Ja tylko mam jedno długie pytanie do włodarzy w ministerstwie począwszy od SSC:czy zdaje sobie sprawę, że pozbawienie mundurów funkcjonariuszy spowoduje, że komórki dozoru nie bądą mogły realizować swoich zadań, związanych z działaniami patrolowo-kontrolnymi w miejscach tzw. zagrożonych, czy zdaje sobie sprawę że Ci funkcjonariusze nie będą mieli uprawnień zatrzymywania pojazdów i osób, że nie będą realizowali współpracy z funkcjonariuszami policji czy straży granicznej, że nie będą realizowali przeszukań posesji prywatnych, firm, że nie będą ujawniali przestępstw i wykroczeń skarbowych z tego tytuły, że nie będą kontrolowali rynku hazardowego a w związku z tym nie będą zwalczali przestępczości hazardowej, że nie będą realizowali stosowanych czynności z donosów, KTI, zawiadomień o przestępstwie czy w formie pomocy prawnej dla min. Komórek DS, czy ktoś się nad tym zastanowił w ministerstwie że funkcjonariusze kontrolujący obrót paliwami, wyrobami spirytusowymi, tytoniowymi nie bedą mogli wykonywać tych czynności kontrolnych, czy ktoś się zastanowił że wszelkie wspólne z policją i SG akcje koordynowane dotyczące rynku spirytusowego, nielegalnego obrotu częściami samochodowymi, samochodami itd.. nie bedą realizowane, czy w końcu ktoś się zastanowi że wszystkie wpływy te niewymierne (np. w postaci prewencji) i wymierne spowodują tylko chaos?
I to wszystko w wyniku reformy KAS i zazdrości niektórych pracowników, którym się wydaje że siedzimy za biureczkiem i nie narażamy swojego zdrowia i życia w dzień i w nocy, służąc temu krajowi nie tylko na granicy i nie tylko WZP.
Ciekawe jak w tej sytuacji wykonujący bardzo często niebezpieczne czynności i poświęcający się w pracy mają teraz stawić się do pracy... z jaką motywacją, że dostaną nóż w plecy od swojego szefa, bo ich komórki przestaną istnieć.
Każdego dnia osobiście dokonuje ujawnień wykroczeń i przestępstw, wszczynając postępowania i stawiajac zarzuty.
Co mam teraz robić Panie Ministrze?
Jedynie czego jestem pewien to to że te setki osób które zatrzymałem te pochodzenia ukraińskiego i polskiego którym postawiłem zarzuty, będą się śmiały z takich jak ja, zapewne myśląc sobie i co baranie warto było teraz dostałeś kopa.
I takich jak ja w skali kraju są setki...