Emerytury !!!

Z całym szacunkiem Sławku, ale ten rząd od samego początku wielokrotnie kompromitował się niemalże w każdej sprawie, której się tknął!
A kwestia emerytur mundurowych dla funkcjonariuszy Służby Celnej, szczególnie w kontekście wyroku Trybunału Konstytucyjnego powinna bezwzględnie być apolityczna!
W takich działaniach potrzeba dyplomacji, strategii i taktyki.
Polityczne to jest nawoływanie do ataku na Rząd, gdy nie ma ku temu podstaw, bo nie ma stanowiska Rządu.
Pikiety przeprowadzone za rządów PiS, oprócz oczywiście demonstracji KOD-u, były skuteczne.
Postaraj się odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego tak się dzieje, mimo iż na demonstracje KOD-u przychodzi więcej ludzi?
Przemyśl to, zastanów się i wyciągnij wnioski.
Jeżeli Rząd przyjmie stanowisko MF, będzie inna sytuacja, ale na razie takiej nie ma.

Dziękuję Sławku, że napisałeś oczywistą oczywistość o trollu.
Natomiast skandaliczny wpis Robozoll "wszyscy albo nikt". Kolego wszyscy walczymy o emki dla wszystkich funkcjonariuszy ale z ubolewaniem stwierdzam, że najbardziej angażują się f.c graniczni i wykonujący czynności wskazane przez TK, którym emki należą się jak "psu buda" a na wyjazd do W-wy izbowych specjalistów wysokiej klasy można naliczyć na palcach jednej ręki.
Odpowiem Ci Robozoll i wymienionym "badaczom pisma świętego" emerytury przede wszystkim dostaną osoby wskazane przez TK a pozostali troszeczkę refleksji i do dzieła.
Nikt za was (tłuściutkie kotki) nie będzie walczył jeśli sami nie zawalczycie o swoje i nie chcę słyszeć bzdur wszyscy albo nikt czy to się komuś podoba czy nie.

uświadom sobie, że NIKT nie ma gwarancji emek, granica? mobilni? jeśli sprawy przyjmą niekorzystny obrót i mf będzie realizował swoją koncepcję do końca, to w grudniu możesz z granicy trafić do ic albo uc, a na granicę i do wzp trafią tłuste kotki z ic i uc - większość z nich dłużej lub krócej, dawniej lub całkiem niedawno na granicy służyła, owszem, nie będzie szło tak płynnie jak do tej pory, ale będzie szło, i uwierz mi - nikt się nie będzie przejmował, że odprawy są wolniejsze albo że jedzie fajka

jak myślisz - kto w grudniu z mających władzę do przesunięć nie skorzysta z możliwości ulokowania swoich totumfackich, donosicieli czy lizusów na stanowiskach dających emki? myślisz naiwnie że ktokolwiek będzie myślał o elementarnej nieprzyzwoitości takich działań?

NIKT, NIKT nie może być pewien, że będzie miał prawo do emki, że będzie w mundurze albo że w ogóle będzie miał pracę, jeśli nie obronimy CAŁEJ formacji

i po raz kolejny przypomnę - nie każdy zasługuje w SC na emkę mundurową, ale tak jak w in służbach, z wielu względów, POWINNI ją dostać wszyscy

Wszyscy funkcjonariusze albo nikt!

Art. 1. 1. Ustawa reguluje zadania i organizację Służby Celnej – jednolitej umundurowanej formacji, utworzonej w celu zapewnienia ochrony i bezpieczeństwa obszaru celnego Unii Europejskiej, w tym zgodności z prawem przywozu towarów na ten obszar oraz wywozu towarów z tego obszaru, a także wykonywania obowiązków określonych w przepisach odrębnych, w szczególności w zakresie podatku akcyzowego oraz podatku od gier.

Tak dla przypomnienia. Z ustawy o Służbie Celnej!

kromaks - w wielu kwestiach z robozollem się nie zgadzam, ale co w tym wpisie jest skandalicznego?

to że myśli inaczej niż ty?

jeśli już miałbym wskazać jakieś skandaliczne wypowiedzi to byłyby to twoje posty - ciągłe obrzucanie innych błotem, powtarzanie epitetów "oszołomy, idioci, trolle" wobec tych, którzy nie podzielają twoich opinii

Ostatnia edycja:
Dziękuję Sławku, że napisałeś oczywistą oczywistość o trollu.
Natomiast skandaliczny wpis Robozoll "wszyscy albo nikt". Kolego wszyscy walczymy o emki dla wszystkich funkcjonariuszy ale z ubolewaniem stwierdzam, że najbardziej angażują się f.c graniczni i wykonujący czynności wskazane przez TK, którym emki należą się jak "psu buda" a na wyjazd do W-wy izbowych specjalistów wysokiej klasy można naliczyć na palcach jednej ręki.
Odpowiem Ci Robozoll i wymienionym "badaczom pisma świętego" emerytury przede wszystkim dostaną osoby wskazane przez TK a pozostali troszeczkę refleksji i do dzieła.
Nikt za was (tłuściutkie kotki) nie będzie walczył jeśli sami nie zawalczycie o swoje i nie chcę słyszeć bzdur wszyscy albo nikt czy to się komuś podoba czy nie.

Słusznie, nie jesteś trollem. Jesteś kretynem!

aaa tak w ogóle - Panie i Panowie, aktywni na forum - m.in. kromaks,robozoll, teleecho - jesteście już w celnikach.pl?

spotkamy się 13 na pikiecie?

pohałasujemy?

Przestańcie się licytować kto co robi i komu się należy dajecie się wypuszczać jak dzieci służba jest jednolita i wszyscy otrzymają emerytury a jak nie to będzie powtórka z 2008 roku tylko skuteczna i bardziej dotkliwa mam nadzieję.
Marhaba jestem daleki od licytowania się mi tylko chodzi o to, że często narażając swoje zdrowie a może i coś więcej dla tego kraju panowie z ministerstwa twierdzą w swoim stanowisku dot. emek że praca niektórych komórek jest nic nie warta. I to jest wkurzające, delikatnie mówiąc i z drugiej strony przykre. Pisząc czym zajmują się dozory ktoś z mf to przeczyta i zda sobie sprawe że emki należą się wszystkim funkcjonariuszom. Zakładam że czytają stronę celnicy.pl śledząc nastroje wśród nas. W końcu jesteśmy najliczniejszym związkiem. Zbyt dużo życia poświęciłem tej służbie żeby mf to przekreśliło.

uświadom sobie, że NIKT nie ma gwarancji emek, granica? mobilni? jeśli sprawy przyjmą niekorzystny obrót i mf będzie realizował swoją koncepcję do końca, to w grudniu możesz z granicy trafić do ic albo uc, a na granicę i do wzp trafią tłuste kotki z ic i uc - większość z nich dłużej lub krócej, dawniej lub całkiem niedawno na granicy służyła, owszem, nie będzie szło tak płynnie jak do tej pory, ale będzie szło, i uwierz mi - nikt się nie będzie przejmował, że odprawy są wolniejsze albo że jedzie fajka

jak myślisz - kto w grudniu z mających władzę do przesunięć nie skorzysta z możliwości ulokowania swoich totumfackich, donosicieli czy lizusów na stanowiskach dających emki? myślisz naiwnie że ktokolwiek będzie myślał o elementarnej nieprzyzwoitości takich działań?

NIKT, NIKT nie może być pewien, że będzie miał prawo do emki, że będzie w mundurze albo że w ogóle będzie miał pracę, jeśli nie obronimy CAŁEJ formacji

i po raz kolejny przypomnę - nie każdy zasługuje w SC na emkę mundurową, ale tak jak w in służbach, z wielu względów, POWINNI ją dostać wszyscy

BRAWO BOLO !
Twój post byłoby trzeba wrzucić na stronie głównej :) żeby uświadomić co niektórych i przemówić im do rozsądku.

Popieram Cię w pełni - ja akurat pracuję w OC granicznym i widzę (niestety), że PRZEWAŻAJĄCA WIĘKSZOŚĆ jest święcie przekonana, że w grudniu 2016 r. dalej będzie w tym samym miejscu i nie ma co się wysilać.
Nic bardziej mylnego. Ale do niektórych to niestety nie trafia...

A to trzeba być w celnikach.pl żeby spotkać się na pikiecie? No właśnie, mam nadzieję, że się spotkamy! :-)

@Robozoll
Wg mnie możesz być nawet w Kółku Różańcowym, lub w Partii Sławiącej Tereny Zielone... Żeby spotkać się na pikiecie nie trzeba przynależności, wystarczy solidaryzowanie się z własną grupą zawodową. Ale przynależność do Celnicy PL wzmacnia związek i jego siłę negocjacyjną. Mamy coraz mniej czasu...
Dlaczego górnicy od lat stawiają kolejne Rządy pod ścianą? Owszem palą opony, odpalają petardy, ale każdorazowo ich demonstracje w Warszawie są liczne, a Związki chociaż zróżnicowane, w tych dniach stanowią masę... I chociaż każdy z nas wie, że budżet do górnictwa dopłaca, to są w stanie ochronić przywileje.
Dla równowagi dla przywilejów górniczych - złotówka podatku pobrana przez urzędnika skarbówki (wszystkie struktury spod MF) kosztuje 1 słownie jeden grosz...
To tak dla ewentualnych zarzutów medialnych o darmozjadach urzędnikach....

Pracuję w wewnętrznym i jestem tłustym kotem. Pytam co mi da przeniesienie na granicę w grudniu? Pracy na granicy będę miał zero. Wiek 55 lat. Do wypracowania jeszcze zatem 15 lat. Czyli w wieku 70 lat dostanę tę wymarzoną emkę. Wybacz ale mnie to średnio pasi

W takich działaniach potrzeba dyplomacji, strategii i taktyki.
Polityczne to jest nawoływanie do ataku na Rząd, gdy nie ma ku temu podstaw, bo nie ma stanowiska Rządu.
Pikiety przeprowadzone za rządów PiS, oprócz oczywiście demonstracji KOD-u, były skuteczne.
Postaraj się odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego tak się dzieje, mimo iż na demonstracje KOD-u przychodzi więcej ludzi?
Przemyśl to, zastanów się i wyciągnij wnioski.
Jeżeli Rząd przyjmie stanowisko MF, będzie inna sytuacja, ale na razie takiej nie ma.

Panie Sławku, proszę wkleić stanowisko MF . Niech wszyscy zobaczą jak sformułowana jest ta odpowiedź.

Prawo i Bóg jest po naszej stronie ...
Krok po kroku będąc zdeterminowani osiągniemy sukces !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i popieram Bolo1999: nie wszystkim się emka należy ale wszyscy powinni ją dostać !!!!!!!!!!!!!!!!

Nawet, jeśli mają to być "głodowe" emki - to wszyscy albo nikt.Nie wszystkim się należą , oczywista prawda - ale chyba nie pora i czas na przeprowadzanie dowodów.

Pracuję w wewnętrznym i jestem tłustym kotem. Pytam co mi da przeniesienie na granicę w grudniu? Pracy na granicy będę miał zero. Wiek 55 lat. Do wypracowania jeszcze zatem 15 lat. Czyli w wieku 70 lat dostanę tę wymarzoną emkę. Wybacz ale mnie to średnio pasi

bo to nie ty tam trafisz, ale ktoś, kto kiedyś, po 1999 tam był, nawet krótko, a teraz trafi tam dla munduru i emki - i nawet jeśli będą liczyć od 1999, to on, dzięki latkom z ic czy uc oraz epizodowi w wzp lub na granicy, będzie miał 18 lat stażu, i nawet choćby miał 55 lat, to zawsze będzie miał wybór - albo się pomęczę do 64 lat i pójdę na maksymalną emkę, albo pójdę już teraz, na 48% emkę ale liczoną od zarobków, jeśli się przytula 4,5 tysia, do do 65lat można się pomęczyć za 2250 do 65lat, tym bardziej że można dorobić, a potem uzyskać drugą emkę z ZUS - bo jeśli 55 latek ma 18 lat stażu w sc, to pewnie ma też z 15 lat stażu poza SC

a jeśli ty nie trafisz na granicę, to o ile dostaniesz propozycję na cywila, o ile lekarz pozwoli ci pracować i cię nie wywalą, to za 10 lat dostaniesz pewnie ze 2000

pomyśl

Czy są takie lokalizacje, gdzie nie dotarła do funkcjonariuszy informacja o możliwości zgłaszania się do wyjazdu na PIKIETĘ?
Jeżeli tak, zgłaszajcie się proszę do Przewodniczących ZOI i Kół ZZ Celnicy PL, że chcecie zorganizować transport z Waszej jednostki. Piszcie też do mnie na maila, jeżeli są jakiekolwiek problemy z tym.

Wybacz larry1, ale w chwili obecnej jest to nieistotne. W tym tygodniu liczy się tylko PIKIETA w dniu 13 maja.
Gdybyśmy nierozważni zawiedli samych siebie, dalsze działania byłyby znacząco osłabione. Dlatego mobilizujemy się na PIKIETĘ i nic ponad to na razie nie powinno Nas zajmować. Stawianie sprawy w ten sposób, kiedy inne pikiety były skuteczne, jest wróżeniem z fusów. To jest gdybanie i nie wiem w jakim celu funkcjonariusz celny miałby obecnie w to się angażować. Działaj!

Back
Do góry