiem? O ile mi wiadomo Solidarność tak a inne? Wiem że pytanie wydaje się naiwne bo znam przedstawicieli niektórych związków i wiem że nie można im ufać ale może w końcu pójdą po rozum do głowy w imię wspólnego dobra. Jeśli nie są to informacje do publikowania na forum napisz POMIDOR ;-) albo niech Danusia da nam jakąś odpowiedź mailowo. Pozdrawiam.

Nox-jest mi do Ciebie blisko czytajac Twoje wypowiedzi a odpowiadajac na pytanie.... u nas od wczoraj... mamy problemy z ujawnianiem hehe

Hmm , Dozorowcy - wywrotowcy ;-)
Ale zgadzam się z przedmówcami , też mam zaszczyt pełnić służbę w tym Referacie i wiem jak to wygląda - jakie godziny (cała doba ustalanie harmonogramu na miesiąc, na tydzień i też możemy spodziewać się telefonu z poleceniem przyjścia do roboty wcześniej, później i w weekend), jakie warunki (obsr...ny , śmierdzący , pijany świadek czy podejrzany, zatęchłe meliny , komórki i strychy) jacy szefowie ( kierownik despota, naczelnik ignorant) jakie systemy i procedury ( bezsensowny Zisar, - idziesz na lewe papierosy lepiej żebyś nie widział lewego alkoholu bo problem w systemie, brak możliwości zatrzymań osób). A żeby było ciekawie to nasz DS naraża się jedynie na wypadek drogowy w drodze do sądu czy prokuratury bo to są ich jedyne wyjazdy w sprawach które otrzymali od nas ;-)
Ale żeby nie było - piszę to nie po to by dzielić , tylko by uświadamiać. A walczyć to WALCZYMY O EMKI DLA WSZYSTKICH CELNIKÓW!!!

Pamiętajcie też że wprowadzenie SC w jakiejkolwiek części do emerytur mundurowych wprowadza również SC do emerytur pomostowych tak jak inne służby,poczytajcie sobie bo ciekawe wnioski można wyciągnąć np.ktoś kto ma co najmniej 15 lat w komórkach uznanych ,nieważne gdzie dzisiaj jest przysługuje mu emerytura pomostowa 55/60,piszę w kontekście że wielu ludzi w latach 90 było na granicach a dziś jest w różnych miejscach.

Pracuje w cle od 1991 roku. Nazwano mnie funkcjonariuszem celnym i dostałem mundur. Pracowałem na granicy od początku nie przerwanie do dziś czyli 25 lat. Ujawniałem od samego początku przemyt. Narażałem swoje życie i zdrowie, a dziś ktoś chce mi powiedzieć, że celnikiem jestem od 1999 roku i mogę być nadal ewentualnie celnikiem, ale pod warunkiem, że w maju 2017 roku dostanę taką propozycję, by nadal pracować w OC granicznym i wtedy dostanę emeryturę mundurową jeżeli spełnię kolejny warunek czyli muszę ukończyć 55 lat?
Zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że w maju 2017 roku nie dostanę takiej propozycji, bo jestem już stary dziad i słabo u mnie z wydolnością jaką miałem jeszcze lat temu 5. Czy możliwe jest, by w państwie prawa i sprawiedliwości ktoś taki jak ja został przeniesiony do KAS bez munduru i możliwości przejścia na emeryturę mundurową? TAK, JEST TO NIESTETY MOŻLIWE!
Mam w związku z tym pytanie do Pana Sławka - czy związek zawodowy Celnicy.PL w takich sytuacjach jak moja widzi szansę na wygranie czegoś na drodze sądowej. Czy można będzie w ogóle zaskarżać taką decyzję?

Pracuje w cle od 1991 roku. Nazwano mnie funkcjonariuszem celnym i dostałem mundur. Pracowałem na granicy od początku nie przerwanie do dziś czyli 25 lat. Ujawniałem od samego początku przemyt. Narażałem swoje życie i zdrowie, a dziś ktoś chce mi powiedzieć, że celnikiem jestem od 1999 roku i mogę być nadal ewentualnie celnikiem, ale pod warunkiem, że w maju 2017 roku dostanę taką propozycję, by nadal pracować w OC granicznym i wtedy dostanę emeryturę mundurową jeżeli spełnię kolejny warunek czyli muszę ukończyć 55 lat?
Zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że w maju 2017 roku nie dostanę takiej propozycji, bo jestem już stary dziad i słabo u mnie z wydolnością jaką miałem jeszcze lat temu 5. Czy możliwe jest, by w państwie prawa i sprawiedliwości ktoś taki jak ja został przeniesiony do KAS bez munduru i możliwości przejścia na emeryturę mundurową? TAK, JEST TO NIESTETY MOŻLIWE!
Mam w związku z tym pytanie do Pana Sławka - czy związek zawodowy Celnicy.PL w takich sytuacjach jak moja widzi szansę na wygranie czegoś na drodze sądowej. Czy można będzie w ogóle zaskarżać taką decyzję?

Pisałem o tym wcześniej. Emki proponowane przez MF są dla nikogo .Przyjęcie zasady ,ze staż pracy liczony jest od 99 załatwia wszystkich starszych celników z dużym stażem w cle. Osiągnięcie wieku 55 lat w perspektywie wejścia w zycie KAS załatwia całą resztę. To jawne naigrywanie się z Nas i równości wobec prawa . Czas płynie bez opamiętania. Zaraz czerwiec a my na mszach modlimy się o zwrócenie rozumu rządzącym ....

Pisałem o tym wcześniej. Emki proponowane przez MF są dla nikogo .Przyjęcie zasady ,ze staż pracy liczony jest od 99 załatwia wszystkich starszych celników z dużym stażem w cle. Osiągnięcie wieku 55 lat w perspektywie wejścia w zycie KAS załatwia całą resztę. To jawne naigrywanie się z Nas i równości wobec prawa . Czas płynie bez opamiętania. Zaraz czerwiec a my na mszach modlimy się o zwrócenie rozumu rządzącym ....

Wygląda, że albo za cicho się modlicie albo Bóg was nie słucha.
Możliwe też, że wasze modlitwy są głośne i Bóg je słyszy, ale nawet On jest bezsilny wobec głupoty, ignorancji i pospolitego chamstwa MF, SSC i całej reszty polityków!

Doskonale Cię rozumiem, gdyż sam pełnię służbę w cle od 1991 roku. W maju minęła okrągła rocznica. Nie wiem, czy to jakiekolwiek pocieszenie, ale w 2006 roku zostałem przeniesiony do logistyki i brakuje mi kilku miesięcy do pełnych 15 lat służby na granicy. Piszę o tym, bo gdzieś kiedyś ktoś mówił, że do emek wystarczy 15 lat na granicy. Taki, jeden z pomysłów na nasze emki, ponoć. Czy ma to teraz jakiekolwiek znacznie?!
SSC nie ma bladego pojęcia o służbie, bo równie dobrze mogłem po np. 2 latach w logistyce być przeniesiony gdziekolwiek, choćby do WZP czy dozoru. MF uczepił się jak pijany płotu zapisu w wyroku TK odnośnie art. 2 ustawy o Służbie Celnej, ale najpierw niech przeczytają (ze zrozumieniem, o ile to w ogóle możliwe) art. 1!!! Służba Celna jest formacją JEDNOLITĄ !!! Koniec, kropka!

Ostatnia edycja:
Witam, chciałbym się odnieść do tego co napisał digital411 tylko trochę z innej strony Większość pewnie pamięta jak wprowadzono 01.01.1999 ustawę ZUS i wykreślono zawód celnika z zawodów uprzywilejowanych. Jednak kto w tym czasie miał 15 lat pracy został na starych warunkach 60/55 a pozostali nie. Przyjmując że datą początkową będzie 15.09.1999 ustawa mundurowa będzie wynosić w 15.09.2014 (15 lat służby ) 40% następnie narastając po 2,6 % za rok maksymalnie osiągnie 75% w 15.03.2028 r. po 28,5 roku służby. Reasumując kto ma teraz ponad 50 lat to lekka lipa. Niestety nas tylko może ratować zaliczenie służby od początku zatrudnienia . A może planem awaryjnym na naszą sytuację jest wpisanie celników z powrotem na listę zawodów uprzywilejowanych tzn. 60/55 i w KAS zagwarantować takie lata odejścia na emeryturę.

Back
Do góry