młspeclat67
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 412
ok ok już kasuje konto - wedle rozkazu - miłe przyjęcie - zaleciało burakiem
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Trudno nie zgodzić się z digital 41.no to mamy w tekście napisane wszystko ,mają nas w dupie daleko nawet nikt nie raczy odpisać na pisma,trzeba się wreszcie obudzić i liczyć tylko na siebie,
Trudno nie zgodzić się z digital 41.
Po przeczytaniu dzisiejszych informacji prasowych widać wyraźnie jedno: kol.mundurowi protestują bo MSW nie dało pieniędzy na podwyżki dla wszystkich formacji "podległych" pod MSW. Oni chcą kasy dla siebie (nie emerytur dla celników). Żaden ze związkowców zapytany przez media nawet się nie zająknął o SC.
Oni już ustawę o emeryturach mundurowych mieli (my nie) i teraz ją modyfikowali (ponad rok ZZ negocjowały w MSW). Gdyby nie to, że MSW chciało dać podwyżki tylko policjantom i żołnierzom, a nie wszystkim nie byłoby całego szumu. Dopiero jak "mundurowym" wpadł do głowy pomysł aby w ramach protestu "zablokować" rękoma celników parę przejść i w ten sposób mieć lepszą kartę przetargową w MSW to przypomnieli sobie, że przez ostatni rok i Celnicy.PL i Federacja ZZSC i Zrzeszenie RP pisali do nich pisma z prośbą o poparcie SC. Powołując Komitet Protestacyjny w ostatnim akapicie swojego komunikatu Federacja ZZ SM wskazała, że popierają nasze starania ale w zakresie NOWEJ emerytury.
Dzisiaj na stronie MSW można sobie przeczytać co oznaczają NOWE zasady emerytalne (art.18):
1. nie są przekazywane składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe do ZUS,
2. emerytura: 60-75% podstawy (bez dodatków, zasiłków, świadczeń itp.) po 25 latach służby i wieku 55 lat,
3. datą graniczną jest 30.12.2012r.- od niej liczą się lata służby dla osób nowo wstępujących do systemu (czyli w tym dla nas jeżeli by nas przyjęli)
Teraz prosta symulacja na mojej osobie: mam 43 lata
MSW: 43 + 25 ustawowej służby (bo od 2013) = 68 lat (tyle musiałbym mieć aby otrzymać z Budżetu Panstwa 60% zasadniczej/75% dla służących w ONZ, misjach ...)
ZUS: 43 + 24 lata = 67 lat (emerytura z I i II filara, zależna od wynagrodzenia przez wszystkie lata składkowe)
MF: 43 + 17 (bo staż liczony od 1983r.) = 60 lat (mix.: I i II filar + Budżet Państwa stanowiący 60-80% zasadniczej)
SSC zaproponował: 25 lat służby liczonej od 1983r., wiek 55-60, 60-80% uposażenia zasadniczego czyli tak naprawdę warunki bliźniaczo podobne do tych jakie wprowadza MSW (nie licząc daty od której się będzie liczyło w/w).
1) Poparcie innych służb, jak i innych ZZ SM nic nie da. (Tu decyduje tylko POLITYKA)
2) SG- trudno uzasadnić istnienie formacji (patrz PS) dwa razy liczebniejszej niż Służba Celna a wykonującej zadania SKROMNE w porównaniu z SC. SG uzyskując przy ich proteście nasze poparcie chciałoby w ten sposób nas wyr....korzystać, tak jak robi to od lat. Kto kogo inwigiluje? (dobrze to wiecie!) (taka ich praca)
3) Smutno mi i nie chcę pisać, co było w przeszłości błędem naszych ZZ. Niestety nie widzę aby nawet na płaszczyźnie EMERYTUR mogło nastąpić POROZUMIENIE!!! Dlaczego?
Barbaro-Jacku-Sławku, wiem, że w wielu sprawach macie odmiennie podejście do realizacji celów, ale w tym musicie się zmobilizować.
Zapomnijcie o wartościowaniu, stopniach, modernizacji,
EMERYTURY to jest obecnie jedyny cel!!! (na zasadach mundurowych lub równoważnych)
Jeżeli się nie dogadacie, to wszyscy przegracie!!! (PRZEGRAMY!)
PS SG w MSW (MWSiA, a wcześniej WOP!!!)
Tylko skąd brać środki na ta składkę? (III filar też przeciez istnieje) Nie zarabiamy na górkę i większość z nas żyje na styk. (no chyba, że pracodawca będzie lwią cześć odprowadzał, ale powie, skąd środki?)
Poza tym w obecnym systemie ile sobie uzbieramy, tyle dostaniemy.
Dlatego ważna jest jedność, aby wszystkie ZZ chciały tego samego, i stanęły ramie w ramię.
60% w wielu 55 lat i 4% więcej za każdy następny rok aż do 80%.celna 55-60 lat , 60-80% uposażenia trochę duża rozbieżność.
A ja uważam że NAM Celnikom należy się to samo co SG.
Tzn, niech ta emerytura nazywa się jak chce ( celna,mundurowa,szczególne warunki) ale niech będzie 55 lat - 25 lat służby i koniec żadnych ustępstw, tylko żmudne negocjacje.
Black Jack podałeś wyliczenia zrobione pod siebie ale pomyśl o tym, że nikomu nigdy nie dogodzisz. Czy mógłbyś napisać kiedy to SSC proponował to o czym napisałeś i sprecyzować, gdyż napisałeś emerytura celna 55-60 lat , 60-80% uposażenia trochę duża rozbieżność. Czy propozycja ta jest dalej aktualna ?
W/g mnie przy odrobinie czujności, dobrej negocjacji i WSPÓŁDZIAŁANIA wszystkich ZZSC idzie coś ugrać.
60 lat dla celnika to wiek starczy a przy 67 latach hmm aż głupio pisać ale część z nas nie będzie ... dobrze słyszeć,widzieć a nawet chodzić.
To co proponuje Kapica przy odpowiedniej obróbce ( wiek 55 lat - 25 lat służby liczone od 1983 ) to w/g mnie kompromis między emką a ZUS-owskim dziadostwem karzącym tyrać do 67 lat ). JA BYM BRAŁ .