Emerytury !!!

Służba Celna zgodnie z ustawą o SC jest jednolitąsłużbą... I tego się trzymajmy... Każdy celnik to funkcjonariusz Służby Celnej i niezależnie od tego gdzie pełni służbę jest funkcjonariuszem.... I tyle w temacie

Nie podoba mi się stwierdzenie, "do kontroli skierowani będą najlepsi", jak rozumiem na lotnisko, albo do Mobili chcą poprzesuwać "najlepszych z IC"! Mam nadzieję, że już w Sejmie uniemożliwione zostaną "selekcje" na poziomie Izby. Nie będzie możliwe przeniesienie osoby i skrzywdzenie jej w konsekwencji.
Mam nadzieję, że najlepsi zostaną wybrani na dyrektorów w MF, a kapicyści wylecą ze SC na dobre.
No cóż zaczyna się robić podobnie jak przy alokacji, wartościowaniu i nadawaniu nowych stopni.... Niestety możliwy jest scenariusz, o którym już kiedyś pisałem... No to co granica i WZP nie wiemy, kto, kiedy i komu będzie musiał ustąpić miejsca.... Najpierw najlepszych przeniosą do, a potem najsłabszych przeniosą z.. na ich poprzednie miejsca... I co? Dalej nie macie o co walczyć?

może związek zawczasu opracowałby procedury odwoławcze od decyzji dot. przeniesienia FC z jednych komórek do innych spowodowanych dobrem służby, czyt. ulokowaniem kolesi w odpowiednich komórkach. To się zacznie dziać, dobrze by było mieć gotowca na odwołanie i procedury, żeby to zablokować.

Niestety obawiam się, że w obecnym stanie prawnym (ale mądrych słów używam, pewnie się nauczyłem od innych), nie ma takiej możliwości... Po pierwsze w związku z decyzją o przeniesieniu służbowym nie przysługuje ci odwołanie tylko wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy... Po drugie wniesienie wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy nie wstrzymuje decyzji o przeniesieniu. Ponadto odmowa wykonania takiej decyzji skutkuje wydaleniem ze służby.... (z pewnością to co napisałem jest kiepskie merytoryczne, ale lepiej nie umiem)

Niestety obawiam się, że w obecnym stanie prawnym (ale mądrych słów używam, pewnie się nauczyłem od innych), nie ma takiej możliwości... Po pierwsze w związku z decyzją o przeniesieniu służbowym nie przysługuje ci odwołanie tylko wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy... Po drugie wniesienie wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy nie wstrzymuje decyzji o przeniesieniu. Ponadto odmowa wykonania takiej decyzji skutkuje wydaleniem ze służby.... (z pewnością to co napisałem jest kiepskie merytoryczne, ale lepiej nie umiem)

masz racje ale choćby kwestia uzasadnienia. Jak dotychczas nigdy mi takiej decyzji nie uzasadniali a mam prawo poprosić o konkrety, jakie konkretnie potrzeby. Choćby to, a myślę, że znajdą się inne kwestie. Zwłaszcza w przypadku jeśli mnie przenoszą na jedno stanowisko a kogoś innego bez doświadczenia dają na moje. Przeniesienie na stanowisko np poniżej moich kwalifikacji może być uznane za mobing.

A tutaj masz rację ponieważ w kwestii naszego stosunku służbowego mają zastosowanie przepisy KPA, możesz zatem złożyć wniosek o uzasadnienie decyzji... Ale to jest jedyna możliwość jaką znam... Jeżeli jutro przypomnisz mi na priv (bo dzisiaj jest już późno, mam za sobą kilka godzin w pracy - czynności) to postaram się odszukać podstawę prawną...

ciekawe wiesci z Bialej Podlaskiej, emerytury tylko dla wzp, granicy i lotnisk. Czy to jakis blad. Slawek mowil, ze nic istotnego tam nie powiedziano. A tu taki kwiatek.

i to nie w 100% dla WZP, granicy i lotnisk bo dotyczy jedynie osób które mają te zadania w swoim zakresie obowiązków

Prawa emerytalne dla osób wykonujących czynności wymienione przez Trybunał Konstytucyjny przez 30 lat do chwili wejścia w życie ustawy kas psu w du.ę. Brawo "piękna dobra zmiana" i wsłuchiwanie się w głos obywateli.

ciekawe wiesci z Bialej Podlaskiej, emerytury tylko dla wzp, granicy i lotnisk. Czy to jakis blad. Slawek mowil, ze nic istotnego tam nie powiedziano. A tu taki kwiatek.

i to nie w 100% dla WZP, granicy i lotnisk bo ...

może związek zawczasu opracowałby procedury odwoławcze ...

Młody - to jeszcze zrozumiem, ale "stary wyjadacz", Celnik, co się zowie ... ?!

PLOTA takiej treści, nie mogła powstać wśród Celnych czyli powstała w MINISTERSTWIE, a z tego wynika PODPUCHA jak talala ...
CELNIK dobrze WIE, jaki błąd tkwi w takim sformułowaniu odnośnie emerytur!

Znowu ma decydowac tu i teraz? Nie wazne co sie robilo w poprzednich latach? Tylko w dniu wejscia? I to liczone wstecz? No. osoby z orzecznictwa, ktore nie wykonuja zadan z wyroku przeniesc do kontroli i dac emerytury liczone np od 1999? Mam nadzieje ze do takich patologii i BEZPRAWIA nie dopuscimy

Nie dajcie się wkręcać to są balony próbne sondowanie środowiska, techniki negocjacyjne jak powiedział Sławek. Formacja jest jednolita. Baba bez urazy co siedzi w policji czy innej straży pożarnej na czterech literach i jest funkcjonariuszem jest nim niezależnie od zadań które wykonuje. Projekt obywatelski jest jasny i prosty dopisuje nas do istniejących uregulowań. Dopóki on jest przedmiotem dyskusji i debaty dopóty nie ma powodów do niepokoju.

Nawiązując do obecnej sytuacji emerytur, konsolidacji, podwyżek itd... Jak mówi stare chińskie przysłowie

e31cdc0ec6100ac93f8d18955970cdb9.jpg

Ostatnia edycja:
marhaba piszesz że "Dopóki on jest przedmiotem dyskusji i debaty dopóty nie ma powodów do niepokoju." Z dużym prawdopodobieństwem jestem w stanie przewidzieć że projekt będzie tylko i wyłącznie przedmiotem dyskusji a nie konkretnych działań legislacyjnych i w związku z tym zaistniała sytuacja powinna budzić w środowisku bardzo duży niepokój.

Oj robią nas w ch-ja ... Niepokój jest ogromny ... teraz tylko brakuje iskierki i KOGOŚ kto zechciałby ją wskrzesić!!!!!!!!!!!
Obiektywnie to kolejny wiceminister jest do ... tylko czy to coś zmieni?

Środowisko potrzebuje trochę spokoju... dostajemy w zamian niepokój i upokorzenie !

Najistotniejsze jest to żeby wszyscy, którzy do tej pory byli pewni, że w przypadku przyznania uprawnień tylko części oni się załapią, zrozumieli, że w każdej chwili mogą zostać przeniesieni do innych zadań z uwagi na potrzeby służby, a na ich miejsce przyjdą swoi... Jeżeli to dla każdego będzie oczywiste o iskrę będzie najłatwiej....

Banaś na spotkaniu w Białej Podlaskiej powiedział : W sprawie emerytur Minister Banaś stwierdził, "że uprawnienia takie nabędą w przyszłej strukturze funkcjonariusze pełniący służbę na granicy, na lotniskach i WZP".
(...)
a teraz inna relacja
Byłem na spotkaniu z SSC w Białej Podlaskiej i mogę w paru zdaniach spróbować streścić przebieg spotkania.

Było to wspólne spotkanie na które przybyli pracownicy z woj. lubelskiego z US i UKS oraz f-sze z SC, pewnie łącznie ok. 200 osób
Kto był jako prezydium to sobie odszukajcie (było kilkanaście postów wcześniej)

Pytań zadano ok. 20 w proporcji myślę że 2/3 od nas i 1/3 z US i UKS (może nawet jeszcze więcej od nas ale nie liczyłem dokładnie)

1. Pytanie o emki mundurowe spotkało na mur. Odpowiedź była mniej więcej taka że tu omawiamy KAS, a emki są procedowane osobno i idą swoim tempem. I tyle w temacie.
(...)
Dwie wersie z tego samego spotkania i całkowicie różne. :D

Do tej pory zlepek trzech słów tj. granica, lotnisko, WZP zawsze występował w kontekście projektu KAS, kto na pewno będzie funkcjonariuszem w KAS. W temacie emerytur te trzy magiczne słowa (granica, lotnisko, WZP) nigdy nie padały.
Może ktoś trzeci powie jak było, bo niby inny kontekst a różnica wielka.

zielony78 co komu po zatrudnieniu w kas jeśli nie będzie emerytur mundurowych liczonych od dnia zatrudnienia w służbie celnej, może temu kto z ulicy wejdzie do tego tworu. Mowa o emeryturach pewnie z krusu rolników lub z zusu jak mówił miń Zieliński nikt nie dostanie bo pieniądze są tam wirtualne dla tych którzy w domyśle będą tam zatrudnieni nikt w tych warunkach jakie panują na granicy nie dopracuje do 67 czy 65 lat koniec i kropka w tym temacie i mamienie ludzi, że powinni się cieszyć z tego co mają do tej pory jest co najmniej nie na miejscu.

Prawda jest taka, że emerytury mundurowe są najważniejsze z ważnych dla każdego funkcjonariusza niezależnie czy ma 5, 10, 15, 25 czy 30 lat służby.

Natomiast dla części osób ze stażem powyżej 25 lat są najważniejsze i nic po za tym się nie liczy. Ta część funkcjonariuszy mogąc dostać pełną emeryturę mundurową nie jest zainteresowana problemami z projektu KAS. Ja to dostrzegam zarówno w moim otoczeniu oraz śledząc wpisy części osób na tym forum. Jest to logiczne i nie ma co się dziwić, obrażać itd.

Ale można zajmować się zarówno emeryturami i KAS bez uszczerbku dla żadnej z nich !!!

W projekcie KAS też są dwa główne nurty ,,interesów,, dotychczasowych funkcjonariuszy.

Pierwszy dotyczy funkcjonariuszy - ok 7 tys. osób z propozycją przejścia do cywila. Tutaj istotną kwestia jest proces ewolucyjnego ucywilnienia - nie ma co tłumaczyć dlaczego oraz zachowania dotychczasowych uposażeń (co do zasady w większości te komórki były lepiej zwartościowane i jest to niewątpliwie istotna sprawa) żeby nie równać w dół do pensji w US.

Drugi dotyczy funkcjonariuszy - też ok 7 tys. osób z propozycją przejścia jako funkcjonariusze. Tutaj istotną kwestia to równe traktowanie funkcjonariuszy celnych z ich przyszłymi kolegami z UKS. Poprzez skuteczne działanie ZZ skarbowców a niestety naszym biernym przyglądaniem się mamy do czynienia z delikatnie rzecz ujmując gorsza pozycję celników w nowej strukturze. Taka jest prawda.

Czy można zajmować się zarówno pierwszym jak i drugim problemem ? Ja uważam, że można i należy to robić. Zarówno pierwszy i drugi przypadek dotyczy po 7 tys. celników.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry