Emerytury !!!

milczenie jest złotem

za wypowiedzi publiczne w interesie ogółu Sławek oberwał indywidualnie.
gdzie byli wszyscy jak trzeba było w tej sprawie zadziałać ?
liczyli premie roczne.
teraz larum bo Siwy i ZZ Celnicy milczy.
może chce razem z nami doczekać jakiejkolwiek emerytury w SC.
to nie znaczy, że nic nie robi.
warto tymczasem popatrzeć jak zachowuje się np. forum.
postawy od skrajnie pesymistycznych do walecznych.
no i oczywiście dyżurni komentatorzy w sytuacjach kryzysowych z "zaprzyjaźnionych" ośrodków.
poza tym największy problem na forum to pompki, testy i dojazd na badania osób dla służby trzecich.
ci którzy staną się jednymi z nas raczej tu nie piszą , bo i po co.
karty już rozdane.
prawie jak w naszych sprawach.
przeszkodzić możemy w tym wszyscy.
nikt sam albo w wąskim gronie tego nie zmieni.

jabol

Tylko skąd brać środki na ta składkę? (III filar też przeciez istnieje) Nie zarabiamy na górkę i większość z nas żyje na styk. (no chyba, że pracodawca będzie lwią cześć odprowadzał, ale powie, skąd środki?)
Poza tym w obecnym systemie ile sobie uzbieramy, tyle dostaniemy.
Dlatego ważna jest jedność, aby wszystkie ZZ chciały tego samego, i stanęły ramie w ramię.

Pozwól, że w tym miejscu przytoczę pismo Federacji ZZSC z 27.12.2011r. do wszystkich Central ZZ który pozostał bez odpowiedzi
Szanowna Pani i Panowie Przewodniczący
Komitet Wykonawczy Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej, mając na uwadze udzieloną dla FZZSC odpowiedź od SSC Pana Jacka Kapicy na zapytanie o stan prowadzonych prac w celu uzyskania przez Służbę Celną systemu emerytalnego służb mundurowych jako wypełnienia zobowiązania, złożonego na piśmie, przed 13 laty (w dniu 30 listopada 1998r.) przez Rząd Rzeczypospolitej Polskiej, które stanowi odpowiedź na wniesiony postulat podczas prowadzonych rozmów w dniu 28 listopada 2011r., niniejszymwnosi o poparcie przedmiotowego projektu oraz o podjęcie wspólnych działań na rzecz jego pełnej realizacji.
Poza sporem bowiem leży, iż jest to –w chwili obecnej- sprawa dla naszego środowiska najistotniejsza. Pogrzebanie tej sprawy w ideologicznych sporach będzie kresem działań związków zawodowych w S.C. Truizmem byłoby przypominanie, że EMERYTURY dotyczą każdego funkcjonariusza celnego, bez podziału na „nowych” czy też „starych”.
W ocenie Komitet Wykonawczy Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej, w tym stanie rzeczy WSZYSTKIE Związki Zawodowe działające w strukturach S.C. bezwarunkowo winny działać w imię dobra wspólnego jakim są bezwzględnie emerytury.. W dniu jutrzejszym prześlemy Państwu projekt wystąpienie do Prezesa Rady Ministrów Pana Donalda Tuska.

Twarzowy

A ja uważam że NAM Celnikom należy się to samo co SG.
Tzn, niech ta emerytura nazywa się jak chce ( celna,mundurowa,szczególne warunki) ale niech będzie 55 lat - 25 lat służby i koniec żadnych ustępstw, tylko żmudne negocjacje.
Black Jack czy mógłbyś napisać kiedy to SSC proponował to o czym napisałeś i sprecyzować, gdyż napisałeś emerytura celna 55-60 lat , 60-80% uposażenia trochę duża rozbieżność. Czy propozycja ta jest dalej aktualna ?

Powyższe zostało udostępnione FZZSC przez MF cyt.: W odpowiedzi na wniosek Nr FZZSC/18/KW/2011 z dnia 21 grudnia 2011r. o udzielenie informacji publicznej w zakresie stanu prac nad systemem emerytur dla funkcjonariuszy Służby Celnej w załączeniu przekazuję kopię wystąpienia Szefa Służby Celnej p. Jacka Kapicy kierowanego do Ministra Spraw Wewnętrznych sprawie systemu emerytalnego funkcjonariuszy Służby Celnej
Niestety to pismo z 08.12.2011r. jest w PDF i ma 12 stron (jako użytkownik forum nie mam możliwości jego wklejenia w tym formacie). Federacja ZZSC rozesłała je do swoich organizacji w IC i w ten sposób projekt ten trafił do FC. Zanim zaczniecie tam przedstawione wyliczenia krytykować proszę o zapoznanie się z nimi :rolleyes:

Znam większość pism wszystkich ZZ.
Czasami mam dziwne przeczucie, że szybciej otrzymamy emerytury mundurowe, niż nasze ZZ będą jednością.

W projekcie emerytur mundurowych nie ma Służby Celnej.

Nie ma żadnych prac dotyczących zmian Ustawy o Służbie Celnej mogącej wprowadzić tzw. "emerytury celne", a MSW nas nie ujmuje w swoich regulacjach.

Czyli oficjalnie poza życzeniowym pismem nie ma nic (ale mogę o wszystkim nie wiedzieć). Propozycje zawarte w tym piśmie są interesujące(większość celników zadawalające), a obciążenie budżetu niewielkie. Więc tylko POLITYKA może zdecydować co komu dać, a komu nie. To jest gra na najwyższych szczeblach i my tych szczegółow nigdy nie poznamy.

Ostatnia edycja:
Pozdrowionka .Jestem już na emeryturze odszedłem w wieku równo 60 lat ani minuty dłużej, chociaż mókłbym pracować dalej.Powód jest jeden, po miesiącu musiałbym zawiesić emeryturę.Zaproponowałem dyrekcji pracę na pół etatu,odprowadzałbym składki i budowałbym fundusz emerytalny dla innych /ciekawostka mój kapitał emerytalny 1.200.100 PLN/wystarczy dla wielu a dodatkowe pieniądze wzbogaciły ZUS i pieniądze dla przyszłych emerytów,bowiem nie ma takiej opcji aby ZUS oddał mi te 1.200.000.Odmówiono mi dalszej pracy bowiem takie zatrudnienie nie jest znane w Izbie Celnej Rzepin.Proponowanie wydłużenia wieku emerytalnego dla przyszłych emerytów z powodu braku kapitału w ZUS nie ma się nijak do powyższego.Konkludując reforma i emerytury mundurowe dla zwykłych funkcjonariuszy a dla nic nie wartego kierownictwa co najmniej 70 i to bez względu na płeć.Może dochodząc do tego wieku nauczą się ile jest 2 dodać 2 i co to jest rachunek ekonomiczny a zresztą i tak tego nie zrozumią ile nie przekaże to im j.k./to ten generał/ w formie wytycznych oczywiście nie do bezwzględnego stosowania.

Pozdrówka dla Ciebie.
Odpoczywaj i odbierz co do złotówki swój kapitał z ZUS, a nie będzie to łatwe:):):) (nikt nie powiedział, że będzie łatwo)
potrwa to kilkadziesiąt lat:)

Ostatnia edycja:
Znam większość pism wszystkich ZZ.
Czasami mam dziwne przeczucie, że szybciej otrzymamy emerytury mundurowe, niż nasze ZZ będą jednością.

W projekcie emerytur mundurowych nie ma Służby Celnej.

Nie ma żadnych prac dotyczących zmian Ustawy o Służbie Celnej mogącej wprowadzić tzw. "emerytury celne", a MSW nas nie ujmuje w swoich regulacjach.

Czyli oficjalnie poza życzeniowym pismem nie ma nic (ale mogę o wszystkim nie wiedzieć). Propozycje zawarte w tym piśmie są interesujące(większość celników zadawalające), a obciążenie budżetu niewielkie. Więc tylko POLITYKA może zdecydować co komu dać, a komu nie. To jest gra na najwyższych szczeblach i my tych szczegółow nigdy nie poznamy.

polityka już zdecydowała,mamy jasno napisane

Black Jack , to skoro SSC zaproponował nam warunki podobne do tego co ma mundurówka to w czym problem ?
Wyjaśniam, że nie znam treści i szczegółów pisma o którym pisałeś, ale wiek 55-60 lat przy 25 latach służby oraz 60-80 % ( emka max.75 % ) ostatniego wynagrodzenia to bardzo dobre rozwiązanie. Jeżeli tak to po co nam jakieś protesty czy strajki ?

Jeżeli chcecie przeczytać to pismo, wyślijcie na moje PW adresy e-mail, prześlę je.

Problemem są procedury. po co pisać pismo do MSW, skoro pod nich nie podlegamy i nie ujmują nas w swoich rozwiązaniach (nie odpowiadają na korespondencję lub uważają się za niewłaściwych adresatów.
ONI mają już swój projekt zmian (MSW) i możliwości dopisania nas są na tym etapie prac baaaardzo ograniczone.
Nasze zmiany powinien zainicjować MF, czego dotychczas nie zrobił (podsekretarz nie ma takiej mocy sprawczej), czyli powinien to być projekt rządowy, bo innej drogi legislacyjnej nie widzę, a takowej nie ma (lub o tym nie wiemy)

Ostatnia edycja:
Twarzowy

cyt.: to skoro SSC zaproponował nam warunki podobne do tego co ma mundurówka to w czym problem
Problem jest natury politycznej: w OPZZ jest zrzeszone zarówno Zrzeszenie RP jak i Federacja ZZ SM, może dlatego Zrzeszenie RP lansuje pomysł abyśmy "weszli" w NOWE emerytury mundurowe. Federacja ZZSC, ZZ SNPiA oraz ZZ PAC WWM wolą opcję emerytur liczonych od 1983r. (wariant MF). ZZ Celnicy.PL jeszcze się nie określili.:rolleyes:

cyt.:
tylko POLITYKA może zdecydować co komu dać, a komu nie.
Zawsze tak było, dlatego do pomysłu emerytur dla SC trzeba przekonać (potrzebna ich akceptacja): MSW, Min. Boni, Min. Polityki Społecznej. W dalszej kolejności ZUS wypowie się o sposobie realizacji wypłat emerytur. Dopiero potem w/w pomysł musi przejść przez Komisję Finansów Publicznych (ona decyduje o zatwierdzeniu środków na ten cel) i dopiero w dalszej kolejności jest głosowany przez Sejm i Senat (w postaci aktu prawnego).
Praktyka pokazała, że ZZ nie mają wpływu na opinię poszczególnych ministerstw (tu się liczy tzw. przyzwolenie polityczne Rządu). Opinia ZZ może być brana pod uwagę jeżeli rządzącym będzie to na rękę. Możemy przekonać do siebie/idei Posłów/Senatorów. Powyższe jest przy tzw. drodze ustawodawczej.:p
Inną kwestią jest w jaki sposób ZZ mogą wywierać "nacisk" na oficjeli.:confused:

Marian
ZZ to relikt komunizmu (w obecnej wersji), uzależnione/skonfliktowane z pracodawcą, co nigdy nie jest optymalnym rozwiązaniem dla funkcjonariuszy.

Najlepiej, gdy funkcjonariuszy reprezentuje osoba nieuzależniona od pracodawcy. W USA jest to po prostu osoba spoza firmy.

Dlatego BlackJack musicie się jakoś spiąć (wszystkie ZZ) i przeforsować tą długą drogę legislacyjną.

Musimy również zaktywizować wszystkich zrzeszonych jak i niezrzeszonych w ZZ funkcjonariuszy.

Ostatnia edycja:
jabol

oczywiście, że to byłoby optymalne ale NSZZ "Solidarność" ani OPZZ nigdy się na to nie zgodzą. Wszak u nich Przewodniczący są najczęściej na etatach związkowych czyli pobierają pensję od pracodawcy nie świadcząc dla niego pracy - w ich interesie leży utrzymanie tego stanu.:o

jabol

Dlatego BlackJack musicie się jakoś spiąć (wszystkie ZZ) i przeforsować tą długą drogę legislacyjną
Staramy się to już realizować (na Coryntii - IC Rzepin w zakładce FZZSC) można zobaczyć do których klubów parlamentarnych, posłów już wysłaliśmy prośby o spotkanie w tym temacie.:D

Zastanówmy się wspólnie na forum jakiej treści ankietę/oświadczenie/WNIOSEK mogliby podpisać IMIENNIE wszyscy funkcjonariusze ws emerytur dla funkcjonariuszy celnych.
Na oświadczeniu takim może znaleźć się: adnotacja o przynależności lub nie do ZZ, miejscu pracy, poparciu dla którejś z wersji emerytur. adnotacji o tym, ile lat ramię w ramie służyło się z SG.
Uważam, że takie oświadczenie/ankiety nie powinny być sygnowane żadnym ZZ, ale ich rozpowszechnianie/zbieranie może być wykonane przy ich pomocy i później wspólnie przedstawione SSC z uzgodnionym stanowiskiem!!!
Co o tym sądzicie?

Kilkanaście tysięcy podpisanych oświadczeń woli powinno zrobić wrażenie.
Oczywiście nie chodzi o jakiekolwiek straszenie, wywieranie nacisku, tylko o pokazanie SOLIDARNOŚCI i przedstawienie w wersji papierowej stanowiska funkcjonariuszy m.in. w porównaniu z uprawnieniami pracujących u boku funkcjonariuszy SG!!!

Ostatnia edycja:
Sławek napisz coś w końcu. Jak wygląda nasza sytuacja w tej chwili, co mamy teraz robić?

Dzisiaj byłem w MSW i rozmawiałem z Wiceministrem. Powiedziano mi wprost, że kluczowy będzie wniosek Ministra Finansów. Tam powinniśmy skierować nasze wszelkie działania. MSW nie blokuje sprawy, co znamy już także z poprzedniej korespondencji ZZ Celnicy PL i jeszcze MSWiA

Pismo SSC w sprawie emerytur celnych po przedstawieniu projektu zmian w systemie zaopatrzeniowym stało się bezprzedmiotowe.

Rozpoczęły się konsultacje międzyresortowe realnego projektu. Podczas spotkania w dniu 28.12. w MF usłyszeliśmy, że projektu w sprawie emerytur celnych Minister nie złoży.
Wyślijmy wobec powyższego oświadczenia woli do Ministra Finansów:

Pan Jan Vincent Rostowski
Minister Finansów
sekretariat.bmi@mofnet.gov.pl

Szanowny Panie Ministrze.

W związku z przekazaniem do uzgodnień międzyresortowych projektu ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz niektórych innych ustaw zwracam się do Pana Ministra z prośbą o wystąpienie do Ministra Spraw Wewnętrznych z poprawkami do projektu ustawy, które zagwarantują objęcie funkcjonariuszy celnych nowym zaopatrzeniowym systemem emerytalnym służb mundurowych licząc od 1983r. wraz z uzasadnieniem i oceną skutków regulacji.
Jako funkcjonariusz celny nie rozumiem dlaczego jestem dyskryminowany w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, jestem bowiem zatrudniony tak samo jak wszyscy ww. funkcjonariusze w ramach stosunku administracyjno – prawnego, podlegam analogicznym a nawet ostrzejszym rygorom słuzby, dyspozycyjności, pełnej zależnosci od władzy służbowej, wymaganiom sprawności fizycznej, mam ograniczone te same a nawet większe prawa i swobody obywatelskie.
Całe społeczeństwo, a nawet Trybunał Konstytucyjny - vide sygn. K1/04 jest przekonany, że funkcjonariusze celni należą do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego.
Od wniosku Pana Ministra zależy, czy będzie przestrzegana Konstytucja w zakresie równego traktowania podległych Panu funkcjonariuszy Służby Celnej w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, nadmieniam że Służba Celna jest jedyną formacją mundurową pozostającą poza systemem zaopatrzeniowym i takiego stanu rzeczy Rąd stale tolerować nie powinien.

Do wiadomosci:
Biuro Pelnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania – bprt@kprm.gov.pl
Minister Spraw Wewnętrznych – minister@msw.gov.pl

Funkcjonariusz celny

Ostatnia edycja:
Jak nie wykorzystamy szansy jaką daje EURO 2012 i granica polsko-ukraińska, to następna okazja będzie przy organizacji olimpiady w Polsce.

Back
Do góry