Emerytury !!!

zielony78 co komu po zatrudnieniu w kas jeśli nie będzie emerytur mundurowych liczonych od dnia zatrudnienia w służbie celnej, może temu kto z ulicy wejdzie do tego tworu. Mowa o emeryturach pewnie z krusu rolników lub z zusu jak mówił miń Zieliński nikt nie dostanie bo pieniądze są tam wirtualne dla tych którzy w domyśle będą tam zatrudnieni nikt w tych warunkach jakie panują na granicy nie dopracuje do 67 czy 65 lat koniec i kropka w tym temacie i mamienie ludzi, że powinni się cieszyć z tego co mają do tej pory jest co najmniej nie na miejscu.
Ale ja chciałbym wiedzieć co było na spotkaniu a kolega mówi .... (nie wiem o czym i w jakim kontekście)
Kilkukrotnie padło zapewnienie, że emki będą przed KAS. I to trzeba SSC przypominać !!!

Panowie i Panie z UKS i US mamienie stopniami i mundurami ma tylko na celu propagandowy pijar bo po mimo wysokich stopni, które hipotetycznie macie otrzymać nic w waszych zarobkach się nie zmieni to tylko tani chwyt jak w przedszkolu gdzie za dobre zachowanie grzecznemu dziecku przedszkolanka wpina słoneczko na tablicy. Dostaniecie takie same pobory jak dotychczas i znajdziecie się w zupełnie innych realiach prawnym co do zatrudnienia gdzie praktycznie nie możecie dochodzić swoich praw (administracyjna) i będą wam wmawiać ,że jesteście elitą i co dalej a za 4 lata znowu reforma. Ale jak kto to wie?
Spory na forum jakie stopnie mają dostać inspektorzy uks jest bezprzedmiotowa bo nie wpłynie to na wysokość ich wynagrodzeń otrzymają to co teraz wpływa im w tej chwili na konto. Myślę, że każdy fc bez oporów dorzuci jeszcze po kilka gwiazdek, krokiewek czy belek jak komuś zbraknie do tego aby zapełnić naramienniki i myślę, że lampasy się przydadzą na nowych mundurach aby podnieć prestiż tych jedynych super specjalistów co to przez wiele lat budowali demokrację i dlatego przez wzgląd na ich doświadczenie ustawodawca w projekcie kas przewidział im zaszczyt pracy aż do śmierci(67 lat) dla dobra Ojczyzny oczywiście.

Panowie i Panie z UKS i US mamienie stopniami i mundurami ma tylko na celu propagandowy pijar bo po mimo wysokich stopni, które hipotetycznie macie otrzymać nic w waszych zarobkach się nie zmieni to tylko tani chwyt jak w przedszkolu gdzie za dobre zachowanie grzecznemu dziecku przedszkolanka wpina słoneczko na tablicy. Dostaniecie takie same pobory jak dotychczas i znajdziecie się w zupełnie innych realiach prawnym co do zatrudnienia gdzie praktycznie nie możecie dochodzić swoich praw (administracyjna) i będą wam wmawiać ,że jesteście elitą i co dalej a za 4 lata znowu reforma. Ale jak kto to wie?
Spory na forum jakie stopnie mają dostać inspektorzy uks jest bezprzedmiotowa bo nie wpłynie to na wysokość ich wynagrodzeń otrzymają to co teraz wpływa im w tej chwili na konto. Myślę, że każdy fc bez oporów dorzuci jeszcze po kilka gwiazdek, krokiewek czy belek jak komuś zbraknie do tego aby zapełnić naramienniki i myślę, że lampasy się przydadzą na nowych mundurach aby podnieć prestiż tych jedynych super specjalistów co to przez wiele lat budowali demokrację i dlatego przez wzgląd na ich doświadczenie ustawodawca w projekcie kas przewidział im zaszczyt pracy aż do śmierci(67 lat) dla dobra Ojczyzny oczywiście.
to ja mam pytanie, jak nadanie tylu stopni oficerskich wplynie na mozliwosc awansu bylych FC. I czy moze bedzie mozliwosc zdania jakiegos egzaminu, zeby z aplikanta wskoczyc na oficera?

to ja mam pytanie, jak nadanie tylu stopni oficerskich wplynie na mozliwosc awansu bylych FC. I czy moze bedzie mozliwosc zdania jakiegos egzaminu, zeby z aplikanta wskoczyc na oficera?

Widzisz AdamDworcow dla kolegi Kromaks liczy się tylko On i Jego potrzeby, co będzie interesował go los jakiegoś aplikanta.
Ale Kromaks będzie wymagał solidarności zawodowej w walce o jego potrzeby :D

Kolega Zielony78 nie mając "odpowiedniego stażu" powinien już zacząć myśleć o tym co będzie robił w wieku 40,50 lat w służbie bo już teraz ludzie w wymienionym wieku (mający kilkanaście, kilkadziesiąt lat stażu w SC) postrzegani są przez nie mających "odpowiedniego stażu oraz niektórych przełożonych" jako "geriatria" gdzie brakuje im do emerytury ZUS analogicznie 27 i 17 lat. Proponuję odrobinę refleksji i perspektywicznego myślenia w perspektywie "daj Boże koledze "pracy tym czymś co nazwane będzie kasem.
Najważniejszą sprawą w tej chwili dla wszystkich fc jest objęcie systemem emerytur mundurowych wszystkich funkcjonariuszy umundurowanej SŁUŻBY CELNEJ z możliwością dopracowania do pełnej emerytury bo w cywilizowanym państwie gdzie respektowane jest prawo (orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego) powinno być bezdyskusyjne.
Pozostawiam pod rozwagę wykaz chorób zawodowych MF jakie pozbawiają fc SC prawa do pracy i mam nadzieję, że zielony78 spojrzysz przez ten pryzmat patrząc na swoją osobę w kontekście pracy do 67 czy jak obiecuje rząd 65 roku życia.

a teraz inna relacja

Dwie wersie z tego samego spotkania i całkowicie różne. :D

Do tej pory zlepek trzech słów tj. granica, lotnisko, WZP zawsze występował w kontekście projektu KAS, kto na pewno będzie funkcjonariuszem w KAS. W temacie emerytur te trzy magiczne słowa (granica, lotnisko, WZP) nigdy nie padały.
Może ktoś trzeci powie jak było, bo niby inny kontekst a różnica wielka.

Spróbuję wyjaśnić.
Istotnie najpierw SSC użył takiego sformułowania że emki mundurowe dla granicy, lotnisk i WZP (jakby lotnisko nie było granicą, ale niech tam...)
Natomiast w kilka pytań później gdy zadano pytanie o OC wew. czy tam też będą stanowiska dla f-szy (pytanie nie zawierało kontekstu emerytur) to SSC powiedział że jak osoba będzie wykonywała czynności kontrolne to będzie f-szem. Tu nie było precyzowania o kwestię emek. Pytanie dotyczyło tylko kwestii munduru.

Moje streszczenie spotkania i słowa o braku poważnej dyskusji na temat emek było prawdą. A to że SSC użył raz sformułowania że emki dla granicy, lotnisk i WSP, to już później tego tematu niestety nie chcieli kontynować.

Ostatnia edycja:
Witam... tak się zastanawiam, że jak już się tak Panowie porządnie..."podrapiecie", czy wyniknie z tego jakakolwiek... korzyść? Chociaż... może i wyniknie, ale raczej dla i ku uciesze... niesprzyjających nam osób pzdr:cool:

Kolega Zielony78 nie mając "odpowiedniego stażu" powinien już zacząć myśleć o tym co będzie robił w wieku 40,50 lat w służbie bo już teraz ludzie w wymienionym wieku (mający kilkanaście, kilkadziesiąt lat stażu w SC) postrzegani są przez nie mających "odpowiedniego stażu oraz niektórych przełożonych" jako "geriatria" gdzie brakuje im do emerytury ZUS analogicznie 27 i 17 lat. Proponuję odrobinę refleksji i perspektywicznego myślenia w perspektywie "daj Boże koledze "pracy tym czymś co nazwane będzie kasem.
Najważniejszą sprawą w tej chwili dla wszystkich fc jest objęcie systemem emerytur mundurowych wszystkich funkcjonariuszy umundurowanej SŁUŻBY CELNEJ z możliwością dopracowania do pełnej emerytury bo w cywilizowanym państwie gdzie respektowane jest prawo (orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego) powinno być bezdyskusyjne.
Pozostawiam pod rozwagę wykaz chorób zawodowych MF jakie pozbawiają fc SC prawa do pracy i mam nadzieję, że zielony78 spojrzysz przez ten pryzmat patrząc na swoją osobę w kontekście pracy do 67 czy jak obiecuje rząd 65 roku życia.

Kolego emerytury są ważne, najważniejsze - zgoda. Teraz jest jedyna szansa, lepszej nie będzie.

Ale kolega uważa, że nic się innego nie liczy. Tak będzie mi brakowały dosłownie miesiące do osiągnięcia ,, wymaganego stażu,,.
Kolega zalogował się na tym forum po wypowiedzi SSC w Szczecinie dot. emerytur oraz od tego czasu prowadzi ożywioną dyskusję. W co drugim wpisie wymagając od Przewodniczącego ,,rewolucji,, . Wcześniej kiedy temat emerytur był jak to się wydawało załatwiony to kolega nie wygłaszał tych rewolucyjnych petycji :D nie uczestniczył ...
Jeszcze raz dla Kolegi liczy się tu i teraz jego własny interes i nic poza tym !!!
Ale kolega wymaga, abym ja czy inni z kolegą się solidaryzowali aby kolega teraz i już mógł zaspokoić swój plan przejścia na emeryturę.
Uwłaczający jest sposób oraz przepraszam za słowo ,, prostacka ,, narracja jaką kolega się posługuje w dążeniu do zaspokojenia swojego własnego interesu. Przypomina mi to jak koledzy z UKS na tym forum w podobnym tonie nie wiem - mając nas chyba za idiotów drążą swoje interesiki.

Spróbuję wyjaśnić.
Istotnie najpierw SSC użył takiego sformułowania że emki mundurowe dla granicy, lotnisk i WZP (jakby lotnisko nie było granicą, ale niech tam...)
Natomiast w kilka pytań później gdy zadano pytanie o OC wew. czy tam też będą stanowiska dla f-szy (pytanie nie zawierało kontekstu emerytur) to SSC powiedział że jak osoba będzie wykonywała czynności kontrolne to będzie f-szem. Tu nie było precyzowania o kwestię emek. Pytanie dotyczyło tylko kwestii munduru.

Moje streszczenie spotkania i słowa o braku poważnej dyskusji na temat emek było prawdą. A to że SSC użył raz sformułowania że emki dla granicy, lotnisk i WSP, to już później tego tematu niestety nie chcieli kontynować.

Wielkie dzięki, już rozumiem.

Zielony 78 twoja wypowiedź "Kolego emerytury są ważne, najważniejsze" masz 100% racji nic dodać nic ująć dzięki za uznanie już nie długo spotkamy się w nowej rzeczywistości i funkcjonariuze jak twierdzisz z "odpowiednim stażem" i ci z "nie odpowiednim stażem" jak napisałeś "Kolego emerytury są ważne, najważniejsze - zgoda. Teraz jest jedyna szansa, lepszej nie będzie.
Ale kolega uważa, że nic się innego nie liczy. "Tak będzie mi brakowały dosłownie miesiące do osiągnięcia wymaganego stażu,,."
Będzie MI MI MI MI brakowało to jest to co cechuje twoje wpisy.

Ostatnia edycja:
Ruszyły prace podzespołu ds. służb mundurowych w ramach Rady Dialogu Społecznego
http://www.zzsflorian.pl/aktualnosc...rowych-w-ramach-rady-dialogu-spolecznego.html

Kłopotliwe kalkulacje dla emerytur: Rząd nie wie, czy poprze prezydencki projekt obniżenia wieku emerytalnego
Czytaj więcej na http://biznes.interia.pl/raport/eme...ce=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
http://biznes.interia.pl/raport/eme...emerytur-rzad-nie-wie-czy-poprze,2305142,1021

czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego w zespole ds. mundurowych Służba Celna jest reprezentowana przez panienkę barbarę? czy nie jest to przypadkiem osóbka skompromitowana w oczach środowiska zawodowego celników? jakimi dokonaniami może się pochwalić, uprawniającymi do wyłażenia przed szereg? kogo wreszcie i w jakiej liczbie będzie reprezentować?

bardzo proszę forumowiczów o rzeczową odpowiedź.

czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego w zespole ds. mundurowych Służba Celna jest reprezentowana przez panienkę barbarę? czy nie jest to przypadkiem osóbka skompromitowana w oczach środowiska zawodowego celników? jakimi dokonaniami może się pochwalić, uprawniającymi do wyłażenia przed szereg? kogo wreszcie i w jakiej liczbie będzie reprezentować?

bardzo proszę forumowiczów o rzeczową odpowiedź.

Członkami statutowymi Rady Dialogu Społecznego są przedstawiciele: rządu, reprezentatywnych organizacji związkowych oraz reprezentatywnych organizacji pracodawców.
Reprezentatywne organizacje związkowe to tylko i wyłącznie: NSZZ Solidarność, OPZZ i Forum Związków Zawodowych.
BS jest chyba członkiem OPZZ i tyle...

Ani Federacja ani ZZ Celnicy PL nie są organizacją reprezentatywną niezależnie od liczby członków i odsetka Funkcjonariuszy w nich zrzeszonych...

http://www.dialog.gov.pl/dialog-krajowy/rada-dialogu-spolecznego/rada-dialogu-spolecznego/

Ostatnia edycja:
Bardzo mnie to niepokoi

Do zadań Rady Dialogu Społecznego należy w szczególności: wyrażanie opinii i zajmowanie stanowisk, opiniowanie projektów założeń projektów ustaw oraz projektów aktów prawnych, inicjowanie na zasadach określonych Ustawą z dnia 24 lipca 2015 r. o Radzie Dialogu Społecznego i innych instytucjach dialogu społecznego procesu legislacyjnego.

http://www.dialog.gov.pl/dialog-krajowy/rada-dialogu-spolecznego/rada-dialogu-spolecznego/

Czy ww. skład RDS to tzw. katalog zamknięty?

Czy ww. skład RDS to tzw. katalog zamknięty?

Formalnie nie, bo zgodnie z art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy o RDS, w pracach rady mogą brać udział, na zaproszenie Przewodniczącego Rady, przedstawiciele innych wybranych i zainteresowanych organizacji i instytucji.

Przewodniczący RDS to przewodniczący NSZZ Solidarność- Piotr Duda...

Czekamy na konkrety z posiedzenia. Smolińska ma chyba świadomość odpowiedzialności jaka na niej ciąży. Jeśli zbojkotuje projekt obywatelski to będzie wielki szok dla całej formacji.
Po czynach ich poznamy

Formalnie nie, bo zgodnie z art. 22 ust. 2 pkt 2 ustawy o RDS, w pracach rady mogą brać udział, na zaproszenie Przewodniczącego Rady, przedstawiciele innych wybranych i zainteresowanych organizacji i instytucji.

Przewodniczący RDS to przewodniczący NSZZ Solidarność- Piotr Duda...

uważam osobiście, iż należy zgłosić do Przewodniczącego RDS chęć wzięcia udziału w obradach. z uwagi na obowiązek zachowania pluralizmu i palący interes społeczny. to jest wręcz konieczne. wykluczymy w ten sposób jednostronną misję i wizję naszej ulubionej panienki związkowej.

Chyba przewodniczącego przytkało, ludzie dawno mówili żeby skończyć z wersalem w relacjach z mf. A może coś obiecali i nie dotrzymali?
Kończ kolego przewodniczący swoją utopijną politykę i wstydu oszczędź i przestań mamić ludzi wysyłaniem jakichś gównianych petycji bo to zakrawa o kpinę przecież ludzie z którymi prowadziłeś dialog pokazali ci dwa półdupki i albo masz pomysł na wywalczenie emerytur albo nie.

Chyba przewodniczącego przytkało, ludzie dawno mówili żeby skończyć z wersalem w relacjach z mf. A może coś obiecali i nie dotrzymali?
Kończ kolego przewodniczący swoją utopijną politykę i wstydu oszczędź i przestań mamić ludzi wysyłaniem jakichś gównianych petycji bo to zakrawa o kpinę przecież ludzie z którymi prowadziłeś dialog pokazali ci dwa półdupki i albo masz pomysł na wywalczenie emerytur albo nie.

kromaks - weż ołówek, podejdź do ściany, narysuj wielkie koło, a potem je..nij baranka

przepraszam ale nie mogę już zdzierżyć miesięcznych rewolucjonistów

Back
Do góry