Emerytury !!!

Panie Banaś
Domyślam się, że zapewne pilnie śledzi Pan to forum. Trzeba przyznać, że wczoraj przeszedł Pan samego siebie. W świetle działań MF, z którego robicie swój prywatny folwark służący nie wiadomo jakim celom (chociaż można się domyślać, że na pewno nie mają one na celu zmniejszenia dziury budżetowej i poprawienia finansów, pomimo tego, że staracie się wmówić to nam i opinii publicznej) niech Pan się nie dziwi, że wczoraj była pikieta. Bo z kilkumiesięcznych rozmów z naszym środowiskiem zawodowym jakoś nic do tej pory nie wynika, jak ktoś wcześniej napisał z miesiąca na miesiąc zmienia Pan zdanie (coraz bardziej na naszą niekorzyść) i wbrew wszystkim logicznym argumentom wskazującym błędy i negatywne skutki Waszych działań forsujecie na siłę swoje zdanie.

Wy nie chcecie żadnych rozmów, negocjacji, wypracowania wspólnego stanowiska w sprawie naszych emerytur – stwarzacie tylko pozory. A że macie nas w głębokim poważaniu to świadczy chociażby fakt, że nawet nie pamięta Pan nazwiska naszego Przewodniczącego, z którym Pan już przecież kilka razy rozmawiał i który podpisywał się pod wieloma pismami ZZ Celnicy kierowanymi do MF. No chyba, że Pan tych pism wcale nie czytał, bo z drugiej strony jeżeli rozmowy i negocjacje w wydaniu MF polegają na tym, że jak napisałem wyżej siłowo wprowadza się własne (przepraszam za dosadne słowo – poronione) pomysły to po co zaprzątać sobie głowę tym co ktoś pisze ? Niestety świadczy to braku szacunku dla nas. Proszę nie oczekiwać, że i my będziemy Pana szanować.

Powiedział Pan wczoraj, że uprawnienia emerytalne dla funkcjonariuszy celnych będą ustalane zgodnie z prawem. O jakim prawie Pan mówił ? Tworzonym na własny użytek dla realizowania dziwnych pomysłów MF ? Czy uważa Pan nas (i resztę społeczeństwa) za idiotów, którym da się wszystko wmówić ? Jak się Pan już zapewne wczoraj przekonał ten numer nie przejdzie.

Przypominam, że w 2007 r. Pana kadencja jako Szefa służby skończyła się lekką kompromitacją. Obecna kadencja zapewne też się tak zakończy i mam cichą nadzieję (podobnie jak i moi koledzy), że w najbliższym czasie wyleci Pan z hukiem ze stołka. W mojej ocenie (i zapewne wielu funkcjonariuszy) nie nadaje się Pan na to stanowisko, bo pańska wiedza na temat Służby Celnej i wykonywanych przez nią zadań jest po prostu żenująca. A kierowaniem czymś, o czym nie ma się pojęcia (albo pojęcie bardzo mgliste) na pewno nikomu na dobre nie wyjdzie.

Więc proszę się nie dziwić, że wczoraj został Pan wygwizdany. Gdyby to było zgromadzenie cywilów to miałby Pan dużą szansę oberwać pomidorami albo zgniłymi jajami. Na szczęście miał Pan do czynienia z funkcjonariuszami, którym takie zachowanie nie przystoi.

Pozdrawiam, życzę udanego weekendu, miłych przemyśleń dnia wczorajszego i wyciągnięcia z tego konstruktywnych wniosków (nota bene może warto byłoby zastanowić się nad rezygnacją z tego stanowiska, bo mam wrażenie, że zaczyna ono chyba Pana przerastać).

Witam... chciałbym się dołączyć do wcześniejszych postów i zaapelować o całkowite zarzucenie wątku dotyczącego wykonywanych przez nas zadań... Do przemyślenia... Mamy inne formy komunikowania się... Nieprawdaż? ;) Oni też to dokładnie czytają hehehe:cool: Taaak paaanie banaś... Niech pan... panie ministrze sorki... wice... czyta dokładnie... Zapraszam f-szy z MF-u do udziału w członkostwie Celnicy.Pl... Tez nosicie mundur...
Musimy całkowicie odrzucić narrację, jaką w tej kwestii narzuca nam MF.
Art 2 ustawy dotyczy zadań Służby Celnej, a nie poszczególnych komórek organizacyjnych jednostek Służby Celnej - cyt. "Art. 2. 1. Do zadań Służby Celnej należy realizacja polityki celnej w części dotyczącej przywozu i wywozu towarów oraz wykonywanie innych zadań wynikających z przepisów odrębnych, a w szczególności (...)
2)
(...)
4) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń związanych z naruszeniem przepisów dotyczących wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wyprowadzania z jej terytorium towarów objętych ograniczeniami lub zakazami obrotu ze względu na bezpieczeństwo i porządek publiczny lub bezpieczeństwo międzynarodowe, w szczególności takich jak odpady, substancje chemiczne i ich mieszaniny, materiały jądrowe i promieniotwórcze, środki odurzające i substancje psychotropowe, broń, amunicja, materiały wybuchowe oraz towary i technologie o znaczeniu strategicznym;
5) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych oraz ściganie ich sprawców, w zakresie określonym w ustawie z dnia 10 września 1999 r. – Kodeks karny skarbowy (Dz. U. z 2013 r. poz. 186, z późn. zm.2)), zwanej dalej „Kodeksem karnym skarbowym”;
6) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń przeciwko:
a) zdrowiu, określonych w art. 55, 57, 61 i 66 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii
b) dobrom kultury, określonych w art. 109 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami
c) prawom własności intelektualnej, określonych w art. 116–118 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
d) przyrodzie, określonych w art. 128 i art. 131 pkt 10 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody
e) środowisku, określonych w art. 183 § 2, 4, 5 i 6, w przypadku czynów, o których mowa w art. 183 § 2, 4 i 5 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny zwanej dalej „Kodeksem karnym”, oraz przeciwko wymiarowi sprawiedliwości, określonych w art. 244 Kodeksu karnego, w zakresie niestosowania się do zakazu wstępu do ośrodków gier i uczestnictwa w grach hazardowych,
f) ograniczeniom obrotu towarami i technologiami o znaczeniu
strategicznym, określonym w art. 33 ust. 1, 2 i 3 ustawy z dnia 29
listopada 2000 r. o obrocie z zagranicą towarami, technologiami i
usługami o znaczeniu strategicznym dla bezpieczeństwa państwa, a także
dla utrzymania międzynarodowego pokoju i bezpieczeństwa
– oraz ściganie ich sprawców, jeżeli zostały ujawnione przez Służbę Celną"
(...)
Art. 9. 1. Organami Służby Celnej są:
1) minister właściwy do spraw finansów publicznych;
2) Szef Służby Celnej;
3) dyrektorzy izb celnych;
4) naczelnicy urzędów celnych.(...)
4. Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi, w drodze rozporządzenia:
1) właściwość miejscową urzędów celnych oraz izb celnych do wykonywania zadań określonych w Kodeksie karnym skarbowym,
2) właściwość miejscową wyznaczonych urzędów celnych do prowadzenia postępowań przygotowawczych w sprawach o niektóre przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe, określone w art. 133 § 1 pkt 1 Kodeksu karnego skarbowego
mając na uwadze zapewnienie sprawnego wykonywania zadań Służby Celnej.
(...)
Art. 19. 1. Do zadań dyrektora izby celnej należy:
(...)6) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych i ściganie ich sprawców, w zakresie ustalonym w Kodeksie karnym skarbowym oraz rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń w zakresie określonym w art. 2 ust. 1 pkt 4 i 6 oraz ściganie ich sprawców w zakresie określonym w art. 2 ust. 1 pkt 6;
(...)2. Dyrektorzy izb celnych wykonują zadania przy pomocy podległych im izb celnych.
Art. 20. 1. Do zadań naczelnika urzędu celnego należy:
(...)6) rozpoznawanie, wykrywanie, zapobieganie i zwalczanie przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych i ściganie ich sprawców, w zakresie ustalonym w Kodeksie karnym skarbowym oraz rozpoznawanie, wykrywanie,zapobieganie i zwalczanie przestępstw i wykroczeń w zakresie określonym w art. 2 ust. 1 pkt 4 i 6 oraz ściganie ich sprawców w zakresie określonym w art. 2 ust. 1 pkt 6;

(...)2. Naczelnicy urzędów celnych wykonują zadania przy pomocy podległych im urzędów celnych.

Art. 21.(...)2. Organizację izb celnych i urzędów celnych określa statut nadany, w drodze zarządzenia, przez ministra właściwego do spraw finansów publicznych.
Art. 22. Jednostkami organizacyjnymi Służby Celnej, zwanymi dalej „jednostkami organizacyjnymi”, są:
1) komórki organizacyjne w urzędzie obsługującym ministra;
2) izby celne;
3) urzędy celne wraz z podległymi oddziałami celnymi.
Art. 23.(...)2. Zadania, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1, 4–7 i 10, wykonują wyłącznie funkcjonariusze, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.

Niech mi min. Banaś pokaże palcem w którym miejscu jest. wskazane, że zadania formacji - podkreślam formacji - z art 2 ustawy, o których tak autorytarnie się wypowiada, są przypisane do konkretnych funkcjonariuszy z konkretnych komórek organizacyjnych. ,
Tak wiem, są przypisane w zarządzeniach - ale to są dokumenty wewnętrzne organizacyjne służące efektywnemu zorganizowaniu działania Służby (choć czasami myślę że niekonieczne).
Wynika z powyższego tylko jedno, że realizacja tych zadań i tych pozostałych, co do których TK się nie wypowiadał, jest zadaniem Służby Celnej jako formacji,jest procesem ciągłym, w którym udział ma cała organizacja zarówno komórki bezpośrednio realizujące te zadania jak i pozostałe komórki pośrednio choćby zabezpieczając np. wsparcie logistyczne itp. dla tych pierwszych,
TAK JAK JEST TO W KAŻDEJ INNEJ FORMACJI UMUNDUROWANEJ W POLSCE.
Osobna kwestią jest to czy MF podejmując decyzję o kolejnej reformie w 2009 zaniechało rozpoczęcia procesu stopniowego ewolucyjnego ucywilniania komórek nie bezpośrednio biorących udział w realizacji zadań formacji...Niestety, skutki zaniechań w tej kwestii poprzedników dziś przerzucają na nas, próbując jednocześnie zantagonizować środowisko. Nie możemy na to pozwolić.

Zastanawiam się czy nie było by dobrym pomysłem aby wszystkie Oddziały, Urzędy, Izby zrobiły zdjęcia wszystkich funkcjonariuszy z flagami na tle wejść z tablicami i nazwami poszczególnych Urzędów, Oddziałów i Izb. Można to zrobić np. na zmianie zmian czy o umówionej godzinie. Zebrać podpisać i wysłać do MF z podpisem, że wszyscy są gotowi do działania i patrzą na kolejne posunięcia MF.
Łatwo było by to do skoordynowania i zebrania zdjęć przez ZZ Celnicy.pl.

Co wy na to ?

Można by też zaprosić całą kadrę kierowniczą włącznie z DIC-ami i NUC-ami, Kierownikami Oddziałów, Referatów, Wydziałów. Ciężko było by im odmówić bo pokazali by wszystkim po której stronie są funkcjonariuszy czy MF. Gdyby odmówili okazali by się ludźmi kompletnie bez honoru niegodnymi bycia oficerami SC i stracili by cały szacunek w oczach wszystkich funkcjonariuszy, z którymi pracują na co dzień - a to nie jest miłe i łatwe.

Ostatnia edycja:
Witam... chciałbym się dołączyć do wcześniejszych postów i zaapelować o całkowite zarzucenie wątku dotyczącego wykonywanych przez nas zadań... Do przemyślenia... Mamy inne formy komunikowania się... Nieprawdaż? ;) Oni też to dokładnie czytają hehehe:cool: Taaak paaanie banaś... Niech pan... panie ministrze sorki... wice... czyta dokładnie... Zapraszam f-szy z MF-u do udziału w członkostwie Celnicy.Pl... Tez nosicie mundur...

Właściwie, to masz całkowitą rację, o ile "wątek wykonywanych przez nas zadań", będzie nadal przez NAS "samo-ograniczany" usilnym dostosowywaniem do FAŁSZYWEGO JĘZYKA mf-u!

Znowu mnie kusi, by zadać "głupie pytanie" ...

Przyjmując kryteria, sprytnie zmodyfikowanych przez MF znaczeń - np. zbyt literalnie: tak "znika" podmiotowość - dajemy się wkręcić do "dyskusji" w języku mf-u, z premedytacją pozbawionym wielu pojęć!
Może się mylę, ale chyba obowiązuje jeszcze zasada, że treść orzeczenia TK nie może podlegać "interpretacji", a ta występuje wyłącznie w wypadku braków pojęciowych.

Jednak zadam to "głupie pytanie"! Może ktoś z Was się zlituje nad moją "głupotą" i cierpliwie, a szczerze wyrazi swoje zdanie na temat:
CO oznacza pojęcie "zwalczanie przestępczości" ?

Dla mnie są to wszystkie czynności, zamierzone w celu zapobiegania, wykrywania bądź likwidowania zachowań sprzecznych z obowiązującym Prawem!
Dlatego jako "dozorca" WIEM, że jak "logistyk" mi nie da lapka, to ja nic nie zrobię! Jak "informatyk" mi go nie "przygotuje", ja nic nie zrobię! Jak "ogólniak" nie zadba o aktualizację danych dla mnie, właściwych do roboty "papierów", a nawet o "wodę mineralną", to moja robota ucierpi i można ją będzie w efekcie rozbić o kant tyłka!

Według mojego małego rozumku, KAŻDA "specjalność" w SC służy "zwalczaniu przestępczości", a jestem gotów wysnuć nawet tezę, iż
KAŻDA OSOBA ZATRUDNIONA W SŁUŻBIE CELNEJ, WYKONUJE WYŁĄCZNIE ZADANIA SŁUŻĄCE ZWALCZANIU PRZESTĘPCZOŚCI !!!

Witam wszystkich.

Kłaniam się w pas wszystkim Funkcjonariuszom, w szczególności tym którzy byli wczoraj w Warszawie, jak i tym którzy wyszli przed urzędy, a wiem, że uczyniło to bardzo dużo funkcjonariuszy w całej Polsce.

W Warszawie było Nas sponad 2 tys. Jak poszliśmy pod MSWiA Nowym Światem, Mokotowską i Marszałkowską to nie było widać końca kolumny. Warszawiacy, mimo iż powodowało to utrudnienia, przywitali Nas bardzo przyjaźnie.
Barwy narodowe, mundury i hasła, które nieśliśmy uczyniły wielkie wrażenie.

Drodzy Funkcjonariusze Służby Celnej!

Ja od dnia Pielgrzymki w Częstochowie, gdzie dowiedziałem się, że osiągniemy 100 tys. podpisów pod projektem obywatelskim jestem przekonany, że zwyciężymy. Mam niezachwianą wiarę w to co robimy.

Mam nadzieję, że wczorajsza PIKIETA pod MF i PRZEMARSZ pod MSWiA wzbudziła w każdym Funkcjonariuszu taką samą wiarę jaką ja mam w tej sprawie, albo nawet większą.
Zapewne tak się stało, bo taki mam przekaz od każdego uczestnika tych wielkich i historycznych wydarzeń w Warszawie.
Główne wydania informacyjne przemilczały te wydarzenia, tylko dlatego, że zrobiły one aż tak piorunujące wrażenie i zapiszą się na długi czas w pamięci Warszawiaków i Nas Funkcjonariuszy.

Do niektórych wątpiących wpisów idealnie pasuje cytat
Sřena Kierkegaarda: „Bez wiary potykamy się o źdźbło trawy, z wiarą przenosimy góry”.

Ja czuję się dokładnie tak i to już od osiągniecia 100 tys. podpisów, że rzeczywiście możemy jako środowisko góry przenosić, a wczorajsze wydarzenia i występ Min. M.Banasia tylko dodaje mi skrzydeł.

Człowiek pozytywnie i optymistycznie nastawiony, wierzący w to co robi, czuje się niezwykle silny i ma przekonanie, że może wszystko. Wszyscy, którzy zdają mi relację z wczorajszego wydarzenia tak właśnie się czują.
SŁUŻBA CELNA WCZORAJ UWIERZYŁA W SIEBIE! POLICZYLIŚMY SIĘ I UWIERZYLIŚMY!

A jeżeli mamy wiarę, a mamy, to możemy teraz góry przenosić. Nie traćcie tylko wiary, a zwyciężymy!
"Jeśli będziecie mieć wiarę jak ziarnko gorczycy,powiecie tej górze: „Przesuń się stąd tam!”, a przesunie się. I nic niemożliwego nie będzie dla was.”) MT (17,20)

Ps. I nie wolno teraz składać wniosku o dymisję SSC i MF, bo to tylko zaszkodzi.

Ostatnia edycja:
MF zwodzi nas na każdym kroku. Wygląda to, jak gra na czas. Po co ?
Mam wrażenie, jak już ktoś pisał wcześniej, że celem jest wprowadzenie KAS przed emkami. Oczywiście z opcją zerową, żeby nie było przekształcenia Służby Celnej w jeden z elementów KAS, tylko jej likwidacja i powołanie nowej instytucji.
Co MF tym ugra ? Wyrok TK stanie się bezprzedmiotowy i można będzie wprowadzić nowe, dowolne przywileje dla wybranej części funkcjonariuszy lub pracowników.

Sławek, wszystko co piszesz jest trafione w punkt. Dziękuję Ci za Twoją pracę.
Jestem dumna, że byłam ze Wszystkimi wczoraj na pikiecie. Wspaniałe jest uczucie solidarności i działania razem w słusznej sprawie.
Myślę, że to uczucie towarzyszyło wszystkim. Mam prośbę aby wszyscy uczestnicy pikiety przekazywali dalej tą solidarność i zarażali nią tych, którzy nie mogli być na pikiecie.
Ps. Wielkie dzięki wszystkim, którzy okazali swoje wsparcie poprzez wyjście o godz. 12 przed IC, UC i OC. To też było bardzo ważne.

Witam moi Drodzy Bracia i Siostry funkcjonariusze Służby Celnej :-) Na samym wstępie chciałbym pozdrowić i podziękować wszystkim tych, z którymi miałem zaszczyt brać udział we wczorajszej "Wielkiej celniczej majówce"!!! Była MOOOOC :-) Było widać Naszą wspólną JEDNOŚĆ, determinacje oraz identyfikacje z Naszą wspaniałą, ale i też ciężką Służbą :-) Było słychać konkretne, rzeczowe i merytoryczne (poparte wyrokiem, przepisami i osiągnięciami) argumenty! Chciałby też podziękować tysiącom funkcjonariuszy (Izb i Urzędów Celnych), którzy na znak jedności i solidarności z Nami o godzinie 12-stej pokazali że są "duchem z Nami"! Świadczy to tylko o tym, że zaangażowanych w osiągnięcie Naszego wspólnego celu, nie jest tylko ta "garstka" (ok. 2000 funkcjonariuszy, a nie tak jak podały niektóre media 400-600) dumnie maszerujących w Warszawie, ale cała Nasza FORMACJA :-) Widać, że teraz nie ma, bo jak to kiedyś już mówiłem, akurat w tej kwestii nie może być żadnych podziałów! Ta sprawa, to dążenie dotyczy WSZYSTKICH NAS!!! Hasło w JEDNOŚCI SIŁA, przynosi wreszcie oczekiwany efekt :-)

O rzeczowości i aspektach merytorycznych nie można powiedzieć w przypadku wstąpieniu ..... "miłościwie Nam panującego" :-( Ale to przecież "Maryjan Łaskawy", który przywrócił do Służby .... "Pana Przewodniczącego Siwca" :-D Hahahaha Panie Banaś, ma pan zaszczyt kierować jedną z najstarszych i najbardziej dumnych (o wpływach do budżetu Państwa nawet nie wspomnę) formacji mundurowych w Polsce i na Świecie, a nie wie pan o Nas ... NIC!!! Nie zna pan chyba Statutu Służby Celnej, Naszych kompetencji, uprawnień oraz stosunków służbowych, które obowiązują w Naszej formacji :-( Tak gwoli przypomnienia, a może dla pana wiedzy, nie ma i nigdy nie było w Służbie Celnej oraz wcześniej Administracji Celnej możliwości wybrania sobie miejsca PEŁNIENIA SŁUŻBY! Dostajemy polecenie służbowe tzn. rozkaz i musimy się udać do takiej komórki, w takie miejsce (pełnić Służbę) o jakiej zadecyduje Nasz przełożony (dowódca) :-P Do póki pan tego nie zrozumie, nie poświęci czasu na zagłębienie się w faktyczne prawa, obowiązki, obostrzenia i ograniczenia, które Nas jako MUNDUROWEJ SŁUŻBY obowiązują, to niech pan nie liczy na rzeczową i spokojną dyskusje :-P Chyba, że tak jak wczoraj chce pan Nas tylko (bo tak to wyglądało) .... prowokować :-P Pan jak i pana zwierzchnik, minister MF-u, po prostu nie wiecie o czym mówicie :-( Ktoś (nie mam pojęci kto) podsuwa wam jakieś slogany, wykładnie i zakłamane cyferki, po odczytaniu których nawet nie potraficie się do nich .... ustosunkować i odnieść :-( Marianie, skoro uważasz się za takiego miłośnika Karate, to musisz znać ten cytat, który na koniec Ci dedykuje i mam nadzieje, że da Ci troszkę do myślenia - ''Równe energie mogą się zwalczać w nieskończoność, lecz wspólnie mogą zmienić świat". ;-)

Witam wszystkich.
Przede wszystkich wielkie podziękowania i wyrazy uznania dla wszystkich, którzy wczoraj byli pod MF. Wyrazy uznania także dla celników z MF, ponieważ zamanifestowanie dla nich było pewnie szczególnie trudne. Być może kierownictwo Służby nie zdaje sobie sprawy jeszcze z jednego. Nie byłem wczoraj pod MF ale zgodnie z wezwaniem wyszedłem przed Izbę. Razem ze mną wyszła co najmniej 80 osób, w pobliskim Urzędzie wyszło co najmniej 50 osób. Co najważniejsze byli wszyscy - szeregowi, podoficerowie, aspiranci, oficerowie. Byli pracownicy, kierownicy, naczelnicy, były mundury zielone, mundury czarne. Byli wszyscy funkcjonariusze, niezależnie od tego czy są z tych czy innych ZZ, albo też nie zrzeszeni w związkach. Takiej mobilizacji i solidarności nie było nigdy. Jeśli było tak w innych Izbach to śmiało można powiedzieć że zaprotestowało co najmniej 70% Służby. To szczególnie powinno dać do myślenia...

Wielko szacunek wszystkim, było super i profesjonalnie.
Szacunek należy się również funkcjonariuszom, którzy o 12 stej wyszli przed jednostki jesteśmy jednością wyszła kadra dyrekcja naczelnicy to powinno dać do myślenia dyletantom z MF oraz bandytom, którzy aby kraść państwowe pieniądze chcą zdestabilizować pracę Służby Celnej.

Proszę Was o aktywność na forach i w komentarzach. Przejmijcie na siebie część obowiązków edukacji społeczeństwa na temat SC i odpowiadajcie aktywnie na komentarze pod artykułami w necie. To musi być ruch masowy. Zaangażujcie w to innych funkcjonariuszy

Pozwólcie jeszcze jeden cytat, który otrzymałem ostatnio od Posła Prawa i Sprawiedliwości:

"Ufaj Bogu tak, jakby całe powodzenie spraw zależało wyłącznie od Niego;
tak jednak dokładaj wszelkich starań,
jakbyś ty sam miał wszystko zdziałać, a Bóg nic zgoła"

św. Ignacy Loyola

DZIAŁAJMY TAK ZATEM!

CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!

MF zwodzi nas na każdym kroku. Wygląda to, jak gra na czas. Po co ?
Mam wrażenie, jak już ktoś pisał wcześniej, że celem jest wprowadzenie KAS przed emkami. Oczywiście z opcją zerową, żeby nie było przekształcenia Służby Celnej w jeden z elementów KAS, tylko jej likwidacja i powołanie nowej instytucji.
Co MF tym ugra ? Wyrok TK stanie się bezprzedmiotowy i można będzie wprowadzić nowe, dowolne przywileje dla wybranej części funkcjonariuszy lub pracowników.
W tej kwestii mamy dwa istotne fakty: zapowiedz opublikowania projektu KAS do konca maja i wprowadzenie go jako projekt poselski czyli bez konsultacji, pewnie szybka sciezka.

cos mi sie przypomnialo, kiedy bylismy przed MSWiA padlo stwierdzenie, ze kwota kosztow wprowadzenia emek tak zawyżona to pomylka pisarska. Slawek czy to byl zart? czy cos sie pojawilo rzeczywiscie w temacie?

Witam wszystkich.
Przede wszystkich wielkie podziękowania i wyrazy uznania dla wszystkich, którzy wczoraj byli pod MF. Wyrazy uznania także dla celników z MF, ponieważ zamanifestowanie dla nich było pewnie szczególnie trudne. Być może kierownictwo Służby nie zdaje sobie sprawy jeszcze z jednego. Nie byłem wczoraj pod MF ale zgodnie z wezwaniem wyszedłem przed Izbę. Razem ze mną wyszła co najmniej 80 osób, w pobliskim Urzędzie wyszło co najmniej 50 osób. Co najważniejsze byli wszyscy - szeregowi, podoficerowie, aspiranci, oficerowie. Byli pracownicy, kierownicy, naczelnicy, były mundury zielone, mundury czarne. Byli wszyscy funkcjonariusze, niezależnie od tego czy są z tych czy innych ZZ, albo też nie zrzeszeni w związkach. Takiej mobilizacji i solidarności nie było nigdy. Jeśli było tak w innych Izbach to śmiało można powiedzieć że zaprotestowało co najmniej 70% Służby. To szczególnie powinno dać do myślenia...
Napiszcie proszę jak było o dwunastej w Waszych izbach, urzędach oddziałach? Słyszałem że nie wszędzie pozwolono na solidarność z tymi którzy pikietowali..

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Wczoraj wieczorem na TVN 24 padło stwierdzenie że rząd zaniechał projektu KAS, nie wiedzą co mówią czy my czegoś nie wiemy? Było to w programie gdzie dwóch prowadzących prezentuje dwa różne podejścia do omawianych tematów nie pamiętam nazwy około godz 21.

Napiszcie proszę jak było o dwunastej w Waszych izbach, urzędach oddziałach? Słyszałem że nie wszędzie pozwolono na solidarność z tymi którzy pikietowali..

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Izba Biała Podlaska solidarnie wyszła przed gmach budynku!

Wczoraj wieczorem na TVN 24 padło stwierdzenie że rząd zaniechał projektu KAS, nie wiedzą co mówią czy my czegoś nie wiemy? Było to w programie gdzie dwóch prowadzących prezentuje dwa różne podejścia do omawianych tematów nie pamiętam nazwy około godz 21.
dziennikarz uzyl troche nieszczesliwego sformulowania, wyglada, ze nic sie nie zmienilo.

Back
Do góry