Emerytury !!!

Być może Cię obrażę, ale inaczej, to już się nie da.
Czyś ty jest z federacji, czy ze zrzeszenia ?!
To jest pie***enie językiem ministerialnym! "Łamaniem zasad" jest próba wykluczenia nawet ułamka procenta funkcjonariuszy!
Niech to dotrze do Ciebie RAZ NA ZAWSZE !!!

Myślałem, że mówię językiem zrozumiałym ale ..........
Szczerze nie za bardzo Cię CAT rozumiem.

Jeżeli dla Ciebie ,,przestrzeganie prawa,, jest pie***eniem językiem ministerialnym to Ty ze swoim językiem nie dopuść ,,łamania zasad,, u decydentów w MF. Do mnie nic nie musi docierać bo ja o tym wiem ( czytaj ze zrozumieniem tekst ). Czekam jak twoje słowa staną się ciałem u tego kogo trzeba. DO DZIEŁA.

Częstochowa dojechała i spisała się na medal ! :rolleyes:
Co więcej nasze koleżanki i koledzy z urzędu też się spisali i wyszli przed urząd w samo południe ! SZACUNEK !

Bo ci prawdziwi z jajami byli w Warszawie. Zostały wystraszone przez "Kotka"baranki oczekujące na rzeź.

Pamiętajcie w MF-e oglądając ten film (bo i tak Nasze forum obserwujecie), te Biblijne słowa .... "Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę"!
https://www.youtube.com/watch?v=LLBzLXCPPBI&feature=youtu.be

I słówko do Pana Jurka Chrobaka ;-) Niech Pan to wytłumaczy Szefunciowi, że nawet garstka zaślepionych, najwierniejszych i najbardziej zastraszonych przybocznych "pretorian" (bo tacy też mogą się zdarzyć, chociaż w obecnej sytuacji szczerze wątpię :p ), nie są w stanie ogarnąć wszystkich zadań, odpraw, procedur, a zwłaszcza ..... systemów ;-) Kapica też w 2008 roku wysłał (jako pierwszy na wschodnią granicę) 50 osób którzy byli tylko figurantami, bo nic nie robili, bo nic obsługiwać nie umieli, ale po prostu .... byli i to jemu "przypisano" zasługę odblokowania granicy, za którą został ssc :-P Ale ogólnie, to Tajemnica poliszynela, że ugoda ze Związkami była już wtedy zawarta :-) Samo bycie w Elitarnej ekipie "Dokumentacji Celnej" nie powoduje, że jest się wszechwiedzącym w Naszej Służbie :-P Nie jest istotne "gdzieś być", ale też trzeba .... trochę wiedzieć :-P Tak się składa, że wiem o czym mówię, bo też uczestniczyłem w tych szkoleniach i wiem jacy tam byli .... wizjonerzy, zwłaszcza wśród wykładowców :-( Stąd moja prośba i zarazem dobra rada .... NIE IDZIE TĄ DROGĄ ;-) Tym razem nie uda się wam Nas ..... OSZUKAĆ!!! Panie Jurku, teraz jest Pan pewien przyszłej emerytury mundurowej (bo w/g zamierzonych kryteriów obowiązujących w destrukcyjnej Ustawie KAS jest Pan pierwszy któremu zostanie ona przyznana), ale niech mi Pan uwierzy na wyniki i osiągnięcia w wykrywaniu, zwalczaniu i przeciwdziałaniu przestępstwom celnym ... mogę (jak i wieli moich kolegów i koleżanek) się z Panem zmierzyć :p I proszę się zastanowić, albo jest Pan Celnikiem, albo sprzedajnym (za stanowisko) .... karierowiczem ;-) Kierownikiem, Naczelnikiem, Dyrektorem czy zastępcą SSC się bywa, ale CELNIKIEM się ... JEST ;-)

Musimy całkowicie odrzucić narrację, jaką w tej kwestii narzuca nam MF.
Art 2 ustawy dotyczy zadań Służby Celnej, a nie poszczególnych komórek organizacyjnych jednostek Służby Celnej - cyt. "Art. 2. 1. Do zadań Służby Celnej należy realizacja polityki celnej w części dotyczącej przywozu i wywozu towarów oraz wykonywanie innych zadań wynikających z przepisów odrębnych, a w szczególności (...)
2)
(...)
4) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń związanych z naruszeniem przepisów dotyczących wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wyprowadzania z jej terytorium towarów objętych ograniczeniami lub zakazami obrotu ze względu na bezpieczeństwo i porządek publiczny lub bezpieczeństwo międzynarodowe, w szczególności takich jak odpady, substancje chemiczne i ich mieszaniny, materiały jądrowe i promieniotwórcze, środki odurzające i substancje psychotropowe, broń, amunicja, materiały wybuchowe oraz towary i technologie o znaczeniu strategicznym;
5) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych oraz ściganie ich sprawców, w zakresie określonym w ustawie z dnia 10 września 1999 r. – Kodeks karny skarbowy (Dz. U. z 2013 r. poz. 186, z późn. zm.2)), zwanej dalej „Kodeksem karnym skarbowym”;
6) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń przeciwko:
a) zdrowiu, określonych w art. 55, 57, 61 i 66 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii
b) dobrom kultury, określonych w art. 109 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
c) prawom własności intelektualnej, określonych w art. 116–118 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
d) przyrodzie, określonych w art. 128 i art. 131 pkt 10 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody
e) środowisku, określonych w art. 183 § 2, 4, 5 i 6, w przypadku czynów, o których mowa w art. 183 § 2, 4 i 5 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny zwanej dalej „Kodeksem karnym”, oraz przeciwko wymiarowi sprawiedliwości, określonych w art. 244 Kodeksu karnego, w zakresie niestosowania się do zakazu wstępu do ośrodków gier i uczestnictwa w grach hazardowych,
f) ograniczeniom obrotu towarami i technologiami o znaczeniu
strategicznym, określonym w art. 33 ust. 1, 2 i 3 ustawy z dnia 29
listopada 2000 r. o obrocie z zagranicą towarami, technologiami i
usługami o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa państwa, a także
dla utrzymania międzynarodowego pokoju i bezpieczeństwa
– oraz ściganie ich sprawców, jeżeli zostały ujawnione przez Służbę Celną"
(...)
Art. 9. 1. Organami Służby Celnej są:
1) minister właściwy do spraw finansów publicznych;
2) Szef Służby Celnej;
3) dyrektorzy izb celnych;
4) naczelnicy urzędów celnych.(...)
4. Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi, w drodze rozporządzenia:
1) właściwość miejscową urzędów celnych oraz izb celnych do wykonywania zadań określonych w Kodeksie karnym skarbowym,
2) właściwość miejscową wyznaczonych urzędów celnych do prowadzenia postępowań przygotowawczych w sprawach o niektóre przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe, określone w art. 133 § 1 pkt 1 Kodeksu karnego skarbowego
mając na uwadze zapewnienie sprawnego wykonywania zadań Służby Celnej.
(...)
Art. 19. 1. Do zadań dyrektora izby celnej należy:
(...)6) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych i ściganie ich sprawców, w zakresie ustalonym w Kodeksie karnym skarbowym oraz rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń w zakresie określonym w art. 2 ust. 1 pkt 4 i 6 oraz ściganie ich sprawców w zakresie określonym w art. 2 ust. 1 pkt 6;
(...)2. Dyrektorzy izb celnych wykonują zadania przy pomocy podległych im izb celnych.
Art. 20. 1. Do zadań naczelnika urzędu celnego należy:
(...)6) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych i ściganie ich sprawców, w zakresie ustalonym w Kodeksie karnym skarbowym oraz rozpoznawanie, wykrywanie,zapobieganie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń w zakresie określonym w art. 2 ust. 1 pkt 4 i 6 oraz ściganie ich sprawców w zakresie określonym w art. 2 ust. 1 pkt 6;

(...)2. Naczelnicy urzędów celnych wykonują zadania przy pomocy podległych im urzędów celnych.

Art. 21.(...)2. Organizację izb celnych i urzędów celnych określa statut nadany, w drodze zarządzenia, przez ministra właściwego do spraw finansów publicznych.
Art. 22. Jednostkami organizacyjnymi Służby Celnej, zwanymi dalej „jednostkami organizacyjnymi”, są:
1) komórki organizacyjne w urzędzie obsługującym ministra;
2) izby celne;
3) urzędy celne wraz z podległymi oddziałami celnymi.
Art. 23.(...)2. Zadania, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1, 4–7 i 10, wykonują wyłącznie funkcjonariusze, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.

Niech mi min. Banaś pokaże palcem w którym miejscu jest. wskazane, że zadania formacji - podkreślam formacji - z art 2 ustawy, o których tak autorytarnie się wypowiada, są przypisane do konkretnych funkcjonariuszy z konkretnych komórek organizacyjnych. ,
Tak wiem, są przypisane w zarządzeniach - ale to są dokumenty wewnętrzne organizacyjne służące efektywnemu zorganizowaniu działania Służby (choć czasami myślę że niekonieczne).
Wynika z powyższego tylko jedno, że realizacja tych zadań i tych pozostałych, co do których TK się nie wypowiadał, jest zadaniem Służby Celnej jako formacji,jest procesem ciągłym, w którym udział ma cała organizacja zarówno komórki bezpośrednio realizujące te zadania jak i pozostałe komórki pośrednio choćby zabezpieczając np. wsparcie logistyczne itp. dla tych pierwszych,
TAK JAK JEST TO W KAŻDEJ INNEJ FORMACJI UMUNDUROWANEJ W POLSCE.
Osobna kwestią jest to czy MF podejmując decyzję o kolejnej reformie w 2009 zaniechało rozpoczęcia procesu stopniowego ewolucyjnego ucywilniania komórek nie bezpośrednio biorących udział w realizacji zadań formacji...Niestety, skutki zaniechań w tej kwestii poprzedników dziś przerzucają na nas, próbując jednocześnie zantagonizować środowisko. Nie możemy na to pozwolić.

Powyższe zarówno interesujące i logiczne.
Co do reformy z 2009 r. to wspomnę jeszcze reformę z 1999 r. kiedy też nie załatwiono pewnych spraw. Ministerstwo nie może na nas zwalać odpowiedzialności. Obecni włodarze na Świętokrzyskiej muszą wiedzieć, że biorą odpowiedzialność nie tylko za ostatnie 6 miesięczne władanie resortem.

Nie wiadomo czy śmiać się, czy płakać... Niepokoi to, że na końcu tego żałosnego komunikatu międzyzwiązkowy komitet agentów i sprzedawczyków zapowiada kontynuowanie swojej działalności, jak to ujęli "w obronie służby celnej i praw pracowniczych celników"...

Wstydu za grosz i honoru nie mają. Czy jest jeszcze jakiś przyzwoity Celnik należący do wymienionych tam związków?

Witam... ten margines od srebrników już się nie liczy... To ostatni oddech... Ważne jest to,że pokazaliśmy jedność środowiska... Pokazaliśmy tym niezdecydowanym spośród nas, że można zawalczyć o swoje... Pokazaliśmy "grupce" z ministerstwa finansów (taaak z małej), że przyparci możemy... WIELE!!! Słuchajmy... obserwujmy... czas próby nadchodzi... Damy radę... Może wreszcie za rozłożenie i sabotowanie budżetu Państwa polecą głowy... Dla rządzących: Jak tak dalej pójdzie to za rok będziecie mieli... przedterminowe... wybory ;) Ale wtedy raczej was... wybierać nie będą... Hmmm... co na to... Pan Prezes???... pzdr:cool:

Należy się zwrócić do władz OPZZ / kol. Guza z żądaniem sprostowania/uzupełnienia informacji w części dotyczącej organizatorów tej pikiety i jednocześnie poinformować o tym że kol. Staniszewski, kol. Pytlak i kol. Smolińska wprowadzają władze OPZZ w błąd przekazując błędne i/lub nierzetelne informacje w tym zakresie.

Należy się zwrócić do władz OPZZ / kol. Guza z żądaniem sprostowania/uzupełnienia informacji w części dotyczącej organizatorów tej pikiety i jednocześnie poinformować o tym że kol. Staniszewski, kol. Pytlak i kol. Smolińska wprowadzają władze OPZZ w błąd przekazując błędne i/lub nierzetelne informacje w tym zakresie.

faktycznie! ONI ZA GROSZ ROZUMU I HONORU NIE MAJĄ !!!

Witajcie!!!! Byłam z Wami pod MF i dalej ... ale dla przypomnienia link z 2008 roku ... pamiętacie ...
http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/tvn24-relacjonuje-protest-celnikow,184818.html?playlist_id=19746

szkoda, że wtedy się nie udało ... ale damy radę ... do upadłego ... chyba jeszcze możemy poświęcić kilka dni urlopu ... chylę czoła przed tymi, którzy byli z pozostałymi pod MF ... szacun dla Sławka i organizatorów, dla tych co na balkonach, dla policji, dla wszystkich ... damy radę

Wpisami dotyczącymi innych związków zawodowych działających w Służbie Celnej jedność środowiska funkcjonariuszy S.C. aż bije w oczy!

A jak coś delikatnie zasugerowałem o "różnicy interesów" pomiędzy specjalistami i ekspertami, to kol. Sławek dwa razy usunął moje wpisy.
Klawo jak cholera, Egon!

ten film obnaża zakłamanie i tanią demagogię zwolenników istniejącego status quo w ministerstwie finansów. formacja celna na poziomie liczebności jednej komendy wojewódzkiej policji jest gotowa wesprzeć dobrą zmianę. w bardzo wymierny sposób, tylko trzeba jej na to pozwolić. w pierwszej kolejności przez usunięcie szkodników, niezależnie od zajmowanych przez nich obecnie stanowisk.

[video=youtube;LLBzLXCPPBI]https://www.youtube.com/watch?v=LLBzLXCPPBI[/video]

jesteśmy bohaterami tego filmu. więc to my mamy prawa autorskie do jego publikacji :).

Obecność na pikiecie podbudowała moja wiarę w to, że się uda. Ale jednocześnie widać, że nie będzie to takie proste. Zastanawiające jest to, że żadne media nie pochyliły się nad nasza pikietą. Krótkie wstawki nie oddawały naszego zaangażowania, ani naszej determinacji. Mam Pytanie czy ktoś dysponuje nagraniami całości głównych wydań Faktów, Wydarzeń, Wiadomości, Teleekspersu i oczywiście warszawskich wiadomości lokalnych TVP?

Ministerstwo Finansów jest "twierdzą III RP" - takie stwierdzenie padło z ust szefa rządzącej partii. Skoro tak powiedział to uważam że powinien tam czym prędzej posprzątać. Jestem za cienki żeby doradzać zarządowi ale trzeba dotrzeć bezpośrednio do prezesa i będzie po sprawie. Kto jak kto ale On sobie poradzi.

I jeszcze jedno, wczoraj czytałem odpowiedź MF w trybie informacji publicznej o o liczbie uprawnionych funkcjonariuszy do emerytur w/g ich stanowiska, niestety nie zapisałem dokumentu, może mi go ktoś podesłać?

Właśnie Sasin powiedział u Moniki Olejnik że ustawa o KAS na dniach trafi do sejmu!!! 😠

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

musimy ten film rozesłać do wszystkich funkcjonariuszy. Z tego filmu widać ile Nas było !!!

Back
Do góry