Emerytury !!!

Po tych zdjęciach widać jaki pan Banaś ma stosunek do funkcjonariuszy Służby Celnej. Na prawdę jest to żenujący widok. Jestem za tym żeby póki jeszcze jest czas napisać prośbę podpisaną przez wszystkich funkcjonariuszy do Pani Premier o zdjęcie ze stanowiska p. Banasia jako osobę ewidentnie działającą na szkodę państwa, Służby Celnej i funkcjonariuszy Służby Celnej. To w ogóle jest niepojęte żeby cywil stał na czele formacji mundurowej.

To jak się będzie zachowywał Banaś było do przewidzenia. Mamy powtórkę z przeszłości. Jeśli w tym miesiącu nie dogadamy się z rządem to pozostanie nam tylko jedno.

Witam... może uznacie to za bezsensowne, ale przesyłajmy na e-maila Sławka pomysły (skuteczne) dotyczące obszarów, które w razie potrzeby można wykorzystać podczas ewentualnego protestu. Znamy specyfikę naszych stanowisk pracy, prawda? Może będzie to pomocne w opracowaniu planu... "B"... Jeżeli uznacie to za głupie... to przepraszam pzdr:cool:

Witam... może uznacie to za bezsensowne, ale przesyłajmy na e-maila Sławka pomysły (skuteczne) dotyczące obszarów, które w razie potrzeby można wykorzystać podczas ewentualnego protestu. Znamy specyfikę naszych stanowisk pracy, prawda? Może będzie to pomocne w opracowaniu planu... "B"... Jeżeli uznacie to za głupie... to przepraszam pzdr:cool:

Próba oszukania nas jest ewidentna. Trzeba zacząć myśleć. A najważniejsze to przekonywać tych zrezygnowanych, że być może trzeba będzie zacząć działać.

Nie mozna wymagać ...
...
... od cywila, który nie szanuje funkcjonariuszy mu podległych, munduru i sztandaru formacji, której przewodniczy oraz przyjmuje meldunek, przyjmuje ślubowanie funkcjonariuszy i honory pocztu sztandarowego w rozpiętej i wymiętej marynarce ...

Otóż ślubowania w SC, z wyjątkiem Prezydenta RP, nie może przyjmować "cywil", ani "przewodniczyć", ani ...

Zatem "cywil" nas - celników - nie interesuje.

Nas interesuje ktoś inny - Szef Służby Celnej, a taki człowiek MUSI spełniać pewne, ściśle określone wymagania!

I znowu "durne pytanie":

- czy można "wypowiedzieć posłuszeństwo" komuś, komu nie jest się winnym "posłuszeństwa" ?!

Podsekretarz Stanu Wiesław Jasiński w Opolu o KAS - ...obserwujemy coraz większą, właściwie już bardzo dużą przychylność wszystkich służb dla samego projektu ... itd, nie warto szerzej przytaczać tej wypowiedzi. Nie wiem o jakie służby chodzi, chyba nie o Służbę Celną, ponieważ ja oznak żadnej przychylności nie zauważyłem wśród koleżanek i kolegów z którymi pełnię służbę. Entuzjazmu do KAS nie widzę również na forum. Może Pan Minister założył różowe okulary i dlatego w tak specyficzny sposób postrzega rzeczywistość, a może to ja mam problemy ze wzrokiem i słuchem. Jedno jest pewne - w mediach poza nasiloną propagandą MF w sprawie KAS brakuje stanowiska przeciwnego, obnażającego całą głupotę i naiwność tego projektu. Mistrz propagandy J. Goebbels powiedział: "Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą ". Jeśli te słowa zestawimy z tezą autorstwa Stendhala "Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych" to mniej więcej mamy obraz kierownictwa kochanego Ministerstwa. Brak pomysłu na poprawę finansów państwa maskuje się bezczelną propagandą aby przeforsować stary projekt, który mimo braku racjonalnych przesłanek w cudowny sposób ma uzdrowić sytuację. O ile osiągnięcie zakładanego celu KAS jest wątpliwe, to praktycznie pewny jest niesamowity bałagan, stanowiska dla swoich, skłócenie i skrzywdzenie wielu urzędników i funkcjonariuszy. Oczywiście nowe wydatki na nowe programy, reorganizację itd. Chyba poza MF nikt się nie zdziwi jeśli wpływy do budżetu zmaleją. Ale co tam, oni teraz mają swoją chwilę i rządzą, odtrąbi się sukces a potem jakoś będzie, niech się inni martwią. Nie prześpijmy powstania KAS, bo sprawy nabierają niebezpiecznego przyśpieszenia i wkrótce może być za późno, nawet pomyślne rozwiązanie sprawy emerytur dla wielu f.c. może wtedy nie mieć żadnego znaczenia.

Pan Minister Paweł Szałamacha o KAS w Opolu - video. Czy wszyscy zrozumieli czy dalej będą bredzić o przesyłaniu pomysłów.
Kolega Sławek z całym szacunkiem i uznaniem jakie mamy jako fc SC dla postawy jaką reprezentował przez lata może dać sobie spokój z pisaniem petycji nie ma z kim rozmawiać decyzja zapadła jak pisałem znacznie wcześniej. Jak prognozowałem KAS wejdzie przed emeryturami i wszystko w temacie i jesteśmy na dnie.
Dobrze, że w Opolu będzie robota.

Pan Minister Paweł Szałamacha o KAS w Opolu - video. Czy wszyscy zrozumieli czy dalej będą bredzić o przesyłaniu pomysłów.
Kolega Sławek z całym szacunkiem i uznaniem jakie mamy jako fc SC dla postawy jaką reprezentował przez lata może dać sobie spokój z pisaniem petycji nie ma z kim rozmawiać decyzja zapadła jak pisałem znacznie wcześniej. Jak prognozowałem KAS wejdzie przed emeryturami i wszystko w temacie i jesteśmy na dnie.
Dobrze, że w Opolu będzie robota.
Hmmm... odnoszę wrażenie, że pomyliłeś miejsce w... szeregu... bez odbioru... pzdr:cool:

hunter Miejsce w szeregu możesz ustalać w gronie osób na które masz wpływ, może na plantacji bawełny lub w gs po reformie ale myślę, że jest "głębsze dno". Ale pamiętaj nie karm trolli!!!!

Każdy widzi, że kas wejdzie bankowo w związku z tym co z realizacją wyroku Trybunału Konstytucyjnego? Widzimy, że wcześniej SOK i ITD dostanie emki niż zapierniczający "w świątek piątek i niedzielę" celnicy.
Pamiętaj hunter nie karm trolli!!!!

pognieciona, rozwalona marynara. tak jakby wstał przed chwilą od stolika w knajpie. a podobno miał to mieć mieć. czyli kindersztubę inaczej określaną jako http://synonim.net/synonim/kindersztuba .

Otwarcie-Urz%C4%99du-Celnego-LG-6.jpg

Jeżeli jakiś minister zechce, to listonosze zostaną funkcjonariuszami z uprawnieniami. SOK, ITD, była już mowa o straży marszałkowskiej i agencji do walki z dopingiem. Ich szefowie są za, nasi są przeciw. Ot i cały sekret.

Puławy, dnia 22 kwietnia 2016 r.

Zrzeszenie Związków Zawodowych
Służby Celnej RP

Poniżej przesyłam treść komunikatu ze strony Rady Dialogu Społecznego z posiedzenia Podzespołu ds służb mundurowych, który obradował w dniu 21 kwietnia 2016r.

W dniu 21 kwietnia 2016 r. w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie odbyło się pierwsze posiedzenie podzespołu problemowego ds. służb mundurowych działającego w ramach Zespołu ds. usług publicznych Rady Dialogu Społecznego, które prowadził Mariusz Tyl, Przewodniczący podzespołu (Forum ZZ).

Oprócz statutowych członków podzespołu w spotkaniu wzięli udział również: Jarosław Zieliński, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji, przedstawiciele Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Ministerstwa Finansów, Policji, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Więziennej, zaproszeni goście oraz eksperci.

Dyskusja koncentrowała się wokół następujących głównych tematów:
 wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 03.03.2015r. sygn. akt K 39/13 poprzez włączenie funkcjonariuszy Służby Celnej do ustawy z dnia 18 lutego 1994 r. o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Urzędu Ochrony Państwa, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin – analiza art. „15 a” ustawy;
 projektu ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz niektórych innych ustaw (druk sejmowy numer 30);

Przedstawiciele Ministerstwa Finansów poinformowali, że stanowisko Rządu do projektu obywatelskiego druk 30 jest w trakcie przygotowywania na poziomie Ministerstwa, nie zostało jeszcze przekazane do uzgodnień międzyresortowych i nie ma żadnej pewności, że zostanie przedstawione podczas posiedzenia podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektu druk sejmowy numer 30 w dniu 28 kwietnia 2016r.

Minister Zieliński wskazał, że Ministerstwo Finansów jest wiodącym resortem w przygotowaniu stanowiska Rządu a MSWiA przedstawiło tylko dane dotyczące kosztów obsługi systemu emerytalnego. Minister zasugerował, że w kontekście opracowywania projektu ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej prace nad obydwoma projektami tzn. emerytalnym i KAS powinny być realizowane jednocześnie.

Sekretarz Podzespołu zwrócił się do przedstawicieli Ministerstwa Finansów z wnioskiem o pilne spotkanie z Ministrem Szałamachą.

Strona społeczna jednoznacznie wyraziła opinie ,że projekt obywatelski druk 30 powinien być niezwłocznie procedowany. Nie ma żadnego uzasadnienia aby funkcjonariusze Służby Celnej byli traktowani inaczej niż funkcjonariusze pozostałych służb mundurowych.

Odnośnie zmiany art. 15 a ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym Policji ... Minister J. Zieliński poinformował, że są prowadzone na poziomie MSWiA prace w kierunku ujednolicenia traktowania funkcjonariuszy bez względu na okres w jakim zostali zatrudnieni, przygotowano analizy dotyczące ilości funkcjonariuszy , których regulacja dotyczy i zostaną one na wniosek Przewodniczącego Podzespołu przedstawione.

 zapewnienia bezpieczeństwa w związku z organizacją XXXI Światowych Dni Młodzieży w dniach 27-31 lipca 2016 roku i Szczytu NATO w dniach 8 – 9 lipca 2016 roku;

Minister J. Zieliński poinformował, że służby są odpowiednio przygotowane do zapewnienia bezpieczeństwa, na bieżąco pracują zespoły m.in. międzyresortowy pod kierownictwem Pani Beaty Kempy i zespół MSWiA.Wszystkie sprawy są analizowane i korygowane na bieżąco, nie ma zagrożenia , środki finansowe na dodatkowe koszty związane z obsługą organizowanych imprez są zabezpieczone.

 założeń ustawy modernizacyjnej na lata 2017-2020 dla wszystkich służb mundurowych.

Minister J. Zieliński poinformował ,że na poziomie MSWiA jest przygotowywany program wzmocnienia bezpieczeństwa , będzie on wprowadzony ustawowo , projekt ustawy powinien być przygotowany do końca kwietnia br. i skierowany na ścieżkę legislacyjną w miesiącu czerwcu.

Obejmuje on trzy płaszczyzny:
- budowę i modernizację obiektów;
- zakup sprzętu;
- podwyżki uposażeń /wynagrodzeń funkcjonariuszy i pracowników z naciskiem na system motywacyjny oparty na jasnych kryteriach.

Przewodniczący podzespołu zawnioskował o przekazywanie odpowiednio wcześniej materiałów dotyczących tematów podejmowanych na posiedzeniach zespołu , szczególnie wszelkich projektów aktów prawnych.

Następne posiedzenie Podzespołu odbędzie się w dniu 23 maja br. wstępnie wskazano tematykę:
- ustawa emerytalna służb mundurowych – włączenie funkcjonariuszy Służby Celnej do systemu;

- ustawa modernizacyjna wszystkich służb mundurowych.

Każdy widzi, że kas wejdzie bankowo w związku z tym co z realizacją wyroku Trybunału Konstytucyjnego? Widzimy, że wcześniej SOK i ITD dostanie emki niż zapierniczający "w świątek piątek i niedzielę" celnicy.
Pamiętaj hunter nie karm trolli!!!!
skoro kazdy widzi, ze KAS wejdzie bankowo i bedzie przed emkami to kazdy widzi, ze bedzie akcja protestacyjna , na ostro. Mam nadzieje, ze kazdy wie co ma wtedy zrobic, Ty tez.

Ja nie wiem jak może udać się reforma która ma tyle przeciwników, Banaś na siłę chce rozłożyć Służbę Celną przy ogólnej dezaprobacie. Tego syfu nikt nie chce, próbowałem wysłuchać tego co mieli do powiedzenia Banaś i Szałamacha ale tego się nie da to jest jakiś bełkot. Chamska propaganda żywcem ściągnięta z PRL-u. Jeśli oni dalej będą brnąć w ten syf to musimy już dziś myśleć niestety o strajku bo z nimi inaczej się nie da.

Back
Do góry