Dzisiaj byłem w MSW i rozmawiałem z Wiceministrem. Powiedziano mi wprost, że kluczowy będzie wniosek Ministra Finansów. Tam powinniśmy skierować nasze wszelkie działania. MSW nie blokuje sprawy, co znamy już także z poprzedniej korespondencji ZZ Celnicy PL i jeszcze MSWiA
Pismo SSC w sprawie emerytur celnych po przedstawieniu projektu zmian w systemie zaopatrzeniowym stało się bezprzedmiotowe.
Rozpoczęły się konsultacje międzyresortowe realnego projektu. Podczas spotkania w dniu 28.12. w MF usłyszeliśmy, że projektu w sprawie emerytur celnych Minister nie złoży.
Wyślijmy wobec powyższego oświadczenia woli do Ministra Finansów:
Pan Jan Vincent Rostowski
Minister Finansów
sekretariat.bmi@mofnet.gov.pl
Szanowny Panie Ministrze.
W związku z przekazaniem do uzgodnień międzyresortowych projektu ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz niektórych innych ustaw zwracam się do Pana Ministra z prośbą o wystąpienie do Ministra Spraw Wewnętrznych z poprawkami do projektu ustawy, które zagwarantują objęcie funkcjonariuszy celnych nowym zaopatrzeniowym systemem emerytalnym służb mundurowych licząc od 1983r. wraz z uzasadnieniem i oceną skutków regulacji.
Jako funkcjonariusz celny nie rozumiem dlaczego jestem dyskryminowany w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, jestem bowiem zatrudniony tak samo jak wszyscy ww. funkcjonariusze w ramach stosunku administracyjno – prawnego, podlegam analogicznym a nawet ostrzejszym rygorom słuzby, dyspozycyjności, pełnej zależnosci od władzy służbowej, wymaganiom sprawności fizycznej, mam ograniczone te same a nawet większe prawa i swobody obywatelskie.
Całe społeczeństwo, a nawet Trybunał Konstytucyjny - vide sygn. K1/04 jest przekonany, że funkcjonariusze celni należą do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego.
Od wniosku Pana Ministra zależy, czy będzie przestrzegana Konstytucja w zakresie równego traktowania podległych Panu funkcjonariuszy Służby Celnej w stosunku do funkcjonariuszy innych służb mundurowych, nadmieniam że Służba Celna jest jedyną formacją mundurową pozostającą poza systemem zaopatrzeniowym i takiego stanu rzeczy Rąd stale tolerować nie powinien.
Do wiadomosci:
Biuro Pelnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania – bprt@kprm.gov.pl
Minister Spraw Wewnętrznych – minister@msw.gov.pl
Funkcjonariusz celny
znaczy kto to ma wysłac ,każdy z osobna?czy jak,najlepiej chyba umówić się z Rostowskim na spotkanie-przedstawiciele wszystkich związków w celnictwie i iść,jak najszybciej,no bo co innego,
jak myslicie