Emerytury !!!

A ja czekam (narazie) na Sławka. Wiem, że teraz nie czas na paplanie na forum, tylko na szykowanie strategii oraz ludzi. Szanuję to i rozumiem. Ale mam taką cichą nadzieję, że może do jutra popołudnia coś nam na forum SS napisze. Biorąc pod uwagę nastroje i ten kretyński wpis na corinti, to żeby za późno nie było.

Ja tylko mam jedno długie pytanie do włodarzy w ministerstwie począwszy od SSC:czy zdaje sobie sprawę, że pozbawienie mundurów funkcjonariuszy spowoduje, że komórki dozoru nie bądą mogły realizować swoich zadań, związanych z działaniami patrolowo-kontrolnymi w miejscach tzw. zagrożonych, czy zdaje sobie sprawę że Ci funkcjonariusze nie będą mieli uprawnień zatrzymywania pojazdów i osób, że nie będą realizowali współpracy z funkcjonariuszami policji czy straży granicznej, że nie będą realizowali przeszukań posesji prywatnych, firm, że nie będą ujawniali przestępstw i wykroczeń skarbowych z tego tytuły, że nie będą kontrolowali rynku hazardowego a w związku z tym nie będą zwalczali przestępczości hazardowej, że nie będą realizowali stosowanych czynności z donosów, KTI, zawiadomień o przestępstwie czy w formie pomocy prawnej dla min. Komórek DS, czy ktoś się nad tym zastanowił w ministerstwie że funkcjonariusze kontrolujący obrót paliwami, wyrobami spirytusowymi, tytoniowymi nie bedą mogli wykonywać tych czynności kontrolnych, czy ktoś się zastanowił że wszelkie wspólne z policją i SG akcje koordynowane dotyczące rynku spirytusowego, nielegalnego obrotu częściami samochodowymi, samochodami itd.. nie bedą realizowane, czy w końcu ktoś się zastanowi że wszystkie wpływy te niewymierne (np. w postaci prewencji) i wymierne spowodują tylko chaos?
I to wszystko w wyniku reformy KAS i zazdrości niektórych pracowników, którym się wydaje że siedzimy za biureczkiem i nie narażamy swojego zdrowia i życia w dzień i w nocy, służąc temu krajowi nie tylko na granicy i nie tylko WZP.
Ciekawe jak w tej sytuacji wykonujący bardzo często niebezpieczne czynności i poświęcający się w pracy mają teraz stawić się do pracy... z jaką motywacją, że dostaną nóż w plecy od swojego szefa, bo ich komórki przestaną istnieć.
Każdego dnia osobiście dokonuje ujawnień wykroczeń i przestępstw, wszczynając postępowania i stawiajac zarzuty.
Co mam teraz robić Panie Ministrze?
Jedynie czego jestem pewien to to że te setki osób które zatrzymałem te pochodzenia ukraińskiego i polskiego którym postawiłem zarzuty, będą się śmiały z takich jak ja, zapewne myśląc sobie i co baranie warto było teraz dostałeś kopa.
I takich jak ja w skali kraju są setki...

Ostatnia edycja:
Ja tylko mam jedno długie pytanie do włodarzy w ministerstwie począwszy od SSC:czy zdaje sobie sprawę, że pozbawienie mundurów funkcjonariuszy spowoduje, że komórki dozoru nie bądą mogły realizować swoich zadań, związanych z działaniami patrolowo-kontrolnymi w miejscach tzw. zagrożonych, czy zdaje sobie sprawę że Ci funkcjonariusze nie będą mieli uprawnień zatrzymywania pojazdów i osób, że nie będą realizowali współpracy z funkcjonariuszami policji czy straży granicznej, że nie będą realizowali przeszukań posesji prywatnych, firm, że nie będą ujawniali przestępstw i wykroczeń skarbowych z tego tytuły, że nie będą kontrolowali rynku hazardowego a w związku z tym nie będą zwalczali przestępczości hazardowej,

A ja myślę, że tak sobie wykombinowali, że dalej obecni fc dozoru będą robić dokładnie to co robili - bo zadania dozorowe będą w KAS zapisane dla urzędników urzędów skarbowych (czynności w garniturach a nie mundurach :-) !!! Jaki to problem???? Tak zapewne to obmyślili sobie w MF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przecież pracownicy US też ponoć robią swoje kontrolę w "dziwnych" miejscach. Zresztą zanim łyknęliśmy jako SC akcyzę w 2003 r. szereg czynności (dozór,hazad) należał do kompetencji UKS (czyli cywili) :-( TEN argument może do nich nie przemówić. Dobrze wiemy jaki przemówi!

No właśnie w tym projekcie KAS z 17.02 to czynności dozoru są w części dot. Urzędów Celno-Skarbowych. To gdzie są funkcjionarjusze dozoru w tym wszystkim?

Ciekawe czy banas wie, że na OC wewnętrznych też było w zakresie czynności zwalczanie, zapobieganie i wykrywanie i mam na to odpowiednie kwity.

Ciekawe czy banas wie, że na OC wewnętrznych też było w zakresie czynności zwalczanie, zapobieganie i wykrywanie i mam na to odpowiednie kwity.

TO jesteś wygrany bo w moim oc/udzr jak było wartościowanie to wystrzegano się tych słów jak diabeł sw. wody się wystrzega

Ja też mam, kiedyś wszyscy mieli bo masie decyzyjnej zależało na bezdyskusyjnej mobilności personelu. Brałem też pracując w oc wew. w akcjach quasi policyjnych typu ZAPORA, przy ujawnieniu robiło się kiedyś robotę za dś. bez reprezentacji w sądzie.

celnik to celnik każdy z nas składał ślubowanie i koniec. Nie dzielcie się. Każdy z nas posiada obostrzenia z tytułu służby. Nie da sie określić osób którym należą sie emerytury wg. kryterium mf po nazwach komórek. gdyż ich ustawa ma obowiązywać od 1999 r. a komórki sie przekształcały. Wzp od którego roku jest. Każdy z nas wykonuje służbę w rozumieniu innych służb i koniec i każdemu należny się emerytura. dziś jesteś na granicy jutro będziesz w ogólnym i tez będziesz miał takie zdanie. Po drugie to wszytko co oferuje mf to tylko do grudnia. To niektórych zadowala ? . Nie dzielmy się.

To JA dzielę? Banaś dzieli!

Nic osobistego Koniu. Po prostu chodziło mi o to, że powtarzanie kłamstw MF i na ich podstawie wyciąganie wniosków jest bezzasadne. W dupie są wszyscy FC. Nie tylko ci z OC.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem co miałem na myśli - nie chciałem Cię atakować, bo faktycznie to Banaś naws dzieli. Swoją drogą, może Banaś ma na drugie Jacek? :D

USTAWAz dnia 27 sierpnia 2009 r.o Służbie Celnej

Rozdział 1
[h=1]Przepisy ogólne[/h]
Art. 1. 1. Ustawa reguluje zadania i organizację Służby Celnej -jednolitej umundurowanej formacji, utworzonej w celu zapewnienia ochrony i bezpieczeństwa obszaru celnego Unii Europejskiej , w tym zgodności z prawem przywozu towarów na ten obszar oraz wywozu towarów z tego obszaru, a także wykonywania obowiązków określonych w przepisach odrębnych.

Banas to musi zrozumieć, my to rozumiemy!!!!!!

no i mamy reakcję MF

o 14:00 dziś tj. 18 maja 2016 r. wszyscy Dyrektorzy na VIDEOKONFERENCJE zaproszeni z Banasiem są

pewnie będzie opier...

jak zwykle straszonko :)

no chyba żeby chciał się kol. MB pożegnać
ZOBACZYMY :)

o jaki komunikat SSC chodzi? możecie go wkleić?

Proszę bardzo.
Komunikat dotyczący objęcia funkcjonariuszy celnych zaopatrzeniowym systemem emerytalnym
Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Finansów, Szef Służby Celnej Marian Banaś informuje, że popiera dążenia funkcjonariuszy celnych mające na celu objęcie ich zaopatrzeniowym systemem emerytalnym służb mundurowych. Dlatego pomimo restrykcyjnego rozstrzygnięcia zawartego w wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 3 marca 2015 r. sygn. akt K 39/13, zgodnie z którym uprawnieniami do świadczeń emerytalnych w ramach systemu zaopatrzeniowego powinni być objęci jedynie funkcjonariusze celni wykonujący zadania określone w art. 2 ust. 1 pkt 4-6 ustawy o Służbie Celnej, Ministerstwo Finansów chce rozszerzyć zakres podmiotowy wskazany w ww. wyroku o funkcjonariuszy realizujących zadania na przejściach granicznych. Systemem emerytalnym byliby zatem objęci funkcjonariusze pełniący służbę w komórkach zwalczania przestępczości, komórkach dochodzeniowo-śledczych oraz oddziałach celnych granicznych. Realizowanie tego typu zadań wymaga bowiem pełnej dyspozycyjności (w warunkach 24-godzinnego zaangażowania), a co najważniejsze niesie bezpośrednie zagrożenie dla życia i zdrowia funkcjonariuszy celnych. Ministerstwo Finansów szacuje, że takie uprawnienia do świadczeń emerytalnych w ramach systemu zaopatrzeniowego uzyskałoby około 6-7 tys. osób spośród 14,5 tys. funkcjonariuszy celnych.

Attachments

Ostatnia edycja:
Kto dezinformuje kierownictwo MF.

SSC tak doradzają i podpowiadają, że pominęli brzmienie art.2 ust2 tejże ustawy. Z brzmienia przepisu jednoznacznie wynika, że praktycznie wszystkim funkcjonariuszom celnym należą się emerytury policyjne.

Ostatnia edycja:
Przez tą awarię to tylko z tego tematu zniknęło ponad 100 postów... Czy to nie było aby celowe sabotowanie forum? Akurat jak większość zaczynała sie nakręcać to wynikła awaria i nawolywania do działa i poszły w kosmos... Dziwny i niepokojący zbieg okoliczności...

Back
Do góry