Emerytury !!!

Witam... Pomimo takich zabiegów nie zatrzymają już kruszenia się betonu... Nie powstrzymają podnoszenia głów przez funkcjonariuszy... Nie powstrzymają rosnącej świadomości f-szy, że jak się chce to można zdziałać wiele! Zastanawiam się jak wyglądają ci ludzie ( nie określam ich jako funkcjonariusze) "ubrani" w mundur... na smyczy... na kolanach... plamiący godność i powagę... munduru... OBRZYDLIWE!!!

Ok, co dalej? czekamy na stanowisko rzadu, ktore ma zostac przedstawione podkomisji i na nowe jej posiedzenie? Czyli do 28 maja? Czy moze beda wczesniej jakies rozmowy ? Co z tymi kosztami emek?

Co dalej?

Po pierwsze, to oczywiście walka o emerytury do końca. Jesteśmy w takim momencie, że pod żadnym pozorem nie można się już w marszu po sukces zatrzymać choćby na sekundę! Czy choćby skręcić w jakąkolwiek stronę z obranej drogi.
Po drugie, to nie dopuszczenie do utworzenia KAS ani żadnego innego "tworu", który całkowicie likwidowałby Służbę Celną, bo tym to się przecież skończy!
Trzecia bardzo istotna sprawa, to po osiągnięciu dwóch podstawowych celów likwidacja wartościowania stanowisk i powrót do normalności, tj. uzależnienie pensji zasadniczej wyłącznie od stopnia służbowego. Dodatek "funkcyjny" (czy jakkolwiek to zwał) tylko za zajmowane w danym momencie stanowisko kierownicze każdego szczebla, od kierownika zmiany do dyrektora izby.
O wszystkie te trzy elementy należy walczyć już teraz, to powinien być zmasowany atak, na każdego polityka bez względu na opcję polityczną, również poprzez naszą aktywność na forach internetowych, jak też w swoim otoczeniu poza służbą, o co też słusznie apeluje kol. Sławek!
Tak uważam!

Do dzieła!!!

P.S.
O tych, co zabraniali wyjścia przed budynek tym, których nie było w Warszawie. Mam na myśli NUC w Szczecinie a wiem, że dotyczy to również DIC w Szczecinie.
Jest to żałosne! Budynki IC jak i UC w Szczecinie nie są w jakiś bardzo widocznych punktach miastach, są nieco na uboczu, szczególnie UC. DIC i NUC też pewnie chętnie załapaliby się na mundurowe emerytury, tylko strach o stołki ścisnął im poślady! A jak zwyciężymy, to też sobie będą przypisywać udział w sukcesie. Tak niestety już było, jest i będzie. Sukces ma wielu ojców, porażka jest sierotą!

Ostatnia edycja:
Czy można by zacytować tutaj treść pisma, na które p. Wójtowicz odpowiedziała?
"W trybie ustawy o dostępie do informacji publicznej , KZ NSZZ „Solidarność” przy IC we Wrocławiu wnosiła o przedstawienie informacji publicznej:

1. ilu funkcjonariuszy celnych w Służbie Celnej ( na dzień 01.01.2016 r.) osiągnęło wiek 55 lat?

2. ilu funkcjonariuszy celnych wskazanych pkt.1 ( wiek 55 lat) na dzień 01.01.2016 r. pełni służbę od 15 września 1999 roku?

3. w jakich jednostkach / komórkach Służby Celnej funkcjonariusze celni wykonują zadania określone w art. 2 ust. 1 pkt 4-6 ustawy o Służbie Celnej? – prosimy o precyzyjne wskazanie tych komórek oraz źródła tej informacji.

4. ilu funkcjonariuszy celnych, od 15 września 1999 roku, co najmniej 15 lat wykonuje zadania wskazane w art. 2 ust. 1 pkt 4-6 ustawy o Służbie Celnej? – prosimy o precyzyjne wskazanie źródła tej informacji." (http://solid.org.pl/mf-informuje/)
odpowiedź (http://solid.home.pl/pdf4/infpub4.pdf)

Ostatnia edycja:
Musimy uświadomić sobie , że wszyscy od dołu do góry jedziemy na jednym wózku. Nie ma znaczenia czy jesteś w „komfortowej” sytuacji i pracujesz na granicy czy jesteś celnikiem w wewnętrznym. Jesteśmy udup...podobnie.
Granica,wzp czy dozór jakie ma gwarancje ,że załapie się na emeryturę mundurową. Młodzi którzy pracują 5-10 lat i są w wieku 25-35 lat. Muszą mieć 55 lat życia aby odejść na emki. To za 20-30 lat. Kto im zagwarantuje,że cały czas będą pracować na granicy ?Kto im zagwarantuje ,że za tyle lat w ogóle granica będzie istnieć? Można być pewnym, że kiedy rząd zrealizuję swój plan na granicy w przyszłym roku pojawią się nagle ludzie z wewnętrznych oddziałów, którym nie będzie zależało na emeryturach tylko na tym by w ogóle pracować. Będą to tzw znajomi królika. Jak myślicie dla kogo wtedy zabraknie miejsca pracy?
Starzy zolle mający 55 lat pracy i 15 lat na granicy będąmieli raptem 40 % emerytury . Kto na taką jałmużnę odejdzie?
Celnicy z wewnątrz kraju nie mają na co liczyć. Ani emerytur , ani zagwarantowanej pracy po czerwcu 2017.
Kadra kierownicza ma tak samo. Możecie już pakować manatki ze swoich ciepłych stołków.
Grupy,ze tak ich nazwię V kolumną w SC. To są również celnicy, którzy po spacyfikowaniu ewentalnego włoskiego strajku mogą nie znaleźć pracy w przyszłym KAS-ie. Byłby to taki chichot losu. A swoją drogą jak można wykorzystywać celnika p-ko celnikowi który walczy o egzekwowanie prawa dla wszystkich? Właściwie to już wszystko wiemy. Nie wiemy tylko kiedy zacząć walczyć o Nas.

Przestańcie proszę poddawać się narracji MF. Dopóki w Polsce nie ma podziału funkcjonariuszy służb mundurowych, nie będziemy dyskutować o tym, że jedna z nich może być podzielona. To jest abberacja, naruszenie zasady równości, dyskryminacja tej służby i wywoła to lawinę pozwów i przegraną Polski przed europejskimi trybunałami, jeśli już nie TK. I skończcie proszę pisać na ten temat, bo w ten sposób wchodzicie w narrację MF, niezależnie od tego co piszecie.

Zamieszczajcie ten link na swoich kontach na facebooku i twiterze i wszędzie gdzie się da - to niezwykle ważne!
http://www.rp.pl/Finanse/305139880-Celnicy-Szalamacha-wrogiem-dobrej-zmiany.html#ap-2

Ponadto jest pomysł, aby od poniedziałku zrobić akcję(musi istnieć w przestrzeni medialnej) poprzez składanie wniosków przez wszystkich funkcjonariuszy SC do SSC o przejście pod jedną ze służb pod MSWiA. Byłoby to także nawiązanie do Naszego przemarszu spod MF pod MSWiA. Pod MSWiA skandowaliśmy "CHCEMY DO WAS". Zróbmy rzeczywiście ten ruch jako forma protestu przeciwko temu co robi MF, przeciwko KAS, przeciwko zaniechaniom MF marginalizacji szarej strefy, przeciwko negacji projektu obywatelskiego i emerytur mundurowych przez MF, tak jak jest we wszystkich służbach mundurowych w Polsce.

Proszę o Wasze zdanie w tej sprawie. Jak pomysł ten się spodoba sporządzimy apel, wzory wniosków i go wdrożymy. Akcję nagłośnimy w mediach.
Mam sygnały z jednej z IC, że takie wnioski złożone zostaną tam masowo. Zgodnie z prawem Ministerstwo Finansów będzie musiało każdy wniosek formalnoprawnie rozpatrzyć.

Ostatnia edycja:
I jeszcze słowo o tych z kadry, którzy w ramach przerwy śniadaniowej nie pozwalali ludziom wyjść przed obiekty SC. Piszcie do mnie na maila i podawajcie ich dane, opisujcie jak to wyglądało i podawajcie dowody. Chcę wiedzieć komu nie podawać ręki. Zastanowię się też z prawnikiem, czy takie działania były zgodne z prawem?

Niemniej apeluję do funkcjonariuszy, aby w przyszłości nie dawać się zastraszyć. Na takie działania jest jedna metoda - DZIAŁAMY, MIMO WYRAŻONEGO ZAKAZU!
Wtedy taki NUC czy DIC będzie bezradny, bo przecież wobec większości nie jest w stanie wyciągnąć żadnych kosekwencji. Musicie to przełamać.

Zamieszczajcie ten link na swoich kontach na facebooku i twiterze i wszędzie gdzie się da - to niezwykle ważne!
http://www.rp.pl/Finanse/305139880-Celnicy-Szalamacha-wrogiem-dobrej-zmiany.html#ap-2

Ponadto jest pomysł, aby od poniedziałku zrobić akcję(musi istnieć w przestrzeni medialnej) poprzez składanie wniosków przez wszystkich funkcjonariuszy SC do SSC o przejście pod jedną ze służb pod MSWiA. Byłoby to także nawiązanie do Naszego przemarszu spod MF pod MSWiA. Pod MSWiA skandowaliśmy "CHCEMY DO WAS". Zróbmy rzeczywiście ten ruch jako forma protestu przeciwko temu co robi MF, przeciwko KAS, przeciwko zaniechaniom MF marginalizacji szarej strefy, przeciwko negacji projektu obywatelskiego i emerytur mundurowych przez MF, tak jak jest we wszystkich służbach mundurowych w Polsce.

Proszę o Wasze zdanie w tej sprawie. Jak pomysł ten się spodoba sporządzimy apel, wzory wniosków i go wdrożymy. Akcję nagłośnimy w mediach.
Mam sygnały z jednej z IC, że takie wnioski złożone zostaną tam masowo. Zgodnie z prawem Ministerstwo Finansów będzie musiało każdy wniosek formalnoprawnie rozpatrzyć.

Świetny pomysł, jestem za!!!

Z całym szacunkiem Sławku ale wydaje mi się, że w Warszawie pokazaliśmy ministerstwu naszą jedność i zdeterminowanie. Musimy walczyć o nasze emerytury mundurowe dla wszystkich celników, musimy walczyć o to by idiotyczny, zły dla Polski i dla Nas KAS nigdy nie stał się rzeczywistością. Wiem, że masz ściśle określony plan co do naszych postępowań wobec MF. Ale nadszedł już czas na uderzenie pięścią w stół. Albo Banaś, Szałamacha i KAS alby Służba Celna. Ludzie są tak zdeterminowani, niepewni swojej przyszłości, że powstrzymywanie Ich od bardzo radykalnych kroków (strajku, L4, urlopów na żądanie, oddawania krwi) może okazać się błędem. Czekamy na Twój sygnał!

O tych, co zabraniali wyjścia przed budynek tym, których nie było w Warszawie. Mam na myśli NUC w Szczecinie a wiem, że dotyczy to również DIC w Szczecinie.
Jest to żałosne! Budynki IC jak i UC w Szczecinie nie są w jakiś bardzo widocznych punktach miastach, są nieco na uboczu, szczególnie UC. DIC i NUC też pewnie chętnie załapaliby się na mundurowe emerytury, tylko strach o stołki ścisnął im poślady! A jak zwyciężymy, to też sobie będą przypisywać udział w sukcesie. Tak niestety już było, jest i będzie. Sukces ma wielu ojców, porażka jest sierotą!
Zapraszam do przeczytania całego wpisu. :)

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze jedną propozycję. Niech każdy przejrzy swoje zakresy obowiązków. Sadzę, że niektórzy z nas mogą być zdziwieni, co też wypisywał im ich przełożony. Dobrze było by te sprawdzić te nasze zakresy przed 1999r. To tak na zaś, by można wykazać niewiedzę, żeby nie powiedzieć stan pomroczności jasnej tych panów z mf, którzy dzielą Służbę Celną.

malutki, bezradny banaś

refleksja trochę inna. okazuje się, że kapica wiedział, jak sforę z ....u trzymać za pyski. natomiast banaś jest bezradny. pomimo dobrej zmiany ministra ziobry za plecami.

bidula, w zeznaniach przed podległymi funkcjonariuszami się publicznie zaplątał. dopiero przed zaprzyjaźnionymi kamerami i mikrofonami mógł swobodnie sobie pobełkotać bzdury :mad:.

znakomity, wręcz genialny w swej prostocie pomysł. co o tym koleżeństwo sądzi?

Mam jeszcze jedną propozycję. Niech każdy przejrzy swoje zakresy obowiązków. Sadzę, że niektórzy z nas mogą być zdziwieni, co też wypisywał im ich przełożony. Dobrze było by te sprawdzić te nasze zakresy przed 1999r. To tak na zaś, by można wykazać niewiedzę, żeby nie powiedzieć stan pomroczności jasnej tych panów z mf, którzy dzielą Służbę Celną.
Już rozmawiałem na ten temat z prawnikami rodzinnymi. W chwili nieobjęcia wszystkich funkcjonariuszy emkami sprawę można kierować do sądu z 99% procentowym powodzeniem. Należy tylko zgromadzić właściwą dokumentację, ponieważ później jest problem z wyciągnięciem tych informacji od DIC. Tak więc zbierajmy wszystko co dotyczy przebiegu naszej służby.

Cytat Napisał Robozoll Zobacz post

Zwróć uwagę, że oni i tak załapią się na emki poprzez nadzorowanie WZP, DS, OC granicznych, etc., więc są bezpieczni.
Mogą pacyfikować działania, bo tak czy inaczej wygrywają...

Cytat Napisał Robozoll Zobacz post

Zwróć uwagę, że oni i tak załapią się na emki poprzez nadzorowanie WZP, DS, OC granicznych, etc., więc są bezpieczni.
Mogą pacyfikować działania, bo tak czy inaczej wygrywają...

Niekoniecznie są bezpieczni, chyba że mają 55 lat i nadzorują od 15 lat.
Kazda inna systucja nic im nie daje, bo w KASie juz mogą nie byc mundurowymi,

Back
Do góry