Emerytury !!!

Co robimy? czekamy na informacje,śledzimy forum, trzymamy telefony przy tyłkach - jak w 2008! Obyśmy byli jednością jak w 2008 r. - co jest pewne po tym co widziałam 13.05!!! Sławek na pewno teraz szykuje strategię działania. Ps. Pomysł z mszami - z pewnością nie zrobi już na nikim wrażenia, tak jak nie zrobiły wrażenia kilkumiesięczne próby negocjacji z MF. Co mieli zrobić zrobili, a my jesteśmy kilka m-cy w plecy, być może nieodwracalnie!

Taki faktycznie, raczej nie, ale odpowiednio zmodyfikowany ...

Ja bym raczej oczekiwał od związku analizy prawnej obecnej sytuacji z emeryturami i przedstawienia posłom skutków finansowych konsolidacji. Argumenty moralne możemy sobie pisać sami dla siebie, one nigdy nie będą decydujące.
Czy w skrajnie niekorzystnej sytuacji- uchwalenia emerytur dla części SC jest możliwy pozew zbiorowy tych funkcjonariuszy którzy przed 01.01.2017 mają zaliczone 15 lat służby ? A tym którym niestety trochę brakuje zaliczenia tych lat jako, ja wiem ?... pracy w szczególnych warunkach ?
Bo to jest chyba pierwszy przypadek, gdy Państwo przekształcając jedną służbę w drugą chce się przy okazji uwolnić od wszelkich zobowiązań, anulując jednocześnie prawa nabyte, akty mianowań i nominacje oficerskie. Czy zgodność z konstytucją takiego przekształcenia nie budzi żadnych wątpliwości ? Zwykły funk stoi na przegranej pozycji ale związki przecież mogłyby zamówić jakieś analizy. Mniej wojowniczości by się przydało, przypominam że PiS z Prezesem uwielbia konflikty, czuje się wspaniale jako może komuś do...ć i przy okazji zaszkodzić drugiemu a winę zrzucić na trzeciego. Im w to graj

Ja bym raczej oczekiwał od związku analizy prawnej obecnej sytuacji z emeryturami i przedstawienia posłom skutków finansowych konsolidacji. Argumenty moralne możemy sobie pisać sami dla siebie, one nigdy nie będą decydujące.
Czy w skrajnie niekorzystnej sytuacji- uchwalenia emerytur dla części SC jest możliwy pozew zbiorowy tych funkcjonariuszy którzy przed 01.01.2017 mają zaliczone 15 lat służby ? A tym którym niestety trochę brakuje zaliczenia tych lat jako, ja wiem ?... pracy w szczególnych warunkach ?
Bo to jest chyba pierwszy przypadek, gdy Państwo przekształcając jedną służbę w drugą chce się przy okazji uwolnić od wszelkich zobowiązań, anulując jednocześnie prawa nabyte, akty mianowań i nominacje oficerskie. Czy zgodność z konstytucją takiego przekształcenia nie budzi żadnych wątpliwości ? Zwykły funk stoi na przegranej pozycji ale związki przecież mogłyby zamówić jakieś analizy. Mniej wojowniczości by się przydało, przypominam że PiS z Prezesem uwielbia konflikty, czuje się wspaniale jako może komuś do...ć i przy okazji zaszkodzić drugiemu a winę zrzucić na trzeciego. Im w to graj

Przepraszam, bo mądrze piszesz tylko nie do końca...KTO ma zbadać zgodność tych poczynań? Trybunał Konstytucyjny? OBECNY? Jakie sądy będą nasze pozy rozpatrywać? Sterowane ręcznie przez Ziobrę?

PIS i może kocha kłótnie, ale za nami stoją potencjalne wpływy do budżetu. Gdyby to było takie obojętne to Szałamacha by nie pisał poddańczego liściku do Prezesa TK... A najwyraźniej mieli 'jelitówkę' przed ewentualnym obniżeniem ratingu.

Natomiast chętnie bym Pani Premier wytknęła jej ostatnie słowa, jakoby pochylają się nad inicjatywami obywatelskimi...

Prawo jest po stronie funkcjonariuszy SC i czas najwyższy wynająć kancelarię prawną do reprezentowania SC. Kim są szałamacha i banaś? po tych ludziach nie zostanie wspomnienie.

Dozory mama robic wyniki bez emek, a ds bedzie prowadzil na podstawie tych wynikow postepowania, ale z emkami....

Myślę że to będzie spontaniczna akcja...zacznie się od jednego przejścia, jednej zmiany...taki katalizator, zapłon i pójdzie domino na całą Polskę. Ludzie przestają się bać a zaczyna "elita rządzącą"

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

witam,
ja również będę dopiero na służbie w czwartek, to może ktoś skopiuje tekst z Corintii dla takich jak ja? my też chcemy przeczytać co mf wymyśliło.
pozdrawiam.

Zróbmy coś wreszcie postow 1000 a mf i tak ma nas w d... chyba jutro odwiedze weterynarza coś mnie w krzyżu j...o

Myślę że to będzie spontaniczna akcja...zacznie się od jednego przejścia, jednej zmiany...taki katalizator, zapłon i pójdzie domino na całą Polskę. Ludzie przestają się bać a zaczyna "elita rządzącą"

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
"...Ludzie przestają się bać a zaczyna "elita rządzącą"..." I TO JUŻ... JEST WIELKI... NAS WSZYSTKICH SUKCES!!! NIC NAS NIE POWSTRZYMA!!! SUKCES TKWI W NASZEJ... PSYCHICE!!! NAPRAWDĘ MOŻEMY TO ZROBIĆ!!! pzdr:cool:

taktyka mf-u to socjotechnika obliczona na reakcje grup interesów, od nas zależy czy my tę "żabę" łykniemy ....
wydaje się potrzebne skonsultowanie przez związek sprawy ze specjalistami od technik negocjacji.
trzeba zdefiniować problem z mf-em, to nam uprości sprawę w naszych ruchach.
trwa wojna ale metodycznie, damy radę.
rząd nie zaryzykuje konfliktu z "kurą znoszącą złote jajka", dowolne dwa tygodnie wstrząśnie każdym twardzielem.

CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !

Szef idzie va banque, ale nie zdaje sobie sprawy, że szeregowi funkcjonariusze mają więcej mądrości i niezależności niż znaczna część kadry, w tym jego najbliżsi doradcy!

MF proponuje podwyżkę w stopniu dla:
- aplikantów 345,20;
- większości funkcjonariuszy 224,90;
oraz podwyżkę w uposażeniu do 3048 PLN* (brutto)

* łączna podwyżka nie może przekroczyć 700 PLN (przecież i tak nie mogą podnieść uposażeń niezgodnie z rozporządzaniem ale ogłoszą podwyżkę do 3048, której nie będzie)

Przepraszam, bo mądrze piszesz tylko nie do końca...KTO ma zbadać zgodność tych poczynań? Trybunał Konstytucyjny? OBECNY? Jakie sądy będą nasze pozy rozpatrywać? Sterowane ręcznie przez Ziobrę?

PIS i może kocha kłótnie, ale za nami stoją potencjalne wpływy do budżetu. Gdyby to było takie obojętne to Szałamacha by nie pisał poddańczego liściku do Prezesa TK... A najwyraźniej mieli 'jelitówkę' przed ewentualnym obniżeniem ratingu.

Natomiast chętnie bym Pani Premier wytknęła jej ostatnie słowa, jakoby pochylają się nad inicjatywami obywatelskimi...

Groźba procesowania się ok 6000 funkcjonariuszy z własnym Państwem mogłaby poskutkować. Nie w MF-ie oczywiście ale w Sejmie i w komisji finansów publicznych. Jak wtedy oczekiwać zwiększenia efektywności nowej Służby ?
Na P.Premier bym nie liczył bo niezbyt lotna i na swoim stanowisku tymczasowa ale poseł posłem zostaje i chce być wybrany ponownie. Poza tym jaki to byłby przykład dla nowo tworzonych Sił Rezerwowych - że przez kilka będą potrzebni ale potem Rzeczpospolita może ich tak samo potraktować

Witam .Wcześniej Was czytająć ,dziś się podpinam do dyskusji .... Jakiś czas temu u nas w UC wyznaczono grupę ludzi , która ma tworzyć GRK ....wiem co oznacza ten skrót , ale nie do końca wiem ,czemu nagle i u nas utworzono ta grupę z dnia na dzień...może mnie ktoś oświecić . Ja też jestem wytypowanym celem. :)

Ostatnia edycja:
Groźba procesowania się ok 6000 funkcjonariuszy z własnym Państwem mogłaby poskutkować. Nie w MF-ie oczywiście ale w Sejmie i w komisji finansów publicznych. Jak wtedy oczekiwać zwiększenia efektywności nowej Służby ?
Na P.Premier bym nie liczył bo niezbyt lotna i na swoim stanowisku tymczasowa ale poseł posłem zostaje i chce być wybrany ponownie. Poza tym jaki to byłby przykład dla nowo tworzonych Sił Rezerwowych - że przez kilka będą potrzebni ale potem Rzeczpospolita może ich tak samo potraktować
czy ktos moglby wyjasnic jaki skutek dala pikieta poza tym, ze sie lepiej poczulismy? czy SSC usiadl do rozmow? jest skory do ustepstw? zmienil swoj poglad chociaz troche? tylko nie mowcie, ze sie przestraszyl. Troche sie wkurwil najwyzej. To teraz go postraszmy procesami, kancelariami, argumentami logicznymi i prawnymi, mszami, tym, ze juz go nie bedziemy lubic, albo moze kolejnym tysiacem postow, jednoscia, zwartoscia i gotowoscia. Strach sie bac.

czy ktos moglby wyjasnic jaki skutek dala pikieta poza tym, ze sie lepiej poczulismy? czy SSC usiadl do rozmow? jest skory do ustepstw? zmienil swoj poglad chociaz troche? tylko nie mowcie, ze sie przestraszyl. Troche sie wkurwil najwyzej. To teraz go postraszmy procesami, kancelariami, argumentami logicznymi i prawnymi, mszami, tym, ze juz go nie bedziemy lubic, albo moze kolejnym tysiacem postow, jednoscia, zwartoscia i gotowoscia. Strach sie bac.

iście konstruktywna postawa - tak źle, tak nie, to niedobre...

ty - krytyk oświecony!

co proponujesz?

Nie negowałbym tej pikiety, jak i również naszej jedności... widocznej coraz bardziej. Jedność środowiska jest to wartość nie do przecenienia... Jedność i gotowość do działania od zawsze były bezcennymi wartościami... Doceńmy to... W chwili próby jest gwarancją sukcesu... pzdr :cool:

Back
Do góry