Emerytury !!!

Dzisiaj byłem w MSW i rozmawiałem z Wiceministrem. Powiedziano mi wprost, że kluczowy będzie wniosek Ministra Finansów. Tam powinniśmy skierować nasze wszelkie działania. MSW nie blokuje sprawy, co znamy już także z poprzedniej korespondencji ZZ Celnicy PL i jeszcze MSWiA

Pismo SSC w sprawie emerytur celnych po przedstawieniu projektu zmian w systemie zaopatrzeniowym stało się bezprzedmiotowe.

Rozpoczęły się konsultacje międzyresortowe realnego projektu. Podczas spotkania w dniu 28.12. w MF usłyszeliśmy, że projektu w sprawie emerytur celnych Minister nie złoży.
Wyślijmy wobec powyższego oświadczenia woli do Ministra Finansów:

Pan Jan Vincent Rostowski
Minister Finansów
sekretariat.bmi@mofnet.gov.pl

Szanowny Panie Ministrze.

W związku z przekazaniem do uzgodnień międzyresortowych projektu ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz niektórych innych ustaw zwracam się do Pana Ministra z prośbą o wystąpienie do Ministra Spraw Wewnętrznych z poprawkami do projektu ustawy, które zagwarantują objęcie funkcjonariuszy celnych nowym zaopatrzeniowym systemem emerytalnym służb mundurowych licząc od 1983r. wraz z uzasadnieniem i oceną skutków regulacji.
Jako funkcjonariusz celny nie rozumiem dlaczego jestem dyskryminowany w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, jestem bowiem zatrudniony tak samo jak wszyscy ww. funkcjonariusze w ramach stosunku administracyjno – prawnego, podlegam analogicznym a nawet ostrzejszym rygorom słuzby, dyspozycyjności, pełnej zależnosci od władzy służbowej, wymaganiom sprawności fizycznej, mam ograniczone te same a nawet większe prawa i swobody obywatelskie.
Całe społeczeństwo, a nawet Trybunał Konstytucyjny - vide sygn. K1/04 jest przekonany, że funkcjonariusze celni należą do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego.
Od wniosku Pana Ministra zależy, czy będzie przestrzegana Konstytucja w zakresie równego traktowania podległych Panu funkcjonariuszy Służby Celnej w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, nadmieniam że Służba Celna jest jedyną formacją mundurową pozostającą poza systemem zaopatrzeniowym i takiego stanu rzeczy Rąd stale tolerować nie powinien.

Do wiadomosci:
Biuro Pelnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania – bprt@kprm.gov.pl
Minister Spraw Wewnętrznych – minister@msw.gov.pl

Funkcjonariusz celny

znaczy kto to ma wysłac ,każdy z osobna?czy jak,najlepiej chyba umówić się z Rostowskim na spotkanie-przedstawiciele wszystkich związków w celnictwie i iść,jak najszybciej,no bo co innego,
jak myslicie

oczywiście, że to byłoby optymalne ale NSZZ "Solidarność" ani OPZZ nigdy się na to nie zgodzą. Wszak u nich Przewodniczący są najczęściej na etatach związkowych czyli pobierają pensję od pracodawcy nie świadcząc dla niego pracy - w ich interesie leży utrzymanie tego stanu.:o
Kolego, jeżeli masz dowody na to o czym piszesz i nie brakuje Ci odwagi - przedstaw się z imienia i nazwiska.
Czesław Górski NSZZ"Solidarność"

Proponuję mimo wszystko także dać szansę SSC na realne działanie i dopisanie do pisma zwrotu:
"Wnoszę względnie o alternatywne wystąpienie Pana Ministra z wnioskiem do Komitetu Stałego Rady Ministrów z projektem zmian ustawowych zawierających tzw. emerytury celne."

Proszę o inne propozycje. Jeżeli już uzgodnimy treść zamieścimy jej ostateczną wersję na portalu głównym i roześlemy w ramach SC.

Ostatecznie to wygląda tak:

sekretariat.bmi@mofnet.gov.pl

Pan Jan Vincent Rostowski
Minister Finansów

Szanowny Panie Ministrze.

W związku z przekazaniem do uzgodnień międzyresortowych projektu ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz niektórych innych ustaw zwracam się do Pana Ministra z prośbą o wystąpienie do Ministra Spraw Wewnętrznych z poprawkami do projektu ustawy, które zagwarantują objęcie funkcjonariuszy celnych nowym zaopatrzeniowym systemem emerytalnym służb mundurowych licząc od 1983r. wraz z uzasadnieniem i oceną skutków regulacji.
Jako funkcjonariusz celny nie rozumiem dlaczego jestem dyskryminowany w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, jestem bowiem zatrudniony tak samo jak wszyscy ww. funkcjonariusze w ramach stosunku administracyjno – prawnego, podlegam analogicznym a nawet ostrzejszym rygorom słuzby, dyspozycyjności, pełnej zależnosci od władzy służbowej, wymaganiom sprawności fizycznej, mam ograniczone te same a nawet większe prawa i swobody obywatelskie.
Całe społeczeństwo, a nawet Trybunał Konstytucyjny - vide sygn. K1/04 jest przekonany, że funkcjonariusze celni należą do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego.

Wnoszę względnie o alternatywne wystąpienie Pana Ministra z wnioskiem do Komitetu Stałego Rady Ministrów z projektem zmian ustawowych zawierających tzw. emerytury celne.

Od wniosku Pana Ministra zależy, czy będzie przestrzegana Konstytucja w zakresie równego traktowania podległych Panu funkcjonariuszy Służby Celnej w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, nadmieniam że Służba Celna jest jedyną formacją mundurową pozostającą poza systemem zaopatrzeniowym i takiego stanu rzeczy Rząd stale tolerować nie powinien.

Do wiadomosci:
Biuro Pelnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania –
bprt@kprm.gov.pl
Minister Spraw Wewnętrznych –
minister@msw.gov.pl

Funkcjonariusz celny

Ostatnia edycja:
Emerytura celna = równe traktowanie funkcjonariusza

W tytule każdego e-maila.

Stańmy wszyscy.

Na początek.

Na TVP info pokazują protesty służb mundurowych!!! Nas tam niestety nie ma!!! Czy któryś ZZ może odpowiedzieć dlaczego Nas tam nie ma??? Jesteśmy służbą mundurową więc dlaczego Nasze związki nic nie zorganizowały??? Mówienie w mediach o Nas o Służbie Celnej jako służbie mundurowej może Nam pomóc, a tak jak zwykle nic o nas://// żal

Na chwilę obecną jest po prostu za mało zdeklarowanych funkcjonariuszy celnych /// żal, bo wciąż możemy mieć te emerytury. Nic straconego, działaj

Kolego, jeżeli masz dowody na to o czym piszesz i nie brakuje Ci odwagi - przedstaw się z imienia i nazwiska.
Czesław Górski NSZZ"Solidarność"

Związek Zawodowy Służby Celnej w Łodzi
Przewodniczący – ..............

nr tel. 042 612 25 .....
e-mail: ic.zz@lod.....

reszta w intranecie, krs on line

na taką pikietę przyszliby rownież niezdeklarowani funkcjonariusze. tylko szkoda, że nie było to firmowane żadnym związkiem bo to przedstawiciele związków mogliby sprawić swoją obecnością i wypowiedziami z poparciem zwykłych funkcjonariuszy, że przez media bylibyśmy zauważeni i ZZSM też by o nas mówiły, że uczestniczymy w tych protestach.

Przyszliby albo i nie przyszliby. Jeszcze będzie okazja uczestniczyć w protestach, pikietach i nie tylko. Przekonamy się jak będzie z zaangażowaniem.

Zdeklaruj się i pomóż ZZ działać. Gdyby ZZ Celnicy PL liczył parę tysięcy nie zawahałbym się ani sekundy

Ostatnia edycja:
myślę że lepiej umówić się z MF na spotkanie i pogadać, aby poparł celnictwo w sprawie emerytur,względnie posłuchać co powie na ten temat,Sławku każdy popiera starania o emerytury możesz spokojnie nas wszystkich reprezentować w tym temacie,w sposób który uznasz za stosowny,to jest jedyny czas na to

Ostatnia edycja:
oczywiście pismo należy wysłać, każdy powinien
Nie moge jednak pojąć dlaczego większość celników siedzi cicho i biernie przygląda się całej sytuacji
Moim zdaniem tylko protest czynny w najbliższym, bardzo bliskim czasie, dałby gwarancję dopisania nas do projektu zmian dla służb mundurowych, który ma wejść w I kwartale, bo jeśli wejdzie to kaplica, już nic nie ugramy nigdy
Ciągle mówiono nam, że zostaniemy włączeni do systemu zaopatrzeniowego przyzmianie zasad dla służb mundurowych, a teraz co?
Tylko prostest mógłby pomóc, pismo wyślę, ale nie wierzę w jego skuteczność

dlaczego straż graniczna potrafi rozpocząć starjk włoski, a my nie?

Ostatnia edycja:
Digital. Jesteś aktywnym uczestnikiem forum i wydawałoby się, że widzisz co się dzieje. Minister Finansów nie chce wystąpić z realnym wnioskiem o objęcie f.c. jakimikolwiek wcześniejszymi emeryturami. To już zostało powiedziane nie raz i nie dwa.
Nunia ma rację.

"Dlaczego SG potrafi rozpocząć strajk włoski a my nie?" Odpowiedź jest prosta. W SG zdeklarowało się ponad 7 tysięcy funkcjonaruszy, u nas 650.

Po całym zamieszaniu z emeryturami k...s powie, że nic z tego robimy do 67 ale za to mamy zajebisty plan 50+. Jeszcze się będzie q..a chwaliła, że on załatwił nam taki plan a oni nic takiego nie mają, tylko jakieś tam zasrane wcześniejsze emerytury. Zobaczycie, że tak niestety będzie.

tzn.nie słyszałem jego wypowiedzi Ministra R.ale przy tych kombinacjach tak mi tez wychodzi że nie chce, powiedziałeś mi dużo,
to jaką wy szanse widzidzie skoro Rostowski mowi nie,na protesty bym nie liczył zresztą i tak gówno by dały.
mnie trochę Tusk na granicy zaskoczył ta gadką jak widać załadował nas na wybory pieknie,
ale skoro Sławku jesteś na forum co powiesz na to
Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o pracowniczych programach emerytalnych (Dz.U. nr 116, poz. 1207 z późn. zm
w skrócie zarząd MF non profit,od 60,średnio półtora pensji rocznie-grudniowa premia plus jakaś stówa miesięcznie,Rostowskim Tuskom gówno do tego,
Goscie nie dadza nam emerytur bo tak wieje w europie ,karmić się kolejne lata nadzieja bzdura,

Ostatnia edycja:
A czy to pismo SSC z 8.12.2011 to nie jest wystąpienie do MSW o " emerytury celne " dla nas.
Czy może ktoś zapytać SSC po co to było ?

emerytury

Pomóżmy sobie i dajmy szansę działania Sławkowi zapisując sie do Celnicy.pl .... to nasza jedyna szansa !!!

Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o pracowniczych programach emerytalnych (Dz.U. nr 116, poz. 1207 z późn. zm
w skrócie zarząd MF non profit,od 60,średnio półtora pensji rocznie-grudniowa premia plus jakaś stówa miesięcznie

Nie wziąłeś pod uwagę:
- że takich grudniówek raczej nie będzie już nigdy? (a wtedy musiałbyś odkładać 400 miesięcznie)
- że i tak trzeba zaiwaniać do 67 roku?
- że na granicy i w mobilnych nie dożyjesz do 67, a już problem będzie przy 60-tce? (może kiedyś dochodzeniowcy podobnie jak w Policji wyjdą zza biurek i dołączą do dwóch poprzednich grup).
- że program 50+ jest tylko programem, bo lista stanowisk alternatywnych jest zamknięta (bliżej nie określona, tzn nikt nie wie czy nawet istnieje)

O tym programie (PPP) można sobie porozmawiac, gdy ktoś chciałby sobie dodatkowo odłożyć troche pieniędzy (unikając podatków), ale na pewno nie jako alternatywę dla emerytur mundurowych, która z założenia ma inne zadanie do spełnienia.

Ostatnia edycja:
Nie wziąłeś pod uwagę:
- że takich grudniówek raczej nie będzie już nigdy? (a wtedy musiałbyś odkładać 400 miesięcznie)
- że i tak trzeba zaiwaniać do 67 roku?
- że na granicy i w mobilnych nie dożyjesz do 67, a już problem będzie przy 60-tce? (może kiedyś dochodzeniowcy podobnie jak w Policji wyjdą zza biurek i dołączą do dwóch poprzednich grup).
- że program 50+ jest tylko programem, bo lista stanowisk alternatywnych jest zamknięta (bliżej nie określona, tzn nikt nie wie czy nawet istnieje)

O tym programie (PPP) można sobie porozmawiac, gdy ktoś chciałby sobie dodatkowo odłożyć troche pieniędzy (unikając podatków), ale na pewno nie jako alternatywę dla emerytur mundurowych, która z założenia ma inne zadanie do spełnienia.

po 60 mozna już iść,grudniowe to sa odpisy od pensji,mozna w ten sposob to zarezerwować na zawsze pozatym bardziej bałbym się o 13 które też można w to wmontować,nie będzie podstawy tego zabrać a na 13 szykuja się zdrowo,odpisy podatkowe i owszem,

do 67 jak kto chce ,zrozum nikogo to nie obchodzi że nie dozyjesz czy w wieku 65 bedziesz znerwicowanym staruszkiem ,kogo to,
nikt nam nie da emerytur zadnych i to jest problem,półtora pensji to jest do zjedzenia po 25-30 lat da się pójść po 60,
co mamy czekać i karmić się pisemkami spotkaniami kilkanascie lat zanim znowu ktoś z rządu powie ze ni huja?
Pomyśl stu Sławków i 15 tys, celnicy.pl to mało bo w europie zabiera sie emerytury o dawaniu nikt gadał nie będzie,
SSC coś tam wyliczył w ramach zus i nikt gadać niechce
Emerytury pracownicze sa nawet lepsze od mundurowych bo nie podlegaja pod rząd jaki by nie był,
Poza tym chcą zlikwidować II filar może też z tego dałoby się ugryżć,słuchałem kiedyś Rostowskiego na ten temat i II do likwidacji,
Idzmy dalej całe USA trzyma się na emerytalnych funduszach pracowniczych zarzadzanych przez ZWIĄZKI ZAWODOWE rozumiesz? CELNICY PL min nadzoruja fundusz emerytalny SC,W stanach państwo płaci mało emerytury,oni całe życie gromadzą pieniądze w pracowniczych funduszach dlaczego zwolnienia z podatków i emerytura duża,on tam wie do dolara ile dostanie bo sam składa,a polski zus jakoś to będzie,
ja wiem ze ludziska na to patrza sceptycznie bo w Polsce to novum nigdzie nie spotykane,mamy z komuny nawyki należy się powinno być,popatrzmy wreszcie prawdzie w oczy ta panna nam dupy nie da,trzeba szukać następna,
przepraszam jak kogoś uraziłem ale prawda jest bolesna.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry