Emerytury !!!

digital 41

no to mamy w tekście napisane wszystko ,mają nas w dupie daleko nawet nikt nie raczy odpisać na pisma,trzeba się wreszcie obudzić i liczyć tylko na siebie,
Trudno nie zgodzić się z digital 41.

Po przeczytaniu dzisiejszych informacji prasowych widać wyraźnie jedno: kol.mundurowi protestują bo MSW nie dało pieniędzy na podwyżki dla wszystkich formacji "podległych" pod MSW. Oni chcą kasy dla siebie (nie emerytur dla celników). Żaden ze związkowców zapytany przez media nawet się nie zająknął o SC.
Oni już ustawę o emeryturach mundurowych mieli (my nie) i teraz ją modyfikowali (ponad rok ZZ negocjowały w MSW). Gdyby nie to, że MSW chciało dać podwyżki tylko policjantom i żołnierzom, a nie wszystkim nie byłoby całego szumu. Dopiero jak "mundurowym" wpadł do głowy pomysł aby w ramach protestu "zablokować" rękoma celników parę przejść i w ten sposób mieć lepszą kartę przetargową w MSW to przypomnieli sobie, że przez ostatni rok i Celnicy.PL i Federacja ZZSC i Zrzeszenie RP pisali do nich pisma z prośbą o poparcie SC. Powołując Komitet Protestacyjny w ostatnim akapicie swojego komunikatu Federacja ZZ SM wskazała, że popierają nasze starania ale w zakresie NOWEJ emerytury.
Dzisiaj na stronie MSW można sobie przeczytać co oznaczają NOWE zasady emerytalne (art.18):
1. nie są przekazywane składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe do ZUS,
2. emerytura: 60-75% podstawy (bez dodatków, zasiłków, świadczeń itp.) po 25 latach służby i wieku 55 lat,
3. datą graniczną jest 30.12.2012r.- od niej liczą się lata służby dla osób nowo wstępujących do systemu (czyli w tym dla nas jeżeli by nas przyjęli)
Teraz prosta symulacja na mojej osobie: mam 43 lata
MSW: 43 + 25 ustawowej służby (bo od 2013) = 68 lat (tyle musiałbym mieć aby otrzymać z Budżetu Panstwa 60% zasadniczej/75% dla służących w ONZ, misjach ...)
ZUS: 43 + 24 lata = 67 lat (emerytura z I i II filara, zależna od wynagrodzenia przez wszystkie lata składkowe)
MF: 43 + 17 (bo staż liczony od 1983r.) = 60 lat (mix.: I i II filar + Budżet Państwa stanowiący 60-80% zasadniczej)
SSC zaproponował: 25 lat służby liczonej od 1983r., wiek 55-60, 60-80% uposażenia zasadniczego czyli tak naprawdę warunki bliźniaczo podobne do tych jakie wprowadza MSW (nie licząc daty od której się będzie liczyło w/w).

Trudno nie zgodzić się z digital 41.

Po przeczytaniu dzisiejszych informacji prasowych widać wyraźnie jedno: kol.mundurowi protestują bo MSW nie dało pieniędzy na podwyżki dla wszystkich formacji "podległych" pod MSW. Oni chcą kasy dla siebie (nie emerytur dla celników). Żaden ze związkowców zapytany przez media nawet się nie zająknął o SC.
Oni już ustawę o emeryturach mundurowych mieli (my nie) i teraz ją modyfikowali (ponad rok ZZ negocjowały w MSW). Gdyby nie to, że MSW chciało dać podwyżki tylko policjantom i żołnierzom, a nie wszystkim nie byłoby całego szumu. Dopiero jak "mundurowym" wpadł do głowy pomysł aby w ramach protestu "zablokować" rękoma celników parę przejść i w ten sposób mieć lepszą kartę przetargową w MSW to przypomnieli sobie, że przez ostatni rok i Celnicy.PL i Federacja ZZSC i Zrzeszenie RP pisali do nich pisma z prośbą o poparcie SC. Powołując Komitet Protestacyjny w ostatnim akapicie swojego komunikatu Federacja ZZ SM wskazała, że popierają nasze starania ale w zakresie NOWEJ emerytury.
Dzisiaj na stronie MSW można sobie przeczytać co oznaczają NOWE zasady emerytalne (art.18):
1. nie są przekazywane składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe do ZUS,
2. emerytura: 60-75% podstawy (bez dodatków, zasiłków, świadczeń itp.) po 25 latach służby i wieku 55 lat,
3. datą graniczną jest 30.12.2012r.- od niej liczą się lata służby dla osób nowo wstępujących do systemu (czyli w tym dla nas jeżeli by nas przyjęli)
Teraz prosta symulacja na mojej osobie: mam 43 lata
MSW: 43 + 25 ustawowej służby (bo od 2013) = 68 lat (tyle musiałbym mieć aby otrzymać z Budżetu Panstwa 60% zasadniczej/75% dla służących w ONZ, misjach ...)
ZUS: 43 + 24 lata = 67 lat (emerytura z I i II filara, zależna od wynagrodzenia przez wszystkie lata składkowe)
MF: 43 + 17 (bo staż liczony od 1983r.) = 60 lat (mix.: I i II filar + Budżet Państwa stanowiący 60-80% zasadniczej)
SSC zaproponował: 25 lat służby liczonej od 1983r., wiek 55-60, 60-80% uposażenia zasadniczego czyli tak naprawdę warunki bliźniaczo podobne do tych jakie wprowadza MSW (nie licząc daty od której się będzie liczyło w/w).

wszystko dobrze opisane tylko że poparcie innych służb nic nie daje i się nie liczy,a o emeryturach Kapicowych słyszeć nie chcą, jak widać mundurowych też nie,co zostaje w ramach ZUS wpisać się do prac o szczególnym charakterze co daje obecnym czterdziestolatkom emeryture od 60,przypominam że już tam byliśmy zabrano to celnictwu z dnia na dzień i związki tego nie broniły nawet bodajże wpisane to było w starą ustawę o celnictwie,związki realnie powinny walczyć o to co mieliśmy,o mundurówce trzeba raczej zapomnieć.Są tam kierowcy ADR,pekaesy i bodajże Soki a i piloci cywilni.
Teraz będzie to strasznie trudno odzyskać bo w europie jest straszne parcie wręcz paniczne na podwyższanie wieku emerytalnego.Zamiast tych jebanych Kapicówek można było przedstawić Boniemu wtedy przy nowej ustawie że praca w szczególnych warunkach i przynajmniej byłoby od 60 czyli po staremu,67 to już pachnie trupem.

Sławek Siwy odezwij się na temat bo gorący, za pół roku nie bedzie już o czym gadać w tym temacie

Ostatnia edycja:
1) Poparcie innych służb, jak i innych ZZ SM nic nie da. (Tu decyduje tylko POLITYKA)
2) SG- trudno uzasadnić istnienie formacji (patrz PS) dwa razy liczebniejszej niż Służba Celna a wykonującej zadania SKROMNE w porównaniu z SC. SG uzyskując przy ich proteście nasze poparcie chciałoby w ten sposób nas wyr....korzystać, tak jak robi to od lat. Kto kogo inwigiluje? (dobrze to wiecie!) (taka ich praca)

3) Smutno mi i nie chcę pisać, co było w przeszłości błędem naszych ZZ. Niestety nie widzę aby nawet na płaszczyźnie EMERYTUR mogło nastąpić POROZUMIENIE!!! Dlaczego?
Barbaro-Jacku-Sławku, wiem, że w wielu sprawach macie odmiennie podejście do realizacji celów, ale w tym musicie się zmobilizować.
Zapomnijcie o wartościowaniu, stopniach, modernizacji,
EMERYTURY to jest obecnie jedyny cel!!! (na zasadach mundurowych lub równoważnych)
Jeżeli się nie dogadacie, to wszyscy przegracie!!! (PRZEGRAMY!)

PS SG w MSW (MWSiA, a wcześniej WOP!!!)

Ostatnia edycja:
Odnośnie strajku włoskiego SG przypomniał mi się pewien kawał:

Żona pyta męża
- Co robisz?
- Nic - odpowiada mąż
- Przecież wczoraj też nic nie robiłeś! - Ale jeszcze nie skończyłem!!

1) Poparcie innych służb, jak i innych ZZ SM nic nie da. (Tu decyduje tylko POLITYKA)
2) SG- trudno uzasadnić istnienie formacji (patrz PS) dwa razy liczebniejszej niż Służba Celna a wykonującej zadania SKROMNE w porównaniu z SC. SG uzyskując przy ich proteście nasze poparcie chciałoby w ten sposób nas wyr....korzystać, tak jak robi to od lat. Kto kogo inwigiluje? (dobrze to wiecie!) (taka ich praca)

3) Smutno mi i nie chcę pisać, co było w przeszłości błędem naszych ZZ. Niestety nie widzę aby nawet na płaszczyźnie EMERYTUR mogło nastąpić POROZUMIENIE!!! Dlaczego?
Barbaro-Jacku-Sławku, wiem, że w wielu sprawach macie odmiennie podejście do realizacji celów, ale w tym musicie się zmobilizować.
Zapomnijcie o wartościowaniu, stopniach, modernizacji,
EMERYTURY to jest obecnie jedyny cel!!! (na zasadach mundurowych lub równoważnych)
Jeżeli się nie dogadacie, to wszyscy przegracie!!! (PRZEGRAMY!)

PS SG w MSW (MWSiA, a wcześniej WOP!!!)

Emerytury mundurowe dla celnictwa to już przegrana sprawa raczej,bo jak przyjdzie wróżka i dopisze nas do projektu ustawy?nie przyjdzie,nikt nie chce gadać na ten temat,jadyna szansa to aby celnictwo wpisać do prac o szczególnym charakterze w ramach Zus,zawsze to od 60,a było to już w celnictwie ,jest jeszcze pracowniczy program emerytalny też od 60,-prowadzony jest przez pracodawce a nie przez fundusz prowizyjny,duże zalety jest niepodległy od polityki ale trzeba płacić składkę,po ok.30 latach pracy i wiek 60 można już spokojnie oderwać się od celnictwa.Życie nadzieją na emerytury mundurowe jak się okazuje jest bzdurą.
Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o pracowniczych programach emerytalnych (Dz.U. nr 116, poz. 1207 z późn. zm

Ostatnia edycja:
Tylko skąd brać środki na ta składkę? (III filar też przeciez istnieje) Nie zarabiamy na górkę i większość z nas żyje na styk. (no chyba, że pracodawca będzie lwią cześć odprowadzał, ale powie, skąd środki?)
Poza tym w obecnym systemie ile sobie uzbieramy, tyle dostaniemy.

Dlatego ważna jest jedność, aby wszystkie ZZ chciały tego samego, i stanęły ramie w ramię.

Najgorsze z tego wszystkiego jest to, że nikt nawet nie ma zamiaru dać nam emek. Panie BlackJack fajnie, że Pan wyliczył swoją emeryturę co do nowej ustawy emerytalnej, ale nie tylko 43-latkowie tu pracują. Trzeba wziąć pod uwagę, że lepiej dostać nową emkę i potem walczyć o wcześniejsze lata niż nie dostać nic i potem mówić, że nas oszukano i szanowny pan Kapica (kaplica Polskiej Służby Celnej) coś tam wymyślił (emki celne), ale trzeba zwrócić na jedną rzecz uwagę NIKT NIE BIERZE EMERYTUR CELNYCH POD UWAGĘ!!!!!!! Oczywiście poza naszym Szefem, który wie, że nic z tego nie będzie.
A może jest pomysł jak w wojsku prawie osiągasz wiek emerytalny czyli masz 12 lat pracy i raptem zostaniesz wywalony na zbity pysk. Celnik popracuje do 60 i dla dobra służby pójdzie na Kuronia. I to jest pomysł, bo nie wyobrażam sobie 67 latka na pasie lub w mobilnych podczas kontroli.

Ostatnia edycja:
Tylko skąd brać środki na ta składkę? (III filar też przeciez istnieje) Nie zarabiamy na górkę i większość z nas żyje na styk. (no chyba, że pracodawca będzie lwią cześć odprowadzał, ale powie, skąd środki?)
Poza tym w obecnym systemie ile sobie uzbieramy, tyle dostaniemy.

Dlatego ważna jest jedność, aby wszystkie ZZ chciały tego samego, i stanęły ramie w ramię.

składka nie może przekroczyć półtora średniej pensji miesięcznej rocznie,dałoby radę ta premią z grudnia plus jakieś 50 do 100 miesięcznie,przypominam to nie jest III filar ,wszystko prowadzi pracodawca Minister Finansów,jest to dobrowolne,srodki są dziedziczone,bez łaski,rada nadzorcza funduszu byłaby w MF złożona z pracowników MF i terenowych,sa na to dobre odpisy podatkowe i zapowiadane jest że będa większe,po 60 na wniosek wybiera się ,mozna se siedziec dłużej jak kto chce,kapitał wzrasta,i stu Tusków huja ma do tego,zwiazki mają dużą władzę w ramach tych emerytur,tylko 5 lat dłużej niz mundury

co myslicie piszcie,bo nie mamy nic ,a i obejmuje to wszystkich bez wyjatku cywilnych skarbówka 1/2 etatu sprzataczki mundur nie mundur,
przestańmy zyć marzeniami o emeryturach mundurowych bo jak widać nic z tego.

Ostatnia edycja:
mela według Ciebie to bicie piany to co mamy zrobić wbić sobie śrubokręt w policzek? Po to mamy ZZ żeby się wreszcie wypowiedzieli i dali pomysł co mamy z tym robić dalej.

A ja uważam że NAM Celnikom należy się to samo co SG.
Tzn, niech ta emerytura nazywa się jak chce ( celna,mundurowa,szczególne warunki) ale niech będzie 55 lat - 25 lat służby i koniec żadnych ustępstw, tylko żmudne negocjacje.
Black Jack podałeś wyliczenia zrobione pod siebie ale pomyśl o tym, że nikomu nigdy nie dogodzisz. Czy mógłbyś napisać kiedy to SSC proponował to o czym napisałeś i sprecyzować, gdyż napisałeś emerytura celna 55-60 lat , 60-80% uposażenia trochę duża rozbieżność. Czy propozycja ta jest dalej aktualna ?
W/g mnie przy odrobinie czujności, dobrej negocjacji i WSPÓŁDZIAŁANIA wszystkich ZZSC idzie coś ugrać.
60 lat dla celnika to wiek starczy a przy 67 latach hmm aż głupio pisać ale część z nas nie będzie ... dobrze słyszeć,widzieć a nawet chodzić.

To co proponuje Kapica przy odpowiedniej obróbce ( wiek 55 lat - 25 lat służby liczone od 1983 ) to w/g mnie kompromis między emką a ZUS-owskim dziadostwem karzącym tyrać do 67 lat ). JA BYM BRAŁ :).

Ostatnia edycja:
celna 55-60 lat , 60-80% uposażenia trochę duża rozbieżność.
60% w wielu 55 lat i 4% więcej za każdy następny rok aż do 80%.

Ja również uważam, że powinniśmy mieć emerytury na takich samych ogólnych zasadach jak SG, czyli 55 w powiązaniu z 25, a czy będzie to zaopatrzeniowy czy łączony ZUSowsko-zaopatrzeniowy, to bez znaczenia.

A ja uważam że NAM Celnikom należy się to samo co SG.
Tzn, niech ta emerytura nazywa się jak chce ( celna,mundurowa,szczególne warunki) ale niech będzie 55 lat - 25 lat służby i koniec żadnych ustępstw, tylko żmudne negocjacje.
Black Jack podałeś wyliczenia zrobione pod siebie ale pomyśl o tym, że nikomu nigdy nie dogodzisz. Czy mógłbyś napisać kiedy to SSC proponował to o czym napisałeś i sprecyzować, gdyż napisałeś emerytura celna 55-60 lat , 60-80% uposażenia trochę duża rozbieżność. Czy propozycja ta jest dalej aktualna ?
W/g mnie przy odrobinie czujności, dobrej negocjacji i WSPÓŁDZIAŁANIA wszystkich ZZSC idzie coś ugrać.
60 lat dla celnika to wiek starczy a przy 67 latach hmm aż głupio pisać ale część z nas nie będzie ... dobrze słyszeć,widzieć a nawet chodzić.

To co proponuje Kapica przy odpowiedniej obróbce ( wiek 55 lat - 25 lat służby liczone od 1983 ) to w/g mnie kompromis między emką a ZUS-owskim dziadostwem karzącym tyrać do 67 lat ). JA BYM BRAŁ :).

gościu zrozum że o tym POWINNO nikt gadac nie chce i słyszeć,nikt nam nie da wcześniejszej emerytury mundur czy ZUS ,chyba żeby zdarzył się cud,to jak kilkanaście tysięcy ludzi czeka na cud tośmy powinni zarejestrowac związek wyznaniowy.

"gościu zrozum że o tym POWINNO nikt gadac nie chce i słyszeć,nikt nam nie da wcześniejszej emerytury mundur czy ZUS ,chyba żeby zdarzył się cud,to jak kilkanaście tysięcy ludzi czeka na cud tośmy powinni zarejestrowac związek wyznaniowy. "

To po cholerę Black Jack ( związkowiec jakby nie było ) pisze, że SSC coś takiego zaproponował ?
To na czym stoimy ?
Sławek możesz coś dorzucić w tym temacie ?

Zaproponował żeby uspokoić nastroje!!!
Euro się zbliża i konfliktów Szefuńciowi nie potrzeba.
Zobaczycie co się będzie dziać po euro... dopiero staniecie w aptekach po leki antydepresyjne !!!!!!!!!!!!
Sami widzicie że wartościowanie to fikcja... kosmiczna...,
Emerytury nie osiągalne - nie ma nawet takiej opcji.
Alokacja trwa nadal... i będzie szczęściem dla niektórych jak się załapią... i przeniosą bo nie stracą roboty,...
Urzędy, Izby w centrum kraju do rozwałki,
Szczególny nadzór rozwalony, Dozory się rozwala, Oddziały nie potrzebne... bo po co ?

Przejrzyjcie na oczy w końcu... !!!!

Ostatnia edycja:
Jak nas już rozwalą do końca to Wreszcie Aferałowie będą mogli "uczciwie prowadzić działalność gospodarczą". Ale to dopiero po EURO. Coś do wzięcia jeszcze w tym kraju zostało.
O emeryturach mundurowych to można skończyć pisać. Szkoda czasu , każdy myślący funkcjonariusz widzi, że nic z tego nie będzie. Mógłby pomóc masowy protest funkcjonariuszy SC ale w to nie wierzę.
Obym się mylił ale po wakacjach obudzimy się z ręką w nocniku.
Proszę nie piszcie ,że związki powinny się wziąć do roboty. Poza związkiem Sławka reszta cieszy się że jest i trwa... do następnych związkowych wyborów.

Jeszcze nie tak dawno wszyscy wieszali "psy '' na Pani Iwonie Fołcie,ale ta kobieta potrafiła zorganizować akcje protestacyjną i spowodować rozmowy z MF.To przecież podstawowa rola przedstawicieli ZZ,przecież szaraki celne same nic nie zrobią.Chyba, że bierzemy wolne na kilka dni jako formę protestu na taki stan rzeczy.

Heh ... wiele osób tu piszących uważa, że trzeba zapisać się do jakiegoś ZZ żeby przeprowadzić jakiś protest. A jak było w 2008 roku, ile było związków, ilu mieli wtedy członków a ile osób protestowało !!!
Trzeba dać ludziom sygnał i zacząć działać - zorganizować coś w mediach, zrobić prostą pikietę pod MF, oflagować pojazdy służbowe ale coś robić.
Wydaje mi się, że wielu niezrzeszonych celników chętnie podjęłoby taką inicjatywę.
Skoro wypaliło w 2008 to dlaczego ma nie wypalić w 2012 roku - TUŻ PRZED EURO, W DOBIE ZMIAN EMERYTALNYCH, PROTESTÓW SG ODNOŚNIE PODWYŻEK - LUDZIE TO TEN CZAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

na związki nie liczcie w kwesti emerytur bo nie dadza rady,górnikom tez odbiera się emerytury tylko małymi kroczkami,wiem bo mam znajomych górników,zostaje tylko tym przy wydobyciu,jest taka panika w europie że komisja euro mysli tylko o podnoszeniu wieku,tusk raz napisał pismo że nie, co więcej,chórem nam nie powiedza aby nie wywoływać niepokojów,tylko se tak popierdują,
SSiwy ma kłopoty pewnie mu sie pisac nie chce,
jestesmy zdani na siebie,ja proponuje emerytury pracownicze,z wnioskiem może wystapic związek,bo od rządu nic nie dostaniemy tylko pare groszy do pensji co jakiś czas,jesli nie każdy musi ratowac się na własną rękę,

Back
Do góry