Emerytury !!!

Te zdjęcie jest bardzo wymowne ... Celnik w mundurze z wypiętą klatą , a jak dobrze widzę Mister na luziku chyba z rozpiętą marynarą ... ciekawe o czym myślał ... :-) Dać im te emerytury czy im nie dać ?

Nie za bardzo wiem co ma symbolizować to zdjęcie. Ale tu jest z innego ujęcia :)

2016-04-15_1460727124.jpg

"nikt nie zamierza jej likwidować."
Ale "Jest zapowiadany projekt Ministerstwa Finansów dotyczący tworzenia, Krajowej Administracji Skarbowej i w ramach tego projektu może nastąpić pewne przekształcenie Służby Celnej."
Kolejny bełkot polityka "nikt nie zamierza likwidować" ale troszkę chce.
Czy ta może tylko troszkę zlikwidowana Służba Celna będzie objęta systemem zaopatrzeniowym służb mundurowych, czy może tylko troszkę?
Cyrk na kółkach!!!!!!

Nie za bardzo wiem co ma symbolizować to zdjęcie. Ale tu jest z innego ujęcia :)

Pokaż załącznik: 3477

Jestem za młoda, żeby wiedzieć o czym mówił mój dziadek i ojciec, kiedy byłam nastolatką... Wtedy ich opowieści traktowałam jak bajanie ze stumilowego lasu, ale teraz już wiem co oznacz 'WICIE ROZUMICIE'...:D

Jeden z byłych DICów w MF był bardzo otyły, ale gang miał odszyty tak, że wyglądał jak 'milion dolarów' w wersji męskiej i na spotkaniach oficjalnych był ZAPIĘTY, a to tutaj to jakieś qrna nieporozumienie :D

No cóż wszystkie działania ministerstwa zmierzają do sytuacji żeby emek nie było przed KAS. Będą nas zwodzić jeszcze parę miesięcy. Boją się nawet zająć stanowisko ws, emek i ogłosić je na forum. Bo przecież jakby to wyglądało jak służby celne prowadziłyby protest w czasie dni "szczytu nato i dniach młodzieży". Dlatego nie ma co się łudzić, że MF zajmie stanowisko teraz za miesiąc, może we wrześniu. To samo będzie z pokomisjami, komisjami które będą zbierały się tak dla wypicia kawy, może do końca roku coś uradzą. Takie mają przykazanie.
Zastanawia mnie tylko dlaczego innych można włączyć do mundurówek bez specjalnych starań, a nas oszukiwać i zwodzić. Komu nasza służba tak przeszkadza?...

No cóż wszystkie działania ministerstwa zmierzają do sytuacji żeby emek nie było przed KAS. Będą nas zwodzić jeszcze parę miesięcy. Boją się nawet zająć stanowisko ws, emek i ogłosić je na forum. Bo przecież jakby to wyglądało jak służby celne prowadziłyby protest w czasie dni "szczytu nato i dniach młodzieży". Dlatego nie ma co się łudzić, że MF zajmie stanowisko teraz za miesiąc, może we wrześniu. To samo będzie z pokomisjami, komisjami które będą zbierały się tak dla wypicia kawy, może do końca roku coś uradzą. Takie mają przykazanie.
Zastanawia mnie tylko dlaczego innych można włączyć do mundurówek bez specjalnych starań, a nas oszukiwać i zwodzić. Komu nasza służba tak przeszkadza?...

Masz 100 % racji.... a my co robimy ? Jutro wręczymy petycje, którą podetrą sobie ....... I pewnie podczas wręczania i na pozorowanych ,,pracach" podkomisji..ułagodzą nas jakimś słodkim tiu..tiu..ta..la..la..la , a KAS z dniem 1 lipca będzie uchwalony...Dziękuje tyle w temacie.

Jezeli 28 kwietnia na posiedzeniu podkomisji dalej nie bedzie oficjalnego stanowiska MF, to bedzie to czas najwyzszy na akcje protestacyjna. Rozmowy sa wazne, ale jezeli nie przynosza oczekiwanych rezultatow, to czas z nimi skonczyc i przejsc do scenariusza B. Pisze to z ubolewaniem, bo myslalam , o naiwna, ze wreszcie ktos dotrzyma obietnic i bedzie respektowal prawo. Slawku, prowadz!

Adresaci petycji nie mają honoru a co za tym idzie dobrej woli aby zrealizować wyrok Trybunału Konstytucyjnego.
Koniec Służby Celnej (jak pisałem znacznie wcześniej) jest bliski a związek przewodniczący Celnicy Pl uspokaja funkcjonariuszy, że mamy dużo czasu do uchwalenia emerytur a kas nie wejdzie bo posłowie są przeciwni.
Co za brednie? Kas wejdzie lada dzień (bo ma wejść) a wraz z tym stracimy szansę na emerytury.
Buta i arogancja obecnego kierownictwa MF dorównuje a nawet przerasta poprzedników, kłamią i oszukują w imię partykularnych interesów nie słuchają logicznych argumentów strony społecznej i związków zawodowych zrzeszonych w SC.
Dotychczasowe działania po mimo ogromnej determinacji Sławka Siwego i całego środowiska nie przynoszą oczekiwanych efektów i bez zmiany formy doprowadzą do likwidacji Służby Celnej braku zaopatrzenia emerytalnego oraz tragedii wielu funkcjonariuszy, którzy latami uczciwie i solidnie wykonywali swoje obowiązki mających nadzieję, że "wraz z nadejściem dobrej zmiany PIS" przestaną być dyskryminowani i odzyskają honor.
Wszyscy widzimy gdzie ludzie powołujący się na wartości Solidarności mają 200 000 tyś podpisów pod projektem obywatelskim oraz 14500 tyś funkcjonariuszy oraz pracowników SC, którzy wykrywając nieprawidłowości i walcząc z bandytami generują prawie 40% wpływów do budżetu RP.
Pozwólmy niech robią co chcą bo po tej reformie już w przyszłym roku nie będzie na obietnice oraz inne wydatki i ślad po nich nie zostanie. Przestańmy żebrać aby traktowali nas godnie tak jak na to zasługujemy.
Jesteśmy funkcjonariuszami jednolitej umundurowanej formacji państwowej stanowiącej istotne ogniwo systemu bezpieczeństwa Polski.
Pamiętajmy "zło jak fala odbija się od brzegu i wraca".

Witam wszystkich. Słyszałem od jednego ze związkowców, że nawet jak dadzą emki to nie wszyscy będą mogli iść na nie. Przejścia mają być sukcesywne. Czyli w pierwszym roku 1000 później 1000 itd. Zastanawiam się, że jak się związki na to zgodzą, co powiedzą ludziom, których zwolnią za pół roku. Moim zdaniem, że jeżeli 28 kwietnia nie będzie konkretów to trzeba coś tym zrobić (bez pisania petycji) tylko uderzyć. Wtedy wstrzymać granicę, urzędy wewnętrzne i wszystkie prace do uchwalenia ustawy " w nocy" bo nie można wierzyć już w obietnice. Walczymy pokojowo już 18 lat i co z tego mamy. Pozdrawiam i proszę związkowców o przemyślenie tego co w tej chwili mamy (g...wno)

Oni tylko czekają na pretekst, żeby pokazać swoim wyborcom tych złych przez, których może nie być 500+, tych "wrogów ludu" tych kretów, tą stajnie Augiasza, która trzeba oczyścić wprowadzając KAS. Znowu wszyscy zaczynają się nas wypierać. PS. nie mam pomysłu na ten impas, zostało nam chyba wybieranie mniejszego zła.

Juda co ty bredzisz jaki pretekst? Niech robią co chcą jest orzeczenie TK i do lipca mają wykonać i nie my jesteśmy przeszkodą i hamulcowym wpływów do budżetu.
Problemem wpływów są przepisy na zmianę których nie mamy wpływu tylko kierownictwo MF i rząd.

Juda co ty bredzisz jaki pretekst? Niech robią co chcą jest orzeczenie TK i do lipca mają wykonać i nie my jesteśmy przeszkodą i hamulcowym wpływów do budżetu.
Problemem wpływów są przepisy na zmianę których nie mamy wpływu tylko kierownictwo MF i rząd.
powoli zaczyna się robić gorąco. Perspektywa KAS może się wydawać odległa, bo Służba Celna zostanie zlikwidowana w styczniu 2017, a pracę możemy stracić w lipcu 2017. Tak naprawdę jednak zostały tylko 2 miesiące, jeśli ustawa o KAS zostanie uchwalona w lipcu to obudzimy się w nowej rzeczywistości prawnej. Nie wiadomo czy vacatio legis do stycznia 2017 obejmie wszystkie artykuły. Coś może wejść w życie wcześniej. Po drugie w ustawie znajdzie się coś o emeryturach, nie wiadomo co ale nie da się tego już odkręcić, nikt nie będzie tej ustawy nowelizował pod kątem naszych żądań. Powiedzą nam, że mają związane ręce i nawet chcieliby nam dać emki ale przecież musi to być zgodne z nową ustawą. Znamy już dwa projekty ustawy o KAS oba niekorzystne trzeci, mimo, że podobno istnieje, zapoznali się z nim DICe jest utajniony więc można spokojnie założyć, że jest jeszcze gorszy. Nie wiem, co jeszcze gorszego mogli wymyślić. Jeśli jutro nie będzie stanowiska rządu to jest oczywiste, że posiedzenie podkomisji jest stratą czasu. Następny termin zbliża nas niebezpiecznie do nowej rzeczywistości z uchwaloną ustawą o KAS. Uważam, że w tej sytuacji należy przystąpić do akcji protestacyjnej oczywiście zaczynając od najłagodniejszych form ale opracować i ogłosić harmonogram stopniowego jej zaostrzania by MF wiedział do czego doprowadzi nadal nie mogąc wydusić z siebie stanowiska. Jeśli będzie taki plan to dowiemy się na ile deklaracje innych związków są prawdziwe i czy zdecydują się go poprzeć i przystąpić czy nadal będą tylko ogłaszać komunikaty. Jeśli nie poprą kolejnym funkom spadną łuski z oczu w kwestii ich intencji.

Już nie ma na co czekać, jeśli minfin miałby wobec nas uczciwe zamiary to nie kryliby sie jak szczury po kątach ze swoimi pomysłami. Traktują nas jak smieci wystarczy popatrzeć na Banasia z jakim lekceważeniem traktuje funkcjonariuszy. Powinniśmy już w tej chwili wejść w spór zbiorowy z minfin. Powody:
po pierwsze zła wola w wykonaniu wyroku TK dotyczącego naszych emek,
po drugie bezprawna delegalizacja Służby Celnej.
Dość już tego poniżenia, jak długo damy się jeszcze poniewierać, czym na to zasłużyliśmy?
SOK-iści dostaną, krokodyle dostaną a my jak śmieci. Ile można, nawet bydle kiedyś nie wytrzyma poniżenia.

Back
Do góry