Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Tylko skąd brać środki na ta składkę? (III filar też przeciez istnieje) Nie zarabiamy na górkę i większość z nas żyje na styk. (no chyba, że pracodawca będzie lwią cześć odprowadzał, ale powie, skąd środki?)
Poza tym w obecnym systemie ile sobie uzbieramy, tyle dostaniemy.
Dlatego ważna jest jedność, aby wszystkie ZZ chciały tego samego, i stanęły ramie w ramię.
A ja uważam że NAM Celnikom należy się to samo co SG.
Tzn, niech ta emerytura nazywa się jak chce ( celna,mundurowa,szczególne warunki) ale niech będzie 55 lat - 25 lat służby i koniec żadnych ustępstw, tylko żmudne negocjacje.
Black Jack czy mógłbyś napisać kiedy to SSC proponował to o czym napisałeś i sprecyzować, gdyż napisałeś emerytura celna 55-60 lat , 60-80% uposażenia trochę duża rozbieżność. Czy propozycja ta jest dalej aktualna ?
Znam większość pism wszystkich ZZ.
Czasami mam dziwne przeczucie, że szybciej otrzymamy emerytury mundurowe, niż nasze ZZ będą jednością.
W projekcie emerytur mundurowych nie ma Służby Celnej.
Nie ma żadnych prac dotyczących zmian Ustawy o Służbie Celnej mogącej wprowadzić tzw. "emerytury celne", a MSW nas nie ujmuje w swoich regulacjach.
Czyli oficjalnie poza życzeniowym pismem nie ma nic (ale mogę o wszystkim nie wiedzieć). Propozycje zawarte w tym piśmie są interesujące(większość celników zadawalające), a obciążenie budżetu niewielkie. Więc tylko POLITYKA może zdecydować co komu dać, a komu nie. To jest gra na najwyższych szczeblach i my tych szczegółow nigdy nie poznamy.
Staramy się to już realizować (na Coryntii - IC Rzepin w zakładce FZZSC) można zobaczyć do których klubów parlamentarnych, posłów już wysłaliśmy prośby o spotkanie w tym temacie.Dlatego BlackJack musicie się jakoś spiąć (wszystkie ZZ) i przeforsować tą długą drogę legislacyjną
Sławek napisz coś w końcu. Jak wygląda nasza sytuacja w tej chwili, co mamy teraz robić?